chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:92/356)

Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi 153

Poza tym, chleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam!   Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki(...)kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc).  Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy mąką i wkładamy do formy, w której będziemy piekli chleb (u mnie keksówka

Mania Wypiekania
Boczek konserwowy 233

mieszamy do kleistości. Zostawiamy w lodówce na 24 godz. w temp. 4-6 st. Po tym czasie słoiki i puszki napełniamy ściśle, zamykamy i sterylizujemy 80 min. Puszki można schłodzić w chłodnej wodzie przez kilka min. Wyrób jest bardzo smaczny i delikatny w konsystencji, po wyjęciu z lodówki i pozostawiony na kilka godzin taki boczek można rozsmarować na chlebie. Polecam

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ekspresowy chleb bez mąki - na bazie jogurtu i płatków owsianych 154

przepis na ekspresowy w przygotowaniu chleb bez mąki, zakwasu i jajek. Przepis wyszukany na instagramie od @foods_by_eva. Zmodyfikowany o dodanie miodu oraz soli. Polecam dla wielbicieli domowego chleba bez mąki. Składniki: (Szklanka 250 ml) (Keksówka 20x9 cm) Jogurt naturalny 500 g Płatki owsiane 300 g szklanka ulubionych nasion lub orzechów ( u mnie pestki dyni, słonecznika, otręby, orzechy włoskie(...)Wszystko jogurtem naturalnym i mieszamy do połączenia się składników.  Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką wyrównujemy masę chlebową mocno dociskając do blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy przez ok 50 minut. Po 20 minutach od upieczenia wyciągamy z keksówki i studzimy na kracie. Smacznego! ( chleb najlepiej kroić po całkowym

Kulinarne przygody
BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY 188

Witam wszystkich ! Jak wiadomo wypiek bezglutenowego chleba jest czasem karkołomną czynnością i nie zawsze wychodzi , a kupny w składzie zawiera prawie całą tablicę Mendelejewa .... Dlatego śpieszę na ratunek z chlebem z mąki gryczanej , który nie może się nie udać ! Składniki : 500 g mąki gryczanej ( można również zmielić kaszę gryczaną ) 25 g drożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant(...)podwoić swoją objętość i stać się "puszyste " . Po tym czasie mieszamy ciasto , żeby pozbyć się powietrza i przelewamy do naoliwionej formy , lub wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy na kolejne 15-20 min . W tym czasie nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 st. C ( Najlepiej bez termoobiegu ) . Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy ok. 50 min. ( zależy od piekarnika

Marcepanowa kuchnia
Kalafiorowe gratin 216

łyżeczka tymianku, świeżego lub suszonego ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 200 g sera, np. Gruyere, startego 75 g okruchów wczorajszego chleba naczynie do zapiekania Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i odstaw na bok. Różyczki kalafiora ugotuj na parze (5-7 minut) w specjalnym(...)porcjami, cały czas mieszając sos trzepaczką, aby pozostał gładki. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem, chilli, tymiankiem i gałką muszkatołową.  Polej sosem kalafiora i dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył każdą różyczkę. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. W miseczce wymieszaj starty ser i okruchy chleba i rozłóż je na gratin. Zapiekaj przez kolejne

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 260

jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej(...)czerwony kolor sosu. Suszony koperek nie zepsuje tak czerwieni pomidorów i papryki. Świerzy natomiast nie "zniknie" w sosie. W sosie wykonać tyle wgłębień ile wbijamy jajek. Wbitych jajek nie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką na chwilę. Po minucie sprawdzić stan ścinającego się białka. Żółtko musi pozostać płynne oczywiście, dlatego nie przykrywamy patelni pokrywką na zbyt długo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 315

soli 120 g nasion słonecznika 10 g nasion czarnuszki Przygotowanie chleba: Wodę podziel na dwie części. W jednej rozpuść drożdże, w drugiej sól. W dużej misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych(...)dotrze do górnego rantu foremek. Nagrzej piekarnik do 240 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, oprósz delikatnie górę chleba mąką. Możesz poszaleć, i „wyprószyć” mąką jakiś fajny wzorek. Na przykład słoneczko :). Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze ok. 15 minut

Grahamka, weka i kajzerka
10 pomysłów na śniadanie z jajkiem 191

smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.  2. TOST Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 2 kromki chleba 1 awokado Sok z cytryny 2 jajka Sól, pieprz Przygotowanie: Tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni.  Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Zgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce.  Paprykę, szpinak, ser feta i szynkę kroimy w kostkę. Dodajemy do jajek. Doprawiamy całość solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy. Masę jajeczną przelewamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy przez 3 minuty. Patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy fritattę przez 10 min.  4. QUESADILLA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM Składniki

Czarnawisienka
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 220

więcej czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu(...)wyjmij foremki przed nagrzaniem. Pieczemy 40 min. w tym po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 °. Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu. Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego.  Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu

Pasje Jolki
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 161

zrobić z ziemniaków które pozostają nam z obiadu? Można upiec pyszny chleb;) Wyszedł niezwykle miękki i puszysty, po prostu znakomity. Polecam zrobić i się o  tym przekonać :) SKŁADNIKI NA DUŻY BOCHENEK LUB 2 MAŁE KEKSÓWKI: 30 dag ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 60 dag mąki pszennej 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży(...)jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła ok. 180 ml ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę

Pani na deser
Chleb z ziarnami na zakwasie 141

Pyszny chrupiący chlebek z ziarnami na zakwasie żytnim. Bardzo często go piekę, jest ulubionym chlebem mojej rodziny. Nie wymaga zbyt dużo pracy, najbardziej lubię go jeść kiedy jest jeszcze ciepły z samym masłem. Składniki: 1 kilogram mąki pszennej chlebowej Stoisław 1 szklanki mąki żytniej razowej typ.2000 Stoisław 3/4 szklanki otrąb owsianych Stoisław 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki siemienia lnianego(...)przykrywamy ściereczką odstawiamy na godzinę. Po tym czasie ponownie mieszamy, pozostawiamy na dwie godziny pod przykryciem.  Trzy formy (31x12cm) wykładamy papierem do pieczenia . Ciasto chlebowe przekładamy do foremek , wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremki przykrywamy ściereczką , ostawiamy na 6 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki z wyrośniętym chlebem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Chleb z kaszy gryczanej 155

zrobienie tego chlebka, ale w końcu go wypróbowałam. Czytałam wiele pozytywnych komentarzy, że chlebek jest bardzo smaczny i nareszcie mogłam się sama o tym przekonać. Mówiąc szczerze, jedząc ten chleb bez żadnego dodatku, to nie bardzo mi smakuje, ale jako kanapka z serkiem i na przykład z pomidorem to jest naprawdę pyszny! Poza tym jest bardzo sycący i zdrowy :-) Składniki(...)miksujemy blenderem. Dodajemy ziarna słonecznika, sezam, czarnuszkę oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią gotową masę z kaszy. Keksówkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 12h. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 1h. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do ostygnięcia

kulinarne odsłony pati
Gulasz wołowy z warzywami 174

koty mnie nie zjedzą, gotowałam, próbowałam, a pan W został alkoholikiem. Czyli jest psiamać sprawiedliwość na tym świecie Gulasz jest mega sycący, więc możecie podać go tylko z chlebem. Poza chwilą przygotowania robi się sam. Nie musicie nad nim stać, wszystko dzieje się w piekarniku, więc można śmiało powiedzieć, że ten gulasz jest idealny na niedzielę, z cyklu leniwych niedziel(...)koncentrat oraz czosnek. Gdybyśmy dodali wcześniej, kwas zawarty w pomidorach mógłby utrudnić dogotowanie składników. Mieszamy i doprawiamy, dodajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę konserwową. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i wsadzamy odkryte naczynie jeszcze na 30 min. Gotowe! Co do tego pasuje? Pajda świeżego chleba , pita, kasza, kuskus, kładzione kluski, kluski śląskie i tradycyjny ogórek kiszony. Post Gulasz wołowy

ladykitchen
Chleb z ziarnami konopi 162

podawano do wszystkich posiłków, a w starożytnym Rzymie piekarnie były bardzo dochodowym biznesem. Pieczenia chleba wcale nie jest trudne, a domowe świeże pieczywo jest najlepsze. Oto przepis na pyszny chleb z nasionami konopi , które smacznie chrupią w trakcie jedzenia.  Składniki 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 500 ml letniej wody + 3 łyżki 1 szklanka ziaren konopi(...)zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch posypujemy ziarnami konopi . Wstawiamy do piekarnika (najniższy poziom) i pieczemy ok. 40-50 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Chleb z ziarnami konopi   kroimy

My Chcemy Jeść