budyń - 12640 przepisów (strona:335/843)

Ciasto 3 bit 92

mąką, do niego od razu powoli wlewać gorące mleko, cały czas miksując lub energicznie mieszając trzepaczką, aby masa budyniowa nie miała grudek. Gotować, aż całość zgęstnieje i będzie konsystencji budyniu. Przykryć folią spożywczą, odstawić do przestygnięcia. Masa śmietankowa: Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aby się rozpuściła i odstawić do wystygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wmiksować cukier

niecodziennikpary
Sernik królewski 104

Udostępnij Składniki na sernik królewski Masa serowa: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości M 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 laska wanilii skórka starta z 1 / 2 cytryny 1 szczypta soli Czekoladowe ciasto: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 200 g cukru 3 żółtka 2 łyżki(...)Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, kremówkę, budyń, skórkę startą ze sparzonej cytryny i ziarenka z wanilii zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Stopniowo dodawać utarte żółtka, w dalszym ciągu powoli miksując. Na koniec delikatnie wmieszać

niecodziennikpary
Sernik dyniowy ze śliwkami 73

sernik dyniowy ze śliwkami Masa serowa: 1 kg białego sera 4 jajka (wielkości L) 300 g puree z dyni 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g suszonych śliwek 3 łyżki wódki Czekoladowe ciasto na spód: 350 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru 2 jajka (wielkości L) 2 płaskie łyżki(...)serowa: Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić. Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypać śliwki, wymieszać łyżką. Wykonanie Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem

niecodziennikpary
Sernik kajmakowy 73

temperaturze pokojowej) 4 jajka (wielkości L lub M, w temperaturze pokojowej) 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 100 g drobnego cukru 400 g masy krówkowej 1 opakowanie budyniu wanilinowego Kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche(...)termoobiegiem ), piec 15-20 minut . Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Masa serowa: Do misy miksera przełożyć ser oraz 3 / 4 masy krówkowej, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budyń, zmiksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niskich obrotach. Wykonanie Na upieczone kruche ciasto wylać masę serową, delikatnie potrząsnąć na boki formą

niecodziennikpary
Zupa owocowa z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 105

Udostępnij Składniki na zupę owocową z truskawkami, rabarbarem i czereśniami 500 g truskawek 300 g czereśni 200 g rabarbaru 2 cząstki anyżu 1 / 2 kory cynamonu 1 / 2 opakowania budyniu waniliowego cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Czereśnie umyć, usunąć ogonki, wydrążyć pestki. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, duże owoce przekroić na pół. Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić(...)wszystkie owoce, dodać anyż i korę cynamonu – zamiast niej można dodać 1 / 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Postawić na ogniu, gotować 10 minut. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić budyń, wlać go do zupy owocowej, doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Zupę odstawić z ognia, wyjąć z niej część owoców, anyż oraz korę cynamonu, zblendować. Doprawić do smaku cukrem

niecodziennikpary
Sernik piernikowy 82

pieczenia Masa serowa ze skórką pomarańczy: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości L 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z 1 / 2 pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piernikowe kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników przesiać na stolnicę, wkroić zimne masło(...)piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Masa serowa ze skórką pomarańczy: Pomarańczę sparzyć i wyszorować skórkę. Ser z wiaderka przełożyć do misy miksera, dodać jajka oraz kremówkę, wsypać cukier i budyń waniliowy, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Zmiksować na niskich obrotach – krótko, do połączenia się składników. Masę serową wylać na upieczony czekoladowy spód, wyrównać jej powierzchnię, na koniec zetrzeć

niecodziennikpary
LAMBADA 104

pieczenia. Wymieszać delikatnie i przelać do dużej prostokątnej foremki. Piec ok 30 min w 180. st.C. Ostudzony biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa pomarańczowa: 4 szklanki soku pomarańczowego 2 budynie waniliowe  1-2 łyżki cukru wielka paczka delicji pomarańczowych 3 szklanki soku zagotować z cukrem. W 1/2 szklanki rozpuścić budynie,wlać na gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą

Niespełnione zdolności kulinarne
pyszny sernik śliwkowy "odwrócony"... 108

Składniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, aromat arakowy 4 krople, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, śliwki 1 kg, mąka ziemniaczana 3/4 szklanki Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać aromat arakowy, ser z wiaderka, budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki. Śliwki umyć, przekroić na połowę i usuną pestki, wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Malinowe ptysie z kruszonką 251

kruszonkę: 50 g masła 65 g cukru trzcinowego 65 g mąki pszennej + czerwony barwnik spożywczy Składniki na krem: 900 ml mleka 100 g cukru 4 żółtka 80 g budyniu (2 opakowania) 80 g masła Składniki na nadzienie malinowe: 250 g malin 1 łyżka żelatyny 1 łyżka cukru Malinowe ptysie z kruszonką – jak je zrobić? Nadzienie malinowe Na samym początku(...)zrobiłam to drugą stroną tylki. Papier do pieczenia z wyciętymi kółeczkami z kruszonki przekładamy do zamrażarki na czas przygotowania pozostałych składników. Krem Żółtka mieszamy z połową ilości cukru, budyniem i 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko i cukier zagotowujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy ok. 1/4 do żółtek i od razu energicznie mieszamy trzepaczką. Tak przygotowane żółtka wlewamy z powrotem

Ciastkozercy
Drożdżowe racuszki na serku wiejskim 208

push({}); Składniki: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru zwykłego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1szkl. mąki pszennej tortowej+2 łyżeczki 0,5szkl. mleka 2 jajka 200g serka wiejskiego 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszku) olej do smażenia cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko delikatnie podgrzałam. Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam do nich łyżeczkę cukru zwykłego oraz dwie łyżeczki(...)mąki. Wlałam ciepłe mleko i dokładnie wszystko rozmieszałam. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Resztę mąki, cukier waniliowy oraz budyń waniliowy w proszku wsypałam do miski. Wbiłam jajka. Serek wiejski zblendowałam na gładko i dodałam do miski z pozostałymi składnikami. Dodałam wyrośnięty zaczyn i wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miskę z ciastem przykryłam bawełnianą ściereczką

Waniliowe Improwizacje
Śliwkowy sernik 61

Składniki na masę: ·        125 dag sera zmielonego ·        Szklanka cukru ·        1 ½ opakowania budyniu waniliowego ·        10 jajek ·        1 ½ kostki margaryny ·        100 g śliwek suszonych Składniki(...)Ciasto wylewamy na dno formy ( 24 cm x 24 cm) i robimy masę serowa. 3.   Margarynę ucieramy z cukrem, dodając stopniowo żółtka. 4.   Ser mieszamy z budyniem i dodajemy da masy jajecznej. 5.   Białka ubijamy mikserem i łączymy   z masą serową delikatnie mieszając łyżką. 6.   Na koniec masę łączymy z pokrojonym śliwkami i wylewamy

Kulinarna Chwila
Sernik waniliowo – czekoladowy „Zebra” 56

dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) – 1/3 szklanki kwaśnej śmietany – 3 jajka – 3 łyżki masła – 1/2 szklanka cukru – cukier waniliowy – budyń waniliowy – ok. 3 łyżki mąki (u mnie bezglutenowej np. ryżowej) W celu przygotowania „Zebry” utrzyjcie na jasną puszystą masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawajcie ser oraz śmietanę, cały(...)czas ucierając otrzymywaną masę. Następnie wbijcie jajka i dodajcie mąkę wraz z budyniem. Tak przygotowane ciasto rozdzielcie na dwie części. Do jednej z nich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50 – 60 minut i piec w temperaturze 190 stopniu. Dajcie

Szybko Tanio Smacznie
Puszysty sernik na delicjach. 116

Składniki : 1 kg sera twarogowego półtłustego 2 szklanki ( 0,5 l ) śmietany 18 % 1 szklanka ( 25 dkg ) cukru kryształu drobnego 1 duży cukier waniliowy 6 dużych jajek 2 budynie waniliowe bez cukru ( 80 g ) 1 duże opakowanie delicji np. o smaku wiśniowym lub innym dowolnym Składniki na polewę czekoladową  : 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego(...)pałką lub mikserem na najwolniejszych obrotach, do czasu połączenia się składników. Jajka wybijamy, rozbijamy trochę trzepaczką lub widelcem, wlewamy partiami do masy serowej cały czas ucierając. Na koniec wsypujemy budyń i jeszcze chwilę mieszamy, aby składniki się dokładnie połączyły i nie było grudek. Gotową masę serową wylewamy ostrożnie, aby delicje nie przemieszczały się do przygotowanej tortownicy. Górę wyrównujemy łyżką . Sernik

Przepisy i porady kulinarne
Pączki nowoorleańskie z ajerkoniakiem 76

szklanki mleka zgęszczonego słodzonego 3/4 szklanki gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 2 jajka 25 g roztopionego masła szczypta gałki muszkatołowej olejek waniliowy szczypta soli Nadzienie budyń o smaku ajerkoniaku lub waniliowy 300 ml mleka 3/4 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru Dodatkowo cukier puder 1 l oleju do smażenia Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek. Mleko(...)mąką w zrobiony wcześniej dołek. Przykryć ściereczką, pokrywką i odstawić niech drożdże rosną. W tym czasie w rondelku zagotować 200 ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń z ajerkoniakiem i wlać na gotujące się mleko. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia. Można zastosować mniej mleka, jeżeli chcemy aby był gęściejszy. Gotowy krem odstawić do wystygnięcia. Wracamy

gotuj ze mną