budyń - 12640 przepisów (strona:357/843)

Warstwowy deser z crème pâtissière i malinami 120

Magda Crème pâtissière to tajna broń tego deseru – delikatny, puszysty i prawdziwie waniliowy to coś więcej niż zwykły budyń, chociaż robi się go podobnie prosto i łatwo. Warto zapamiętać sposób jego przygotowania, bo po spróbowaniu będziecie chcieli go często stosować w swoich deserach. Inspiracją do tego 4-warstwowego deseru był klasyczny, angielski trifle, czyli deser podawany w dużej misie(...)stopniowo wlewamy do niej całe mleko, po czym całość wlewamy z powrotem do rondla. Ustawiamy na średni ogień i nie przestając mieszać, gotujemy na jedwabisty krem konsystencji niezbyt gęstego budyniu. Ściągamy z ognia i aby nie utworzył się kożuch, na wierzch kremu rozkładamy folię spożywczą. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.   Gdy krem jest ostygnięty, możemy się zabrać do przygotowania reszty

Smaczna Strona
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 552

Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe 200 g masła Nasączenie: 2 łyżki soku z cytryny + kilka łyżek wody Białka razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo(...)sicie, zachowując zalewę. Następnie kroimy je w niedużą kostkę. Syrop ananasowy uzupełniamy wodą, tak by wyszły nam 3 szklanki płynu. Przelewamy do większego rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w ponad pół szklanki wody. Mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Następnie wlewamy tą mieszankę na gotującą się wodę z ananasowym syropem. Trzymamy na palniku, stale mieszając, aż do zgęstnienia

Smaki Na Talerzu
Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką 199

ciasto: 200 g masła (temp. pokojowa) 3/4 szklanki cukru u mnie trzcinowy 5 jajek L 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie budyniu 40 g (bez cukru) Dodatkowo: około 1/2 kg śliwek (ja dałam ciut więcej) Kruszonka: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli ktoś lubi bardzo słodko to więcej) 1 kopiata(...)myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. 2. W misie miksera ucieramy masło, dodajemy do utartego stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Miksujemy.  3. Delikatnie przesiewamy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Jak składniki ładnie nam się połączą, masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy śliwki. 4. Do miski wkrawamy masło

kruche babeczki
Ucierane z malinami i borówką 170

blaszki: tortownica średnica 24 cm Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia : 50-50 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 300g owoców ( 150 g malin, 150 g borówek) Kruszonka 150 g mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 100 g schłodzonego(...)przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszysty krem. Wsypujemy cukier i sól, dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, nie przerywamy miksowania. Następnie wsypujemy budyń i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce myjemy i osuszamy. Ja dla bezpieczeństwa posypałam lekko mąką i rozsypałam

Różne smaki w kuchni
Tarta Biały Puch z malinami 352

gram margaryny 2,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtek jaja Składniki na masę: 4 białek jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 opakowań budyniów waniliowych ½ szklanki oleju + maliny (około 1 szklanka) + konfitura malinowa (ja użyłam Stovit ) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną formę tarty(...)pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie masy: Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Podpieczony spód smarujemy konfiturą, a następnie wlewamy masę układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy

Tradycyjna Kuchnia
Budyń jaglany z musem korzennym ze śliwek 113

Ostatnie zimne dni przyniosły mi chęć na coś rozgrzewającego, ale zarazem słodkiego. W związku z tym przedstawiam Wam przepis na budyń jaglany z musem korzennym ze śliwek. Oczywiście taki budyń jaglany można zjeść ze świeżymi owocami, których teraz mamy pod dostakiem. Składniki na 4 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej 50 ml mleka 2% tł lub mleka roślinnego 1/2 łyżki miodu

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Kasza jaglana z truskawkami 88

początku ten deser miał się nazywać budyniem. Po tym jak 5 latek powiedział mi, że to nie jest budyń, zrezygnowałam :D. Jeżeli chodzi o dobór owoców, bawcie się. Ważne, żeby było ich sporo.  Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 500 g truskawek 50 ml mleka 2 łyżki cukru  (przepis na 5 porcji) Kaszę przepłukujemy dokładnie na sicie, gotujemy

Kardamonovy
Sernik bez sera 98

łyżki cukru   1 proszek do pieczenia   5 żółtek 1/2 kg wydrylowanych wiśni MASA SEROWA:  5 białek   2 kwaśne śmietany 18% -duze kubki 2 budynie waniliowe   1 cukier waniliowy   1 szkl cukru pudru WYKONANIE: CIASTO KRUCHE ;  z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą wyłożyć blachę.   MASA SEROWA(...)białka ubić na sztywno dodać cukier i cukier waniliowy, wlać śmietany i dwa budynie dokładnie wymieszać i wylać na ciasto kruche,   wyłożyć wiśnie, pozostałe ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach na masę śmietanową.   piec około 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia

Kuchnia Beaty
ucierane z wiśniami 114

pamiętajcie, żeby te bardziej soczyste obtoczyć wcześniej w mące.  *foremka 24*24cm Składniki: 200 g masła 160 g cukru pudru 4 jajka 200 g mąki  1 opakowanie budyniu waniliowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 300 g wydrylowanych wiśni + 1 łyżka mąki Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając i wbijać po jednym(...)jajku. Mąkę, budyń, skórkę cytrynową i proszek wymieszać i przesiać do masy jajecznej. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do formy. Owoce obtaczać w mące i kłaść na ciasto. piec około 50 minut w 180*C. Wystudzić. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szybkie ciasto całoroczne z owocami. 123

będzie idealne. Składniki: ciasto 5 jaj 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 300 g białego twarogu krówka łyżka budyniu śmietankowego owoce u mnie tym razem 12-14 szt  drobnych moreli Morele myjemy dokładnie, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Ubijamy pianę z białek, stopniowo dodajemy cukier, a na koniec(...)koniec dolewamy olej. Masę wylewamy na dużą blachę, rozprowadzamy dokładnie po całej blaszce. Twarożek dokładnie ucieramy, ja robię to ręcznym blenderem.  Dodajemy odlaną masę jajeczną, łyżkę budyniu i mieszamy dokładnie Masę serową, wykładamy na ciasto, delikatnie rozprowadzamy, na tak przygotowane ciasto wysypujemy owoce, ja delikatnie wcisnęłam morele w masę serową. Pieczemy około 40 min w temperaturze 170- 180 stopni

Farmażony
Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście. 148

łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 puszka mleczka kokosowego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników(...)wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Połowę ciasta

Izabelawkuchni
Sernik z malinami na kruchym cieście 122

proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty, mascarpone lub ponownie twarogu sernikowego 2/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy w proszku, słodzony – ok. 35 – 60 g 1 cukier wanilinowy 1 jajko Wierzch: 400 g malin, u mnie mrożone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek wiórek kokosowych(...)zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przygotowania reszty składników. Mikserem (krótko, do połączenia się składników) na średnich obrotach utrzeć twaróg, ricottę, cukier, budyń i wanilię, potem dodać 1 całe jajko, zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części: jedna większa do wyłożenia dna tortownicy (robiłam to rękoma) + ok. 2 cm boków, druga

Zasmakuj Kuchni
SERNIK KRÓWKOWY 187

ewentualnie łyżka śmietany 10 dag masła łyżka cukru wanilinowego SER: 1 kg trzykrotnie zmielonego sera lub z wiaderka 0,5 szklanki cukru 4 jajka 15 dag stopionego masła 1 budyń waniliowy kilka kropli soku z cytryny puszka masy krówkowej 400 g ok. 0,5 słoiczka powidła śliwkowego ORAZ: płatki migdałowe do posypania: WYKONANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę razem z proszkiem(...)minut. Jak ostygnie smarujemy powidłem śliwkowym. SER: Z masy krówkowej odkładamy 2 łyżki. Ser miksujemy razem z cukrem, jajkami, tłuszczem, sokiem z cytryny i budyniem.  Połowę wlewamy na ciasto. Do reszty dodajemy masę krówkową, miksujemy i wlewamy na jasną masę serową. Pieczemy ok 40 - 50 minut, piekłam w funkcji termoobieg w 150 st. C.  Piekarnik góra dół ustawiamy

Pani na deser
Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami 119

łyżki ciemnego kakao 180 g cukru 5 jaj 125 ml mleka 125 ml oleju roślinnego Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ser ucieramy z cukrem i proszkiem budyniowym. Przekładamy do woreczka. Żółtka oddzielamy od białek.  Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich wodę i olej, a następnie wymieszane suche składniki(...)wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią czekoladowe ciasto.  Następnie z woreczka z serem odcinamy róg i robimy w cieście nieregularne łatki z sera z cukrem i budyniem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 40 minut. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sernik na jogurtach greckich 157

soli 6 żółtek 250g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego   Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki   *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło(...)soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Do masy dodajemy jogurty greckie i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy

Blog z Apetytem