mnie w sam raz, by robić swoje bułki i chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości, uwierzcie. Co prawda, dopiero zabieram się do przygotowywania własnego, domowego zakwasu, a zrobię go dopiero wtedy, kiedy już nie będę nigdzie wyjeżdżać(...)gdyż jak drożdże urosną to mogą ubrudzić ściereczkę), zasypujemy cukrem i zalewamy letnią, ciepłą wodą (nie gorącą, ponieważ temperatura zabije drożdże i nie zimną, gdyż ich nie aktywuje). Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dosypujemy mąkę, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka - dosypać jeszcze 1 łyżkę mąki. Mieszamy do otrzymania struktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką
Be Fit Be Strongstanąć na wysokości zadania, być wiarygodną i uczciwą względem zleceniodawcy, musiałam sama się wziąć do roboty. 😉 500 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej do wypieku chleba 25 g świeżych drożdży płaska łyżka cukru płaska łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: łyżka oleju 0,5 szklanki wody szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki(...)pokrywka bez plastikowych elementów) o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm. Do innego naczynia wlewamy ciepłą wodę ( temp. pokojowa), wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy aż się wszystko ładnie rozpuści, robimy w mące dołek i wlewamy płyn. Przykrywamy pokrywką, aby drożdże zaczęły pracować. Po około 15 - 20 minutach mieszamy wszystko razem ( łyżką), tylko tyle aby połączyć składniki
Dieta moja pasjaletniej wody mała szczypta cukru 730 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławska) 50 ml oliwy + nieco do skropienia 12 g soli sól morska do posypania chleba WYKONANIE Do małej miseczki wlać 100 ml letniej wody, dodać szczyptę cukru i pokruszyć 15 g drożdży. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły, dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić(...)wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać pozostałą mąkę pszenną i mieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by ciasto się do nich
Passions hobbies lifeCzęsto zamiast zwykłego chleba piekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej. Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem(...)miski przesiewam kakao, mąki, proszek do pieczenia i sodę. Wsypuję szczyptę soli i posiekaną czekoladę. W malakserze miksuję olej, banana, cukier, dżem i jajka na gładką masę. Składniki mokre mieszam z suchymi na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce
Mango Papajaczekoladą umieszczamy na garnku z wodą, tak by oparł się on jedynie o jego brzegi, nie mieszamy. Gdy zauważymy, że spód czekolady się roztapia, zdejmujemy garnek i dopiero wówczas mieszamy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem (i cukrem muscovado, jeśli używamy). Dodajemy żółtko oraz oba ekstrakty, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao(...)dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy i robimy wgłebienie – ja w tym celu wykorzystałam mała foremkę do pierniczków. Wypełniłam ją miąższem chleba (hihi), owinęłam folią spożywczą i odciskałam wzorek. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Ciasteczka są gotowe gdy nieznacznie popękają na brzegach (po upieczeniu ciasteczka
Smaki Na TalerzuWasi bliscy lubią kurczaka, to przygotujecie im chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy(...)smażenia Przygotowanie Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę - powinny być na jeden/dwa gryzy. Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i przyprawę do kurczaka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki i znów mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej panierki. W drugim talerzu / misce mieszamy 10 łyżek mąki kukurydzianej z 10 łyżkami mąki pszennej. Kawałki kurczaka maczamy
Słodkie okruszkiChleb upieczony w domu smakuje najlepiej...to chyba każdy wie...ja piekę od czasu do czasu..a wtedy zajadamy się nim ze smakiem...tym razem skorzystałam z tego przepisu..Chlebek wyszedł smaczny, tylko jak dla mnie i moich domowników zresztą też nie potrzebna ta sól na wierzchu.. 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody(...)sól. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksować około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia.Przełożyć ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej.Delikatnie wyrównać wierzch ciasta
Moje domowe kucharzenieBędziemy potrzebować: -2 kg owoców czerwonej porzeczki -1 litr alkoholu 50-70 % w zależności kto jaką moc lubi w nalewkach -cukier 0,4 kg -dwie łyżki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Skład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki
chleba naszegoLubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo
Mieszam w Garnkudrożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej(...)lodówce - daj mu się ocieplić do tej temperatury. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i miód, następnie dodaj mąki, zmielony słód i mleko w proszku. Mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem
Grahamka, weka i kajzerkaChlebek ten robiłam z okazji światowego dnia chleba. Wtedy jednak nie doczekał się sesji i wpisu. Był tak pyszny, że pochłonęliśmy go w mgnieniu oka Dla Was i ponownie dla nas robię powtórkę. Zdecydowanie zaliczam ten chlebek do jednych z ulubionych. Jest na zakwasie, ale i z odrobiną drożdży. Jest pszenno-żytni, z dużą ilością siemienia lnianego. Jest mięciutki(...)chrupiącą skórką. Jest pyszny. Bardzo polecam. Zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego , dokarmionego co najmniej 10-12 h wcześniej 200 g mąki pszennej 200 ml letniej wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Siemie lniane: 200 g siemienia lnianego 360 ml wody Mieszamy i odstawiamy na 12-16 h. Ciasto właściwe: zaczyn (po 12-16 h) siemie lniane
Made By Mom And Sonrośnie jak szalony. Chleb z jabłkiem i bananem Składniki zaczynu 35g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa /, 135g wody, 180g tartego jabłka ze skórką. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe Cały zaczyn, 230g mąki żytniej typ 720, 300g mąki pszennej chlebowej, 300g wody, 220g rozgniecionego na papkę banana, 15g soli Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy łyżką
Leśny Zakątekczosnkiem, świeżego chleba z masłem czy szparagów i płynnego żółtka jajka. Dobrana para to też masło orzechowe i surowe jabłka. W takim wydaniu jak dziś – świetne połączenie na energetyczne śniadanie albo jako zdrowa przekąska. Do miski wkładamy odważoną ilość masła orzechowego i miodu, cynamon, szczyptę soli i kopiastą łyżkę jogurtu. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy końcówką ręcznego blendera z ubijaczką
Karo in the Kitchenprzy okazji pieczenia chleba. A jeżeli pieczemy dynię samą, to kroję ją na kawałki, nie obieram ze skóry, usuwam pestki i zapiekam w temp 200 stopni na blaszce 25-30 minut. Sos: Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję czosnek, pokrojoną dynię. Miksuję blenderem. Wstawiam ponownie na gaz, dodaję sos jasny, wodę, na końcu ser i mieszam aż się rozpuści. Doprawiam
wesoła kuchniajest nam potrzebna). Mieszamy kapustę z resztą składników. Dodajemy 2 łyżeczki miękkiego masła, doprawiamy słodką czerwoną papryką i mieszając podsmażamy z 5 minut. Następnie przykrywamy garnek/patelnię pokrywką i dusimy całość aż kapusta zmięknie i przejmie cały smak przypraw (powinniśmy uzyskać miękko kapustkę pełną smaku i małą ilość a la sosu, w którym można maczać chleb ) Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy pieprzem
Słodkie okruszkiwraz z rozczynem, mieszać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (ciasto będzie dość rzadkie). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki) lub do silikonowej formy do wypieku chleba (leżała u mnie
coolinarnytopiony pełnotłusty Z chleba wydłubujemy miąższ i dolewamy trochę wody.Żeby nam to czasem nie pływało. Ma być mokre i tyle :) Dosypujemy płatków i ugniatamy. Formujemy placki i smażymy na patelni. Może być problem z przełożeniem dlatego musimy pomóc sobie talerzem jak w przypadku Rosti na zielono . Zawartość puszki wlewamy do garnka i wrzucamy serek. mieszamy na małym ogniu
Kryzysowa Książka KucharskaPasta jajeczna z tuńczykiem ,uwielbiam pasty i dodawać coś to nowego do takich właśnie past , i częstować swoich bliskich , jeszcze kiedy mamy świeży chleb to bardzo szybko pasta znika z talerza . Składniki 4 jajka puszka tuńczyka w zalewie z olejem majonez według uznania pieprz sól szczypior Wykonanie Jajka(...)gotuję na twardo kiedy wystygną ścieram na tarce na małych oczkach ,do jajek dodaje tuńczyka bez zalewy ,szczypiorek posiekany oraz majonez ,pieprz sól do smaku i dokładnie mieszam ,doskonale smakują z świeżymi bułkami bądź chlebkiem Smacznego
Mój Smakbazie ricotty z suszonymi pomidorami. Cz ę sto gości na naszym stole, zwłaszcza na kolacj ę . Do tego sa ł ata, opiekane kromki chleba i ca ł a rodzina najedzona i szczęśliwa :) SKŁADNIKI 700 gr ricotty 80 gr pomidorów suszonych 80 gr parmezanu 15 gr szczypiorku(...)pieprz PRZYGOTOWANIE Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Pomidory kroimy w drobne kawałki. Ricotte odsączamy z mleka w niej zawartego. W misce mieszamy ricottę z parmezanem, pokrojone pomidory i szczypiorek. Na koniec dodajemy białko, s ó l i pieprz. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Moja
La grande e la piccola cuocapomyłki powstawały, bo chleb jak dla mnie wyszedł doskonały. Składniki: 1 puszka - 400 g cieciorki, 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 450 g maki pszennej, ½ łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, ponadto: olej do wysmarowania formy, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką
Moniki Smakołykigrudki - ucierać lub mieszać energicznie, aż ciasto będzie idealnie gładkie i będzie odstawać od garnka, zdjąć z palnika, ostudzić - do ostudzonego ciasta wbijać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie miksując, aż składniki się połączą - w szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury około 175 stopni (temperaturę można sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucając do oleju skórkę z chleba - jeśli utrzyma się
Smakołyki Berenikidwie kromki chleba na grzanki No to gotujemy wodę, a w między czasie kroimy cebulę. Tak jakoś ani nie bardzo grubo, ani nie koniecznie bardzo drobno. Tak jakoś kroimy. Jak woda się zagotuje to rozpuszczamy w niej kostki rosołowe i wrzucamy cebulę. Zmniejszamy ogień i gotujemy tak przez 20 minut. Potem wrzucamy serki topione, mieszamy żeby się rozpuściły i zupa
Marder&Marder Manufacturepatelnię wsypujemy dodatki, mieszamy i wbijamy jajka. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez chwilę. Ja, ze względu na moją miłość do jajek na miękko, najbardziej lubię wersję, w której białko jest całkowicie ścięte, zaś żółtko płynne. To oznaka, że moment jest idealny do zdjęcia patelni z ognia. Całość doprawiamy solą i pieprzem i jemy z kromką chleba pełnoziarnistego. Wszystkie osoby lubiące
Taste Of My Dayprzypalić. Rosół mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie lub pieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata