domowym zaciszu. Wystarczy kilka składników, które z reguły każdy posiada w swojej kuchni, i ten pyszny deser lub nawet posiłek mamy gotowy. Ja dziś przygotowałam gofry z dodatkiem budyniu śmietankowego w proszku. Wyszły pyszne i chrupiące. Nie potrzeba do nich wcale drogiej i wymyślnej gofrownicy. Wystarczy najtańsza z marketu, a gofry i tak wyjdą chrupiące. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli 1szkl. + 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szkl. mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową
Waniliowe Improwizacjeciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 2 żółtka, ¼ szkl. oleju Masa serowa: 150 g twarogu, 2-3 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 żółtko Dodatkowo: lukier, maliny WYKONANIE Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe(...)miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem. Powstałą masą smarujemy środek ciasta,układamy maliny, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach
słodki bratekdużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Składniki na krem: 700ml mleka, 3 żółtka, 150g cukru, 40g budyniu waniliowego, 75g mąki pszennej, 200g masła, Poncz: 3 szklanki naparu z kawy, 2 łyżki cukru, 50ml amaretto, Polewa: 200g masła, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka w proszku(...)mleka wymieszać z mąką i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, porcjami dodajemy budyń. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Poncz: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi kawy, ciasto można nasączyć herbatą. Polewa
Słodki Zakątekstołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka) 220g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 80g budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku 1,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: 400g pierniczków w czekoladzie 230g kajmak 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Masa serowa: Białka oddzielić(...)żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite biała, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. 2. Spód
Szalona Kuchnia EwelinyPyszne mega kruche rogaliki z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości! Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła(...)zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Zestawić z ognia, wystudzić. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. Kruche ciasto: Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło
Wanilia i Kardamonmielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) – 1 kg * masło min. 82% – 250 g * jajko rozm M. – 3 szt * cukier – 240 g * wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku * budyń waniliowy bezglutenowy – 2 op DODATKOWO: * herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op * galaretka winogronowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Ciasteczka mielimy ( bardzo drobno siekamy ) razem z kakao. Zalewamy(...)lodówki. MASA SEROWA: Do dużego garnka wkładamy ser, masło, cukier, jajka oraz wanilię ( ziarna, esencję lub cukier z wanilią ). Podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy składniki się połącza wsypujemy budyń i energicznie mieszamy gotując do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia mieszając co jakiś czas. GALARETKA: Galaretki rozrabiamy w 3 szklankach wrzątku, odstawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ: Na schłodzony spód wylewamy
Ostra na SłodkoSernik bez pieczenia w 20 minut. Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 1 łyżka śmietany 18% Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy(...)garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. W blaszce układamy warstwę herbatników, następnie smarujemy połową masy serowej, kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy resztą masy serowej, układamy herbatniki. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao
słodki bratekgości, lub gdy nagle najdzie nas niepohamowana ochota na coś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka lub ciasto z jego użyciem można zrobić dosłownie w kilkanaście minut, zawijając w nie budyń, marmoladę, owoce, ser czy czekoladę. No i dodatkowo taki deser nie kosztuje drogo bo zaledwie kilka złotych za całą blachę smacznych ciastek. Ja dziś zdecydowałam się na ciastka francuskie(...)dodatkowo dosładzać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html),
Waniliowe Improwizacjełyżki cukru waniliowego 300g masła lub margaryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 3kg jabłek (u mnie antonówki, dość kwaśne) 0,5szkl. cukru kryształu 0,5 łyżeczki cynamonu 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 1,5 łyżki kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie składniki kruszonki, czyli mąkę pszenną, cukier kryształ i cukier waniliowy oraz masło(...)szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html),
Waniliowe Improwizacjedwójką małych dzieci do upilnowania. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 250g sera białego półtłustego 1 jajko 50g masła lub margaryny 1/4szkl. cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 100ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa mannowa: 250ml mleka 1/4szkl. cukru 1/4szkl. kaszy manny 70g masła lub margaryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: ok.250g herbatników pełnoziarnistych (ok.30sztuk) 75g mlecznej czekolady(...)jajko i szybko wszystko wymieszałam do uzyskania jednolitej masy. Masę serową ustawiłam z powrotem na ogniu i podgrzewałam, aż zrobiła się gorąca, nie doprowadzając jej jednak do zagotowania. Budyń rozrobiłam w zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Ciągle mieszając, gotowałam masę serową az do zgęstnienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gorącą masę serową wyłożyłam na herbatniki, wyrównałam i ułożyłam na niej
Waniliowe Improwizacjedowolnymi foremkami. Można je również dodatkowo udekorować czekoladą czy kolorowymi pisakami jak pierniki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 40g mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego/waniliowego szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 3/4szkl cukru pudru 1jajko 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 100g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę(...)pszenną tortową, budyń śmietankowy (lub zamiennie mąkę ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy
Waniliowe Improwizacjeposmarowania bułek 80g masła 2-3 krople zapachu cytrynowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 500g białego sera w kostce 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dodałam łyżkę cukru, cztery łyżki mąki i lekko podgrzane mleko. Zaczyn dokładnie(...)wyłożyłam je na stolnicę posypaną delikatnie mąką i rozwałkowałam je na duży prostokąt. Ser biały (użyłam sera chudego mielonego w kostce) przełożyłam do miski i wymieszałam dokładnie z cukrem, budyniem i żółtkami. Białka można zamrozić i użyć w późniejszym terminie do innego wypieku. Ser rozsmarowałam równomiernie na cieście. Następnie zawinęłam obydwa dłuższe boki ciasta do środka, tak aby na środku
Waniliowe Improwizacjewięc polecam. Może ktoś skorzysta na święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 30 kakaowych herbatników 1kg sera wiaderkowego 6 małych jajek 1szkl. cukru 0,5szkl. mleka duży budyń śmietankowy 60g na 3/4l mleka bez cukru 2 łyżki kaszy manny 100g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 100g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka szczypta przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Składniki(...)cukier i ubijałam je przez ok. 2-3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Następnie do jajek dodałam ser i miękkie masło i zmiksowałam wszystko do połączenia. W mleku rozprowadziłam budyń i kaszę manną i przelałam do masy serowej. Zmiksowałam krótko do połączenia i przelałam ostrożnie masę serową na herbatniki, uważając aby nie podeszły do góry. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto wstawiłam
Waniliowe Improwizacjebiałka · 2 łyżki cukru · 400 g twarogu półtłustego · 2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na ciasto: · 4 dag drożdży świeżych · 2 łyżki cukru · 4 szklanki(...)śmietany kwaśnej 18 % · Szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny. 3. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 4. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem
Kulinarna Chwila