Magda Bardzo lubię chińszczyznę, najbardziej taką z budki, gdzie mistrz woka podaje mi gorące parujące danie w niecałe 5 minut. Jednak moje wszystkie próby odtworzenia ulubionych smaków, mimo rozkładu potrawy na części pierwsze, kończą się tym, że moja chińszczyzna jest taka bardziej… polska. Ale wcale nie jest to zła rzecz, jest to moja kulinarna interpretacja opierająca się na dostępnych
Smaczna Stronaliczy się czas zawsze decyduję się na "chińszczyznę" - zarówno tę na wynos jak i domową. Dziś moja wersja kurczaka teriyaki z makaronem udon. :) Lada moment wybieramy się na urlop, więc pakowanie pochłania mi każdą chwilę, dlatego liczy się każda minuta. Dziś potrzebowałam czegoś smacznego i szybkiego do przyrządzenia, więc zdecydowałam się na makaron udon z kurczakiem teriyaki i warzywami. Ekspresowe(...)danie, które będzie gotowe w mniej więcej 10-15 minut, czyli mniej niż zajmuje zamówienie jedzenia online. Polecam miłośnikom chińszczyzny i nie tylko. Kurczak teriyaki z makaronem udon: ok. 400g filetu z udźca kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 200g makaronu świeżego udon (dla jednej osoby) 4 + 2 łyżek sosu teriyaki 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka przyprawy do kuchni
Cooking MonsterKażdy z nas lubi chińszczyznę, pokażę Wam zatem w jaki sposób możemy przygotować w domu jej zdrową wersję. Nasza wersja dania jest przygotowania na ostro, ale jeśli nie lubicie ostrych dań, dajcie odrobinę mniej pieprzu cayenne. Słodyczy dodatkowo doda słodki ananas . Przygotowując odrobinę więcej dania, będziecie mieli obiad na kolejny dzień. Sprawdźcie, jak przygotować ten pyszny ryż z warzywami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dalej trwać . Z tej okazji zapraszam na smacznego kurczaka , aromatyczny po porostu pycha . Składniki 10 pałek z kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 1 torebka przyprawy do chińszczyzny sól do smaku szczypta papryczki chili 1 duża cebulka Wykonanie Umyte i osuszone udka przekładam do miski , następnie do kubka z jogurtem dodaję naszą przyprawę(...)chińszczyzny i dokładnie mieszamy , kiedy mamy dokładnie wymieszane , zalewamy naszego kurczaka , następnie dokładamy cebulkę w plastrach i razem wszystko mieszamy , aby jogurt pokrył całego kurczaka , kiedy już jest gotowy , odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki . Na następny dzień przekładamy naszego kurczaka do naczynia żaroodpornego łącznie z jogurtem i cebulką , pieczemy pod przykryciem na 160 stopni około 70 minut
Mój SmakSoczyste i pikantne mięso z piersi z indyka marynowane w sosie sojowym, kruche warzywa, ostra papryczka, makaron chiński (typu chow main) i chrupiące orzeszki ziemne- oto 'chińszczyzna' na ostro w wydaniu stir-fry. Niezwykle aromatyczne i zaskakujące smakiem danie, które przygotujesz w 20 minut! 🤗 2-3 porcje: * pierś z indyka- 200 g * makaron wonton- 100 g * papryka- 3 małe(...)makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami, podlać 4 łyżkami sosu sojowego, dodać orzeszki ziemne oraz imbir i całość ponownie podsmażyć jeszcze 1-2 minuty. Gotową chińszczyznę posypać czarnym sezamem i listkami kolendry. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaIdealna na kolacje, obiad lub na imprezę. Prosta chińszczyzna którą przygotuje każdy. Smakuje również każdemu. U mnie w domu przygotowywana zawsze na przyjazd rodziny, ponieważ robi się ją szybko, wystarcza na kilka osób, i zawsze zostaje na drugi dzień. Składniki: * Makaron jajeczny - jedno opakowanie (do dań chińskich) * 2 duże piersi z kurczaka * jedna średnia marchew * jeden brokuł * jedno(...)marynował. Podsmażone warzywa mieszamy z ugotowanymi w dużym garnku. Dodajemy sos Chow Mein Blue Dragon, oraz resztę składników czyli makaron i kurczaka. Całość mieszamy. Podajemy na ciepło. Chińszczyzna nadaje się jako lunch na drugi dzień :) Smacznego
Klasyka Gotowaniaobiadem który trzeba przygotować na już, ekspresowo, z tego co często akurat jest w lodówce? Jeśli tak, to witam w gronie. Dlatego dla wszystkich zabieganych przygotowałam przepis na ekspresową chińszczyznę, tzn właściwie każda chińszczyzna jest ekspresowa, bo to kuchnia szybka, łatwa i przyjemna, więc prawie każdy obiad możecie mieć w 15 minut wystarczy posiadać kilak podstawowych składników, raz kupionych
Bernika - moj kulinarny pamietnikoraz przepis na "polską chińszczyznę". Ostatnio dość często brałam udział w dyskusjach i czytałam na temat tzw. Super Food (polecam ten artykuł) . Zastanawiałam się co to dokładnie takiego..czy tylko algi, zielone kawy..czy też zwykłe, najzwyklejsze produkty, które ma większość z nas w lodówce lub na półkach w kuchnii. Doszłam do wniosku, że to po prostu wszystko(...)ogromne właściwości kurkumy, wprowadźmy ją do swojego menu. Ja w małych ilościach dodaję ją nawet do owsianki, gdyż jej smak jest wtedy niewyczuwalny. Podrzucam Wam przepis na tytułową "POLSKĄ CHIŃSZCZYZNĘ" pełną kurkumy, papryki i pieprzu - tak by podkręcić jeszcze mocniej działanie tegoż super food'u. Polecam Wam również mój 100% autorski przepis na Zdrowa mini babkę z oliwą
CzarnawisienkaChińszczyzna - dość szerokie określenie potraw, które swoje korzenie wywodzą z dalekiego wschodu. Nie ma chyba takiego, który nie próbowałby kurczaka czy wieprzowiny z ryżem przyprawionych orientalnymi przyprawami, a przede wszystkim sosem sojowym. Pewnie te potrawy mają niewiele wspólnego z ich oryginalnymi odpowiednikami, no ale .... ;) Dziś chcę Was zaprosić na taką polską chińszczyznę czyli wieprzowinę zamarynowaną w przyprawie Maggi
Codzienna kuchnia niecodziennaCzasem mam ochotę na chińszczyznę, ale do "chińczyka" nie mam zamiaru iść. Za daleko, a i nie zawsze smacznie. Wolę przygotować ją sama - zwłaszcza po 22:00 gotuje mi się idealnie. Podobnie było wczoraj, gdy podczas oglądania filmu przypomniałam sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki
Pasja Smakunazwę tego dania chińszczyzną, chyba, że tak potocznie, ale wtedy znalazło by się grono osób, które krzyczałyby, że to nie chińszczyzna. Postawiłam na humorystyczną nazwę, taką z przymrużeniem oka. Dokładnie tak samo jak to kiedyś zrobiłam wymyślając nazwę mojego bloga. Tak więc kurczak po blondyńsku, czyli po mojemu jest pyszny! Debiut z kaszą bulgur uważam za udany. Kasza bulgur
