chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:132/356)

Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 209

waszej tradycji dzielicie się tylko samym jajkiem to nie ma problemu. Natomiast gdy każdy z uczestników życzeń świątecznych otrzymuje kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek(...)licytuje się po świętach; "jak bardzo byłem przejedzony" lub "jak bardzo źle się czułem!" Przy ilościach pochłanianych podczas świąt czas trawienia śniadania to 5 - 8 godzin gdy miesza się węglowodany z białkami.  Zasada 2 - Neutralne dodatki      Komponując sałatki  trzeba pamiętać by nie znalazły się tam produkty węglowodanowe jak ziemniaki, ryż czy makaron lub kukurydza

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chleb z kawą i migdałami- piekarnia grudniowa 106

zaproszenie  Amber  upiekłam świąteczny chleb. Jeśli nie popełni się małej pomyłki jaką popełniłam ja, chlebek będzie wyglądał trochę inaczej. Przypominać powinien raczej makowiec... Ale smak migdałów i kawy pozostanie. 1 szklanka ma 250 ml R ozczyn: 1 łyżka zakwasu 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej ( można zamienić na orkiszową(...)mnie taka była cały zaczyn 300 g wody 1 łyżka soli 1 kopiasta łyżka kawy 1/2 szklanki migdałów Przygotowanie: Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc.  Migdały siekamy i prażymy Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą

Proste Potrawy
Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami 118

specjalnie na czarny. Ten czarny od Amaro był tylko taką luźną inspiracją. Zachęcamy do takiej zabawy w kuchni, do eksperymentowania i łączenia smaków. I oczywiście zachęcamy do zrobienia tego chleba. Ma wyraźnie orzechowy smak, kawa jest gdzieś z tyłu. Czuć ją, ale nie stanowi głównego smaku. A gdzieś w tle przyjemnie majaczy ostry smak chili(...)drobno) orzechów włoskich Papryczkę chili bardzo drobno siekamy i wkładamy do niewielkiego garnuszka razem z kawą, solą i cukrem. Gotujemy wodę i wlewamy tam 370 ml wrzątku. Mieszamy i czekamy aż ostygnie. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, orzechy i drożdże. Zalewamy wystudzoną kawą z dodatkami (kawy nie filtrujemy, idzie z fusami). Wyrabiamy mikserem 10 minut, przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie z ziarnami Hamelman'a 193

Pyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek.  składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody  30g -  2  łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) Namoczone ziarno 60g siemię lniane 190g wody ciasto właściwe 690 g mąki pszennej(...)ziaren słonecznika (prażone) 50 g sezamu  (prażony) 250g namoczonego ziarna (całość) 320 g wody 20 g soli 310g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej namoczone ziarno w czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto właściwe

Stare Gary
Szparagowa z grzankami 113

znów mieszamy. Całość przelewamy do reszty wywaru. Zagotowujemy. Oczyszczone szparagi gotujemy pionowo (ok. 3-4 minuty) w garnku z osolonym wrzątkiem. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki. Mniej więcej półtorej szklanki wody z gotowania szparagów dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Śmietanę łączymy z żółtkiem, a następnie wlewamy do zupy. Chleb tostowy kroimy

Smaki Na Talerzu
Chleb razowy pszenno-żytni 134

Chleb razowy pszenno-żytni to moje pierwsze podejście do chlebów na zakwasie. Zdecydowanie polecam osobom zaczynającym swoją przygodę z zakwasem. Instrukcję przygotowania zakwasu żytniego znajdziecie tutaj . Chleb razowy pszenno-żytni 2018-02-28 11:32:44 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zakwas 150 g dojrzałego zakwasu żytniego(...)wody 17 g soli cały zakwas Wskazówki wykonania Zakwas. Wymieszać wszystkie składniki na zakwas, przykryć pojemnik i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze około 21 ºC aby dojrzał. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto razem z zakwasem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Po połączeniu się składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty

Chlebki.pl
Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote) 123

cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di sale 250-300 ml di acqua PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie startą marchew i 1 łyżeczkę soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut(...)godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy  na form ę  posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzin ę . C hleb pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.  **** PREPARAZIONE Fate

La grande e la piccola cuoca
Chleb dyniowy 139

minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli kilka szczyp cynamonu kilka(...)minut. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce

My Chcemy Jeść
Pasta do chleba, z makreli 174

jedną z najprostszych past. Pasta do chleba, z makreli, z cebulą i oliwą. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz mielony Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
W 5 minut...kapuściana surówka z jabłkiem i kalafiorem 192

Smaczna, prosta surówka do obiadu, kolacji czy na podwieczorek. Skład: pół kg kapusty utartej na grubych oczkach, pół kg kalafiora- same różyczki,dwa utarte jabłka,po

chleba naszego
Surówka ogórkowa z kapustą w 5 minut. 121

Kiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego

chleba naszego
bułki z oregano i papryką 108

Polecam wyrób domowego pieczywa, smakuje zupełnie inaczej niż odpiekane z marketu :) Potrzebujemy 1 kg mąki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru, dwie małe szklanki ciepłej wody, łyżkę

chleba naszego
Zapiekanka tostowa 2938

naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu, na każdą kromkę ułożyć plasterek szynki i plasterek sera, a następnie warstwę pokrojonej kapusty pekińskiej. Układamy kolejną warstwę tostów, smarujemy majonezem, kładziemy plasterki szynki,sera i cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki. Przykładamy kolejną warstwą tostów. Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy

O kuchni z uczuciem
Udka z kurczaka w przyprawach 139

bądź na kanapkę z chlebem razowym . Polecam wypróbować ten przepis , smakuje bardzo fajnie . Składniki  3 Udka z Kurczaka 2 Łyżeczki papryki czerwonej  2 Łyżeczki pieprzu ziołowego 2 Łyżeczki majeranku  2 Łyżeczki oregano  Garść szczypioru  sól do smaku  Udka trybujemy z kości ,a skórę która została odcinamy . Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na około

Mój Smak
Zielony twarożek na śniadanie 128

dziną, ukroić kromkę świeżego chleba i posmarować ją pysznym twarożkiem. Lubię celebrować takie momenty i trzymać je w pamięci do kolejnego wolnego weeken du. Skła dniki: kostka półtłustego sera białego łyżka jogurtu naturalnego 1/2 świeżego ogórka 1/2 łyżki soku z cytryny szczypiorek sól,pieprz  Przygotowanie: Ser, jogurt i cytrynę mieszamy w miseczce. Szczypiorek siekamy, ogórka ścieramy na tarce. Wszystkie

ChilliJemy
Chleb żytni razowy na miodzie 135

chleb żytni na miodzie.    CHLEB ŻYTNI NA MIODZIE  Składniki: 350 g zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki żytniej typ 2000 (lub pszennej pełnoziarnistej) 500 ml wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 100 g siemienia lnianego oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące

Bon appetit mon amie
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 222

odpowiednią temperaturę i można wsadzać do niego chleb do wypieku. Proste do wykonania, nie wymagają wiele zachodu, warto spróbować zrobić je w domu. W dobie przetworzonej żywności warto wrócić do tego, co jadali nasi przodkowie :) Składniki 2 części mąki (np. 2 szklanki) 1 część wody pół łyżeczki soli Sposób przygotowania Składniki suche mieszamy, dodajemy wody i ugniatamy. Ciasto wyrabiamy około

Mr. Taste
Roladki z grillowanego bakłażana 137

kroję go na maszynce do chleba. Malujemy go z obydwu stron oliwą z oliwek, solimy i grillujemy ma rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż będzie miękki. Odkładamy na bok. Czosnek obieramy  z łupiny,  z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z papryczką chili. W miseczce mieszamy serek śmietankowy, jogurt, czosnek, papryczkę, odrobinę oliwy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy chleb żytni na mleku 134

dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz

R'n'G Kitchen
Kanapki z tuńczykiem, szparagami i pikantnym sosem pomarańczowo-pomidorowym 129

pyszne kanapki, polecam :) 4 kromki świeżego chleba na zakwasie puszka filetów z tuńczyka w oliwie 4 szparagi łyżka oliwy szczypta soli 4 łyżki kiełków rzodkiewki posiekany szczypiorek i pietruszka do smaku sos: 2 łyżki pikantnego ketchupu 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta pikantnej papryki wędzonej kilka kropel tabasco Składniki na sos mieszamy i na chwilę odstawiamy. Szparagi nacieramy oliwą

Mienta blog
Zakwas na żur 79

też się nada. Wrzucamy wszystko do środka, mieszamy łyżką i przykrywamy ściereczką. Czosnek zgniatamy bokiem noża. I niech tak stoi 3-4 dni. Jak zacznie śmierdzieć to znaczy, że jest gotowe :) A jak nie mamy zakwasu chlebowego (chociaż jednak polecam zrobienie, przepis tutaj ) to możemy wrzucić do środka skórkę z kilku kromek chleba razowego). A jak tylko się zrobi

Marder&Marder Manufacture
Chlebek ziarnisty bez mąki 201

jajkami solą i oliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już wspomniałam zawiera same ziarna: - ziarno słonecznika -siemię lniane -pestki dyni -nasiona sezamu Przepis na chlebek: 4 jajka 50 ml oliwy 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka rozbijamy, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami czyli ziarnami

Wanilia i Kardamon
Chleb wieloziarnisty 137

następnie dodajemy do suchych składników bardzo dokładnie mieszamy powstałą masę przekładamy do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia (staramy się ubić ciasto, żeby było ze sobą dość mocno zbite) odstawiamy na co najmniej 2 godziny (lub przez całą noc) pieczemy w temp. 175 stopni przez 20 minut następnie wyciągamy z formy i umieszczamy chleb do góry dnem bezpośrednio na ruszcie pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka grecka z grzankami + film 106

łyżka octu balsamicznego szczypta soli przepis Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15-20 minut . Ogórka  i pomidora kroimy w kostkę. Gałązkę natki pietruszki bardzo drobno siekamy. Do miski wrzucamy pokrojone ogórki i pomidory ,dodajemy odsączone z  zalewy oliwki i grzanki. Wszystko mieszamy, sałatkę polewamy sosem przygotowanym z oliwy

Smakowite Dania
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 169

Chlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść

BaRepas
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 143

tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 15-minut, aby ogórki puściły sok. Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania