budyń - 12640 przepisów (strona:338/843)

Pierożki Twarożki 106

białka ·        2 łyżki cukru ·        400 g twarogu półtłustego ·        2 łyżki budyniu śmietankowego Składniki na ciasto: ·        4 dag drożdży świeżych ·        2 łyżki cukru ·        4 szklanki(...)śmietany kwaśnej 18 % ·        Szczypta soli Sposób przygotowania: 1.   Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. 2.   Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z budyniem, następnie dodajemy do ucieranej margaryny. 3.   Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą. 4.   Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy do naczynia i mieszamy z cukrem

Kulinarna Chwila
Chałwowiec bez pieczenia 110

się nad nim pochylić. Mało tego, ja ten czas skróciłam sobie jeszcze bardziej, bowiem krem zrobiłam "po swojemu". Kremy budyniowe lubią mi się zważyć, a tutaj jak zobaczyłam że budyniu jest naprawdę dużo, a masła tylko kostka, wystraszyłam się, że w połowie dodawania na bank będzie problem. Wolałam tego uniknąć i krem zrobić tak, jak już nie raz, czyli zamiast(...)masła ucierać, wmiksowałam je w gorący budyń. Dla mnie ta opcja jest równie smaczna, choć nie zaprzeczę, że różnica w tak przygotowanym kremie także jest zauważalna od tego ucieranego tradycyjnie. To jak Wy przygotujecie swoje ciasto zależy tylko od Was, a robiąc tradycyjnie- trzymam kciuki by wyszło bez konieczności ponownego ucierania :) Składniki na blaszkę 20 x 28cm: 500g kakaowych herbatników

Kuchnia w czekoladzie
Delicjusz – ciasto 113

krem. Odlałam pół szklanki mleka z wcześniej odmierzonego. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepałam z mlekiem żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowałam z cukrem. Strużką wlewałam przygotowany budyń do gotującego się mleka. Wymieszałam dokładnie, rozbiłam grudki i odstawiłam do ostygnięcia. Ostudzony budyń utarłam z masłem. Przełożyłam ciasto. Na biszkopt wylałam połowę kremu i przełożyłam ciastem makowo-kokosowym. Wyłożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Szarlotka 85

pudru 2 łyżki zimnej wody mus jabłkowy: 1 kg.jabłek(najlepiej szare renety) 1/4 szkl. brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka budyniu śmietankowego sok z połowy cytryny WYKONANIE: ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinkę do lodówki, jabłka obieramy i kroimy w kostkę(...)garnka wsypujemy cukier, dodajemy jabłka, gotujemy często mieszając do otrzymania "papki", wówczas dodajemy cynamon, sok z cytryny, posypujemy budyniem i dokładnie mieszamy, okrągłą formę o średnicy 23-24 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, 3/4 ciasta wałkujemy i wyklejamy formę, ciasto nakłuwamy widelcem. wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zrumienienia, następnie na podpieczone ciasto wkładamy

Kuchnia Beaty
ciasto z delicjami 104

mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka z mąką pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Dzielimy ja na dwie równe części. Do jednej dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Kluski gotowane na parze 64

świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem pudrem 1 budyń waniliowy Przygotowanie: W głębokiej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Gdy się rozpłyną, dodać ciepłe mleko. Mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać stopione masło(...)kluski nie przywierały. Gotować około 10 minut na niezbyt dużym ogniu. W kluskach za pomocą szpikulca robimy w środku miejsce na powidła, następnie szprycą cukierniczą wciskamy do środka powidła. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, z tą tylko różnicą, że używamy do tego 3 a nie 2 szklanki mleka i 5 łyżek cukru zamiast 4-ech. Ma powstać

Smaczne Potrawy
Ciasto różowa pychotka 137

klasy M 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli Na różową warstwę: 5 białek jaj klasy M 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta

Słodkie okruszki
Świąteczny sernik na pierniczkach z bakaliami 116

zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego  stołu. Składniki: Masa serowa: 6 jajek 1kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka 220g cukru 16g cukru wanilinowego 80g budyniu śmietankowego 3/4 szklanki oleju 200g mleka w proszku 1.5 szklanki mleka szczypta soli Polewa: 100g białej czekolady 200g śmietany 30% 1 łyżka miodu 3 łyżeczki żelatyny 100ml wody 2 łyżki(...)żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite białka, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. 2. Spód

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto miodowo – orzechowe 127

dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.Mieszamy do rozpuszczenia. W momencie gdy mleko delikatnie zacznie się gotować dodajemy mieszaninę mąki z mlekiem. Wszystkie składniki oprócz masła mieszamy i gotujemy z nich budyń. Mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki.Studzimy. Następnie miksujemy budyń z masłem. Ciasto przekładamy masą tak aby warstwa ciasta z masą orzechową była na samej górze. Artykuł Ciasto miodowo – orzechowe

I LOVE LIFE
Sernik snickers 126

śmietanki 36 % 4 jajka L lub 5 M 100 g cukru pudru 120 g solonych orzeszków ziemnych 250 g kajmaku ((1/2 puszki)) 100 g gorzkiej czekolady 35 g waniliowego budyniu bez cukru ((1 opakowanie)) Dodatkowo 250 g kajmaku ((1/2 puszki)) 3 batony snickers do dekoracji Spód Herbatniki zmiel na pył, a masło rozpuść w garnku. W misce połącz ze sobą(...)Orzeszki rozdrobnij blenderem lub nożem, a czekoladę zetrzyj na najmniejszych oczkach. Do miski włóż składniki na masę (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej): ser z wiaderka, śmietankę 36 %, jajka, budyń, cukier puder, 250 g kajmaku, rozdrobnione orzeszki i startą czekoladę. Całość miksuj tylko do połączenia składników Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej masę na wcześniej przygotowany spód. Wyrównaj za pomocą

Przepisy na widelcu
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem 76

spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 150g wiórków kokosowych Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru  2 łyżki(...)usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.  3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt. 4. W szklance wody rozpuścić budynie, wlać do gotującej się wody po jabłkach. Następnie ciepłą masę budyniową przełożyć na biszkopt z jabłkami. 5. W rondlu rozpuścić masło z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, dodać wiórki kokosowe. Zagotować

Danka Pichci
Kruche ciasto z borówkami i budyniową pianką 49

zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 250 g borówek cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Dodać zimne masło pokrojone(...)zrumieni). Wyjąć i przestudzić. 3. Białka wlać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy cały czas ubijając. Dodać budynie i miksować do połączenia składników. Na końcu wlać olej i zmiksować na gładką masę. 4. Piankę przełożyć na upieczony spód, a na pianie ułożyć umyte i osuszone borówki. Na wierzch

Danka Pichci
Seromakowiec 135

herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 5-6 posiekanych suszonych śliwek(...)head')[0];head.appendChild(script); Masa serowa Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukry i ucieramy mikserem na puszysty i jasny kogel-mogel. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Dorzucamy budyń, mleko i sok cytryny. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć także foremki kwadratowej lub podłużnej

Analiza Smaku