budyń - 12640 przepisów (strona:354/843)

MALINOWY CURD 319

Malinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Wykonanie kremu nie jest trudne, ale trzeba uważać, ponieważ łatwo go przypalić. Gotowałam krem bezpośrednio w rondelku, ale można też na parze wodnej(...)sposób trudniej jest przypalić krem, dlatego polecam ten sposób na początku. Jak wspomniałam to budyń i taką konsystencję ma ten krem. Składniki na 150-180 g: 200 g malin, świeżych lub mrożonych 30 g cukru 1 duże jajko 1 żółtko 50 g masła W rondelku umieszczamy maliny i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny zmiękną rozgniatamy je, aby puściły

Słodki Pomysł
sernik z malinami i kokosem 236

21x33cm lub trochę większej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie, opcjonalnie olejek i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z morelami i cytrynową pianką 141

szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany Masa serowa: 1kg sera białego z wiadereczka 2 jajka 2 budynie waniliowe 3/4 szkl cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 500 g moreli   Pianka: 5 białek 1 szkl cukru do piany 1 kisiel cytrynowy          Ciasto: Składniki(...)posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, nakłuć widelcem i wyłożyć na blaszkę (30x20cm), wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto zawinąć i odstawić do zamrażalnika. Masa serowa: Ser, jajka, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć połówki moreli skórką do spodu.    Pianka: Z białek i szczypty soli ubić pianę

Smakołyki Asi
Rote Grütze 196

Kluntje - kostką kandyzowanego cukru - zamówić można Rote Grütze - specjalność kuchni północnoniemieckiej i skandynawskiej. Kisiel ten, którego bazą są czerwone owoce, podawany jest w wielu wariantach: z lodami, budyniem, ryżem na mleku, jogurtem naturalnym, tartą lub samodzielnie. Zachwyca i smakiem i kolorem. Magia wsypy sprawia, że chce się na nią wracać. Przyroda nadal zachwyca, a fryzyjskie "Moin, moin" na powitanie, daje(...)Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia.  Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami.  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
SERNIK BROWNIE Z BRZOSKWINIAMI 166

szklanka mąki 1 łyżeczka (kopiata) proszku do pieczenia Masa 1 kg   sera białego (z wiaderka) 4   jajka 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 60 g budyniu waniliowego 30 g mąki kartoflanej 1 puszka brzoskwiń Opis przygotowania: Ciasto czekoladowe: 1.Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotujemy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Odstawiamy do wystudzenia(...)ciasto /standardowa brytfanka/ lekko smarujemy tłuszczem, wykładamy spód papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Masa serowa: 1.Twaróg z wiaderka miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, budyniem oraz mąką kartoflaną. 2. Wylewamy sernik delikatnie na ciasto. *Sernik ma dość płynną konsystencję, nie należy się tym przejmować, pod wpływem pieczenia ciasto urośnie, zgęstnieje, a co najważniejsze po upieczeniu niewiele

Marcepanowa kuchnia
Gotowany sernik waniliowy 93

wiem, że już na stałe zagoszczą w moim domu. Polecam Składniki: 400 g twarogu półtłustego 250 g margaryny (lub masła) 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mleka 3 budynie waniliowe w proszku laska wanilii 100 g herbatników 330 ml śmietanki 30% 1 krystaliczna galaretka opcjonalnie : kolorowa polewa oraz blaszka 24x24cm Przygotowanie: Wanilię przekrajamy na pół i tępą stroną noża(...)garna o grubym dnie wkładamy pokrojoną margarynę, wkruszamy twaróg, wsypujemy cukier, dodajemy ziarna wanilii oraz wbijamy jajka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy-mieszamy, zeby masa zrobiła się gładka. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy sernikowej. Mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zrobi się gęsta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Blaszkę wykładamy folią

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kremowy sernik z malinami 132

ciastek typu markizy - 50 g masła masa serowa -  1 kg twarogu z wiaderka  - 200 ml śmietanki 30%  - 5 jajek - 1 i 3/4 szklanki cukru - 1 budyń śmietankow - 300 g malin polewa -  100 g czekolady mlecznej - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżka masła - kilka zamrożonych wcześniej malin Ciastka kruszę na jak najmniejsze kawałki. Masło rozpuszczam w rondlu(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jajka ucieram z cukrem, tak by rozcierając masę pomiędzy palcami nie wyczuwać kryształków. Dodaję twaróg i śmietankę, miksuję do powstania jednolitej masy.  wsypuję budyń i ponownie łączę składniki. Na końcu delikatnie wsypuję maliny i mieszam szpatułką, uważając by owoce pozostały w całości i nie puściły soku. Tak powstałą masę wylewam na podpieczony wcześniej spód

Cook&Love
CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁLEK 128

kruche: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy (150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa:  1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić(...)nich położyć na blaszkę (ok 30x20cm) zapiec na złoty kolor w temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru. Serek połączyć z cukrem pudrem. Polewą polać jeszcze gorące ciasto. Smacznego

Słodki Zakątek
Domowy budyń waniliowy 99

jakiś mało zdrowy sklepowy smakołyk. Ale jeśli tylko mam siłę/ochotę/czas to staram się jednak takie rzeczy robić w domu. I tak oto wpadłem na pomysł zrobienia budyniu waniliowego. Tak jakoś mnie ochota naszła. Prawdę mówiąc nie pamiętam już jak smakuje budyń ze sklepu (pewnie lata całe nie jadłem), ale śmiem twierdzić, że ten mój jest równie dobry

Marder&Marder Manufacture
Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką 121

Tortownica 26 cm Składniki: Sernik: 75 dag mielonego twarogu 4 duże wiejskie jajka ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% ¾ szklanki cukru 1 cukier z wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 6-8 sztuk ciemnych śliwek 1 łyżka suchego maku Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki brązowego cukru muscovado Kuchnie Świata 12 dag zimnego masła 82% Sposób przygotowania(...)sernika: Mielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu.  Na obrzeżach sernika rozsypać

Wanilia i Kardamon
Dwuskładnikowe naleśniki w 2 minuty! 149

internecie przepis na naleśniki z dwóch składników. Postanowiłam sprawdzić czy to w ogóle możliwe i jak to smakuje. Przygotowanie ich zajmuje faktycznie kilka chwil. W zapachu czuć mocno budyń. Nie są słodkie, ale dzięki dodatkom w postaci np. jogurtu i owoców są dobre. Polecam zrobić je jaki eksperyment kulinarny ;) Składniki: na 2 naleśniki: 2 jajka L, opakowanie budyniu (u mnie

Lena Gotuje
Ciasto kruche z malinami i pianką malinową 545

łyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować(...)piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA. Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując, dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką. Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką. Wsypujemy maliny i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto piernikowo-karpatkowe 112

pudru   1 szklankę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, do drugiej szklanki mleka wsypujemy obie mąki i mieszamy całość.Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy wszystko do garnuszka i gotujemy budyń .Studzimy. Ucieramy miękkie masło i stopniowo dodajemy po 1 łyżce wcześniej przygotowany budyń. Biała polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Sposób

Różne smaki w kuchni
Jogurtowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie, który udaje sernik 186

białko odłożyć Składniki na masę jogurtową: 6 sztuk białek szczypta soli 200 g cukru (ok. 1 szklanka) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek po 40 g) 3 opakowania jogurtu typu greckiego   po 400 g 8 sztuk dużych dojrzałych brzoskwiń Wykonanie: Suche składniki na kruche ciasto (mąka, proszek do pieczenia(...)miksera, a po chwili na większych, wsypując partiami cukier. Piana zwiększyła swoją objętość wielokrotnie i stała się puszysta.     Teraz czas na dodanie pozostałych składników: mąką ziemniaczana,   budyń w proszku i cukier waniliowy. Znów wszystko wymieszałam. Na koniec dodałam partiami jogurt. Całość delikatnie wymieszałam łopatką, tylko do połączenia składników. Na wystudzony spód ciasta wyłożyłam kilka łyżek masy jogurtowej

Kuchnia u Krysi
CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 89

orzechów 2/3 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl cukru 3/4 szklanki fiołków MASA: 250 g masła 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie łyżki mąki 3/4 szkl. cukru (w tym 3 lyzeczki cukru fi ołkowego) 3 żółtka borówki lub jagody Przygotowujemy ciasto: Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywno(...)płatkami fiołków w moździerzu. Wykładamy na papier do pieczenia na kilka godzin aż cukier wyschnie. Przygotowujemy masę: 3 szklanki mleka gotujemy. W oddzielnej misce mieszamy żółtka, mąkę, cukier, budynie i szklankę mleka. Po wymieszaniu przelewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. M asło ucieramy na puch. Dodajemy do masła stopniowo wystudzoną masę oraz borówki lub jagody i mieszamy

Kuchnia w oparach