chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:145/356)

Chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie. 128

puszkach po kawie! Okazały się idealne do tego zadania! I tak w rezultacie powstały dwa cudownie pachnące bochenki, jeden okrągły, drugi sześciokątny. Wspaniała odmiana! Polecam, naprawdę warto!!! Składniki na chleb pszenno-żytni na drożdżach z ... puszki po kawie:  na 2 bochenki 350 g mąki pszennej 350 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g mąki(...)łyżki mleka do posmarowania 2 łyżki słonecznika do posypania      Mąkę pszenną przesiewamy. Drożdże rozcieramy z cukrem i 50 ml wody, dodajemy łyżkę przesianej mąki i dokładnie mieszamy. Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 minut. W tym czasie do przesianej mąki dodajemy mąkę żytnią, sól, mielone ziarenka (ja mieliłam w blenderze). Do mąki dodajemy

Rozpustne gotowanie
Chleb Kwiat - pszenny na starterze Tang Zhong 182

chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong i mleko z mąką i mlekiem w proszku. Mieszaj(...)kontynuuj rozcieranie stopniowo dodając mąkę.  Umieść glazurę w lodówce na 15-20 minut, aby glazura trochę stężała. Nagrzej piekarnik do 210 °C, w tym czasie umieść glazurę na chlebie, najlepiej małym tłoczkiem do wyciskania kremu. Nie trzeba pokrywać chleba dokładnie glazurą, gdyż pod wpływem temperatury glazura roztopi się i dokładnie pokryje powierzchnię chleba. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż

Grahamka, weka i kajzerka
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 216

mnie w sam raz, by robić swoje bułki i chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości, uwierzcie. Co prawda, dopiero zabieram się do przygotowywania własnego, domowego zakwasu, a zrobię go dopiero wtedy, kiedy już nie będę nigdzie wyjeżdżać(...)gdyż jak drożdże urosną to mogą ubrudzić ściereczkę), zasypujemy cukrem i zalewamy letnią, ciepłą wodą (nie gorącą, ponieważ temperatura zabije drożdże i nie zimną, gdyż ich nie aktywuje). Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dosypujemy mąkę, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka - dosypać jeszcze 1 łyżkę mąki. Mieszamy do otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką

Be Fit Be Strong
Domowy chleb z makiem pieczony w garnku. 132

stanąć na wysokości zadania,  być wiarygodną i uczciwą względem zleceniodawcy, musiałam sama się wziąć do roboty. 😉 500 g mąki pszennej  250 g mąki żytniej do wypieku chleba 25 g świeżych drożdży  płaska łyżka cukru płaska łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: łyżka oleju 0,5 szklanki  wody  szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki(...)pokrywka bez plastikowych elementów)  o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm. Do innego naczynia  wlewamy ciepłą wodę ( temp. pokojowa), wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy aż się wszystko ładnie rozpuści, robimy w mące dołek i wlewamy płyn. Przykrywamy pokrywką, aby drożdże zaczęły pracować. Po około 15 - 20 minutach mieszamy wszystko razem ( łyżką), tylko tyle aby połączyć składniki

Dieta moja pasja
Focaccia 169

letniej wody mała szczypta cukru 730 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławska) 50 ml oliwy + nieco do skropienia 12 g soli sól morska do posypania chleba WYKONANIE Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, dodać szczyptę cukru i pokruszyć 15 g drożdży. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić(...)wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich

Passions hobbies life
Bezglutenowy chlebek czekoladowo - porzeczkowy podany z grillowanymi owocami 108

Często zamiast zwykłego chleba piekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej.  Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem(...)miski przesiewam kakao, mąki, proszek do pieczenia i sodę. Wsypuję szczyptę soli i posiekaną czekoladę. W malakserze miksuję olej, banana, cukier, dżem i jajka na gładką masę. Składniki mokre mieszam z suchymi na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce

Mango Papaja
Ciasteczka czekoladowo-miętowe na Walentynki 175

czekoladą umieszczamy na garnku z wodą, tak by oparł się on jedynie o jego brzegi, nie mieszamy. Gdy zauważymy, że spód czekolady się roztapia, zdejmujemy garnek i dopiero wówczas mieszamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem (i cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao(...)dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy i robimy wgłebienie – ja w tym celu wykorzystałam mała foremkę do pierniczków. Wypełniłam ją miąższem chleba (hihi), owinęłam folią spożywczą i odciskałam wzorek. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Ciasteczka są gotowe gdy nieznacznie popękają na brzegach (po upieczeniu ciasteczka

Smaki Na Talerzu
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej 148

Wasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy(...)smażenia Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę - powinny być na jeden/dwa gryzy. Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i przyprawę do kurczaka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki i znów mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej panierki. W drugim talerzu / misce mieszamy 10 łyżek mąki kukurydzianej z 10 łyżkami mąki pszennej. Kawałki kurczaka maczamy

Słodkie okruszki
Chleb żytni na drożdżach 156

Chleb upieczony w domu smakuje najlepiej...to chyba każdy wie...ja piekę od czasu do czasu..a wtedy zajadamy się nim ze smakiem...tym razem skorzystałam z  tego  przepisu..Chlebek wyszedł smaczny, tylko jak dla mnie i moich domowników zresztą też nie potrzebna ta sól na wierzchu.. 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody(...)sól. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksować około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia.Przełożyć  ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej.Delikatnie wyrównać wierzch ciasta

Moje domowe kucharzenie
Nalewka z czerwonej porzeczki 150

Będziemy potrzebować: -2 kg owoców czerwonej porzeczki -1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach -cukier 0,4 kg -dwie łyżki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb domowy bez wyrabiania, wyrastania i czekania 173

Skład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki

chleba naszego
Leczo z papryki i cukinii do słoika 572

Lubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo

Mieszam w Garnku
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 170

drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej(...)lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i miód, następnie dodaj mąki, zmielony słód i mleko w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Pszenno-Żytni na Zakwasie z Siemieniem Lnianym 136

Chlebek ten robiłam z okazji światowego dnia chleba. Wtedy jednak nie doczekał się sesji i wpisu. Był tak pyszny, że pochłonęliśmy go w mgnieniu oka Dla Was i ponownie dla nas robię powtórkę. Zdecydowanie zaliczam ten chlebek do jednych z ulubionych. Jest na zakwasie, ale i z odrobiną drożdży. Jest pszenno-żytni, z dużą ilością siemienia lnianego. Jest mięciutki(...)chrupiącą skórką. Jest pyszny. Bardzo polecam. Zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego , dokarmionego co najmniej 10-12 h wcześniej 200 g mąki pszennej 200 ml letniej wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Siemie lniane: 200 g siemienia lnianego 360 ml wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Ciasto właściwe: zaczyn (po 12-16 h) siemie lniane

Made By Mom And Son
Chleb z jabłkiem i bananem 134

rośnie jak szalony. Chleb z jabłkiem i bananem   Składniki zaczynu 35g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /, 135g wody, 180g tartego jabłka ze skórką. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 230g mąki żytniej typ 720, 300g mąki pszennej chlebowej, 300g wody, 220g rozgniecionego na papkę banana, 15g soli Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką

Leśny Zakątek

Proponowane wyszukiwania