chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:154/356)

suszony schab 108

Wędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :) Nie potrzebujemy wędzarni :) wystarczą chęci i trochę czasu...   Schab 1,5 kg- 2 kg, sól kamienna

chleba naszego
Domowy chleb 134

Podobno chleb należy długo wyrabiać rękami, aby nadać mu ciepła itd. Ja jednak wrzuciłam go do miksera, a później chwilę wyrabiałam ręcznie i też wyszedł puszysty i pyszny Domowy chleb Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki mąki razowej Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej

PatiGotuje
Domowy chleb 165

Podobno chleb należy długo wyrabiać rękami, aby nadać mu ciepła itd. Ja jednak wrzuciłam go do miksera, a później chwilę wyrabiałam ręcznie i też wyszedł puszysty i pyszny Domowy chleb Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju(...)łyżki mąki razowej Dodatkowo: mąka chlebowa pszenna do podsypania Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Wlewamy je do miski, dodajemy wszystkie mąki i wodę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Zaczyn ma co najmniej podwoić swoją objętość. Do miski wsypujemy większą część mąki. Nie dodajemy jej całej

PatiGotuje
Sycąca zupa z soczewicą i dynią 104

Przyszła wiekopomna chwila, kiedy szuflady mojej zamrażarki odmawiały już przyjmowania kolejnej porcji mrożonek, a i szuflady z zapasami nie domykały się. Czas przyciąć zakupy i skupić

Mieszam w Garnku
Jagodzianki... 118

Drożdżowe bułki z jagodami, dobre dla małych i dużych. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, szklanka cukru, 3 jajka, 150-200

chleba naszego
Sałatka śniadaniowa (białkowo-tłuszczowa, dieta redukcyjna) 330

kromkę chleba (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 1 porcje: -60 g kurczaka wędzonego -pół kulki mozzarelli -1 pomidor -garść sałaty -łyżka słonecznika łuskanego -łyżka oleju lnianego lub oliwy -szczypiorek -sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka, mozzarellę i pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy sałatę, posiekany szczypiorek. Na koniec olej lniany lub oliwę, przyprawiamy i na koniec mieszamy. Wartości

Zdrowie i pysznie na talerzu
Dżem z ogórków 139

Był już dżem z cukinii, a dzisiaj dżem z zielonych ogórków o smaku truskawkowym.  Skład: 1 kg obranych ogórków bez nasion, 1 kg cukru, 1

chleba naszego
Knedle z mięsem 153

Mięso mieszamy z przyprawami. Z mąki i ziemniaków z dodatkiem jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka . Dzielimy na kawałki wielkości renklody, rozklepujemy i nadziewamy mięsem, dokładnie zaklejamy i formujemy owalne knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy polane masłem przysmażonym z cebulką. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówka z rodzynkami i miodem z maszyny do pieczenia chcleba 109

chleba. Całkiem smaczna wyszła dzięki rodzynkom i miodzie. Składniki mąka 600 g woda 330 ml olej 6 łyżek] sól 1 łyżeczka cukier 200 g miód 100 g rodzynki 150 g jaja 2 szt drożdże świeże 40 g Krok 1 Rozrabiam drożdże  z cukrem ciepłej wodzie i wlewam do maszyny. Krok 2 Dodaje jaja i miód i olej, mieszam

Różowa kuchnia
Twarożek z czarnuszką 99

chleba, dodaje się ja rwónież do duszonych mięs. Twarożek  z czarnuszką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g dobrego białego sera 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 6 rzodkiewek 1 łyżeczka czarnuszki sól do smaku koperek Wykonanie: Ser przekładamy do miseczki, dodajemy do niego jogurt i rozgniatamy wszystko widelcem. Rzodkiewki kroimy w kostkę, dodajemy do serka, solimy i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni z otrębami 95

Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład  rybka marynowaną.          Składniki : 450 g mąki żytniej (typ 720) 2 łyżeczki suszonych drożdży instant łyżeczka soli łyżka  oleju  łyżeczka miodu płynnego  400 ml letniej wody 1.1/2 szklanki otrębów    Wykonanie(...)misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto wyrasta

Różowa kuchnia
Chleb mieszany z suszonymi figami 153

Choćbym bardzo chciała to i tak pieczenie według przepisu nigdy mi nie wychodzi. Zazwyczaj albo pomylę proporcje albo zrobię coś po swojemu. Niekiedy przyznam, że takie

apetytnapieczenie
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 300

chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z  książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet  z piersi indyka lub mieszane

Stare Gary
Zakwas na biały barszcz 170

Na blogu jest już  zakwas na żurek  więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania