szklanka mąki 1 łyżeczka (kopiata) proszku do pieczenia Masa 1 kg sera białego (z wiaderka) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki kartoflanej 1 puszka brzoskwiń Opis przygotowania: Ciasto czekoladowe: 1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia(...)ciasto /standardowa brytfanka/ lekko smarujemy tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Masa serowa: 1.Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną. 2. Wylewamy sernik delikatnie na ciasto. *Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele
Marcepanowa kuchniawiem, że już na stałe zagoszczą w moim domu. Polecam Składniki: 400 g twarogu półtłustego 250 g margaryny (lub masła) 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 3 budynie waniliowe w proszku laska wanilii 100 g herbatników 330 ml śmietanki 30% 1 krystaliczna galaretka opcjonalnie : kolorowa polewa oraz blaszka 24x24cm Przygotowanie: Wanilię przekrajamy na pół i tępą stroną noża(...)garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, wkruszamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, zeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią
słodkie i nie tylko historie kulinarneciastek typu markizy - 50 g masła masa serowa - 1 kg twarogu z wiaderka - 200 ml śmietanki 30% - 5 jajek - 1 i 3/4 szklanki cukru - 1 budyń śmietankow - 300 g malin polewa - 100 g czekolady mlecznej - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżka masła - kilka zamrożonych wcześniej malin Ciastka kruszę na jak najmniejsze kawałki. Masło rozpuszczam w rondlu(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka ucieram z cukrem, tak by rozcierając masę pomiędzy palcami nie wyczuwać kryształków. Dodaję twaróg i śmietankę, miksuję do powstania jednolitej masy. wsypuję budyń i ponownie łączę składniki. Na końcu delikatnie wsypuję maliny i mieszam szpatułką, uważając by owoce pozostały w całości i nie puściły soku. Tak powstałą masę wylewam na podpieczony wcześniej spód
Cook&Lovekruche: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy (150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa: 1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić(...)nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru. Serek połączyć z cukrem pudrem. Polewą polać jeszcze gorące ciasto. Smacznego
Słodki Zakątekjakiś mało zdrowy sklepowy smakołyk. Ale jeśli tylko mam siłę/ochotę/czas to staram się jednak takie rzeczy robić w domu. I tak oto wpadłem na pomysł zrobienia budyniu waniliowego. Tak jakoś mnie ochota naszła. Prawdę mówiąc nie pamiętam już jak smakuje budyń ze sklepu (pewnie lata całe nie jadłem), ale śmiem twierdzić, że ten mój jest równie dobry
Marder&Marder ManufactureTortownica 26 cm Składniki: Sernik: 75 dag mielonego twarogu 4 duże wiejskie jajka ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru 1 cukier z wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 6-8 sztuk ciemnych śliwek 1 łyżka suchego maku Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki brązowego cukru muscovado Kuchnie Świata 12 dag zimnego masła 82% Sposób przygotowania(...)sernika: Mielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu. Na obrzeżach sernika rozsypać
Wanilia i Kardamoninternecie przepis na naleśniki z dwóch składników. Postanowiłam sprawdzić czy to w ogóle możliwe i jak to smakuje. Przygotowanie ich zajmuje faktycznie kilka chwil. W zapachu czuć mocno budyń. Nie są słodkie, ale dzięki dodatkom w postaci np. jogurtu i owoców są dobre. Polecam zrobić je jaki eksperyment kulinarny ;) Składniki: na 2 naleśniki: 2 jajka L, opakowanie budyniu (u mnie
Lena Gotujełyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować(...)piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA. Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując, dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką. Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką. Wsypujemy maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy
Z Kuchni Do Kuchnipudru 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, do drugiej szklanki mleka wsypujemy obie mąki i mieszamy całość.Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy wszystko do garnuszka i gotujemy budyń .Studzimy. Ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy po 1 łyżce wcześniej przygotowany budyń. Biała polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Sposób
Różne smaki w kuchnibiałko odłożyć Składniki na masę jogurtową: 6 sztuk białek szczypta soli 200 g cukru (ok. 1 szklanka) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek po 40 g) 3 opakowania jogurtu typu greckiego po 400 g 8 sztuk dużych dojrzałych brzoskwiń Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto (mąka, proszek do pieczenia(...)miksera, a po chwili na większych, wsypując partiami cukier. Piana zwiększyła swoją objętość wielokrotnie i stała się puszysta. Teraz czas na dodanie pozostałych składników: mąką ziemniaczana, budyń w proszku i cukier waniliowy. Znów wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam partiami jogurt. Całość delikatnie wymieszałam łopatką, tylko do połączenia składników. Na wystudzony spód ciasta wyłożyłam kilka łyżek masy jogurtowej
Kuchnia u Krysiorzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl cukru 3/4 szklanki fiołków MASA: 250 g masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki lub jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno(...)płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie. Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy
Kuchnia w oparachpudru -5 żółtek (białka odkładamy do pianki) -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% -1,5 łyżki kakao PIANKA -5 białek -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -100ml oleju rzepakowego DODATKOWO -około 300g borówek -cukier puder do posypania ciasta Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia(...)wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Drugą wsadzamy do lodówki. PIANKA Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną i olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Piankę wykładamy na ciasto, następnie całość posypujemy borówkami, i na borówki dajemy ciasto z lodówki, możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiecze inaczej, gazowy zawsze troszkę dłużej niż elektryczny. Upieczony spód tarty wyjmij z piekarnika i wystudź. Beza: - 7 białek - 9 łyżek cukru - cukier waniliowy - 2 czubate łyżki budyniu waniliowego Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Dodaj cukier i ubij na sztywno, wprowadź proszek budyniowy, wymieszaj. Blaszkę tą samą, w której piekłaś /piekłeś ciasto wyłóż papierem. Wyłóż(...)bezę i piecz godzinę w temp. 150 stopni C. Po upieczeniu bezy wyjmij ją z blaszki i wystudź. Krem budyniowy: - 400 ml mleka - 2 jajka - 80 g masła - 1 budyń waniliowy z cukrem Do blaszki przełóż z powrotem ciasto kruche z papierem (fajnie jak ma się dwie takie same blaszki wtedy nie trzeba przekładać, tylko można równocześnie robić
SMYKWKUCHNIłyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka śmietanki kokosowej 5 jaj 2 budynie śmietankowe bez cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę(...)średnicy 24/24 cm wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajka, dodać śmietankę z puszki, wsypać budynie oraz cukry, całość krótko zmiksować tylko do połączenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180*c. Masę serową wylać na zimny kruchy spód, wierzch przykryć folią aluminiową. Piec 1 godzinę, na 15 minut
Wanilia i Kardamonwiększej). Ja ciasto podpiekam w 190 st. C na lekko rumiano. składniki na masę serową: ok. 600 g śliwek 1500 g sera, zmielonego 6 jajek 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 125 ml śmietany opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy(...)kostkę. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka i chwilkę miksujemy. Dodajemy ser, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę, budyń mąkę oraz opcjonalnie ekstrakt. Miksujemy. Na podpieczony spód wykładamy parę łyżek masy serowej. Układamy równomiernie pokrojone w kostkę śliwki i wykładamy pozostałą masę serową. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Następnie wykładamy równomiernie piankę
Domowy Smak Jedzenia