budyń - 12640 przepisów (strona:357/843)

Naleśniki budyniowe z twarożkiem i zdrowym kremem czekoladowym 149

Wystarczą trzy składniki żeby zrobić te pyszne budyniowe naleśniki. Budyń, jajko oraz mleko i gotowe. Naleśniki wychodzą elastyczne, miękkie, łatwo się odwracają na patelni.   Ja użyłam śmietankowego proszku budyniowego bez cukru, naleśniki mają więc delikatny smak śmietankowy, ale nie są przesadnie słodkie. W połączeniu z twarożkiem z miodem czy zdrowym kremem kakaowym wychodzą idealne! Jeśli chodzi o domowy krem(...)kremy, które są mieszanką cukru i tłuszczu, a orzechów i prawdziwego kakao ciężko się tam doszukać... NALEŚNIKI BUDYNIOWE Czas przygotowania 15 minut Z podanych składników wychodzi 5 naleśników Opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Duże jajko Mleko Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zmiksować na gładką masę Mleko dodać w takiej ilości, żeby uzyskać dość rzadką konsystencję. Ja robię to ciasto bardziej płynne

HealthyCreations
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 150

Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki(...)zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 146

Składniki: 1,5 szkl. mąki 120 g masła 1/4 szkl. cukru 2 żółtka szczypta soli Krem: 300 ml mleka 1/2 szkl. cukru torebka budyniu waniliowego 100 g masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier, następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki(...)zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp.180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem: Z mleka , cukru i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Studzimy stale mieszając, aby nie dopuścić do powstania sztywnego kożucha. Ubijamy z miękkim masłem aż powstanie gładki krem. Dekorujemy świeżymi owocami  np. truskawkami, borówkami, poziomkami, jagodami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 136

dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Do garnka dajemy połamane batony Ikar

Kuchnia u Bietki
Czerwony kapturek – bajeczne ciasto z truskawkami! 736

szklanki wody 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową : 0,5 kg mrożonych truskawek 1 szklanka wody 1 galaretka truskawkowa 2 budynie śmietankowe (+szklanka wody) 0,5 szklanki cukru Składniki na warstwę śmietanową: 0,5 litra kremówki 36% 2 sztuki śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru ok 20 ciasteczek Be-Be Składniki(...)minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C *** *** Następnie robimy masę truskawkową : mrożone truskawki + szklanka wody + pół szklanki cukru – zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody- mieszamy i ponownie zagotowujemy *** *** Masę truskawkową przestudzamy, odlewamy pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę wylewamy na ostudzone ciasto *** *** Kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem

Blog z Apetytem
najlepszy sernik pieczony ze śliwkami suszonymi... 182

Składniki: twaróg półtłusty 1 kg, jogurt gęsty 800 gram, jajka 8 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń śmietankowy 2 opakowania, kasza manna 4 łyżki, śliwki suszone kalifornijskie 200 gram 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, lukier - w opisie, jajka cukrowe jadalne - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty(...)dużych obrotach do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem połączyć składniki foremka wyłożona papierem do pieczenia i silikonowa 24x15 cm (można użyć jedną dużą), na dnie rozłożyć herbatniki, prawie do pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Karpatka straciatella z galaretkami 198

mleka bez laktozy odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, oraz startą gorzką czekoladą   mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Schładzamy w lodówce. Można

Wanilia i Kardamon
Mille-feuille w pucharkach 182

garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Śmietankę wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubijamy na sztywno. Odkładamy 5 łyżek ubitej śmietanki na puźniej. Do pozostałej śmietanki dodajemy po 1 łyżce wystudzonego(...)budyniu marchewkowego i cały czas miksujemy. Zimne ciasto francuskie kruszymy i wsypujemy po 2 łyżki do każdego pucharka (razem do 4 szt.). Na ciasto francuskie wykładamy po 2 łyżki masy śmietanowo-marchewkowej. Na masę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej składać deser przed podaniem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarta z agrestem i kremem z białej czekolady 239

łyżka zimnej wody Masa agrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę(...)minut. Agrest i porzeczki włożyć do garnka, zasypać cukrem i podlać szklanką wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać. Wsypać suchą galaretkę. Mieszać, aż się rozpuści. Budynie rozprowadzić w pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować.   Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia.  Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą

Domowa cukiernia Ewy
Raffello na krakersach 177

szklanką mleka. Resztę mleka zagotowujemy z pozostałą ilością cukru. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z żółtkami i dokładnie mieszamy – sposób przygotowania jest taki sam jak robienie budyniu. Tzn. gotujemy ciągle mieszając, aż pojawią się pierwsze bąbelki. Gotową masę budyniową odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorąca, dodajemy alkohol i mieszamy do połączenia skłądników. Miękkie masło miksujemy(...)puszystą masę, dodajemy po łyżce zimny budyń (najlepiej prosto z lodówki). Do kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. Dno blaszki lub tortwonicy wykładamy krakersami. Ja zaplanowałam 4 warstwy krakersów, dlatego krem też podzieliłam sobie mniej więcej na 4 porcje. Na krakersy nakładamy porcję kremu i wyrównujemy łyżką. Posypujemy płatkami migdałowymi. Powtarzamy z pozostałymi warstwami. Na wierzchu ciasta zamiast

Ciastkozercy
Sernik piernikowy 198

tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 150 g cukru 50 g miękkiego masła 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 ml śmietanki UHT 30 % 4 jaja Cukier puder do dekoracji KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika , cukier(...)czym za pomoca noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej. MASA SEROWA Do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, masło, cukier wanilinowy oraz budyń. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę. Kiedy składniki się połączą, dodajemy stopniowo po jednym jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Gotową masę równomiernie

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowe kulki a’la Raffaello 220

gotowanego z curry ryżu. Jest również wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla osób, które wyłączyły je z diety (np. z powodu nietolerancji laktozy). Można bowiem gotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli(...)budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady

mojewypiekiinietylko
Sernik krakowski 111

jajko 1 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło 18 dag, masa serowa: ser 1 kg, żółtka 8 szt, białka 10 szt, cukier 1,5 szklanki, olej 6 łyżek, budyń waniliowy 1 opakowanie, rodzynki 100 g, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 2-3 łyżki, dodatkowo: żółtko 1 szt do posmarowania wierzchu ciasta, mleko 2 łyżki, kandyzowana skórka(...)papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temp. 170 st, C przez 15 min.  Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, olej oraz budyń i miksujemy wszystko razem do połączenia składników. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 5 min. odcedzamy i dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszany

kulinarne odsłony pati
Sernik ziemniaczany 164

zupełnie niewyczuwalne.  Idealny do kawy :) 500 g sera białego 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki 100 g masła 5 jajek 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 budyń śmietankowy 240 g serka homogenizowanego waniliowego sok z połowy cytryny szczypta soli 1/2 szkl rodzynek Ser zmielić z ziemniakami dwa razy. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Nadal(...)miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty

Smakołyki Asi
sernik cytrynowo-kokosowy na jogurtach bez laktozy... 147

Składniki: jajka 8 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, skórka starta 2 cytryny, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" ,  budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA(...)starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel do masy dodać jogurty "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , kaszę manną, budyń, wiórki kokosowe i dokładnie mikserem połączyć składniki białka mocno ubite na sztywną pianę dodać do masy i łyżką delikatnie połączyć składniki użyłam okrągłe z wysuwanym dnem 2 formy

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania