Bardzo pyszna i przeraźliwe sycąca. Na razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna kremowa i mocno czosnkowa zupka na rozgrzanie z chrupiącymi grzaneczkami. składniki: 1 duża główka czosnku 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 1,2
Monia miesza i gotujesztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest(...)kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej jakości (2x340g) 150 g czekolady białej 1 łyżka miodu jagody Dzień przed przygotowywaniem tortu odsączamy jogurt. W tym celu przygotowujemy
Rozpustne gotowanieBEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY Kolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych - tym razem na bezglutenowy chleb z gryki. W większości składa się z mąki gryczanej, stąd nazwa. :) Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu! Składniki: - 2,5 szklanki mąki gryczanej; - 1,5 szklanki mąki bezglutenowej; - 1/3 szklanki kaszy jaglanej; - 2 szklanki letniej wody; - 3 łyżki ziaren siemienia lnianego; - 2 łyżk(...)rzepakowego; - 1 łyżeczka cukru. UWAGA: do wszelkich przepisów używam dość dużej szklanki - zdjęcie poniżej! Sposób przygotowania: - mąki, kasze jaglaną, siemię lniane, nasiona chia, błonnik, sól oraz cukier mieszamy w dużej misce - dosypujemy suche drożdże i wlewamy ciepłą wodę do środka - wszystko delikatnie mieszamy łyżką; - gdy wszystkie składniki się połączą - odstawiamy masę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - najlepiej
MintTasterazem chleb pszenny razowy. Nie potrafię powiedzieć, który z chlebów ostatnio przeze mnie upieczonych jest najsmaczniejszy. Wszystkie są świetne! składniki zaczyn 140 g mąki pszenna razowa 140 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej razowa 450 g mąki pszennej chlebowej 490 g wody 20 g soli(...)zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 14 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty aby składniki się połączyły. Następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 2 - 2,5 minuty. Przełożyć
Stare Garycukru, nie mieszać Wtorek dolać 250 g mleka, nie mieszać Środa dodać 250 g mąki, nie mieszać Czwartek wymieszać rano, w południe i wieczorem Piątek dodać 250 g cukru, nie mieszać Sobota wymieszać, podzielić na 4 części, 3 oddajemy dobrym ludziom na szczęście :) Niedziela pieczemy naszą część - dodajemy 250 g oleju, 250 g mąki, 3 jajka, cukier waniliowy, po płaskiej łyżeczce(...)pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie pralinek nugatowych Milki i dwie garście suszonych śliwek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Według przepisu chleb watykański piecze się raz w życiu, jednak po spróbowaniu jestem pewna, że jeszcze nieraz do niego wrócę. Ma specyficzną, delikatnie chrupką konsystencję (jest takie określenie?), której nie można porównać
sama złodyczświeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach. Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba o niego dbać, odświeżać i przechowywać w odpowiedniej temperaturze ale duma którą czujecie później jedząc wasz własny wypiek jest(...)jednolitej masy. Umieszczamy ją w misce, przykrywamy szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce. Co drugi dzień zabieramy 200g z tej masy, rozpuszczamy ją w kolejnych 100 ml wody i mieszamy z 200g mąki, przekładamy do czystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez ok dwa tygodnie. Po każdym odświeżaniu zakwas podwaja swoją objętość więc trzymajcie
Gawron w rosolecałkowity i nagle Karolina się uzewnętrznia: "A wiesz, może taki ze szczypiorkiem chleb byś zrobił? I koperkiem... I... yyy... z natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą serię sezonowych chlebów zrób! Właśnie, serię całą, a ten niech będzie pierwszy." No dobra, pomyślałem, że plan niezły, poleciałem do warzywniaka, kupiłem trochę zielska i jeszcze tego samego dnia bułki wykręciłem. Składniki(...)miękkiego masła po garści (solidnej) szczypiorku, koperku i natki pietruszki Najpierw zrobimy zaczyn: do dużej miski wlewamy nasze mleko, 6 łyżek mąki, cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut żeby drożdże trochę ruszyły. A potem wrzucamy do tej miski wszystko oprócz ziółek. Mieszamy około 15 minut. Powinno nam powstać gładkie, elastyczne, nie przywierające do dłoni ciasto
Marder&Marder Manufacturepółek sklepowych znikają bombonierki, ciasteczka a nawet lizaki (jeśli tylko przypominają serduszka). Perfekcyjne panie domu z zapałem mieszają w rondlach, a przedsiębiorczy panowie rezerwują stoliki w romantycznych knajpkach (lub mieszają w garnkach :)). Mnożą się randki, kolacyjki i wszelkiego rodzaju imprezki, których celem jest wyjątkowe przeżycie tego jednego dnia w roku. J eśli ludzie potrzebują kartki w kalendarzu, żeby(...)obdarowywałam lub byłam obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie zakamarki domu i rumiane bochenki gromadzące rodzinę przy
SzczyptaSmaQarbuza lub konfitury ze skórki arbuza. Pierwszy przepis na konfitury z arbuza z którego korzystałam pochodził z książki o wypieku chleba i dotyczył przygotowania ich właśnie w automacie do chleba. Dla nas ten wariant okazał się jednak zbyt słodki, więc po kilku próbach nieco go zmodyfikowałam, zmniejszając ilość cukru i dodając ekstrakt z wanilii. Konfitura z miąższu arbuza dobrze komponuje(...)żelujący. Wszystko razem mieszamy i gotujemy około 5 minut. Gorące konfitury przekładamy do czystych wyparzonych słoików o pojemności około 200-250 ml i pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż wystygną. Konfitury z arbuza lub galaretka z arbuza w automacie do pieczenia chleba - składniki 500 g oczyszczonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię (lub do rondla z grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz
Kulinarny S.O.S.tylko stężeje. Jest wspaniałym dodatkiem do chleba i ogórka kiszonego Składniki: 1,5 kg boczku wędzonego 2 średnie cebule łyżka majeranku sól Boczek pokrój na mniejsze części i zmiel w maszynce lub rozdrobnij w malakserze. Przełóż na patelnię (lub do rondla z grubym dnem) i top na niedużym ogniu. Mieszaj co chwilę, by się mięso nie przypaliło. Gdy tłuszcz
Kulinarne S.O.S.idealne gdy akurat w domu braknie nam chleba. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z dodatkiem masła lub dżemu. Polecam :) SKŁADNIKI: szklanka kwaśnego mleka, maślanki lub kefiru łyżeczka soli 1 jajko łyżeczka sody 0,5 kg mąki pszennej WYKONANIE: Mąkę przesiewamy razem z solą, robimy wgłębienie do którego dajemy maślankę i sodę, razem mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto
Pani na deserKroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, oregano, bazylią polewam oliwą od pomidorów suszonych. Sałatkę mieszam i podaję.Z drugiego buraka robię kwiatka
wesoła kuchniaząbki czosnku łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie Chleb rwiemy byle jak na małe kawałki. Układamy je na blaszce i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki na sos łączymy ze sobą. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zalewamy sosem. Sałatkę podajemy
e-PrzepisyKulinarnepowierzchni zupy kładziemy upieczony kawałek chleba i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni. zupa cebulowa Uwagi : Zupę cebulową można też zagęścić mąką : gdy cebula jest już dobrze skarmelizowana, dodajemy mąkę i mieszamy dusząc przez ok. minutę lub dwie, później zaś
Aromatyczne Podróżecebule w kostkę dodajemy 5 listków curry i mieszamy. smażymy około 3,4 minut na średnim ogniu. Dodajemy do naszego głównego dania,i tuszymy około 15-20 minut.razem z kolendrma posiekaną Pierś z kurczaka szybko dochodzi jeśli będziecie robić np,udka czy baraninę wiadomo że czas się wydłuży. Smacznego. Podajemy z chlebem Naan przepis znajdziecie na mojej stronie w etykiecie
Viola cooks with passionczosnek przez praskę i wymieszałem z oliwą. Połączyłem chleb z miksturą , delikatnie ale dokładnie wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni C. Bułki rozłożyłem na pojedynczą warstwę na blasze i zapiekałem ok. 10 minut, aż lekko się zarumieniły. Przygotowałem pomidorowy winegret. Włożyłem zrumienione, ostudzone kostki do tej samej miski, w której mieszałem oliwę z czosnkiem, dodałem pozostałe składniki
R'n'G Kitchenłyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy. 5. Po około 20-25min. wszystko gotowe do spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens Alphabetumieszczamy na patelni. Doprawiamy solą oraz pieprzem, całość mieszamy. Bagietkę przekrajamy na pół wzdłuż, a potem na kawałki wedle uznania. Smarujemy pozostałym masłem. Usmażone pieczarki umieszczamy na bagietce, a na to układamy żółty ser. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 7-10 minut. Kiedy ser zacznie się topić, a chleb zarumieniać, bagietka jest gotowa. Zajadamy z ketchupem
Kolizje Smaków