polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend :) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm MASA CZEKOLADOWA -3 szkl mleka -175g masła -0,5 szkl cukru -1 cukier waniliowy -2 budynie czekoladowe -3 łyżki mąki -1 łyżeczka kakao MASA KAWOWA -250g masła lub margaryny -0,5 szkl cukru pudru -400g serka homogenizowanego waniliowego -2,5 szklanki mleka(...)warstwę) Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania. W osobnej misce mieszamy 1 szkl mleka, 2 budynie czekoladowe, kaka i mąkę Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia. Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do wystygnięcia. MASA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: twaróg półtłusty 70 dag, jogurt grecki 2 opakowania-760 gram, śmietana 18% 200 gram, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", olejek waniliowy 1 porcja, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 szczypty ciasto babkowe: palma miękka 12,5 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", kakao 3 łyżki, mąka tortowa(...)gładką, dość gęstą masę. Jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości, spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do twarogu z jogurtami, śmietaną dodać masę jajeczną, wsypać budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki. Forma silikonowa 25x25 cm (do pracy męża) i forma z papierem do pieczenia 28x20 cm (lub 1 duża forma 34x25
W Mojej Kuchni Lubięmasła 200 g cukru 135 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Sernik: 500 g twarogu (np. z wiaderka) 100 g cukru 1 budyń waniliowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Brownie: Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy połamaną czekoladę(...)roztopione masło z czekoladą cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Sernik: Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości malin i znów mieszamy lub miksujemy, tak aby owoce się częściowo rozpadły. Formę (20cm
Qchnia po prostumoże być ozdobą stołu wielkanocnego. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 op. budyniu śmietankowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z cytryny sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę, stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy(...)Dodajemy jogurt, olej, skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy składniki. Do masy dodajemy małymi partiami mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy i polewamy dowolna polewą. Smacznego
Pyszności SłodkościSprawdzą się idealnie w wielkanocnym koszyczku i na świątecznym stole. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 szklanki cukru/ksylitolu 200g twarożku grani cukier kokosowy (15g) 1 szklanka mąki ryżowej 40g budyniu waniliowego miarka izolatu białkowego o smaku białej czekolady i ananasa (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Do jednej miski przesypujemy składniki suche - mąkę, budyń waniliowy, izolat białkowy
Kuchnia Elliepieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 100 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy(...)st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy
kulinarne odsłony patikwiaty jadalne, które nadadzą ciastu wiosennego wyglądu. Składniki na formę o śr. 21 cm: – 500g ricotty – 250g jogurtu greckiego – 100g ksylitolu – 3 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 łyżka mąki pszennej (orkiszowej) – laska wanilii Dodatkowo: – 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) , schłodzonego 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu – kwiaty jadalne(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol do momentu, aż uzyskamy lśniącą pianę, a ksylitol się rozpuści. Dodajemy żółtka, ricottę, jogurt, mąkę, budyń oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i delikatnie mieszamy, aż połączymy wszystkie składniki. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę serową przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego
Be Fit Be Strongdużym kubku, słodzimy i studzimy. Masa - cześć mleka mieszamy z cukrem i zaczynamy ogrzewać, następnie pozostałe mleko mieszamy z mąkami i wlewamy na ciepłe mleko, gotujemy gęsty budyń. Przekładamy go na talerz i całkowicie studzimy. Po ostudzeniu masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu, kiedy wszystko się ładnie utrze i masa jest puszysta wlewamy stopniowo adwokat i dalej ucieramy
Kulinarne Fantazje Marioliherbatników (u mnie pełnoziarniste) 70 g roztopionego masła Masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 250 g cukru 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy miąższ z 1 laski wanilii Spód: Herbatniki miksujemy aż powstanie żwirek. Łączymy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową dokładnie ją dociskając (najlepiej(...)Następnie dodajemy miąższ z 1 laski wanilii, rozkłócone jaja i cukier. Miksujemy na małych obrotach, niezbyt długo, tylko do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę oraz budyń waniliowy. Tortownicę z podpieczonym spodem owijamy szczelnie folią aluminiową. Umieszczamy ją na blasze z wysokim rantem. Przelewamy do formy masę serowa i wyrównujemy wierzch. Na dno blachy wlewamy gorącą wodę
My simple kitchenSkładniki: Nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 400 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżki kaszy manny Ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g migdałów 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Nadzienie - 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Następnie resztę mleka (200 ml) zagotować z kaszą manną(...)łyżkami cukru. Do wrzącego mleka wlać mleko z budyniem i ciągle mieszając zagotować do zgęstnienia. Przestudzić. Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Migdały zmielić - do uzyskania mączki migdałowej. Mąkę z sodą oczyszczoną, przesiać. Dodać zmielone migdały - wymieszać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. na koniec dodać przesianą
Ciastka - domowe słodkościmasła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju szczypta soli odrobina aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy 1 kisiel żurawinowy lub malinowy 2 łyżki maku 2 łyżki kakao odrobina czerwonego barwnika spożywczego Lukier z limonką: 1 szklanka cukru pudru sok wciśnięty z ½ limonki 3 łyżki wrzącej wody(...)masy i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części: I części dodajemy kakao; II części dodajemy mak; III części dodajemy kisiel i odrobinę czerwonego barwnika; IV części dodajemy budyń. Wszystkie części dokładnie ale delikatnie mieszamy. Wylewamy w tej samej kolejności do formy na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła
Podróż w kulinariapostawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło. 2. Masło(...)przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM . 3. Następnie do budyniowo – maślanej masy dodać stopniowa likier, tak w 4-5 partiach, patrz FILM . Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać
Mała Cukierenkaherbatników 1 łyżeczka cukru pudru Masa serowa: 50 dkg serka mascarpone 45 dkg serka kremowego np. Philadelphia 25 dkg cukru pudru 4 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1/2 łyżeczki skórki z cytryny 3 jajka 250 gr kwaśnej śmietany sok z 1 cytryny Polewa jogurtowa : 150 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki cukru pudru(...)cukier puder, dodać jajka. Ubić na jednolitą, puszystą masę. Następnie, partiami dodać serek mascarpone, serek kremowy oraz kwaśną śmietanę . Cały czas ubijać. Pod koniec ubijania dodać przesianą mąkę krupczatkę, budyń w proszku, sok oraz skórkę z cytryny. Masę serową wylać na podpieczoną bazę z herbatników. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut
mecooksmasę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2 budynie waniliowe (każdy o wadze 40 g) 4 białka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczną nam gęstnieć dodajemy po łyżce jogurt grecki oraz budynie, i skórkę
Walijskie Pichceniekremowy, połaczony z musem jest wyjątkowo smaczny. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 340 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru 250 g kakaowych herbatników + 50 g roztopionego masła(...)dociskamy do dna. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy masę serową aby nie było grudek. Ser wlewamy do formy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170-180 % C, uważając aby sernik się nie spiekł. Po upieczeniu studzimy
Kulinarne Fantazje Marioli