chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:92/356)

Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 240

mniej roboty, niż z ratatouille , w którym warzywa trzeba smażyć osobno. Przy briami warzywa kroimy, mieszamy i wstawiamy do piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakwas na żur 211

trakcie fermentacji drożdży z mąki, płatków pod wpływem ciepła. Można ten proces przyspieszyć dodając kawałek chleba na zakwasie. Do wyparzonego słoika wsypuję płatki owsiane i zalewam litrem ciepłej wody. Zakrywam ściereczką i odstawiam słoik w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia, gdy pojawią się bąbelki, mieszam płatki i dodaję przyprawy: 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego lub pieprzu

prawdziwe jedzenie
Chleb dla leniwych… i nie tylko 208

Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod nazwą chleb dla leniwych) zadomowił się u mnie na dobre, przechodząc kilka drobnych modyfikacji. Z poniższych proporcji wychodzą 2 chleby pieczone w dużych keksówkach.   Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 2 szklanki płatków owsianych - 100g sezamu - 100g słonecznika - 2 łyżeczki soli - 4 szklanki ciepłej wody Rozczyn(...)cieplą wodę – mieszamy robotem z hakami do połączenia składników (ok. 6-7 minut). Ciasto ma dosyć luźną konsystencję, ale nie dosypujemy więcej mąki niż jest w przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą

mojewypiekiinietylko
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 162

dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość 7-8 cm). Pieczemy 60-90 minut w 180 stopniach. Upieczoną babę możemy podać z sosem śmietanowym lub z sosem z chleba z TEGO przepisu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką 241

powoli cały czas mieszając). Mieszamy następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy z miski na obficie obsypaną mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony. Przekładamy ciasto

Kulinarne przygody
Prosty pszenny chleb z garnka 334

składniki.  Prosty pszenny chleb z garnka Składniki na sredni bochenek:  450 g mąki pszennej chlebowej  320 ml cieplej wody  6 g suchych drożdży (ok. 20g świeżych)  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i składamy jak kopertę. Przekładamy go łączeniami do dołu na posypany mąką papier do pieczenia, umieszczamy w koszyku i luźno nakrywamy. Chleb powinien wyrastać jeszcze 1 h. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia drugiego wyrastania, do zimnego piekarnika wkładamy garnek żeliwny wraz z pokrywką, ustawiamy temp. na maximum ( u mnie

Mia Cucina Sofieta
Chleb same ziarna. Bez mąki, bez glutenu 216

Chleb z samych ziaren nazywany także chlebem życia. Nie zawiera mąki, cukru, jajek ani drożdży. Podaję wersję bez glutenu. Ale jeśli nie zwracasz uwagę na gluten - możesz użyć płatków żytnich. Być może nasiona babki płesznik i chia są dla Ciebie nowością? Ale warto je wypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER(...)wody Do misy wsypujemy ziarna, płatki, nasiona. Dodajemy sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.   Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym

Bon Appetit Małgorzaty
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 177

melasy ( użyłam z chleba świętojańskiego ) 2 łyżki czubate mąki typ1850 2 szklanki mąki żytniej typ 720 (dodałam jeszcze jedną ) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 plus do podsypania  2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki mielonego kuminu   SPOSÓB WYKONANIA : Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy(...)minut, aby urosły. 3 rodzaje mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut). Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ją czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinkę.  Wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na części i wkładamy do foremek (keksówek). Ponownie przykrywamy ściereczką

Basia w kuchni
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 195

mój ulubiony chlebek. Składniki na chleb do foremki o długości ok. 25cm (24 kromki): 0,5kg mąki żytniej – w filmie użyłam typu 580, ale może być też inny 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego 1/4 szklanki płatków owsianych górskich 1/4 szklanki otrębów – mogą być otręby mieszane, mogą być tylko pszenne 1 płaska łyżeczka soli(...)przełożyć do szklanego pojemnika (słoika), przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić na 5-7 dni do lodówki na dolną półkę. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Wykonanie chleba: Do wysokiego naczynia – miski lub garnka wsypać wszystkie suche składniki i je wymieszać. Zakwas wymieszać z ciepłą (ale nie gorącą) wodą i dokładnie wymieszać na kleistą masę bez grudek

