kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA . Ale po kolei . Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWO Składniki -375 g mąki(...)odmierzamy 260 g naszej suchej mieszanki – otręby i ziarna. Ziarna muszą stanowić przewagę kolosalną. Jak macie ziarna możecie śmiało domierzyć do 300 g całości. Dodajemy do mąki i mieszamy łopatką aby wszystko się razem połączyło. Dodajemy oliwę z oliwek, drożdże i wodę. I wyrabiamy kulę ciasta. Mnie pomógł robot z hakiem do wyrabiania ciasta. Zrobiłam wałek. Orginalnie
Z Kuchni Do Kuchniniejasnych etymologicznie powodów) nazwy „bułka kielecka” i „bułka wrocławska” – długa, cienka bułka pszenna o długości około 30 cm – kształtem i wielkością zbliżona do bochenka chleba. Bułka paryska ma podłużny kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej(...)miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki(...)mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku) 500 ml maślanki naturalnej 250 ml wody 20 gr świeżych drożdży Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku, pamiętając że zaczyn mocno zwiększy swoją objętość. Miskę bądź duży garnek przykryć tylko ściereczką i odstawić w spokoje miejsce. Tak robię i zawsze jest chlebek
Gotowanie...to proste !ulubiony chleb Przygotowanie: Pomidora myjemy i kroimy w kostkę (możemy sparzyć i obrać ze skórki). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju rzepakowego lub kokosowego. Wrzucamy czosnek pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażymy. Wrzucamy pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami ( u mnie papryka słodka i ostra, pieprz) i smażymy kilka minut. Mieszamy wszystko i do podsmażonych
I LOVE LIFEWersja 3. SKŁADNIKI I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 13 g/kg -łopatka -pieprz czarny mielony 2 g/kg -liść laurowy mielony 1 g/kg -cebula suszona 4 g/kg lub świeżej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bardzo prosty stary przepis, na pyszne domowe cukierki, które kiedyś nam babcie robiły. -- Skład: 2 szklanki mleka, 2 szklanki cukru, 100 g masła, cukier waniliowy/migdałowy
chleba naszegobezglutenowy chleb z ziarnami. Składniki: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 2 łyżki siemienia lnianego, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/3 kostki świeżych drożdży, - 2 łyżeczki nasion chia, - 1 łyżeczka soli, - 2 łyżeczki cukru/ksylitolu. Przygotowanie: - mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik i nasiona chia - wszystko mieszamy, - w małym garnuszku podgrzewamy
MintTastePolecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży
chleba naszegoKotlety to zawsze udana propozycja na obiad lub obiado kolację. Można oczywiście usmażyć, ale dzisiaj proponuję upieczenie. Potrzebujemy 0,5 kg mięsa, 0,5 kg ugotowanych
chleba naszegoPodsuszana Po wędzeniu SUROWIEC -szynka 1 kg -boczek 1 kg -wołowina ścinki 1 kg -łopatka 1 kg -podgardle 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.dyniowy chleb ( Chleb dyniowy AIP ) albo ciasto z dyni, sięgamy po zapasy. W miseczce ubij jajka z roztopionym olejem kokosowym. Zwykle robię to ciasto z jajkami, ale raz zastąpiłem je żelatyną i efekt wyszedł znakomity (zobacz więcej: Zamiast jajek – czym zastąpić jajka? ). Dodaj mokre składniki, a potem wszystkie suche poza sodą oczyszczoną i cały czas dobrze mieszaj. Oczywiście czekoladę
PaleoSMAKPrzepis Do takiej słoniny proponuje takie przepisy Będziemy potrzebować -słonina z mięsem ze skórą Zalwea -sól kamienna nie jodowana 70 gram na litr wody -peklo sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pyszna kombinacja obiadowa. Świetna do mięs ale i do warzyw, także z grilla. Wbrew moim obawom połączenie buraczków i ogórków okazało się wspaniałym pomysłem. Buraczki z
Dzieje kuchennej Wiewiórydokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Śmietanę hartujemy, dodając do niej 5-6 łyżek gorącego wywaru i wlewamy do zupy. Gotujemy pod przykryciem (wtedy nie utworzą się grudki śmietany i mąki) na średnim ogniu przez 5 min. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zupa jest gotowa! Zupę serwujemy z domowym pieczywem. Do zupy idealnie będzie pasował chleb pszenny (przepis TUTAJ
Kuchnia Łukaszaobieram. Z chleba odkrawam skórki i sam miąższ kroję na mniejsze kawałki. Ser kroję w drobną kostkę. Orzechy włoskie mielę w młynku do mielenia orzechów ale jeżeli nie mamy to możemy drobno posiekać. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Umyta i osączoną natkę pietruszki siekam. Wszystkie składniki farszu przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – farsz jest gotowy
Uwaga Babcia Gotujechlebie może stanowić bazę kanapki. Można też posmarować cienko zamiast masła, a na wierzch dać wszystko, co wpadnie nam do głowy. Dobrze smakuje nawet z wędliną. Potrzebujemy: 400 sera neufchatel z TEGO przepisu 50 ml oleju lnianego 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku sól, pieprz Ser przekładamy do miski i mieszamy z olejem
Marder&Marder Manufacturechlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 60 g masła, roztopionego i ostudzonego białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnek i mieszamy. Pory tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego
Kuchenne Wariacjeresztę składników, mieszamy dokładnie i butelkujemy. I właściwie już następnego dnia nadaje się do picia. Prawda, że tempo ekspresowe? Niedługo, tak na szybko, zrobię jeszcze likier czekoladowy. Wpis więc też jakoś niebawem się pojawi. A reszta nalewek, takich owocowych, sam nie wiem kiedy. Może za pół roku... Jedna z blogerek, Kasia, napisała mi kiedyś, że robienie chleba uczy cierpliwości
Marder&Marder Manufacturedodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz sól. 3. Przygotowujemy sałatkę: Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy
Jadło i czytadłoŚwiatowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy z 50ml letniej
Pyry na Gazpasty do chleba. Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej koperek Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenieniż z chlebem, ale uważam, że mimo wszystko, warto było ! Przepis zamieszczam na listopadowej liście Na zakwasie i na drożdżach . Bułeczki pszenno-żytnie na zakwasie Składniki: 75 g aktywnego zakwasu pszennego 515 ml wody 350 g mąki chlebowej 200 g mąki żytniej chlebowej 150 g mąki gryczanej 2 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Wieczorem w misce mieszamy zakwas razem
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 1 kg sera białego niecałe pół litra mleka 2-3 łyżki masła 1 jajko, 1 żółtko, łyżeczka sody, łyżeczka octu, sól. Przygotowanie : Ser rozkruszamy
Proste Potrawy