Do przygotowania tego sernika zabierałam się długo. Przepis znalazłam w formie filmiku a tutaj wersja pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych
Dzieje kuchennej WiewióryDomowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1
chleba naszegoBardzo smaczne i pożywne danie na obiad lub kolację. Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać... w naczyniu lub na blaszce
chleba naszegoSałatka swojska :) to doskonała propozycja na kolację dla każdego. Dlaczego swojska ? Sałatka, którą robimy bez przepisu i z tego co jest w domu :) Makaron gotujemy
chleba naszego200g serka topionego (u mnie śmietankowy i ze szczypiorkiem) 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18% łyżka mąki sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie 2 kromki chleba łyżka masła Przygotowanie: 1. Zagotować bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. 2. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske i serki topione, do momentu całkowitego rozpuszczenia. 3.Całość blendujemy(...)krojąc kromki na kwadraty i przysmażając na patelni z masłem. 5. Podajemy gorący krem z grzankami i posypujemy natką pietruszki. Smacznego! SER TOPIONY: Pochodny produkt sera. Poddany rozdrabnianiu, mieszaniu i mieszaniu wysokiej temperatury. Porównując do msła czy margaryny ma dużo mnie kalorii i większą zawartość białka. Często wykorzystywany do przyrządzania różnych rodzajów sosów, jednak tym samym zwiększa
FITBUuKSUROWIEC -boczek 2 kg -karkówka 2 kg -szynka 3 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pieprz czarny 2 g/kg -majeranek 0,5 g/kg -peklosól 20-21 g/kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tosty nie muszą kojarzyć się z białym chlebem i mnóstwem kalorii. Można przygotować je z mąki pełnoziarnistej, wypełnić świeżymi owocami i cieszyć się prawdziwie wakacyjnym śniadaniem. Nie masz tostera? Nie szkodzi! Wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię, posyp malinami i przykryj pozostałą częścią masy. Piecz 4 minuty z każdej strony i ciesz się pysznym posiłkiem :) Składniki: 2 łyżki mąki żytniej(...)jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka malin dowolne dodatki do podania Rozgrzewamy opiekacz do tostów lub patelnię. Jajko mieszamy z jogurtem, dodajemy mąkę i łączymy. Powierzchnię, na której będziemy piec smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy połowę masy, układamy maliny na środku i przylewamy pozostałym ciastem. Pieczemy pod przykryciem 4-6 minut w zależności od mocy urządzenia. Jeśli używamy patelni, pieczemy
Chocolate Muffin BlogPysznie i zdrowo, chleb akurat wyjęłam z pieca więc będą kanapki. Wędzona makrela jest idealna na pasty, kilka dodatków w kilka minut i gotowe!. Składniki: - 1 wędzona makrela - 2 jaja ugotowane na twardo, najlepiej wiejskie - małe opakowanie jogurtu naturalnego, 180-200 ml - szczypiorek - sól - pieprz 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy. Rybę obieramy ze skóry i wyjmujemy wszystkie ości. Makrelę(...)rozgniatamy widelcem, jaja ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jogurt, pieprz i szczypiorek. Dokładnie mieszamy, próbujemy i jeśli jest potrzeba doprawiamy solą
Apetyczna babeczkajest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki (kto co lubi oczywiście w granicach rozsądku(...)wierzch sos: 3 łyżki koncentratu 1 łyżeczka oregano szczypta soli i pieprzu, można też dać przyprawę do pizzy Sposób przygotowania: W 0,5 szklanki letniego mleka mieszamy drożdże, cukier, sól i 2 łyżki mąki kiedy w rozczynie nie będzie już grudek przekładamy go do dość dużej miski (ja dałam do za małej i połowę rozczynu wyciekło
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak być powinno :) Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec - coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich(...)szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia
Kolorowy Przepisownikpomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Przygotowujemy sos. Grillujemy cukinie z obu stron. Gdy będą gotowe(...)pokrojonego pomidora i ogórka, kukurydzę, cukinię oraz fetę. Pieczemy kurczaka w 180'C przez 15 minut. Kilka minut przed podaniem grillujemy delikatnie szparagi z obu stron. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy na dwa talerze. Na każdej kładziemy 3 szparagi i kawałki upieczonego kurczaka. Ta słodka marynata idealnie gryzie się z musztardowo-balsamicznym sosem. Pycha
Kitchens Alphabetzalewą 2 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 ząbki czosnku, startego na tarce 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Świeżo zmielony czarny pieprz do podania Chleb tostowy lub grzanki z ulubionego pieczywa ewentualnie majonez przygotowanie Umieścić cebulę w średniej misce i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut. Wypłukać kilka razy , a następnie dokładnie osuszyć(...)oliwek rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać czosnek i płatki papryki, podgrzewać, stale mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć, około 30 sekund. Dodać liście jarmużu i mieszać aż pokryją się olejem. Smażyć, aż lekko zmiękną, około 1 minuty. Dodać ciecierzycę razem z zalewą. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta będzie całkiem miękka
Stare GaryZacznę trochę jak wypracowanie szkolne. „Kuchnię azjatycką lubię, ponieważ…” Ponieważ jest dobra. Ponieważ jest ładna. I ponieważ każdy posiłek zamienia się w ucztę
Gotuj z Blue Ravenpeklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę :-). Do schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania(...)laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Liście laurowe i jagody jałowca tłuczemy w moździerzu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, dokładnie je mieszamy, po czym nacieramy nimi mięso. Mięso zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2- 3 godziny, a następnie wkładamy je do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności 1700 ml z szerokim otworem
Kulinarne przygody GatityDomowa pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4
chleba naszego