Szybka domowa chińszczyzna to nic trudnego. Wystarczy chiński makaron, trochę orientalnych sosów, przypraw i obiad w stylu azjatyckim gotowy w kilka minut. Do mięsa używam genialnej panierka panko, którą bez problemu można już kupić w sklepach z asortymentem egzotycznym lub w dużych hipermarketach. Dzięki niej mięso jest bardzo chrupiące. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwpis na blogu. Jakiś czas temu zrobiliśmy sobie z Madzią taki pseudo chiński obiad. Pseudo, bo z chińskim jedzeniem nie ma nic wspólnego. To jest raczej w stylu chińszczyzny, jaką można spotkać w popularnych w Warszawie barach "chińskich". Które to bary z chińskim jedzeniem nie mają zupełnie nic wspólnego. A na blogu znalazło się właściwie tylko z jednego powodu. Należę
Marder&Marder ManufactureChin na potrawkę z kurczaka. Szybkie i proste danie do zrobienia przez każdego. Składniki: - 1 woreczek ryżu - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - 1/2 opakowania warzyw mrożonych (włoszczyzna lub chińszczyzna) - 1 łyżka oliwy - przyprawy Najpierw rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i chwilę dusimy. Potem wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka a na końcu mrożone warzywka. Całość doprawiamy
Kuchenne Wariacjekiedy kroimy bardzo świeże pieczywo. Poddał się dopiero przy próbie wytrybowania kaczki - w tym wypadku ostrze okazało się nieco za krótkie i zbyt giętkie, ale…… lekko zmrożoną wołowinę do „ chińszczyzny ” udało mi się nim pokroić tak cienko, jak żadnym innym nożem. Jednym słowem są to noże bardzo uniwersalne i z powodzeniem łączą w sobie zalety innych noży, oszczędzając nam przy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataekspediowaliśmy na plac Narutowicza, prosto do Hong Kong House. Miły lokal, przestronny, taki naprawdę chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa: 火锅. Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się
Marder&Marder ManufactureBlueberry Corner by "jagodzianka" Chińszczyzna ostatnio dość często gości w moim domu. Do tej pory myślałam, chińskie dania są trudne i dziwne w smaku. … Przeczytaj cały artykuł Post Noodle Dan Dan pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjagodzianka" Surówka jak w chińskiej knajpie. Pasuje do sajgonek i kurczaka w kokosowym cieście oraz do innych mięsnych, chińskich dań. Łatwa … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza surówka do chińszczyzny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpostanowiłam sama przyrządzić nam chińczyka. Od tamtej pory co jakiś czas otrzymuję zamówienie od Męża. Tak było i tym razem. Już od tygodnia słyszałam, że chce się Panu chińszczyzny. Tylko te upały. Nie miałam siły i chęci spędzić dwóch godzin w kuchni. Jako, że zapowiadali ochłodzenie na weekend - zobowiązałam się urządzić mojemu Mężczyźnie niedzielną ucztę. Syncio po wyprawie
Kuchnia po mojemupomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków. Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :) Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską. Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka
Moje Kuchenne RewelacjeKhobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSurówkę można także przygotować z czerwonej kapusty. Surówka, im dłużej będzie się przegryzać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy. Surówka bardzo przypomina smakiem te podawane w knajpkach z chińszczyzną. Surówkę można przechowywać w lodówce, zamknięta/przykrytą folią, do dwóch tygodni. Niektórzy przechowują ją nawet do miesiąca, u mnie nigdy nie postała dłużej niż 2 tygodnie, taka jest dobra
Gospodyni Miejskachoć chińszczyzna źle się nam kojarzy, na talerzu często mi się marzy ;-))) 1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić
Jadło i czytadłoChodził za mną taki kurczak już od dawna:) Ale jakoś do tej pory, jeśli chodzi o kurczaka w kawałkach i sos, to robiłam go tylko jako chińszczyznę. Dzisiaj podaję przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Bardzo smaczny z ryżem. Sos można przyrządzić samemu, żeby nie dawać kupnego słoiczka:) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz na sos: 4 pomidory
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comIglotex mam jeszcze kilka mieszanek warzywnych wykorzystałam więc jedną z nich i przygotowałam chińszczyznę...ale tak inaczej. Zawinęłam ją w roladki drobiowe, a podałam na kuskusie który otrzymałam od firmy Piątnica. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka sól,pieprz zioła prowansalskie 1 szklanka kusukusu z Piątnicy opakowa nie mieszanki orientalnej Iglotex olej do smazenia Wykonanie: Pierś z kurczaka
Z Majeczką w kuchni