Blondynka Gotujepomidorowego 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu teriaki 2 łyżki sosu sojowego sól 3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych posiekany szczypior dymki do posypania dania Sposób wykonania: Mieszankę warzyw do chińszczyzny rozmrażamy. Makaron gotujemy al'dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim pokrojoną małą kostkę cebulę wraz z poszatkowanym drobno czosnkiem. Gdy cebula
Qchnia po prostusię woke to możecie przyrządzić to danie również na zwykłej patelni Bazę w woke stanowią warzywa i jakieś źródło białka. Mogą to być krewetki, wołowina lub wieprzowina. Bardzo lubimy chińszczyznę z kawałkami soczystego kurczaka. Wybór warzyw jest dowolny. Zazwyczaj dodaję większość zielonych warzyw jak brokuły, groszek cukrowy, dymkę czy kapustę. Latem zastępuję białą kapustę młodą kapustą. Jeśli jeszcze nie próbowaliście
codojedzeniaObiady sprawiają Wam trudność? Nie macie czasu na gotowanie lub pomysłu na pyszny obiad? Nie jecie mięsa? Mam dla Was na dziś super przepis na szybką chińszczyznę w 15 min. (bez mięsa). Wystarczy wyjąć mieszankę mrożoną warzyw, ryż basmati i kilka przypraw :) Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldZapraszam na chińszczyznę, makaron chow mein. Chiński smażony makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to szybkie danie typu stir-fry z jednej patelni, a właściwie wok. Jest to idealna potrawa na obiad w tygodniu, którą można przyrządzić w dosłownie 30 minut. Taka wygoda, a i dostępność składników sprawia, że chow mein przyrządzam często. Najczęściej gotuję je z kurczakiem. Zdarza
codojedzeniaDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione danie - chińszczyznę. Na pewno nie klasyczną, bo trochę dostosowaną do moich smaków, ale gwarantuję Wam, że jest przepyszna! Przyznam szczerze, że nie jestem fanką tradycyjnych dań. Wśród moich obiadowych faworytów nie ma potraw typowo polskich, zdecydowanie pochodzą one lub są wzorowane na kuchniach świata. Uwielbiam smaki Meksyku, Chin, Indii
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńSkładniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie
Kulinarny PamiętnikDomowa chińszczyzna... Kawałki soczystego filetu z piersi kurczaka. Paseczki marchewki i papryki. Pióra cebuli i plasterki pieczarek. Zatopione w sosie na bazie sosu sojowego. Podane z ryżem, posypane szczypiorkiem. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 1 duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu
Gospodyni Miejskawszyscy lubią pikantne potrawy. Nie wszyscy lubią też połączenie mięsa z owocami. Miałam jednak ochotę na coś pomiędzy, więc wyczarowałam taką oto chińszczyznę. Jak to się mówi: Wilk syty i owca cała, bo Naczelny ostrość potrawy przegryzał pysznym ananasem. A tak zapierał się, że nie lubi tego połączenia ;) Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 1 duża pierś z kurczaka 3 plastry
Kitchens Alphabetnapięcie. A mój dzisiejszy przepis na Blue Monday? Będzie to na pewno kupny budyń waniliowy (na deser, mniam!), ale przedtem coś jeszcze szybszego niż sałatka: prosta, mega ostra warzywna chińszczyzna z ryżem. Tak, tej ostrości mi właśnie brakowało! Składniki: 1 szklanka ryżu brązowego 1 puszka fasolki zielonej (u mnie mix: żółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej
Kitchens Alphabetwyzwanie kulinarne. Co zrobić szybko na obiad, aby było smaczne i zaspokoiło głód męża? Aaaa no i żeby było w miarę zdrowe? Dziś na obiad „Perfekcyjna Kura Domowa” wyczarowała chińszczyznę. Czytaj więcej
Ana Mari's worldrobiłam sałatkę czy makaron, wrzucałam bez namysłu milion różnych składników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;) Składniki: 1/2 makaronu wonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kapusty pekińskiej kilka
Kitchens AlphabetJedzenie inspirowane Chinami powinno być bogate w smaki, szybkie i proste w przygotowaniu. Co więcej, całkiem przyzwoitą chińszczyznę można zrobić sobie w domu zaopatrując się w jedynie w pobliskich dyskontach. Nam udało się ostatnio upolować makaron typu chow mein (ekspresowy makaron idealny do dań stir-fry, czyli smaż i mieszaj) za niecałe 2,50 zł! Wyczarowaliśmy więc chow mein
Nerds Kitchenwątpliwości zniknęły :) Smakowało mi tak bardzo, że przestałam myśleć o jakichkolwiek modyfikacjach i po prostu cieszyłam się pysznym obiadkiem. Wam również polecam. Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem, czyli chińszczyzna po polsku (porcja dla 4-5 osób) Potrzebujemy: ok. 60-70 dag wieprzowiny (ja miałam karczek, ale wyjątkowo chudy) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sok z 1 małej
Ratunku obiadtego nie pamiętam. Przeważnie ktoś przywoził zza żelaznej kurtyny. Chińskość dań polegała głównie na dodawaniu warzyw pokrojonych w julienne. Zresztą w wielu polskich domach do tej pory tak wygląda „chińszczyzna”. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę i selera pokroić w julienne – w słupki długości około 5 cm i grubości około 2 mm. Cebulę pokroić w piórka – cebulę przeciąć
królestwo garówkapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą Kurczak z warzywami po tajsku – pyszne danie na obiad Zupa chińska z kurczakiem i makaronem – szybki i prosty przepis Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko Kurczak po chińsku – obiad po chińsku Artykuł Makaron z wieprzowiną po chińsku – szybkie danie na obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneMagda Chińszczyzna w wersji wege? Dla mnie taki obiad to jest to – uwielbiam te jeszcze delikatnie chrupkie warzywa w tym aromatycznym, słodkim sosie. Oprócz gotowego sosu hoisin, który łatwo znajdziecie w sklepie, dodałam jeszcze więcej aromatów jak imbir, czosnek czy sos sojowy, a poza tym…. lubię jak jest duuuużo sosu. Do podania z ryżem lub chińskim makaronem, niezawodny
Smaczna Stronaporcji : 2 W Polsce kuchnia azjatycka raczej nie kojarzy się z daniami na wynos, no chyba że kebab, ale to bardziej orientalne, tureckie klimaty. A tu chodzi o klasyczną chińszczyznę, zapakowaną do papierowego pudełka, jedzoną pałeczkami. Coś co chyba każdy zna z amerykańskich filmie kryminalnych, w których dwójka detektywów podczas nocnej obserwacji wcina kupiony na wynos makaron:) No właśnie
Niedzielny kucharzzabierane na wynos. Są smaczne, treściwe i trafiają w gusta konsumentów pod każdą szerokością geograficzną. Ale nie ma co narzekać. Przyjdzie moment, że i u nas bary z prawdziwą chińszczyzną pojawią się na ulicach. Poza tym można samemu zrobić w domu chińskie dania, które, jak to w kuchni typu street food, są bardzo proste do zrobienia. Taki jest makaron
Niedzielny kucharzrazem żółty ryż podaliśmy do tej pysznej wieprzowiny po tajsku: Wieprzowina po tajsku. Kawałki mięsa zanurzone w aromatycznym sosie, to jest po prostu pyszne. PRZEPIS Artykuł Żółty ryż do chińszczyzny z groszkiem i marchewką. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna PolskaVuitton i Tommy Hilfiger. Nie brakuje tu jednak też marek popularnych i streetwearowych, takich jak Diesel, Puma czy Nike. Co mnie zaskoczyło na plus? Nie ma wszechobecnej wszędzie ” chińszczyzny „. Oczywiście kilka miejsc takich z całą pewnością się znajdzie , ale nie atakuje nas ona na każdym kroku. LITTLE VENICE Little Venice inaczej Mała Wenecja to część stolicy, którą chyba
Ostra na SłodkoJeśli macie ochotę na chińszczyznę, zróbcie koniecznie to danie, bardzo pikantne i pyszne. Dla zwolenników mniej pikantnych potraw proponuję zmniejszyć ilość ostrej papryki Co potrzeba: 700 g piersi z kurczaka, 2 opakowania warzyw po chińsku (po 450 g każde), 50 g świeżego imbiru, 1 łyżka nie czubata mąki ziemniaczanej, Olej do smażenia, Ryż ugotowany według TEGO przepisu Co potrzeba
Bułka z Chlebemesencjonalny sos. To idealna baza do azjatyckich dań mięsnych oraz wersji wegetariańskich z warzywami i grzybami mun. Jeśli poszukujesz odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić sos słodko – kwaśny do chińszczyzny? lub szukasz przepisu na sos słodko – kwaśny jak u Chińczyka, to zapraszamy Cię do przygotowania naszego zdrowego sosu domowego! Domowy sos słodko – kwaśny przepis , dzięki któremu możesz przyrządzić
Kuchnia Na Wypasieesencjonalny sos. To idealna baza do azjatyckich dań mięsnych oraz wersji wegetariańskich z warzywami i grzybami mun. Jeśli poszukujesz odpowiedzi na pytanie: Jak zrobić sos słodko – kwaśny do chińszczyzny? lub szukasz przepisu na sos słodko – kwaśny jak u Chińczyka, to zapraszamy Cię do przygotowania naszego zdrowego sosu domowego! Domowy sos słodko – kwaśny przepis , dzięki któremu możesz przyrządzić
Kuchnia Na WypasieDziś znowu był dzień czyszczenia zamrażalnika. I ponownie napatoczyła się niespodzianka od mamy Zuzy, w postaci 3 niewielkich kawałków wołowiny. Od razu pomyślałam o chińszczyźnie, już nie pamiętam kiedy ostatnio ją jadłam. Od pewnego czasu chodzi za mną także coś pikantnego, więc postanowiłam upichcić coś w ten deseń. Przesadziłam z ilością chili (dałam całą i dość sporą) i nie dało
Kardamonovywodą i zamykam. Kapustę odstawiamy na blacie w kuchni. Po 3 dniach kiszenia kapustę można odgazować (podczas kiszenia wydziela się dwutlenek węgla). Polecam używać do tego np. pałeczek do chińszczyzny, które po prostu parokrotnie wkładamy w różne miejsca do kapusty. Ja to robię raz na dwa dni. Moja kapusta ukisiła się po około 10 dniach. Musicie sprawdzać od czasu
KardamonovyWybór patelni jest na pewno bardzo szeroki. Mamy do wybory m.in. patelnie ceramiczne, żeliwne, miedziane, stalowe czy aluminiowe. Innej patelni będziemy potrzebowali do usmażenia naleśników, a innej do przygotowania chińszczyzny. Przyjrzyjmy się bliżej rodzajom patelni: Patelnie ceramiczne Jest to jedna z najlepszych patelni na rynku. Dlaczego? Ta patelnia została pokryta powłoką powstałą z połączenia minerałów i gliny wypalanych
kruche babeczkiZazwyczaj gdy jesteśmy z mężem na mieście to idziemy do naszego sprawdzonego miejsca na chińszczyznę. Czesto również przygotowuję w domu tego typu dania których jesteśmy fanami. Nie jest to wcale takie trudne i nie wymaga dużo pracy, dlatego jeżeli Artykuł Makaron z brokułem i kurczakiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!zawsze smakują. Ze swojej diety nie wykluczyłam mięsa, ale nie zawse musi ono być podstawą moich dań i czasme mam ochote na dania, takie jak wegetariańska Artykuł Wegetariańska prosta chińszczyzna pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Sezon na cukinię trwa, co tu z niej zrobić? Tak naprawdę można ją dodać do każdego dania. Chińszczyzny, makaronu, risotto, leczo, jest to bardzo wszechstronne warzywo. Dlatego dzisiaj przepis na spaghetti z cukinią. Spaghe Artykuł Spaghetti z cukinią pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Indyka – Najlepszy Przepis Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe Kofty Drobiowe – Przepyszne Szaszłyki Z Mięsa Mielonego Soczyste Kotlety Mielone – Sprawdzony Przepis Pieczeń Z Pieczarkami I Serem Żółtym Chińszczyzna Na Szybko [caption id="attachment_9478" align="aligncenter" width="901"] Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)[/caption] Artykuł Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu) pochodzi
e-PrzepisyKulinarneSezamowa pierś z kurczaka na młodej kapuście Sezamowa pierś z kurczaka, na młodej kapuście to danie zaciągnięte przeze mnie z kuchni chińskiej. Ma tam taką dziwaczną, chińską nazwę pisaną chińszczyzną.. No wiecie .. abra kadabra.. więc nie zamieszczam Zawsze wydawało mi się, że w krajach azjatyckich je się głównie kapustę pekińską , a tu taka niespodzianka, zwykłą białą też wcinają
Ogrodnik w podróżySONY DSC Chińszczyzna! Kto nie ma ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół “chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka
Martyna Cooksśmietanowym[/caption] Zobacz inne przepisy na szybki obiad z makaronem: Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym Błyskawiczny Makaron Z Kiełbasą Makaron Z Kurczakiem W Sosie Śmietanowo-Koperkowym Chińszczyzna Z Makaronem Noodle Na Szybko Błyskawiczna Zapiekanka Z Makaronem I Pieczarkami Błyskawiczne Spaghetti Ze Szprotkami
e-PrzepisyKulinarnekiełkami. Sos słodko-kwaśny jest charakterystyczny przede wszystkim właśnie dla potraw orientalnych, choć obecnie używany jest już powszechnie na całym świecie. Najczęściej kojarzymy go z Chinami (albo popularną chińszczyzną na wynos) i rzeczywiście sos ma chiński rodowód. Obecnie jednak jego popularność sprawiła, że możemy z nim skojarzyć niemal każdą popularną kuchnię azjatycką. Mój sos nie jest oczywiście sosem oryginalnym, bardziej
Z notatnika dietetykaostry od imbiru i czosnku. Mięso powinno być oblepione sosem, ale nie powinno w nim pływać. Zamiast marchewki w sosie dobrze sprawdzi się na przykład papryka. Do takiej domowej chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego. Przepis na wieprzowinę po chińsku: 400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może
Lekcje w kuchnicebulę, ale sprawdzą się chyba wszystkie Wasze ulubione jarzyny. Wypróbujcie na przykład wersji z brokułami - jest równie pyszna. Kurczak po chińsku to doskonały, szybki i nieskomplikowany przepis na domową chińszczyznę. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam, smacznego:) Przepis na kurczaka po chińsku: 500 g piersi z kurczaka, duża papryka, duża cebula, marchewka, kilka plasterków chili, 2 ząbki czosnku
Lekcje w kuchnismacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 kawałek selera 50 g pora (biała część) 50 g pędów bambusa w zalewie 10 g suszonych
niecodziennikparyporcji : 2 W Polsce kuchnia azjatycka raczej nie kojarzy się z daniami na wynos, no chyba że kebab, ale to bardziej orientalne, tureckie klimaty. A tu chodzi o klasyczną chińszczyznę, zapakowaną do papierowego pudełka, jedzoną pałeczkami. Coś co chyba każdy zna z amerykańskich filmie kryminalnych, w których dwójka detektywów podczas nocnej obserwacji wcina kupiony na wynos makaron:) No właśnie
Niedzielny kucharzMagda Kolejna inspiracja chińszczyzną na szybko gotowa do wypróbowania. Ekspresowa obróbka kurczaka w woku, makaron gotowy bez gotowania, chrupiący, świeży groszek i pyszny słodko-kwaśny sos, to wszystko to bardzo smaczna kompozycja, z ciekawymi nutami smakowymi. Składniki (na 2 duże porcje): 250g filetu z kurczaka 250g makaronu ryżowego do namaczania w zimnej wodzie 200g groszku cukrowego garść orzeszków ziemnych
Smaczna Stronakuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu. Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu. Wieprzowina po chińsku to orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego. Danie to jest bardzo szybkie do przygotowania i nie sprawi większego trudu. Sekretem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneProste i ekspresowe danie to chińszczyzna, jedno z naszych ulubionych. To chow mein. Wystarczy pierś kurczaka, warzywa, makaron specjalnie do tego dania przygotowany, a dostępny prawie wszędzie czyli chow mein. Kilka minut i mamy ekspresowy, idealny obiad dla całej rodziny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNie każdy lubi ostre potrawy. Jednak sos słodko – ostry to idealny dodatek do nachosów, pizzy, albo grillowanego mięsa. Bardzo często sos ten można również wykorzystać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzięki bardzo krótkim metodom smażenia czy gotowania także dobry wygląd, smak i wartość odżywcza. Dziś na rynku mamy bardzo bogaty dostęp do wyszukanych składników, dlatego przygotowanie dobrej chińszczyzny w domu już nie sprawia żadnego problemu. Mogę nawet twierdzić, że to kuchnia dla odchudzających się-dysponując jedną patelnią wok praktycznie wszystkie potrawy można przyrządzić bez użycia tłuszczu
Wanilia i Kardamonpatelnię. Całość doprawiam fixem do kuchni chińskiej i dokładnie mieszam. Tak przygotowane danie wykładam na talerz. Aby nadać mu bardziej orientalny smak i wygląd posypuję grubo posiekanym szczypiorkiem! Smacznego :) Chińszczyzna czyli ryż smażony z kurczakiem
Przepis na Dzień Dobrytrzeba nawet gotować, on mięknie na patelni a warzywa pokrojone wszystkie w takie same słupki tez nie wymagają specjalnej obróbki cieplnej. Zachęcam zatem do skosztowania mojej wersji dania chińskiego. Chińszczyzna z owocami morza. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś pyszny obiad dla wielbicieli kurczaka i chińszczyzny. Kurczak seczuański jest aromatyczny i smakowy, mięso jest soczyste i delikatne. Polecam danie na wrześniowy obiad, będzie idealne. Kurczak po azjatycku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezabierane na wynos. Są smaczne, treściwe i trafiają w gusta konsumentów pod każdą szerokością geograficzną. Ale nie ma co narzekać. Przyjdzie moment, że i u nas bary z prawdziwą chińszczyzną pojawią się na ulicach. Poza tym można samemu zrobić w domu chińskie dania, które, jak to w kuchni typu street food, są bardzo proste do zrobienia. Taki jest makaron
Niedzielny kucharzSerowym Z Kurczakiem I Warzywami Makaron Tagliatelle Z Kurczakiem I Warzywami Makaron Tagliatelle Z Kurczakiem W Serowym Sosie Makaron W Sosie Śmietanowym Z Kurczakiem I Brokułami Makaron Z Cykorią Chińszczyzna Z Makaronem Noodle Na Szybko Artykuł Makaron noodle z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneporcji : 2 W Polsce kuchnia azjatycka raczej nie kojarzy się z daniami na wynos, no chyba że kebab, ale to bardziej orientalne, tureckie klimaty. A tu chodzi o klasyczną chińszczyznę, zapakowaną do papierowego pudełka, jedzoną pałeczkami. Coś co chyba każdy zna z amerykańskich filmie kryminalnych, w których dwójka detektywów podczas nocnej obserwacji wcina kupiony na wynos makaron:) No właśnie
Niedzielny kucharzwłaściwie oddaje całą prostotę tego dania: zamieszaj i usmaż. Wymyślone zostało zresztą stosunkowo niedawno, bo po raz pierwszy użył go w 1945 r. w książce „Jak gotować i jeść chińszczyznę” Buwei Yang Chao. Dzisiaj stir fry przygotowywany jest pod każdą szerokością geograficzną, w wykwintnych restauracjach i w domowych kuchniach. Doskonały do zjedzenia od razu, prosto z woka, ale świetnie sprawdza
Niedzielny kucharzmoim narzeczonym uwielbiamy takie inspirowane azjatyckie dania. Za każdym razem jak mówię, a może zrobimy dziś chińszczyznę nigdy nie słyszę nie. Sosy zawsze robię sama od podstaw, może się wydawać, że trochę pieniędzy trzeba wydać na wszystkie składniki do sosów, ale jeżeli robimy takie dania dość często to bardziej nam się to kalkuluje aniżeli kupić gotowy sos w sklepie. Poza
Delusional TrineMój narzeczony uwielbia krewetki i ja w sumie też, więc od czasu do czasu zdarza nam się przygotować jakieś danie z krewetkami. Dzisiaj typowo chińszczyzna z krewetkami w sosie słodko kwaśnym, w sumie nic odkrywczego ale jakie pyszne ;) Jest to bardzo ekspresowe, należy pamiętać, że krewetek nie należy za długo smażyć, gdyż będą gumowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krewetki w sosie
Delusional TrineSzybka chińszczyzna to wyjście awaryjne gdy nie mamy w domu obiadu. Pierś z kurczaka, trochę warzyw, dodatków i obiad gotowy. Całość nie zajmie wam więcej jak 20 minut. Fajnie nie? Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiesiacu, robię sobie wolne od gotowania. I zamawiamy wtedy, lub łapiemy ze sklepu za rogiem, ulubione nawynosy dzieci. Czasami pizzę, czasami smażonego kurczaka, lub rybę z frytkami, a czasami chińszczyznę. Ale ostatnimi czasy okazało się, że zabawa zaczyna robić się drogawa. Bo dzieci rosna, zjadaja wszystko, jak leci i zamawiam coraz więcej i więcej. Zwykle zamawiałam dania do kwoty około
Lejdi of the housesezam od razu mi tu jakoś podpasowały. Domyślam się, że moja potrawa z typowo chińskim jedzeniem nawet nie ma co walczyć o miano lepszej, ale jako że prawdziwej chińszczyzny nigdy nawet chyba nie jadłam, to będę swoje chwalić :) Tylko pamiętajcie, by z pomarańczy usunąć białą skórkę zwaną albedo, bo jej gorycz popsuje Wam całą frajdę z jedzenia ;) Składniki
Kuchnia w czekoladziedokładnie wymieszaj. Po minucie gotowania jest już gotowy. SMACZNEGO! Tu macie inny smaczny przepis na idealne danie na rodzinny obiad Chińszczyzna Kuroniów. Przepis krok po kroku. Polub moją stronę na FB . Artykuł Indyk słodko kwaśny. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.pllecz z wyczytanych w Internecie informacji udało mi się ustalić, że właśnie to + duża moc gwarantują uzyskanie idealnych, chrupkich gofrów! Gofrownica wygląda bardzo porządnie i solidnie, nie śmierdzi chińszczyzną i tanim plastikiem. Jak gofrownica poradziła sobie ze zrobieniem gofrów? Gofrownicę podłączyłam do prądu i nagrzałam. Ciasto wylałam na kratki od razu kiedy gofrownica zasygnalizowała mi gotowość do podjęcia
Szefowa kuchniprzygotowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, dziś większość tych składników jest łatwo dostępna w każdym hipermarkecie a jeśli nie to w sklepie internetowym na pewno J Chińszczyzna to najsłynniejsza i najbardziej różnorodna kuchnia świata i z tego co widzę zadomowiła się u nas na dobre. Tak przygotowany kurczak słodko-kwaśny to najprostsze danie jakie może być
Wanilia i KardamonDzisiaj szybka chińszczyzna. To danie pojawiło sie na blogu kilka lat temu ale wtedy z gotowym sosem orzechowym, dzisiaj przedstawiam wam go w nowej odsłonie, bo z domowym sosem orzechowym zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikChińszczyzna ze szparagami? Czemu nie! Z sezamem i olejem kokosowym, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :-) Czas przygotowywania: 50 minut Ilość porcji
AniaGotuje.plFantastyczny przepis na chińszczyznę z grzybów boczniaków. Danie jest bardzo proste do zrobienia. Super przepis dla osób unikających mięsa
AniaGotuje.plWOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY Chińszczyzna! Kto nie ma ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał
Martyna CooksRobiąc porządki w kuchni, znalazłam duże zapasy makaronów ryżowych. Pora zacząć je wykorzystywać. Nie chciałam klasycznej "chińszczyzny" dlatego zdecydowałam się na dodatek kalarepy i czerwonej kapusty. Azjatyckiej nuty dodaje sezam i sos sojowy. Czytaj więcej
Kasia SarnaNabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać ją w woku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawykonaniu a na pewno mniej pracochłonne niż krokiety... Wystarczy zrobić farsz, nałożyć na papier ryżowy, zwinąć i usmażyć. Wychodzi bardzo fajny obiad:) Jeśli ktoś nie lubi smaku chińszczyzny może sobie darować przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego
Ze smakiem bez glutenusurówkę. Pogrzebałam w necie i z kilku znalezionych przepisów skonstruowałam mój własny, który daje produkt o fajnym, lekko kwaskowatym smaku. Surówka idealnie nadaje się nie tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju
Ze smakiem bez glutenuzamówiony towar dociera do mnie uszkodzony przez niechlujne próby zabezpieczenia go, albo kiedyś totalnie odbiegał od tego co oferował sklep na swojej stronie i dotarła do mnie taka chińszczyzna, że o ja cie nie mogę. Jak uzbieram jeszcze kilka pozycji takich "perełek" może wtedy opublikuję listę sklepów, które należy omijać wielkim łukiem. Dziś swoją uwagę skupię na jednym
Blondynka GotujeDanie, które dzisiaj Wam serwujemy powstało w kilka chwil w tak zwanym kryzysowym momencie. Miała być chińszczyzna, a była czysta improwizacja. Myślę, że warte jest chwili na przygotowanie gdyż zniknęło z talerzy błyskawicznie. Chiński półmisek misz masz na brązowym ryżu Składniki : 200 g brązowego ryżu 1 cebula 400 g mieszanki warzyw chińskich 1/2 szt jasnej części pora 500 g mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodżywiania... 😋 - Pokarmy, które dostarczamy naszemu organizmowi mogłyby zabić 💀 każdego z nas tu siedzących już wielokrotnie. - grzmiał charyzmatycznie - Mięso jest nafaszerowane antybiotykami, hormonani, sterydami, psychotropami, napoje to woda z cukrem, chińszczyzna napakowana jest glutaminianem sodu. Diety wysokotłuszczowe mogą mieć katastrofalne skutki, diety białkowe mogą spowodować dnę moczanową... Jest też jedna potrawa, która stanowi największe zagrożenie, a którą każdy z nas jadł
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCześć Z przygotowywania bitek wieprzowych został mi niewielki kawałek szynki wieprzowej. Posłużył on do przygotowania "chińszczyzny". Szynka wieprzowa "po chińsku" Przygotuj nóż i deskę do krojenia, głęboką patelnię, łopatkę do mieszania, łyżeczkę, miski, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 250-300 g szynki wieprzowej, 1 dość dużą cebulę, 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru
blog.moje-pasje.infoDelikatna i łagodna w smaku 'chińszczyzna' z podsmażonej piersi z indyka, marchewki i kapusty pekińskiej, z makaronem typu chow mein (odpowiednik spaghetti, tyle, że w wersji błyskawicznej- bez gotowania), podlana sosem sojowym i posypana świeżą kolendrą oraz sezamem. Potrawa w wydaniu tzw. stir-fry, która oznacza krótkie smażenie, jednocześnie często mieszając składniki, dzięki czemu mięso jest soczyste, a warzywa jędrne
Kraina Miodem PłynącaChińszczyzna po raz kolejny. Wbrew pozorom to naprawdę bardzo szybkie danie, można powiedzieć, że w naszym domu spełnia funkcję fast fooda. Tym razem nie będzie to kurczak, ale wołowina. I uwierzcie, wołowina wcale nie musi być droga. Ma być chuda, ale nie musi to być ligawa z rasy limousine. U nas danie to powstało, ponieważ potrzebowaliśmy kawałka wołowiny
Kuchnia od dwojgatytule jest to danie szybkie ale i do tego pyszne, aromatyczne, dla wielbicieli chińszczyzny będzie znakomite. Ja tutaj dodałam mięso z podudzi kurcząt bez kości ale znakomicie nada się również filet z piersi kurczaka. Polecam danie bardzo serdecznie. Szybkie danie chińskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepraszam i nie mam niczego na swoje usprawiedliwienie, wynagrodzić mogę Wam to jedynie nowymi przepisami, a tych się trochę zebrało :) Dziś pomysł spontaniczny - w zasadzie miałam zrobić szybką, najprostszą "chińszczyznę", ale w trakcie przypomniało mi się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro
Kulinarne zapędy KokosaZwykle, kiedy nie mamy akurat czasu na gotowanie i potrzebujemy zjeść szybki obiad, decydujemy się na chińszczyznę. Mieliśmy swoją ulubioną restaurację, gdzie podawali wyśmienitego kurczaka Gong Bao. Niedawno okazało się, że "nasza" knajpka zmieniła lokalizację i mamy do niej po prostu za daleko. Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć przepis na to fantastyczne danie w domu. Okazało się, że przyrządzenie go jest
Kuchnia od dwojgaochoty na nic, po części stoi za tym choroba, a nieraz brak czasu. Co wtedy można zrobić? Na przykład zadzwonić do ulubionej knajpki i zamówić chińszczyznę, ale czasami wystarczy kilka awaryjnych przepisów i obiad gotowy. Zdarzają się też takie dni, w których jestem w domu sama i nie chce mi się długo siedzieć w garach, by przygotować niezwykły posiłek
Cooking Monsterochoty na nic, po części stoi za tym choroba, a nieraz brak czasu. Co wtedy można zrobić? Na przykład zadzwonić do ulubionej knajpki i zamówić chińszczyznę, ale czasami wystarczy kilka awaryjnych przepisów i obiad gotowy. Zdarzają się też takie dni, w których jestem w domu sama i nie chce mi się długo siedzieć w garach, by przygotować niezwykły posiłek
Cooking Monstertrzecie - to idealne rozwiązanie do pracy. Zazwyczaj, kiedy idziecie do pracy kupujecie jakąś gotową mieszankę zupy w proszku, by zalać ją wrzątkiem i zjeść coś ciepłego, lub zamawiacie np. chińszczyznę prawda? Ta zupa to połączenie obu tych propozycji, bo mamy i danie orientalne i pikantną zupę, tyle że domową a co za tym idzie - zdrowszą. Wystarczy napełnić lunchbox w postaci
Poezja Smaków - blog kulinarnycoraz więcej dań z tej kuchni. Nie zabraknie też kuchni tajskiej i indyjskie, moc przypraw i różnorodność smaków tych kuchni zdecydowanie przemawia do moich kubeczków smakowych. Dzisiaj postawiłam na chińszczyznę w wersji mięsnej z polędwiczką wieprzową, z ananasem, papryką i groszkiem w sosie słodko kwaśnym. Od południa w mojej głowie zakiełkowała myśl, że dzisiaj na obiad będzie chinol
W kuchennej krainieDzisiaj na talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych i małych, którzy wydłubują marchewki, paprykę, cebulę i inne warzywa z jedzenia. W tym wydaniu nie są one tak bardzo wyczuwalne, dlatego nawet nie zauważycie kiedy wszystko zjecie (wiem to bo przetestowałam na moim młodszym
Czekoladowa muffinkapoza domem. 2. Menu dopasujcie do swojego kalendarza Planujecie jakieś wyjście? Macie rodzinną imprezę? Szykuje się dłuższy wyjazd? A może po prostu chcecie sobie zrobić dzień lenia i zamówić chińszczyznę? Uwzględnijcie takie wydarzenia w planowanym jadłospisie. Warto spisać sobie takie dni, z zaznaczeniem dat, na kartce obok podczas sporządzania menu i dać sobie jakiś margines nicnierobienia. To ułatwi dopasowanie odpowiednich
Cooking MonsterNoodles z kurczakiem…Dawno nie robiłam chińszczyzny. Zatęskniło mi się za cienkimi noodles chow mein, sosem fistaszkowym i soczystym kurczakiem. Makaron chiński – noodles z kurczakiem smakuje doskonale. Przygotowanie potrawy zajmuje niewiele czasu. Chow mein noodles wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut. Cienkie kawałeczki piersi z kurczaka smażą się krótko. Noodles z kurczaka to zdecydowanie szybki obiad . Polecam! Noodles
codojedzeniapracy. Głód już lekko doskwiera. Najwyższy czas coś zjeść. I tu napotykasz dylemat.... Przejadła Ci się pizza z pobliskiej pizzerii, zamawiana z kumplami zza biurka tydzień po tygodniu? Chińszczyzna po raz -enty? Ile razy można jeść schabowego z cateringu? Na widok sushi masz mdłości? Sałatka ze sklepowej lodówki coś marnie się prezentuje? Generalnie dość masz już kolejnego, sztampowego lunchu
Grunt to przepis!Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna
czarrna od kuchniChińszczyznę albo się kocha albo nienawidzi, a to przede wszystkim ze względu na dodatek sosu sojowego, który jest bardzo aromatyczny i ma dość specyficzny smak :D Warto próbować w domu takich dań, by przekonać się czy jest to coś dla nas czy są to kompletnie nie nasze smaki :) Składniki: 250 g makaronu chow main
Malinowo w kuchnidwururkę, jak w strzelbie. Po tym (jeśli lasek cynamonu nie podpisano) łatwo go rozpoznać. Mieli się szybko i łatwo, jest kruchy. Cynamon chiński kasja (ech, biedni Chińczycy, znowu co chińszczyzna to złe…) ma bardzo dużą zawartość kumaryny i to nie do końca jest zdrowe. W smaku jest mniej słodki, za to odczuwalnie ostry i piekący, chwilami aż cierpki. Kolor rdzawy
Karo in the Kitchenostatnim miesiącu całą kulinarną blogosferę ogarnęły przepisy na orientalne dania. Nie będę gorsza, dlatego też dodaję przepis na pyszną wegańską chińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki
healthy dreamsPrzepisem na chińszczyznę zostałam obdarowaną przez moją wspaniałą koleżankę Maryjkę (prosiła aby o niej wspomnieć:). Przepis jest bardzo fajny szybki a danie smakuje wybornie. Jak wszystko co proponuje Maryjka :). Potrzebne składniki: 3 cebule 6 papryk 1 bambus w puszce 1 opakowanie grzybków mun kiełki na patelnię 3 cm startego świeżego imbiru 1 łyżka przyprawy
Łycha smakównajczęściej odwiedzane przepisy na blogu, które cały czas żyją, są testowane, komentowane a co najważniejsze - smakują wszystkim! Jeżeli zamierzacie świętować tylko we dwoje, to proponuję - pizze , guiche , chińszczyznę , chaczapuri - czyli coś bardziej dla dwojga. Każdą z tych rzeczy można przygotować wcześniej i tylko odgrzać. Jeżeli natomiast wpadają do Was znajomi, to już trzeba troszkę bardziej się postarać. Zazwyczaj jest
Poezja Smaków - blog kulinarnyWOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY Chińszczyzna! Kto nie ma ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał
Martyna CooksWOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY Chińszczyzna! Kto nie ma ochoty, raz na jakiś czas, na danie z szeroko rozumianej kuchni chińskiej? Nie wiem jak Was, ale mnie zapachy rozchodzące się wokół „chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał
Martyna CooksKuchnia chińska to jedna z tych, które najbardziej trafiają w mój gust dlatego często przyrządzamy chińszczyznę na różne sposoby. Zazwyczaj wybieram smaki słodko- kwaśne, które świetnie komponują się z drobiem i orzechami. Tym razem postanowiłam przygotować kurczaka z zieloną fasolką szparagową, ananasem, kukurydzą i dużą ilością orzeszków ziemnych. Gotową potrawę podałam z imbirowym ryżem, który jest bardzo orzeźwiający. Danie jest
Mango Papajasojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody pieprz Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się w nim wyśmienicie. Jak zwykle w daniach chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą
Świat Domowej KuchniPrzyszła chętka na chińszczyznę. Danie bardzo smaczne i zaskakujące. Kuchnia chińska określana jest mianem kuchni bardzo oryginalnej, zdrowej i zróżnicowanej. Podczas przygotowania dania, pozostawia kucharzowi duże pole do popisu. Mąż szalał w kuchni, czego efektem jest ta pyszna potrawa. Obiad bardzo szybko zniknął z talerza. Serdecznie polecamy. Składniki: - 500g filetów z piersi z kurczaka - 2 marchewki
Pan i Pani Smith w kuchnifirmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków" Składniki: 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne" 1 pierś z kurczaka 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny 8 arkuszy papieru ryżowego sól tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Mnie to danie bardzo smakuje, jest słodko-kwaśne i lekko ostre, takie jaka powinna być dobra "chińszczyzna". Polecam! Składniki : 2 piersi z kurczaka lub 4 wyfiletowane udka z kurczaka sól i biały pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej olej z orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku 3 suszone
Codzienne GotowanieJuż od dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko – kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu
Codzienne Gotowaniesię stało, że nie wrzucałam tego dania jeszcze na blog? Robię je dość często, ale zawsze znika nim się obejrzę. Wszyscy bardzo lubimy tak przygotowaną chińszczyznę. Jest szybko - danie da się zrobić spokojnie w 30 minut. Jest smacznie. Jest także zdrowo. To danie to moja wersja, taka "spolszczona" - nie ma tu chińskich grzybów ani bambusa. Jest za to czerwona papryka
Poezja Smaków - blog kulinarnyJeśli szukasz pomysłu na szybki obiad - dobrze trafiłeś drogi czytelniku/czytelniczko. Chińszczyzna, po domowemu, nie z baru szybkiej obsługi, nie z niewiadomej knajpki, nie z pudełka, nie ze słoiczka i nie z torebki ! 100% smaku i pewności, co na talerzu leży. Kurczaka na sposób chiński serwować możecie z ryżem, tak jak zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy
kolorowotorcikowokasztanów wodnych wykorzystywane są między innymi do potraw orientalnych. Są lekko słodkawe w smaku i zawsze chrupiące nawet po gotowaniu. Bardzo gorąco polecam używanie kasztanów wodnych do potraw wszelakich. Chińszczyzna z kasztanami wodnymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej panierka panko, którą bez problemu można już kupić w sklepach z asortymentem egzotycznym lub w dużych hipermarketach. Dzięki niej mięso jest bardzo chrupiące. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwpis na blogu. Jakiś czas temu zrobiliśmy sobie z Madzią taki pseudo chiński obiad. Pseudo, bo z chińskim jedzeniem nie ma nic wspólnego. To jest raczej w stylu chińszczyzny, jaką można spotkać w popularnych w Warszawie barach "chińskich". Które to bary z chińskim jedzeniem nie mają zupełnie nic wspólnego. A na blogu znalazło się właściwie tylko z jednego powodu. Należę
Marder&Marder ManufactureChin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego. Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - 1/2 opakowania warzyw mrożonych (włoszczyzna lub chińszczyzna) - 1 łyżka oliwy - przyprawy Najpierw rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka a na końcu mrożone warzywka. Całość doprawiamy
Kuchenne Wariacjekiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „ chińszczyzny ” udało mi się nim pokroić tak cienko, jak żadnym innym nożem. Jednym słowem są to noże bardzo uniwersalne i z powodzeniem łączą w sobie zalety innych noży, oszczędzając nam przy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataekspediowaliśmy na plac Narutowicza, prosto do Hong Kong House. Miły lokal, przestronny, taki naprawdę chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa: 火锅. Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się