Dietolog
Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami 171

banalnie prosty do zrobienia! Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -300 g mąki pszennej pełnoziarnistej -200 g mąki pszennej -40 g świeżych drożdży -szczypta cukru -2 szklanki wody -1 łyżeczka soli -garść suszonych pomidorów (około 10 sztuk) Przygotowanie --> Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy pół szklanki letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut(...)jeżeli nie mamy możemy użyć bułki tartej lub mąki). Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy. Wierzch wyrównujemy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół). Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Chleb pieczemy przez 1 godzinę. --> Aby sprawdzić czy chleb się upiekł, wystarczy wyjąć go z foremki, postukać w spód i jeśli oddaje głuchy odgłos to jest już upieczony. --> Odstawiamy do wystudzenia

Marta Gotuje
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 723

śmietany z mleka kokosowego. Skąd wziąć tę śmietanę? Wsadź puszkę z mlekiem kokosowym do lodówki, jak ją później otworzysz, to ta gęsta warstwa na górze to właśnie śmietana. Przyrządzenie chleba paleo jest proste : Wymieszaj razem wszystkie suche składniki. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki(...)używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto stanie się gumowe. Foremkę (20×10 cm lub ciut większą) posmaruj tłuszczem albo wyłóż papierem do pieczenia . Po przełożeniu ciasta do foremki możesz je udekorować dodatkową łyżeczką siemienia lnianego. Piecz w temperaturze 180/200 stopni przez około 25 minut (aż patyczek wsadzony do środka chleba wyjdzie suchy). Po upieczeniu daj chlebowi

PaleoSMAK
Pasta ze szprotek i zielonego groszku 159

Ta pasta rybna jest moją ulubioną. Połączenie wędzonych rybek i jajek ugotowanych na twardo po prostu uwielbiam. Pastę mieszam z majonezem, idealnie pasującym do jajek. Dodaję

Posadzone i zjedzone
Jak zrobić zakwas na chleb? 235

mnie zakwas bardzo ładnie pracował już na drugi dzień. To, co należy robić, to "opiekować" się nim rano i wieczorem przez 5-6 dni. 7 dnia upiekłam piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów na dzień) ➯  ciepła woda (nie musi być przegotowana) ➯  czysty słoik, 1 litrowy(...)wszystkie czynności. To znaczy: rano tylko mieszamy, natomiast wieczorem odejmujemy połowę, którą wyrzucamy i dodajemy do zakwasu 100 ml ciepłej wody oraz 100 gramów mąki żytniej razowej typ 2000 i przykrywamy słoik ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W zasadzie zakwas jest gotowy. Co dalej z zakwasem?  Jeśli wiecie, że nie będziecie robić chleba, należy zakwas przykryć i schować

Szczęśliwa kuchnia
Jak zrobić zakwas na chleb? 237

mnie zakwas bardzo ładnie pracował już na drugi dzień. To, co należy robić, to "opiekować" się nim rano i wieczorem przez 5-6 dni. 7 dnia upiekłam piękny chleb żytni z mąki żytniej razowej oraz orkiszowej. Składniki: ➯ mąka żytnia razowa typ 2000 (po 100 gramów na dzień) ➯  ciepła woda (nie musi być przegotowana) ➯  czysty słoik, 1 litrowy(...)wszystkie czynności. To znaczy: rano tylko mieszamy, natomiast wieczorem odejmujemy połowę, którą wyrzucamy i dodajemy do zakwasu 100 ml ciepłej wody oraz 100 gramów mąki żytniej razowej typ 2000 i przykrywamy słoik ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W zasadzie zakwas jest gotowy. Co dalej z zakwasem?  Jeśli wiecie, że nie będziecie robić chleba, należy zakwas przykryć i schować

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb z chrupiącą skórką 223

Idealnie chrupiąca skórka i zapach świeżo  upieczonego chleba ... bezcenne ... Składniki: 750 g mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. Olej Polski Rzepakowy 2 szklanki ciepłej wody, ale nie gorącej Wykonanie: WIECZOREM: Z drożdży robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z cukrem i wodą. Jak na powierzchni(...)pojawią się nam bąbelki (piana) to znaczy, że drożdże zaczęły pracować. Mąkę i sól mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn z drożdży i olej, po czym wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy na noc do lodówki. RANO: Następnego dnia rano posypać blat mąką i zagnieść krótko ciasto, po czym odstawić do wyrośnięcia przez

IMPRESJA SMAKU