chleb mieszany - 5331 przepisów (strona:177/356)

Maślane rogaliki z makiem 202

makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie  Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z  Chleb na zdrowie .  A  przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować  kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna pasta jajeczna 217

szczypiorkiem. Pastę lekko odchudziłam i majonez wymieszałam pół na pół  z jogurtem naturalnym. Mnie ta pasta zawsze kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami i babciną kuchnią. Babcia smarowała mi pajdę chleba pastą jajeczną i można było lecieć z nią na podwórko :-). To były piękne czasy ! Klasyczna pasta jajeczna Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego(...)krojenia jajek w plasterki, raz układam jajko w poprzek, potem wzdłuż i jeszcze raz w poprzek. Dodajemy pozostałe składniki pasty. Dokładnie mieszamy i gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1703

piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło mi się pieczywko mocno cebulowe o intensywnym smaku i zapachu podpieczonej na złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny(...)razowej - typ 2000, razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki wody przy mieszaniu ciasta 3 średnie cebule - posiekane w kosteczkę i podsmażone na złoto na oleju na patelni 3 łyżki oleju - do smażenia cebuli Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru

Grunt to przepis!
Łazanki z kapustą. 210

Przepyszne tradycyjne danie polskiej kuchni, które podaje się na kilka sposobów. Bardzo dobra propozycja na dzisiejszy lodowaty dzień. Żeby przygotować to smaczne danie potrzebujemy: makaron, kapustę

chleba naszego
Ricotta z serwatki 188

Ricotta to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Powstaje z serwatki uzyskanej po produkcji serów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep

Przepisy na domowy ser i chleb
Pasta do chleba z wędzonej makreli 159

Jak wcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz

Taste Of My Day
PSZENNY CHLEB 191

ciepłą wodą i cukrem. Dodajemy 2-3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby i ziarna. Wlewamy masło, mleko i wyrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Ma być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do podwojenia. Po tym czasie ciasto przebijamy ręką, delikatnie rozciągamy i kilkakrotnie składamy ciasto. Formujemy i przekładamy na blachę(...)pieczemy 10 minut w 220 st. C a następnie 25 minut w 200 st. C ustawienie góra dół. Pod koniec można wyciągnąć z blachy i piec na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty głos. Smacznego

Pani na deser
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 184

bazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego.  Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000(...)odstawić do wyrośnięcia. Do misy z mąkami dodać pozostałe składniki, tj.: sól, oliwę lub stopione masło klarowane, resztę wody oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Można również wymieszać składniki ręcznie. Misę z ciastem odstawiamy w dość ciepłe miejsce, do czasu aż zdecydowanie urośnie (podwoi swoją objętość), u mnie trwa to ok.30-45

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku 166

należą do moich ulubionych! Piekę je na co dzień. Nie widziałam czystych chlebów żytnich w sprzedaży, zawsze jest jakiś dodatek mąki pszennej. Tym bardziej zachęcam do pieczenia takich chlebów. Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku Na zaczyn 3 łyżki zakwasu, 270g mąki żytniej typ 720, 540g serwatki z domowej produkcji sera, Składniki łączymy w misce i pozostawiamy(...)będzie z widoczną fermentacją w postaci piany na powierzchni. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 730g mąki żytniej typ 720, 265g serwatki, 20g soli. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy drewnianą łyżką 3-4 minuty. Wykładamy ciasto łyżką do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką foremek o rozmiarach 23x13cm i 25x12cm. Na dno foremek wyłożyłam rozmrożone liście tataraku. Można je zastąpić liśćmi

Leśny Zakątek
Restauracja Bon Appetit w Krakowie 167

zaskoczyła swą prostotą: dwa rodzaje chleba i masło. Smak niebiański. Od razu wiedzieliśmy, że to ich własny wypiek i sami zdecydowaliśmy, że w niedalekiej przyszłości też będziemy wypiekać własny chleb. Różnica między robionym, a kupionym pieczywem jest niewyobrażalna. Później otrzymaliśmy krem z kalafiora. Bardzo dobry, niezwykle intensywny. Na danie główne zamówiłam zająca z kapustą i kasztanami.... Mój narzeczony dzika(...)stronie internetowej restauracji. Kasztany z kapustą (nie wpadłabym na takie połączenie, a było bardzo bardzo dobre). Zając - nie do końca tego się spodziewałam. Zająca jadłam pierwszy raz i mam mieszane uczucia (ze względu na mięso). Sos zawierał dużą ilość wina, która przyćmiewała mięso. Stopień wysmażenia zająca i miękkości dodatków był idealny. Nie da się ukryć, że danie główne było

Karola gotuje
Rzodkiewki na maśle, na ciepło 150

jakiś czas mieszając smażymy całość około 10-12 minut.   Rzodkiewki zmienią kolor na delikatniejszy, zrobią się błyszczące i przeźroczyste. Na koniec dodajemy szczypior, solimy, pieprzymy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i rozkładamy porcje na talerze, polewając rzodkiewki rozpuszczonym masełkiem. Na wierzch nakładamy po jednym przepołowionym jajku, obok – chrupiące grzanki do wyciągania maślanego sosu. Dla wzbogacenia można do smażenia dodać na samym(...)czosnkiem wszystko smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI na dwie osoby 400g rzodkiewek 40-50g masła 82% tłuszczu lub masła klarowanego szczypior z cebulką 2 jajka M grzanki z chleba na zakwasie posmarowanego oliwą sól pieprz

Karo in the Kitchen
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 249

domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko i dwa żółtka, śmietanę i zagniatamy. Jeśli po wyrobieniu ciasto wyszło za rzadkie

Karo in the Kitchen
Watróbka drobiowa z jabłkiem 435

kruchości. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy . Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wątróbkę wyciągamy z miski, osuszamy ręcznikami. Do miski dajemy mąkę, paprykę, około 1/4 łyżeczki pieprzu. Mieszamy. Wątróbkę obtaczamy w mące- strzepujemy nadmiar mąki. Na rozgrzanym woku lub patelni rozpuszczamy masło. Smażymy na dużym ogniu wątróbkę-po około 2 min z każdej strony. Przenosimy ją na talerz(...)dodajemy cebulę. Po około 2 min dodamy wątróbkę, zamykamy patelnie przykrywką i "podduszamy " około 4-5 min. Mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą. Gotowe. Podajemy z chlebem lub duszonymi ziemniakami. Życzę smacznego

Smaki Edyty
Guacamole z pomidorem 194

Awokado uwielbiam  - np.w postaci guacamole lub innych różnych awokadowych  past :) Tym razem do klasycznego guacamole dodałam pomidora i trochę cebulki - w połączeniu z wieloziarnistym chlebem wyszło pyszne i zdrowe śniadanie :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado 1 pomidor 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej cebuli 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Awokado przekrawamy(...)miseczki. Rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidora drobno pokrojonego w kostkę (bez skóry i gniazd nasiennych). Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podajemy np. z ulubionym pieczywem. Smacznego :)  A tą piękną deskę własnoręcznie wypaliła dla mnie córka

Moje Kuchenne Rewelacje
Pszenne podpłomyki z cieciorką 191

optymalny    czas wypiekania i od razu można zabierać się do ich zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić    nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz(...)smaku, 500 g mąki pszennej, 4 -5 łyżek cieciorki z puszki, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki. Mąkę mieszamy z wszystkimi przyprawami, nie żałujemy pieprzu i chili. Robimy  w mące wgłębienie, wlewamy rozpuszczone drożdże, wyrabiamy ciasto, spłaszczamy je, dodajemy cieciorkę (można wcześniej zgnieść ją widelcem) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania