łyżki cukru 1 proszek do pieczenia 5 żółtek 1/2 kg wydrylowanych wiśni MASA SEROWA: 5 białek 2 kwaśne śmietany 18% -duze kubki 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru pudru WYKONANIE: CIASTO KRUCHE ; z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą wyłożyć blachę. MASA SEROWA(...)białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany i dwa budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche, wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową. piec około 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia
Kuchnia Beatypamiętajcie, żeby te bardziej soczyste obtoczyć wcześniej w mące. *foremka 24*24cm Składniki: 200 g masła 160 g cukru pudru 4 jajka 200 g mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 300 g wydrylowanych wiśni + 1 łyżka mąki Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym(...)jajku. Mąkę, budyń, skórkę cytrynową i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabędzie idealne. Składniki: ciasto 5 jaj 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 300 g białego twarogu krówka łyżka budyniu śmietankowego owoce u mnie tym razem 12-14 szt drobnych moreli Morele myjemy dokładnie, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier, a na koniec(...)koniec dolewamy olej. Masę wylewamy na dużą blachę, rozprowadzamy dokładnie po całej blaszce. Twarożek dokładnie ucieramy, ja robię to ręcznym blenderem. Dodajemy odlaną masę jajeczną, łyżkę budyniu i mieszamy dokładnie Masę serową, wykładamy na ciasto, delikatnie rozprowadzamy, na tak przygotowane ciasto wysypujemy owoce, ja delikatnie wcisnęłam morele w masę serową. Pieczemy około 40 min w temperaturze 170- 180 stopni
Farmażonyłyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników(...)wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Połowę ciasta
Izabelawkuchniproszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty, mascarpone lub ponownie twarogu sernikowego 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy w proszku, słodzony – ok. 35 – 60 g 1 cukier wanilinowy 1 jajko Wierzch: 400 g malin, u mnie mrożone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek wiórek kokosowych(...)zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przygotowania reszty składników. Mikserem (krótko, do połączenia się składników) na średnich obrotach utrzeć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, potem dodać 1 całe jajko, zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części: jedna większa do wyłożenia dna tortownicy (robiłam to rękoma) + ok. 2 cm boków, druga
Zasmakuj Kuchniewentualnie łyżka śmietany 10 dag masła łyżka cukru wanilinowego SER: 1 kg trzykrotnie zmielonego sera lub z wiaderka 0,5 szklanki cukru 4 jajka 15 dag stopionego masła 1 budyń waniliowy kilka kropli soku z cytryny puszka masy krówkowej 400 g ok. 0,5 słoiczka powidła śliwkowego ORAZ: płatki migdałowe do posypania: WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę razem z proszkiem(...)minut. Jak ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym. SER: Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki. Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem. Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C. Piekarnik góra dół ustawiamy
Pani na deserłyżki ciemnego kakao 180 g cukru 5 jaj 125 ml mleka 125 ml oleju roślinnego Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wodę i olej, a następnie wymieszane suche składniki(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe ciasto. Następnie z woreczka z serem odcinamy róg i robimy w cieście nieregularne łatki z sera z cukrem i budyniem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut. Wioleta Gargula
MamaOskarkasoli 6 żółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło(...)soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Do masy dodajemy jogurty greckie i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemkawki..... Składniki: forma o śr. 23cm Spód: 200g markiz kakowych (ja użyłam ciastek Hit z kremem czekoladowym) 40g masła Masa serowa: 800g sera 1szkl cukru pudru 1 budyń waniliowy (proszek - 40g) 50g miękkiego masła 3 jajka Dodatkowo: 250g borówek amerykańskich tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Spód: Ciastka przepołowić na pół i umieścić w malakserze(...)boków i wsadzić do lodówki. Masa serowa: W misie miksera umieścić ser i na małych obrotach lekko go zmiksować w celu napowietrzenia. Po kolei dodawać cukier puder i budyń. Później dodać masło i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodawać po jednym jajku. Gotową masę wylać na schłodzony spód i obsypać borówkami. Piec w 175 st przez 50 min (grzałka
Swojskie jedzonkotwardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-1,5 szklanki cukru pudru (w zależności kto jakie słodkie lubi) 2 łyżki kakao 100 ml oleju 5 jajek 2 budynie śmietankowe z białą czekoladą (lub zwykłe śmietankowe) 300 g owoców szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka(...)stopni i pieczemy 15 min. Ostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni
Kuchnia MagdaLenynajmłodszym. Prawdziwie letnie muffinki. Składniki: Na 10-12 sztuk: 2 duże jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru 125 g masła 100 g kwaśnej śmietany 18% 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki czerwonej porzeczki Kruszonka: ½ szklanki mąki tortowej 50 g masła ¼ szklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być o temperaturze(...)pokojowej-to gwarancja udanych wypieków. Mąkę pszenną wymieszać w misce z budyniem i proszkiem do pieczenia. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem aż będzie puszysta jasna masa, wbijać jajka, jedno po drugim cały czas miksując, dodawać śmietanę, na przemian wsypywać mąkę , delikatnie zmiksować-tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na muffinki do ¾ objętości
Wanilia i Kardamonpszennej mąki 250 g masła, zimnego 30 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek ¼ łyżeczki soli Pianka budyniowa 5 białek 200 g cukru 1 budyń waniliowy, waga 40 g 4 łyżeczki ziemniaczanej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 125 ml oleju 500 g truskawek W misie malaksera umieść część mąki, proszek do pieczenia, sól i pokrojone masło. Zacznij(...)rozprowadź równomiernie po dnie. Podpiecz w nagrzanym piekarniku przez 10 minut, wyjmij i przestudź. Ubij białka na sztywno. Ubijając dalej dodaj po łyżce cukru, waniliowy ekstrakt, następnie ziemniaczaną mąkę, budyń i na końcu olej. Wyłóż piankę na ciasto i rozprowadź równomiernie. Oczyść truskawki, przekrój na pół jeśli są duże i wciśnij w piankę. Zetrzyj mniejszą porcję ciasta na piankę
codojedzeniaśrednicy 23 cm. SKŁADNIKI: 100 g masła 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g), chodzi o proszek , nie gotowy budyń 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, opcjonalnie zapachu migdałowego lub śmietankowego 500g truskawek, oczyszczonych, większych przepołowionych
Zasmakuj KuchniJeśli znudziły się Wam standardowe naleśniki, to proponuje spróbować ciasta z dodatkiem budyniu. Są pyszne i pachną wanilią :) Składniki: 3 jajka 1-2 łyżki cukru (wedle gustu) 4 łyżki mąki 2 budynie waniliowe po 40 g 2 łyżki oleju 200 ml wody gazowanej 200 mleka Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę. Ciasto jest dość rzadkie
The Sweet Damselłyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę serową 0,5 kg sera ¾ szklanki cukru 2 całe jajka (mniejsze) 10 dag masła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo(...)mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu (stale mieszając). Jak lekko przestygnie to dodajemy po troszkę suche budynie, mieszamy. Ponownie doprowadzamy do zagotowania. Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać. W między czasie
Tradycyjna Kuchnia