Wędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :) Nie potrzebujemy wędzarni :) wystarczą chęci i trochę czasu... Schab 1,5 kg- 2 kg, sól kamienna
chleba naszegoPodobno chleb należy długo wyrabiać rękami, aby nadać mu ciepła itd. Ja jednak wrzuciłam go do miksera, a później chwilę wyrabiałam ręcznie i też wyszedł puszysty i pyszny Domowy chleb Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki mąki razowej Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej
PatiGotujePodobno chleb należy długo wyrabiać rękami, aby nadać mu ciepła itd. Ja jednak wrzuciłam go do miksera, a później chwilę wyrabiałam ręcznie i też wyszedł puszysty i pyszny Domowy chleb Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki mąki razowej Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej
PatiGotujePrzyszła wiekopomna chwila, kiedy szuflady mojej zamrażarki odmawiały już przyjmowania kolejnej porcji mrożonek, a i szuflady z zapasami nie domykały się. Czas przyciąć zakupy i skupić
Mieszam w GarnkuDrożdżowe bułki z jagodami, dobre dla małych i dużych. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, szklanka cukru, 3 jajka, 150-200
chleba naszegokromkę chleba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -60 g kurczaka wędzonego -pół kulki mozzarelli -1 pomidor -garść sałaty -łyżka słonecznika łuskanego -łyżka oleju lnianego lub oliwy -szczypiorek -sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka, mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy sałatę, posiekany szczypiorek. Na koniec olej lniany lub oliwę, przyprawiamy i na koniec mieszamy. Wartości
Zdrowie i pysznie na talerzuBył już dżem z cukinii, a dzisiaj dżem z zielonych ogórków o smaku truskawkowym. Skład: 1 kg obranych ogórków bez nasion, 1 kg cukru, 1
chleba naszegoMięso mieszamy z przyprawami. Z mąki i ziemniaków z dodatkiem jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka . Dzielimy na kawałki wielkości renklody, rozklepujemy i nadziewamy mięsem, dokładnie zaklejamy i formujemy owalne knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy polane masłem przysmażonym z cebulką. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można
Gotowanie jest łatwechleba. Całkiem smaczna wyszła dzięki rodzynkom i miodzie. Składniki mąka 600 g woda 330 ml olej 6 łyżek] sól 1 łyżeczka cukier 200 g miód 100 g rodzynki 150 g jaja 2 szt drożdże świeże 40 g Krok 1 Rozrabiam drożdże z cukrem ciepłej wodzie i wlewam do maszyny. Krok 2 Dodaje jaja i miód i olej, mieszam
Różowa kuchniachleba, dodaje się ja rwónież do duszonych mięs. Twarożek z czarnuszką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g dobrego białego sera 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 6 rzodkiewek 1 łyżeczka czarnuszki sól do smaku koperek Wykonanie: Ser przekładamy do miseczki, dodajemy do niego jogurt i rozgniatamy wszystko widelcem. Rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy do serka, solimy i mieszamy
Kulinarne przygody GatityWiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład rybka marynowaną. Składniki : 450 g mąki żytniej (typ 720) 2 łyżeczki suszonych drożdży instant łyżeczka soli łyżka oleju łyżeczka miodu płynnego 400 ml letniej wody 1.1/2 szklanki otrębów Wykonanie(...)misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto wyrasta
Różowa kuchniaChoćbym bardzo chciała to i tak pieczenie według przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie
apetytnapieczeniechleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane
Stare GaryNa blogu jest już zakwas na żurek więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem
Monia miesza i gotuje