Rogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)align="aligncenter" width="685"] Rogaliki maślane z marmoladą[/caption] Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko: Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Drożdżówki Z Truskawkami, Rabarbarem I Kruszonką Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Chałka Z Kruszonką Artykuł Rogaliki maślane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnewcześniej ugotujecie kaszę jaglaną. Ja zawsze gotuję jaglankę na zapas i trzymam w lodówce aby była pod ręką. Papaja dobrze żeby była dojrzała bo inaczej nie smakuje w tym budyniu. Zapraszam na pyszny deser. Budyń z papai z jaglanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepetitków 90 g masła 1 łyżka esencji waniliowej wierzch ciasta 300 g borówek ( ja mam żurawinę ) 1 limonka masa serowa 1 kg sera tłustego twarogu zmielonego 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 szklanka kryształu 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka śmietany kremówki 1 limonka wykonanie spód – ciasteczka rozdrobnić w blenderze, dodać do nich stopione masło. Wymieszać i przełożyć(...)serowa 3/4 tabliczki czekolady roztopić w kąpieli wodnej .Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jajku, miksować do uzyskania kremowej gęstej masy. Dodać stopioną białą czekoladę, śmietanę, budyń i esencje. Na koniec zetrzeć skórkę z jednej limonki. Całość zmiksować na najmniejszych obrotach i masę przełożyć do tortownicy . Na wierzch wyłożyć żurawinę i pozostałą część czekolady białej 1/3 którą
Moje Wyrobydojrzały esencja waniliowa dżem z czarnej porzeczki Masa serowa: 400 g sera twarogowego, kremowego 1/4 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 60 ml mleka 3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego Masa z mascarpone: 100 ml słodkiej śmietanki 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej około(...)dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :) 5. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego
Gotowanie...to proste !jaglaną i można go dowolnie modyfikować według naszych zachcianek. Dziś proponuję go Wam w wersji o smaku Snickersa z gorzką czekoladą, karmelem z daktyli i orzeszkami ziemnymi. Artykuł Budyń jaglany a’la Snickers pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food Brunetkiłyżki kaszy manny SER: 1,30 kg sera w kostce kubek jogurtu greckiego (400 g) 1 szklanka cukru (radzę dać więcej) 6 całych jajek 0,5 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy sok z połowy cytryny KREM: 0,5 kostki masła w temp. pokojowej 0,5 puszki masy krówkowej (200 g) w temp. pokojowej ORAZ: kakao do dekoracji suszona żurawina WYKONANIE(...)kuleczki i układamy w odstępach. Chowamy do lodówki. SER: Ser mielimy 3 razy, dodajemy jogurt lub tak jak ja ser razem z jogurtem naturalnym blendujemy na gładko. Dodajemy budyń, olej, sok z cytryny i miksujemy. Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę dodajemy w 3 partiach do sera i miksujemy na małych obrotach. Ser wylewamy najpierw między kulki
Pani na desercukrem oraz cukrem waniliowym. Do reszty mleka dodajemy żołtka, wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną miksujemy mikserem do jednolitej konsystencji. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko, energicznie mieszamy i gotujemy gesty budyń. Ugotowany zestawiamy z ognia do wystudzenia. W czasie studzenia kilka razy przemieszać aby nie powstał kożuch. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na gęsty puch, cały czas miksując dodajemy(...)łyżce zimnego budyniu i miksujemy do połączenia składników, na sam koniec wlewamy na dwie tury schłodzony likier jajeczny i energicznie miksujemy aż masa się połączy. Tak przygotowanym kremem podzielonym na 4 części przekładamy herbatniki ułożone w formie wyłożonej pergaminem, tak aby były dwie warstwy ciemnych i jasnych na samej górze smarujemy resztą kremu i posypujemy wiórkami
Wanilia i Kardamonwysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka otarta z 2 cytryn • 125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn) • sok z 1 niedużej pomarańczy • 85 g masła(...)białka • 200 g cukru pudru • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec mąka ziemniaczana. Bezę wyłożyć na całkowicie zimny budyń i piec 20 minut w 180 stopniach. Beza powinna wyjść krucha zewnątrz i i piankowa w środku. Wystudzić i kroić
KUCHNIA POLSKAłyżek oleju -3 łyżeczki kiślu truskawkowego -1,5 łyżeczki kakao MASA SEROWA GOTOWANA -1 kg sera z wiaderka -4 jajka -1 szkl cukru -200ml mleka -2 budynie śmietankowe po 40g -200g masła MASA SEROWA TRUSKAWKOWA -500ml śmietanki 30% -3/4 szkl cukru pudru -400g truskawek (u mnie mrożone) -1 galaretka truskawkowa(...)garnka dajemy masło i cukier-stawiamy na ogniu-rozpuszczamy, mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy jajka-mieszamy dokładnie. Dodajemy ser z wiaderka-mieszamy. W osobnej misce mieszamy mleko z budyniami,wlewamy je do masy serowej i zwiększamy ogień. Mieszamy do zgęstnienia najlepiej trzepaczką. Masę odkładamy na 10 minut, następnie wylewamy ją na ciasto. Odkładamy do ostudzenia i lekkiego stężenia. PIANKA
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutwardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 2 łyżki kakao 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie śmietankowe z białą czekoladą (lub zwykłe śmietankowe) 300 g owoców szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka(...)stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie czekoladowe bez cukru 2 banany ok. 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą(...)Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej plasterki bananów. Na wierzch sypiemy startą gorzką czekoladę. Przykrywamy paskami ciasta, tak aby powstała kratka
Kuchnia MagdaLenywiórki, zamieszać i ciasto wlać do formy. Ciasto żółte przygotować w tej samej misce. Ciasto żółte : - 25 g masła, - 50 g cukru, - 4 żółtka, - 100 g mąki, - 1 mały budyń waniliowy, - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ), - 2 łyżki mleka. W misce utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Dolać
Przepisy Mikołajacukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej, - 2-3 łyżki śmietany ( dałem jogurt ), - 180 g mąki, - łyżeczka proszku do pieczenia. Polewa : - 3 białka, - 2 łyżki syropu z buraków cukrowych, - łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ), - 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać(...)masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Przepisy Mikołajakolacji lub deseru. Owoce też można dowolnie zamieniać. Podpierałem się przepisem z forum cincin Składniki : - 200 g ryżu, - 250 g twarogu, - 2 jajka, - 3 łyżki cukru waniliowego, - 2 łyżki budyniu waniliowego, - 5 jabłek, - cynamon. Wykonanie : Ryż ugotować w wodzie lub mleku do miękkości. Utrzeć żółtka z cukrem i twarogiem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko proponuję dać więcej cukru. Dodać budyń
Przepisy Mikołajapieczenia 40 g kakao 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego NASĄCZENIE 110 -120 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru KREM 3 szklanki mleka budyń waniliowy 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g wiórków kokosowych 200 g masła POLEWA 150 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30% WYKONANIE CIASTO(...)ogień i cały czas mieszając, gotuj masę ok 10 minut, do czasu aż zgęstnieje. Do masy dodaj pokrojone masło, cały czas gotuj na wolnym ogniu. W pozostałym mleku rozpuść budyń i dodaj go do gotującej się masy kokosowej. Mieszaj, aż masa znów się zagotuje. Uważaj, aby się nie przypaliła. Po zagotowaniu zostaw na wolnym ogniu jeszcze ok. 1 minutę
365 dni dookoła kuchni