Marder&Marder ManufactureBlueberry Corner by "jagodzianka" Chińszczyzna ostatnio dość często gości w moim domu. Do tej pory myślałam, chińskie dania są trudne i dziwne w smaku. … Przeczytaj cały artykuł Post Noodle Dan Dan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjagodzianka" Surówka jak w chińskiej knajpie. Pasuje do sajgonek i kurczaka w kokosowym cieście oraz do innych mięsnych, chińskich dań. Łatwa … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza surówka do chińszczyzny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpostanowiłam sama przyrządzić nam chińczyka. Od tamtej pory co jakiś czas otrzymuję zamówienie od Męża. Tak było i tym razem. Już od tygodnia słyszałam, że chce się Panu chińszczyzny. Tylko te upały. Nie miałam siły i chęci spędzić dwóch godzin w kuchni. Jako, że zapowiadali ochłodzenie na weekend - zobowiązałam się urządzić mojemu Mężczyźnie niedzielną ucztę. Syncio po wyprawie
Kuchnia po mojemupomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków. Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :) Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka
Moje Kuchenne RewelacjeKhobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSurówkę można także przygotować z czerwonej kapusty. Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy. Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną. Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykrytą folią, do dwóch tygodni. Niektórzy przechowują ją nawet do miesiąca, u mnie nigdy nie postała dłużej niż 2 tygodnie, taka jest dobra
Gospodyni Miejskachoć chińszczyzna źle się nam kojarzy, na talerzu często mi się marzy ;-))) 1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić
Jadło i czytadłoChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comIglotex mam jeszcze kilka mieszanek warzywnych wykorzystałam więc jedną z nich i przygotowałam chińszczyznę...ale tak inaczej. Zawinęłam ją w roladki drobiowe, a podałam na kuskusie który otrzymałam od firmy Piątnica. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie 1 szklanka kusukusu z Piątnicy opakowa nie mieszanki orientalnej Iglotex olej do smazenia Wykonanie: Pierś z kurczaka
Z Majeczką w kuchnisosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka. Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora. A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie. Podane z ryżem smażonym po chińsku . Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych); 2 białe części porów; 1 duża, czerwona papryka; 1 mała cukinia
Gospodyni Miejskamoje ulubione pędy bambusa. Surówka i ich udziałem jest pysznie chrupiąca i ma zdecydowanie bogatszy, lekko egzotyczny smak. Pokuśmy się więc dodawać je nie tylko do popularnej "chińszczyzny" :)) bo oprócz walorów smakowych są one także bardzo zdrowe: korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy oraz obniżają ciśnienie. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka 1/2 zielonego długiego ogórka
Walijskie PichcenieDziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie było życzenie siły wyższej ;) Trochę improwizowałam i co na koniec wyszło nie było nawet takie złe...smakowało i zniknęło z talerzy... Ponieważ tak jak mówię nie mam żadnej praktyki w kuchni azjatyckiej zakupiłam gotowy
NaKońcuJęzykamięsem. Sos jest naprawdę ekspresowy w wykonaniu. Do dania możemy użyć nie tylko karczku, sprawdzą się także żeberka. Oczywiście wtedy musimy wydłużyć czas pieczenia. Idealnie pasować będzie również do chińszczyzny z kurczakiem czy wołowiną. Ja osobiście wykorzystam go jeszcze nie raz bo bardzo nam zasmakował. Karczek po amerykańsku Składniki: · 500 g karkówki
Mania Gotowaniajedzenie, jeszcze nie udało mi się na wakacjach skosztować tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było pysznie i bardzo inspirująco. Wracając do przepisu, postanowiłam wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli smażona rybka. Ja osobiście
Mania Gotowaniachińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka
Smaki EdytyAzji. A że pogoda nie zachęca do stania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;) . Więcej
Okolice Palnikakuchnią regionu Pacyfiku lub chciałby ją lepiej poznać, a także poeksperymentować i pobawić się przepisami. Punktem wyjścia do tej zabawy będą oryginalne, regionalne receptury. Nie znajdziemy tu przepisów na "chińszczyznę" w stylu europejskim typu mrożonka z pędami bambusa + pierś z kurczaka + ryż. Ale znalazłam też polski akcent!! Tuż obok hawajskich hamurgerów - przepis na polską kiełbasę po australijsku :) Tytuł
Kraina Tysiąca SmakówDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w miodzie w tym daniu komponuje się świetnie. Koniecznie użyjcie świeżego. To drugi z przepisów przygotowanych na konkurs BlogerChef. Składniki (2 porcje): Polędwica w marynacie: - 1 polędwica wieprzowa - duża szczypta soli - duża szczypta słodkiej
Kraina Tysiąca SmakówCzasami mam ochotę na chińszczyznę, taką na szybko, bez specjalnych dodatków. Przyznaję, sięgam wtedy po mrożonkę i nie kryję się z tym. Plus ryż i kurczak, przyprawy i danie gotowe. Składniki: pierś kurczaka opakowanie mieszanki chińskiej (mrożonej) szczypta chili sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 400 ml wody Wykonanie: Pierś kurczaka
Pasja Smakuczwartkowych azjatyckich warsztatach i pysznościach, jakie tam jadłam postanowiłam również rodzinę nakarmić szybka chińszczyzną. Wykorzystując dostępne w mich szafkach składniki zrobiłam szybki makaron z mięsem po seczuansku. hmm, było naprawdę dobre. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka chińszczyzna to jest pomysł na obiad, gdy nie ma się żadnego innego lub gdy brak czasu. Mi wystarczyło 30 minut, kawałek mięsa, pomarańcze, papryka i powstało szybkie i aromatyczne danie. Myślę, ze przy odrobienie dobrej woli każdy może sobie takie cudo wyczarować. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBłyskawiczna ,, chińszczyzn- tajszczyzna" z gotowanego kurczaka. Zostały mi po prostu kawałki ugotowanego kurczaka. Użyłam orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod ręką i po 20 minutach miałam obiad. Inaczej nie dało - nie mogłam przecież stać przy garach jak w Soczi Kowalczyk jechała po złoto :) . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJeśli chcę zrobić obiad na szybko, zawsze wybieram makaron lub chińszczyznę. Tym razem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego
Poezja smaku