siedzi :). O właściwościach kasz, będących składnikami tego chleba pisałam przy okazji postu nt rozgrzewającej miseczki KASZ Zapraszam na wspólny wypiek chleba bezglutenowego, bogatego w kilka doskonałych zdrowotnie składników. CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM Składniki: 1 szklanka mąki z kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki jaglanej 0,5 szklanki mąki z amarantusa 1 szklanka skrobi(...)dokładnie całość mieszamy mikserem. Mieszamy do uzyskania masy o gęstości budyniu. Pozostawiamy na kilkanaście minut do napęcznienia. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy ciasto do wyrastania. Po ok godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy foremkę z chlebem do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Naturalna KuchniaPrzepis wydał mi się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto(...)mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210*C Moje uwagi do tego chleba: Zakwas miałam
Proste Potrawyserwatką na pokrzywie Chleb z serwatką składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 ml serwatki 500 g maki pszennej 300 g mąki żytniej razowej dodatkowo kilkanaście liści pokrzywy sposób przygotowania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier, serwatkę, łyżkę mąki pszennej oraz łyżkę mąki żytniej, całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją objętość, z reguły w temperaturze 25 stopni trwa to około 30 minut). Do wyrośniętego zaczynu d odajemy mąkę pszenną i żytnią oraz sól, całość mieszamy na początku łyżką albo nożem, a następnie dłońmi do czasu aż ciasto będzie odchodziło od rąk ( jeżeli trzeba dodajemy teraz jeszcze trochę mąki). Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę nakrywamy
Miód i pieprzChleb z dodatkiem ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki 500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli(...)wody 1 łyżka świeżego (drobno posiekanego koperku) Drożdże mieszamy z jedną łyżeczką cukru oraz łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut by drożdże ruszyły. Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki wraz z drożdżami. Wyrabiamy robotem z końcówką z hakiem lub ręcznie tak długo aż ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut
Delicious TitbitsPierwszy w pełni udany chleb na zakwasie ( przepis na zakwas ), urósł tak jak potrzeba, upiekł się tak jak trzeba no idealnie. Tylko niesłony, bo pominęłam sól, która jest w tym przepisie . Ale człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zapomnę :) Proporcje na blaszkę o wymiarach 11x23 cm. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej(...)oprócz wody włożyć do miski. Mieszać łyżką dodając powoli wodę. Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Można posypać wierzch ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin albo aż do momentu gdy chleb podwoi swoją objętość/wypełni całą
Czerwony Gupiksosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było robić, zakasałam rękawy i tak powstała ciabatta, która stała się bazą do pysznych kanapek i bruschetty(...)wody semolina do oprószenia ciasta (opcjonalnie) Sposób przygotowania Smarujemy oliwą dwie długie keksówki. Do miski wrzucamy składniki - dodajemy jedynie 3/4 wody, uważając aby nie dodawać soli bezpośrednio na drożdże. Mieszamy ciasto hakiem lub zagniatamy. Dodajemy powoli resztę wody. Ugniatamy/mieszamy jeszcze ok 5-8 min. Ciasto będzie sprężyste ale dość lepkie. Dzielimy ciasto na pół, rozciągamy i przekładamy je do keksówek
Mieszam w Garnkuzupy, dolewamy zakwas i wkładamy białą kiełbasę... mieszamy i gotujemy 5-10 min. Dodajemy majeranek, szczyptę pieprzu, trochę soli gdy potrzeba, a także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując
chleba naszegopowiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród(...)Wykonanie: Robimy rozczyn tj. drożdże mieszamy z ciepła wodą i mąką, wlewamy do dziurki wytworzonej w mące, czekamy aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę
SMYKWKUCHNIDziś chce wam pokazać przepyszny chleb z sezamem na drożdżach świeżych, oraz zaprezentować wam produkty których użyłam do wykonania pieczywa. Składniki: Mąka Szymanowska typ 480 -500 g sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 35 g woda ciepła 320 ml Polski olej rzepakowy 50 ml sezam jasny 1 szklanka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól(...)miseczki wlewamy ciepła wodę,cukier i drożdże rozkruszone. Mieszamy do rozpuszczenia.Wlewamy rozpuszczone drożdże do misy z mąką, delikatnie mieszamy tak aby powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po 15 minutach wsypujemy sezam i wlewamy olej.Miksujemy końcówką hak koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę, też przykryte ściereczką.Po godzinie ponownie wyrabiamy
Różowa kuchniaciecierzycy 1-2 szklanki pokruszonego czerstwego chleba 2 łyżki sosu chili (opcjonalnie) przyprawy do smaku ja użyłam wędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów dowolnych Na sos : Trudno podać dokładne proporcje bo sos koniecznie trzeba zrobić na oko :) w zależności od tego jak lubicie , ja mieszam zazwyczaj ok połowy szklanki sosu chilii(...)blenduje w malakserze na gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego
zdrowa vege kuchniaWpis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". Składniki: zaczyn: 1,5 łyżki zakwasu żytniego, 0,5 l letniej wody, 1,5 szklanki mąki żytniej, pozostałe składniki: 1 szklanka słonecznika+ do posypania, 1/2 szklanki zarodków pszennych, 2 szklanki mąki razowej, 1 szklanka mąki pszennej, 3 łyżki margaryny Smakowitej, 1 szklanka(...)letniej przegotowanej, 1 łyżeczka soli. Przygotowanie: Zaczyn: zakwas mieszamy z wodą i mąką. Taką mieszaninę odstawiamy na całą noc do lodówki. 4 łyżki takiego zakwasu odkładamy do słoiczka na następne pieczenia chlebka :) A na pozostały zaczyn w słoiku, nakładamy gazę i trzymamy go przez dobę w temp. pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy
Aga w kuchniminut z każdej strony, odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojony chleb, dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posypujemy chili, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy i smażymy na minimalnym ogniu, co chwilę mieszając, aż grzanki będą chrupkie. W międzyczasie przygotowujemy SOS: W miseczce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, musztardę i sos worcestershire. Doprawiamy
Be Fit Be Strongczarnuszka do posypania Przygotowanie: Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy czarnuszką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce
słodkie i nie tylko historie kulinarneminut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy z chlebem
Apetyczna babeczkadużej ilości cennych polifenoli. Ja taką wyrazistą oliwę lubię najbardziej - na kromce chleba oraz w sałatkach. Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi Składniki / na 4 porcje: 200 g Bulgur Mix Rice&MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni
Chilli Czosnek i Oliwasię Wam zwykłe kanapki, a macie nieco więcej czasu na ich przygotowanie! Składniki: chleb tostowy szynka ser Bluedino Jadel wędzony, dostępny w Lidlu masło jajka woda z octem szczypiorek Przygotowanie: Wodę 1 l gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu. Jajko wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki mieszamy wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlewamy jajko
Życie zaczyna się w kuchnibuzi , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3 kromki chleba ( bądź bułki ) 3 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku 3 plastry sera z truflami i orzechami 3 plastry szynki Wykonanie Do miseczki ścieram czosnek obrany i dodaję masło, i wszytko bardzo dokładnie mieszam , następnie smaruję czosnkowym masełkiem nasze zapiekanki , na to wykładam szynkę
Mój Smaktego jajko, polewa sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny (ilość według uznania) i miesza bardzo dokładnie aż mięso wsiąknie cytrynę i żółtko. Przyprawiamy. Odstawiamy na ok 5 minut i gotowe. Genialnie smakuje tek że po ok 2 h kiedy wszystkie składniki się ,,przegryzą". Podawać z chlebem najlepiej razowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipowidłami ;) Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru Sposób przygotowania: Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki mieszamy, aż nie będzie grudek odstawiamy miskę (dość dużą) z rozczynem w ciepłe miejsce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdałam 1/4 piersi) 2 pomidory 3 mini sałaty rzymskie 4 kawałki chleba tostowego Dresing: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majonezu musztarda mała łyżeczka Wykonanie: Nic prostszego! Składniki kroimy w kostkę (sałata może być w paskach) i mieszamy. Czosnek rozcieramy z oliwą w kubeczku dodając trochę soli. Dodajemy
Lubczyk i Waniliadodajemy fasolkę szparagową, ogórka korniszona, patisona i przeciśnięty w prasce czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy nieco wody wymieszanej z łyżeczką mąki, aby fasolka zgęstniała. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Danie jest gotowe. My podaliśmy ją z chlebem i patisonami w occie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanielucerny). Twarożek, równie dobrze, a może nawet i lepiej, smakuje na kromce razowego chleba :) ~ Twarożek ~ Składniki: 200g twarożku/jogurtu naturalnego łyżka oliwy z oliwek kiełki brokuła ogórek 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 5g otrębów pszennych sól, pieprz Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy i przekładamy do pojemniczka. Pojemniczek zakręcamy i zabieramy ze sobą
Kuchenny Skrawek Niebaświeży i domowy chlebek ;) Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;) Chleb ze wszystkim :) Składniki: ok. 70 dag mąki pszennej 5 dag drożdży 3 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli szczypta cukru dodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z solą i cukrem, aż do uwodnienia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy
Lawendowe Niebodłoniach, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, mieszamy i przekładamy wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super
Smaczne Zdrowesklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich: W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka. Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba z masłem. Mieszanka nie zawiera konserwantów czy glutaminianu sodu. Kupując gotowe mieszanki przypraw
Codzienna kuchnia niecodziennaRozczyn: 25 g drożdży świeżych szklanka wody łyżka cukru 4 łyżki wody Chleb: Cały rozczyn 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Rozczyn: do wysokiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę. Mąkę mieszamy
Kuchnia Łukaszakońca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi ciepło. Mieszamy drewnianą łyżką. W czasie produkcji zakwas przykrywamy gazą
Ala piecze i gotuje