chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:124/356)

Chleb pszenny z ziarenkami 236

Dzień dobry! Dziś mam dla Was niespodziankę :) Przepis na pyszny chleb, który dostałam od znajomego z pracy. To był mój chlebowy debiut (nie licząc wypieku chleba na zajęciach na studiach) i jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle :) Przepis jest o tyle fajny, że nie musicie się go ściśle trzymać. Stanowi bazę, do której możecie dodać wszystko, na co tylko macie(...)mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 g ziarenek (otrębów, nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże, dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę (400 g) i ziarenka. Dokładnie

W kuchni Katie
Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia. 243

dobrze zorganizujecie sobie poranek (np. wstaniecie o 7, przemieszacie chleb i wskoczycie ponownie do łóżka na małą, poranną drzemkę) to chlebek zdąży wylądować na śniadaniowym stole! ; ) Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia   Składniki 250g mąki z tapioki 200g mąki gryczanej, najlepiej jasnej 1 łyżeczka soli 375ml (1 i 1/2 szklanki) mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 5 łyżek(...)łyżka drożdży instant w proszku 1 łyżeczka agawy/cukru (w wersji niewegańskiej miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 3/4 szklanki puree ze słodkiego ziemniaka 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania Mąki mieszamy z solą i wrzucamy do malaksera lub siekacza z dużym kielichem. W garnuszku podgrzewamy 1 szklankę mleka i olej. Wyłączamy gdy zacznie się gotować. Mąkę zalewamy mlekiem z olejem

Fill The Bowl
Francuski chleb pszenny na zakwasie 138

wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni  (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki: Najpierw robimy(...)zaczyn: 40 g zakwasu 140 g mąki pszennej 10 g mąki żytniej typ 2000 90 g wody Zakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody

Marder&Marder Manufacture
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 112

Dawno nie piekłam chleba..a z racji gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria , wynalazłam przepis na chlebek niemiecki. .prosty do zrobienia..tylko czas rośnięcia jest dość długi [ u mnie co prawda był krótszy niż w przepisie , bo coś około 30 godzin]..i na dodatek w lodówce..Warto zrobić..u nas zjedzony prawie od razu(...)mieszać, nie składać i nie zaglądać. Ciasto ma powoli rosnąć w niskiej temperaturze. Po dwóch dobach wyjąć pojemnik z ciastem z lodówki, odkryć i ocieplić w temperaturze pokojowej przez 40-60 minut. Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby

Moje domowe kucharzenie
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 116

mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm : 120 g sorgo 80 g amarantusa zakwas(...)miodu Wieczorem Ziarna moczyć ok. 3 godzin w dużym garnku pod przykryciem. Do garnka dodać resztę składników. Stopniowo dolewać wodę do uzyskania konsystencji, którą daje się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać ok. 6 minut, aż powstaną pęcherze powietrza. Masę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.   Rano następnego dnia Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka konserwowa z ogórkiem i cebulką 142

SKŁADNIKI -karkówka 1,5 kg -ogórek korniszon premium z miodem -cebulka luksusowa ,,Nasza spiżarnia'' -woda 80 ml. -peklosól 13 g/kg -2 duże ząbki czosnku -pieprz czarny

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka z kurczakiem 899

Szybka w przygotowaniu i smaczna sałatka z mięsem pieczonego kurczaka. Doskonała propozycja na smaczną kolację, która nie wymaga wiele zachodu. Przygotować można w dwóch wersjach do

chleba naszego
Surówka weekendowa w 5 minut. 1819

Pyszna surówka, łatwa w wykonaniu i smaczna, dobry dodatek do każdego posiłku. Ucieramy na tarce główkę ~1 kg kapusty, ogórka, paprykę. Dodajemy łyżkę cukru, pół łyżeczki

chleba naszego
zakwas żytni 142

składniki: 400 g mąki żytniej 400 ml wody wykonanie: W pierwszy dzień do słoika wsypujemy 100 g mąki, wlewamy 100 ml letniej wody, mieszamy, przykrywamy ściereczka

Domowy Smak Jedzenia
Domowy chleb na drożdżach z domieszką płaskurki. 142

piekłam go bardzo często. Później zaprzestałam, nie wiem z jakiego powodu. Dziś znów upiekłam swój pierwszy domowy chleb od dłuższego czasu. Wyszedł mega smaczny, lekko słodki z chrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od  Bio Babalscy 1 szkl zwykłej mąki pszennej 3 szkl. mąki pszennej graham(...)mleka migdałowego 3/4 szkl wody 6 dag masła (rozpuszczonego) 4 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży   do posypania czarnuszka   Przygotowanie; Wszystkie mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Drożdże kruszymy, przekładamy do kubka, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 min. aż urosną

Radość kipiąca uśmiechem.
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 195

Smalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)wyskubane same listki mieszamy chwilkę podsmażamy - zestawiamy doprawiamy solą oraz pieprzem i zlewamy do miseczki Smalec ze śliwką cebulka daje słodycz a śliwka lekką kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :) Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3 Smalec robiony

Basia w kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 122

wody pestki dyni Sposób przygotowania: Obie mąki przesypać do miski, dodać sól. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do mąki. Następnie wlewamy wodę a na końcu zakwas. Wszystkie składniki mieszamy. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąkę a jeśli za gęste to dolewamy wody. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką keksówki. Mokrą dłonią wygładzamy wierzch.  Przykrywamy(...)dyni.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na 10 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 1h. Gdy chleb upiecze się wyciągamy z blaszki i kładziemy na kratkę aby wystygł. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Chleb żytni z tartym jabłkiem 156

Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu(...)zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze

Codziennik Kuchenny
Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Idealne na obiad lub przyjęcie. 139

całej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą(...)smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki lub kostkę - powinny być na jeden/dwa gryzy. Do głębokiego talerza / miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i przyprawę do kurczaka, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy obie mąki i znów mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej panierki. W drugim talerzu / misce mieszamy 10 łyżek mąki kukurydzianej z 10 łyżkami mąki pszennej. Kawałki kurczaka maczamy

Słodkie okruszki
Chleb razowy 139

Jako , że nigdy chleba nie piekłam,postanowiłam to zrobić. A żeby było wszystko krok po kroku, dokładnie i bez wysiłku...to zagoniłam CC Major do współpracy. Chlebuś wyszedł wspaniale i powiem szczerze, że każdy go może zrobić sam w domu. To jest mój pierwszy ale nie ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA(...)Mąkę białą i razową z solą i drożdżami wymieszaj i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masz CC Major to wysarczy włożyć składniki do misy ,zamocować hak do ciasta,nastwaić prędkość mieszania na I i wyrabiać 4 minuty. Jeśli nie to w misie ugniataj ciasto rękoma tradycyjnie. Następnie odstaw w misie na półtorej godziny w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania