mnie buteleczka 9ml, dodałam do ciasta połowę buteleczki. Przygotowanie: Do garnka wsypać mąkę krupczatkę, cukier, wlać mleko i aromat waniliowy. Całość zagotować cały czas mieszając. Ugotować bardzo gęsty budyń, który odstawić do wystudzenia. W między czasie żelatynę wsypać do niewysokiej miseczki zalać 100ml śmietanki, odstawić do napęcznienia na około 10minut. Następnie włożyć ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund(...)żelatyna się rozpuściła. Należy kontrolować w trakcie podgrzewania aby nie doprowadzić żelatyny do zagotowania. 250ml śmietanki ubić na sztywno, dodać do wystudzonego budyniu. Do tego dodać rozpuszczoną żelatynę. Porada : wcześniej, zanim połączę żelatynę z masą budyniowo-śmietanową, do miseczki z żelatyną dodaję najpierw 1łyżkę masy dopiero wtedy dodaję do całości. Zapobiegnie, to ewentualnemu zważeniu się masy. Całość wymieszać mikserem
W garach u Gosimąki krupczatki 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 125 g zimnego masła Składniki na pianę: 3 białka szczypta soli 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku 100 g cukru pudru Dodatkowo: 300 g agrestu cukier puder do posypania Instrukcje Składniki na ciasto zagniatamy lub wyrabiamy robotem na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą(...)ciasta ścieramy na tarce, na ciasto wykładamy umyty i osuszony agrest. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce), na koniec dodajemy budyń i delikatnie mieszamy. Ubite białka przekładamy na agrest, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
To co lubię - gotuję i polecamkakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 5 jajek 150 g cukru 200 g masła 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego Instrukcje Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy(...)godziny do zamrażarki. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło chwilę miksujemy tylko do połączenia składników i partiami dodajemy ser oraz budyń. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Część ciasta ścieramy na tarce na blachę o wymiarach 26X30
To co lubię - gotuję i polecamtemperaturze 180 stopni. Masa serowa kg sera z wiaderka szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki) 2 jajka 4 żółtka (białka zostawić do piany) 2 budynie śmietankowe 125 ml oleju 250 ml mleka Twaróg, cukier i roztrzepane jajka razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec
Pomysłowa kuchniamasła dwie łyżki wody Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego u mnie z wiaderka 150 g cukru 5 dużych jaj 100 g masła jedno opakowanie standardowego budyniu waniliowego Dodatkowo: 200 g masy makowej 1 łyżka mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 200 g gotowej masy krówkowej (kajmak) Polewa: 200 g masy krówkowej ( kajmak) 100 ml śmietanki(...)masę na dno formy i delikatnie ugnieć palcami tworząc niewielki rant. Tortownicę wstaw do lodówki. Jajka ubij z cukrem na puch i dodaj 900 g twarogu ,a potem kolejno budyń w proszku i pozostałe roztopione masło. Wszystko razem wymieszaj . Masę serową podziel na 4 równe części najlepiej w miskach. Do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę z mlekiem
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczk proszku do pieczenia przygotowanie wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę .Czasem mąka jak jest za sucha ciasto może się nie kleić wszystko zależny od mąki . masa jogurtowa 3 budynie waniliowe 3 jogurty greckie 350 g 4 białka cukier kryształ 3/4 szklanki owoce 1 puszka brzoskwiń ,troszkę borówek wykonanie masy Do garnka wsypujemy budynie dodajemy jogurty i połączyć’.Białka ubijamy
Moje Wyrobymargaryny · 1 szklanka cukru · 5 całych jajek · 2 opakowania budyniu śmietankowego · 1 szklanka mleka · 15 łyżek mąki pszennej · 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Cukier puder do posypki Sposób przygotowania: 1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem. 2. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, wsypujemy suche budynie i wlewamy mleko. 3. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ciasta cały czas miksując. 4. Ciasto wylewamy do tortownicy
Kulinarna Chwilacukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Pianka budyniowa: białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie śmietankowe - 2 opak cukier -1 szkl sól - szczypta Dodatkowo : śliwki jasne i ciemne cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Mąkę(...)Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały czas ubijać. Następnie wsypać do piany budyń , dokładnie wymieszać. Pod koniec mieszania dolewać cienkim strumieniem olej, dokładnie zmiksować. Blachę o wymiarach ( 25x36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta, wylać na ciasto, piankę budyniową, posypać
Kuchnia Danusipieczenia 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 250 g chudego twarogu 250 g serka mascarpone 120 g serka waniliowego 1 jajko 3 łyżki budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksyitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Dodatkowo: 300 g borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche : Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone(...)Masa serowa : Twaróg zblendować z serkiem waniliowym, przełożyć do miski, dodać dodać mascarpone, oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następniedodawać jajko ciągle miksując. Na koniec dodać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć borówki oraz zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach). Piec w 170 stopniach przez
Healthy food explorerOmlet budyniowy zrobiłam na późne śniadanie dla Mamy. Omlet z budyniem w proszku wyszedł taki jak oczekiwałam – lekki, złocisty i puszysty, więc bez obaw mogłam go Jej zaserwować. Podałam go z robioną wcześniej frużeliną wiśniową oraz naturalnym jogurtem. Zgodnie z moimi oczekiwaniami takie śniadanie na słodko przypadło Mamie do gustu, co mnie cieszy, bo będę mogła robić kolejne budyniowe(...)oraz proszkiem budyniowym. Następnie partiami dodawać pianę z białek, za każdym razem delikatnie ją wmieszać. Na patelni rozprowadzić niewielką ilość oleju, rozgrzać ją. Wylać na nią masę jajeczną z budyniem, równomiernie ją rozprowadzić, zmniejszyć ogień i smażyć przez kilka minut. Podpieczony od dołu omlet zsunąć na duży talerz, przykryć go patelnią i odwrócić, tak aby na dnie patelni znalazła się
niecodziennikparybędzie zbyt mało. Jak widzicie, wyszło idealnie. 2 op. okrągłych biszkoptów typu petitki 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 i 1/2 szklanki mleka (375 ml) 5 żółtek 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1 i 1/2 łyżki kakao około 500 g drobnych owoców (u mnie maliny, truskawki i borówki amerykańskie(...)wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Masę dzielimy na 2 części, jedną z nich mieszamy z kakao. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Odlewamy około 1/2 szklanki galaretki. Nasączamy w niej biszkopty i układamy obok siebie
Smaki Na TalerzuSkładniki: jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie,, twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, śliwki 1 kg, kisiel wiśniowy 1 opakowanie Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki. Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości(...)kogel mogel. Do masy dodać twaróg z wiaderka, wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo. Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut. Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu. Formę nakryć dużym płaskim
W Mojej Kuchni LubięSpróbujcie koniecznie :) Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 25 g. drożdży 3 szklanki mąki 2 jajka 100 g. masła. Masa twarogowa: 250 g. twarogu 2 łyżki budyniu 2 łyżki cukru 1 żółtko Dodatkowo: 1 szklanka jagód Lukier: 2 łyżki suszonych liści mięty gorąca woda 5-6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać(...)roztopione i wystudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować masę twarogową. Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać. Jagody oczyścić i umyć. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Na ciasto
Agusiowe smakołykibazę kremu-do garnka dajmy 2 żółtka (białka odkładamy) 8g cukru waniliowego i 3/4 szkl cukru-mieszamy, dodajemy mleko, mieszamy i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną-mieszamy i gotujemy budyń-mieszając najlepiej trzepaczką. Studzimy KAKAOWY BISZKOPT Żółtka oddzielamy od białek 8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka(...)pierwszy spód biszkopta dajemy zimną masę jabłkową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie do miski dajemy 250g miękkiego masła, ucieramy je na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Tak powstały krem rozprowadzamy po stężałej masie jabłkowej. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Do miski dajemy czekoladę, masło oraz mleko-dajemy na 1 minutę do mikrofali lub rozpuszczamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczenia 3 łyżki kakao naturalnego Kruszonka: 150 g mąki 1 łyżka kakao naturalnego 100 g cukru pudru 100 g masła (schłodzić) Dodatkowo: 500 - 600 g śliwek 1 budyń w proszku cukier puder do posypania Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić murzynka ze śliwkami i kruszonką? Masło, mleko, cukier i kakao podgrzewać(...)widocznych grudek mąki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Po wierzchu równomiernie rozłożyć pokrojone i obtoczone w budyniu śliwki i całość posypać kruszonką. Jeśli śliwki są kwaśne obtoczyć je również w cukrze. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 55 minut
Kuchcik gotuje