sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu
My Chcemy Jeśćintensywny smak czekolady, mieszam ją z dobrą ziarnistą w proporcji 1:1. I tak każde 200 g kawy ziarnistej ma u mnie inny smak. Każde espresso ma smak na każdą pogodę! Spienione mleko, cynamon i kardamon...i pyszna kawa gotowa! Dosmaczam ją ekologicznym kanadyjskim syropem klonowym i podaję w towarzystwie kanapeczek z chleba amarantusowego z masłem sezamowym! Pycha
Z Kuchni Do Kuchnibędzie nic trudnego. Wszak lubimy świeże pieczywo na śniadanie . Mimo że mam maszynę do wypieku chleba , nie korzystam z niej . Lubie sama wyrabiać ciasto, a potem wypiekać chleb czy bułki . Składniki na najprostsze buły : 600 g mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol 2 opakowania (7 g lub 8 g) drożdży instant Babuni(...)soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 400 ml letniej wody Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy do niej drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy sól , i cukier i mieszamy zalewamy letnią wodą . Wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto mikserem koło 15 minut na najmniejszych obrotach . Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia . Pięknie wyrosło . Po godzinie
Różowa kuchniaprzełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie, zalać bulionem, mieszać by nie powstały grudki. Do sosu
Atlas Smakówserka białego do chleba 100 g serka topionego 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu przepis Umyty szczypiorek i ugotowane na twardo jajka drobno siekamy. Do miski przekładamy serek biały i topiony wszystko łączymy razem, dodajemy posiekane jajka i szczypiorek, pastę doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy
Smakowite Daniasiekanie … mieszanie … przelewanie … – wszystko w zwolnionym tempie , tak by aparat mógł uchwyci ć każdy szczegół! Momentami było bardzo tajemniczo ;) I śmiechu było co niemiara! :D Rozdzieliliśmy między sobą zadania , byśmy w równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków! I tym sposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez
Ostra na Słodkobułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :) Składniki : 525 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 - 1,5 łyżeczki soli 1 szkl ciepłego mleka 30 - 40g drożdży Przygotowanie: Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia się drożdży
charlotte gotujeChrupiący,świeży chleb cebulowy... Składniki; 600 g mąki pszennej, 280 - 300ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 50g posiekanej, białej cebulki 2 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego) 1 żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie; 50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy
Anioły w kuchniminut. Kromki chleba przekrawamy na pół, skrapiamy olejem jw. i posypujemy bazylią i oregano. Z racji tego, że nie mam wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel oleju jw., wbijamy jajko i szybko mieszamy drewnianą łyżką, ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy
Emcia Pichcirazowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1 łyżeczka 1 łyżka oleju 2 szklanki letniej wody (400 ml) opakowanie suchych drożdży Przygotowanie: Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy olej. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do silikonowej
Fabryka pomysłówdopiero był wyczyn! Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek upiekę żytni chleb bez foremki! Ciasto było mało chętne do formowania, raczej klejące. Z pomocą łopatek, skrobaków i innych różności, bez nadziei na powodzenie, udało mi się uformować dwa bochenki i przenieść do koszyczków. Wyrastały dłużej niż(...)mąki pszennej chlebowej 317 g wody 17 g kminku 17 g soli 4 g drożdży instant 664 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 14 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty
Stare GarySkładniki na zaczyn, który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba. 25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje" 300 g mąki żytniej typ 720 150 g jogurtu 150 g wody Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temp. pokojowej na 12- 16 godz. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć i opaść. Ciasto(...)soli morskiej 60 g natki pietruszki, u mnie mniej i niepotrzebnie drobno ją pokroiłam, powinna być grubo pokrojona mąka do podsypania w trakcie składania ciasta Przygotowanie : Składniki ciasta właściwego mieszamy razem i wyrabiamy około 5 min. ręcznie lub nieco krócej mechanicznie. Na koniec dodajemy natkę i dokładnie mieszamy z ciastem. Ciasto pozostawiamy na 2 i pół godziny W międzyczasie
Proste Potrawyprostu pyszny! Orzechy są miękkie, marchewka nadaje piękny kolor ,a w smaku nie jest wyczuwalna. Chleb daje się kroić na cieniutkie kromki, znakomicie pasuje do serów. Bardzo, bardzo polecam! składniki zaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 30 g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 320 g mąki pszennej(...)soli 5 g drożdży instant 230 g marchewki startej i odciśniętej 230 g orzechów włoskich 310 g zaczynu przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej ciasto właściwe Startą marchewkę bardzo dokładnie wycisnąć. Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz orzechów i marchewki. Mieszać
Stare GarySłodki, smaczny, zimny, pyszny posiłek dla każdego. -- Skład: 2 op. makaronu po 500 g, 2 op. truskawek mrożonych po 450 g, 2 op. śmietany 12
chleba naszegoW sobotę trzeba upiec coś słodkiego na niedzielę :) Ciasto czekało w lodówce cały dzień... Wszyscy "latają " w domu, bo lato wyjątkowo zimne, dopiero wieczorem jest czas
chleba naszego