fajny przepis u Kasi Cukier na chleb z cukinią, powiem Wam że jest przepyszny, tak wszystkim smakował że musiałam upiec dwie blaszki. Dzięki zawartości cukini w cieście chleb jest delikatny i lekko wilgotny. Zapraszam do wypróbowania:) 500 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki(...)Następnie dobrze ją odciskamy. Mąkę wsypujemy do miski. W środku robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Dodajemy także cukier. Do wgłębienia wlewamy odrobinę lekko ciepłej wody. Składniki we wgłębieniu delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Do miski z mąką dodajemy resztę wody, jajko i sól. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dodajemy do ciasta startą
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli zastanawiacie się, co położyć na chleb, a macie świeży koperek, mam dla Was pewną propozycję. Co powiecie na pieczeń koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie. Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku(...)czubate duże łyżki posiekanego świeżego koperku (zimą możecie użyć mrożonego) 1 czubata łyżeczka majeranku 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki pieczeni umieszczamy w misce i całość dokładnie wyrabiamy. Mięso wkładamy do foremki tak, aby co najmniej
Smak mojego domulistonic_name='Placki otrębowe'; listonic_content='3 łyżki otrąb owsianych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 0% 1 jajko Sól Pieprz'; document.write(" "); Wbijamy jajko do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Mieszankę odstawiamy na ok. 20 minut, by płatki nieco spęczniały. Rozgrzewamy patelnię teflonową bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Dobrym pomysłem jest(...)Smażymy obustronnie do momentu lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu – placki są gotowe. Można je jeść na ciepło lub na zimno. Oczywiście możemy obłożyć placki wszystkim tym, z czym zjedlibyśmy kromkę chleba. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest dietetyczny. Placki otrębowe są świetnym pomysłem dla osób dbających o linię. Są niskokaloryczne i na co dzień z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo
Proste-przepisy.plwolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku. 100 g zakwasu(...)garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku) Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin
Marder&Marder Manufacturetłuszcz do smażenia sól, pieprz wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu, na rumiano a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i również kroimy w ćwiartki. Sałatę dokładnie myjemy, suszymy, rwiemy(...)dresing: 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu Worcester 1 ząbek czosnku sól, pieprz wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Gotowym dresingiem polewamy sałatkę
Domowy Smak Jedzeniaudało mi się pozbyć 43kg w 9 miesięcy, a mój metabolizm się przestawił, zwyczajnie białe zwykłe pieczywo przestało mi smakować. Używam wielu mąk do wypieku bułek, czy chleba m.in. owsianej, gryczanej, żytniej, kukurydzianej i tych pszennych pełnoziarnistych również. Coś mnie jednak naszło dziś i rzuciłem się na zwykłe białe bułki. Miały być bułki, ale tak wyrosły, że zrobiły się(...)stopni -60 gram drożdży świeżych -słonecznik i płatki owsiane do posypania -łyżeczka soli -mała garść cukru Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto. Z ciasta formujemy prostokąt, nacinamy na trzy pasy i każdy pod skosem
BaRepasChleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej(...)dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką
W poszukiwaniu inspiracjiSUROWIEC -łopatka 1,5 kg -boczek 0,6 kg -karkówka 0,5 kg -pachwina wędzona bez skóry z przyrostem mięsnym 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Zapowiada się dzisiaj upał nieziemski. W taki czas najbardziej na świecie lubię LODY! Odkryłam ostatnio metodę na zrobienie pysznych, kremowych lodów dosłownie z 4 składników. Wszystko
Dzieje kuchennej WiewióryDzieci zażyczyły sobie naleśników. Jak zwykle dżem truskawkowy poszedł w ruch ale ja nie miałam na niego ochoty. Wolałam wymyślić coś na wytrawnie i tak powstały
Dzieje kuchennej Wiewióryoddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ubitych żółtek. Do tak przygotowanych jajek przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną na przykład bułką tartą blachę. Blacha prostokątna duża. Biszkopt po upieczeniu rzucamy z wysokości kolan i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie banany obieramy(...)zmniejszonej proporcji wrzątku, niż podano na opakowaniu. Ja używam 250 ml wrzątku na 1 galaretkę. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Ja używam do tego celu noża do chleba z ząbkami. Biszkopt smarujemy masą budyniową, nakładamy na nią mleko skondensowane, lekko rozsmarowujemy widelcem i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Nadszedł czas na bitą śmietanę. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy
MamaOskarkamoże nadawać się idealnie, wszystko zależy od przypraw jakie użyjemy - ale ostre przyprawy i zimne piwko takie połączenie pasuje idealnie :) U mnie zastosowałem to jako domowe serki kanapkowe do chleba. I powiem Wam że sprawdziło się w sam raz. Zestaw przypraw jakie użyłem to: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie i słodka papryka. Idealnie będą nadawać się świeży koperek, świeży szczypiorek, świeża(...)stole. Składniki: 200g twarogu 8 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli ząbek czosnku + przyprawy do obtoczenia u mnie zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz cytrynowy Twaróg mieszamy z jogurtem, bułka tartą, solą i przetartym czosnkiem. Na chwile do lodówki żeby masa się związała. Formujemy małe kuleczki (mi wyszło coś koło 20), które następnie obtaczamy w ulubionych przyprawach
Smacznie Pysznie Kalorycznieostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno(...)Duszę na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około 30 minut do godziny. Przed podaniem posypuję pozostałymi orzeszkami ziemnymi i natką kolendry lub pietruszki. Podaję z ryżem lub chlebami naan z tego przepisu Wariant do wolnowaru - w zupełności wystarczą dwie puszki pomidorów i nie ma potrzeby marynowania przez całą noc, w zupełności wystarczy zalać marynatą na godzinę. Czas
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoja Książka Kucharska przedstawia przepis na smalec domowy. Jest łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp. Polecam przepis na mój ulubiony domowy smalec. SKŁADNIKI: 1kg świeżej (ważne) słoniny 1kg wędzonego boczku 2-3 średnie cebule(...)Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko. Krok 2. Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia. Gotowy smalec
Moja Książka Kucharskatrzeba jej przed gotowaniem płukać. W kuchni możemy jej używać tak samo jak komosę ryżową. Sprawdzi się idealnie do dań na wytrawnie, do zup, sałatek, do wypieku chleba itd. jak kto woli :-). Jest naprawdę smaczna, nawet mój młody był zadowolony, a do nowinek podchodzi sceptycznie, tak tutaj wciął całą porcję :-) Składniki na 3 porcje: 1 szklanka kaszy bio canihua(...)kurkuma sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1.Do garnka wlewam 2 szklanki wody, dodaję kaszę, gotuję na średnim ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszam. 2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone polędwiczki z indyka, dodaję pokrojoną w ćwiartki cukinię, solę i smażę. Jak indyk i cukinia będą już prawie usmażone, dodaję kurkumę, pieprz, pokrojone
kruche babeczki