Składniki: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg wiaderko, kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, jeżyny 50 dag, cukier puder - ile potrzeba Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel-mogel. Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem
W Mojej Kuchni LubięCiasto: · jajka 4 szt · mąka pszenna 3/4 szkl · budyń toffi 1 op · kakao 0,5 łyżki · proszek do pieczenia 1 łyżeczka · cukier 3/4 szkl · sól Poncz: · woda 1/2 szkl · cukier 1 łyżeczka · kawa rozpuszczalna 1 łyżka Masa: · śmietana kremówka 350 ml · cukier puder 2 łyżki · śmietan-fix 1 op Dekoracja · masa kajmakowa 1 op · perełki czekoladowe Białka oddzielić(...)żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, budyniem i kakao. Wylać na blaszkę (23*23) wyłożona papierem. Piec 30 min w 180stC Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, osłodzić, wymieszać i ostudzić. Upieczony, wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. nasączyć ponczem, śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan
przepisy- Milkimąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 1 płaska łyżeczka proszku o pieczenia (opcjonalnie, skubaniec nie musi wyrastać) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 200-250 g śliwek 1 budyń czekoladowy Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego(...)minut. Międzyczasie przygotowuję pianę (Jeśli macie nadmiarowe 2 białka w lodówce, to możecie je wykorzystać ) Piana będzie wyższa. Wszystkie białka ubijam, a pod koniec dodaję powoli szklankę cukru i budyń czekoladowy i jeszcze chwilę ubijam. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję kakaowym ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut. Smacznego
Słodki sentymentSzybkie muffinki cytrynowe to deser, który z pewnością zachwyci każdego domownika. Ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu. Sekretem każdych muffinek jest ich oddzielne wymieszanie suchych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka 100g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie: 1kg jabłek użyłam jonagold 2 białka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli(...)przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/szarlotka-na-kruszonce.html), szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną
Waniliowe Improwizacjektóre przełożyłam serem i jabłkami. Polecam ciasto, bo jest przepyszne. Składniki : Masa serowa : 600 g sera białego w kostce 2 jajka 1 i 1/2 szkl mleka 1 budyń śmietankowy duży ( 64 g ) 100 g masła 125 g cukru Masa jabłkowa: 600 g przesmażonych jabłek ze słoika 2 galaretki cytrynowe 1/2 l wody Dodatkowo : 36 szt herbatników(...)utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka, mieszając na wolnym ogniu zagotować. Budyń rozmieszać w mleku, wlać do masy serowej, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Masę serową podzielić na 2 części. Masa jabłkowa: Przesmażone jabłka przekładamy do rondla, mieszając, doprowadzamy, do podgrzania
Kuchnia Danusiszkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus malinowy: 1 kg mrożonych malin 1 galaretka malinowa 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl. cukru Krem ajerkoniakowy: 500 ml mleka 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 200 g masła około 130-150 ml gęstego (!) ajerkoniaku Dodatkowo: 200-250 g herbatników 1 szkl. śmietanki(...)wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego przestudzony budyń. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gęsty ajerkoniak. Na ciasto z bezą wykładamy tężejący mus malinowy. Rozkładamy warstwę herbatników. Następnie wykładamy krem ajerkoniakowy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników. Galaretkę malinową rozpuszczamy
Smaki Na Talerzusmaku:). Sernik raczej z tych ciężkich, gdzie mamy dość po zjedzeniu małego kawałka. Naprawdę warto go upiec:). Sernik: 1 kg mielonego sera 5 jajek 1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 3 łyżki kakao 150g cukru 8 cukierków Michałków 100g ciastek Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 6 cukierków Michałków 1. W dużej misce miksujemy ze sobą(...)połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao. Na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno cukierki. Mieszamy delikatnie do połączenia składników. 2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku
Szefowa kuchniCiasteczka wyszły bardzo smaczne, kruche i w sam raz słodkie dzięki polewie czekoladowej. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy bez cukru 40g 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka kakao 1 jajko 100g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 100g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi 3 łyżki(...)śmietany 30% Sposób przygotowania: Do miski wsypałam wszystkie składniki sypkie, czyli: mąkę tortową, budyń waniliowy, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wbiłam jajko, dodałam pokrojone na plasterki zimne masło oraz zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. W maszynce do mięsa zamontowałam nakładkę do robienia ciastek. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia
Waniliowe Improwizacjełyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 180 g cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 200 ml śmietanki 30% 3 jajka Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia. W misce zagniatamy wszystkie składnik na ciasto. Formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Jedną część chowamy(...)widelcem. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 10 minut. W misce miksujemy 1/4 kg sera, cukier i budyń. Następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku, a na koniec śmietankę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach
Kulinarne przygody GatitySkładniki (blaszka 23/33 cm): biszkopt: jajka 4 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1/3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 szt, cukier 2 łyżki, masło 200 g, bita śmietana: śmietanka 30% 200 ml, śnieżka w proszku 1 szt, dodatkowo: banany 6 szt, dżem z czarnej porzeczki 1 mały(...)energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 3 min. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń i ucieramy. Gotową masę wykładamy na banany i równomiernie rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę herbatników, delikatnie nasączamy je naparem z herbaty i smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, którą również
kulinarne odsłony patiCIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE BABECZKI KOKOSOWE BEZ PIECZENIA BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY MURZYNEK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI ORZECHOWO KOKOSOWE CIASTO Z KASZY KULKI TRUSKAWKOWE
zdrowo i aktywnieCIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE BABECZKI KOKOSOWE BEZ PIECZENIA BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY MURZYNEK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI ORZECHOWO KOKOSOWE CIASTO Z KASZY KULKI TRUSKAWKOWE
Zdrowie i pysznie na talerzubędzie Wam smakowało równie mocno jak nam 1 op. herbatników maślanych 1 op. herbatników kakaowych (lub takich całkiem ciemnych, jak u mnie) 4 szkl. mleka 3 op. budyniu bananowego bez cukru 7 łyżek cukru 200 g masła 4-5 bananów 2 op. galaretki bananowej Do dużego rondelka wlewamy 3 szklanki mleka. Dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy(...)minuty, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Odstawiamy do przestudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Banany kroimy na plasterki (można skropić je niewielką ilością soku z cytryny, by nie ciemniały). Na dnie blaszki (20x20cm lub nieco większej) rozkładamy herbatniki maślane. Rozprowadzamy na nich 1/4 masy
Smaki Na Talerzurozłazi się i trzyma kształt. Blaszka o wymiarach 25x30 cm Składniki: Masa serowa: 250 g masła lub margaryny 1 kg sera twarogowego 1 szklanka cukru 4 jajka 3 budynie waniliowe 1 szklanka mleka Polewa: 1/2 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania Dodatkowo(...)herbatników Masa serowa: Masło oraz cukier dodać do garnka i rozpuścić. Zdjąć z ognia i partiami dodawać twaróg, cały czas mieszając. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do masy serowej. Całość postawić na średnim ogniu i zagotować. Mieszać aż masa mocno zgęstnieje. Polewa: Masło rozpuścić. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać, aż się całość dobrze ze sobą połączy
My simple kitchen