Kasza jaglana ma doprawdy całe spektrum zastosowań. Uwielbiam ją w sałatce, jako dodatek do obiadu lub właśnie w formie kremu lub budyniu. Przemycona do diety w taki sposób nawet nie zostanie zauważona przez potencjalnego niejadka lub osobę, która kategorycznie kaszy jaglanej jeść nie ma w planach. A taka kasza jaglana do doskonałe źródło białka, węglowodanów i składników mineralnych. Jest lekkostrawna(...)była sypka ale najlepiej żeby nie była breją bo trudno będzie ją zmiksować. Ugotowaną kaszę wystudź a następnie zmiksuj z jogurtem, brzoskwiniami, syropem i miodem na gładki mus. Gotowy budyń jaglany udekoruj granatem, brzoskwinią, jogurtem oraz pistacjami. Zjedz od razu lub schłodź w lodówce. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamarchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1. Ciasto marchewkowe Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą(...)zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia. 4. Polewa Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić. 5. Wykończenie Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu
Szalona Kuchnia Ewelinymleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta
Szalona Kuchnia Ewelinytemp. 180 stopni. 6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części
Kuchnia u Bietkiletnie wspomnienia. Musicie koniecznie wypróbować! Składniki: 1 kg twarogu sernikowego 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka ksylitolu 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym 2 op. budyniu waniliowego 3 białka jaja kurzego 1 łyżka oleju kokosowego W jednej misce mieszamy ze sobą t waróg sernikowy, jogurt grecki, ksylitol, olej kokosowy, odżywkę białkową(...)opakowania budyniu waniliowego . Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach. Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka. Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami jaglanymi (lub ryżowymi
Kuchnia Elliemąką pszenna 400 g śmietana 12% 5 łyżek proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki Masa serowa: jaja 8 szt cukier 1.1/2 szklanki masło 250 g mleko 1 szklanka budyń śmietankowy 3 szt twaróg półtłusty 2 kg Dodatkowo: brzoskwinie z puszki Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę,dodajemy cukier,żółtka,posiekane drobno masło,śmietanę i proszek do pieczenia.Zagniatamy(...)dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach. Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy je w półksiężyce i układamy na twarożku.Wkładamy do pieca na dolny poziom piekarnika i pieczemy
Różowa kuchniaśmietance kokosowej a nie na maśle jak w większości tego typu przepisów. Nieskromnie pisząc wyszło pysznie choć zauważyłyśmy, że na świeżo następnego dnia konsystencja sernika bardziej przypominała zwarty budyń jednak dwa dni później ciasto zyskało na bardziej sernikowej strukturze. Także sami oceńcie jaką wersję wolicie i czy zjecie sernik od razu czy poczekacie dwa dni 😁 Składniki(...)czasie masę (my robiłyśmy to mikserem na najniższych obrotach). Gdy masa zacznie bulgotać należy zmniejszyć ogień oraz zwiększyć obroty miksera i wlać rozcieńczoną skrobię. Masą powinna szybko zgęstną jak budyń. Należy szybko ją przełożyć na spód, wyrównać i umieścić ponownie w lodówce na całą noc a najlepiej na dzień i noc. Następnie oddzielić boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz
Candy Pandaschęciami piekło jest wybrukowane... :) Przepis z bloga Magazyn Kuchenny . Składniki: (na 12 sztuk) 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 250ml mleka, ciepłego 250g mąki 1 paczka (40 g) budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 3 średnie jabłka olej do smażenia do posypania: cukier puder i cynamon, według uznania Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wsyp(...)razem z budyniem, do sporej miski. Dodaj cukier i sól. Mieszaj, powoli dolewając mleko. Dodaj jajka i wymieszaj całość na jedolitą masę. Nakryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na około godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Jabłka obierz i pokrój na półplasterki. Wmieszaj w wyrośnięte ciasto i odstaw jeszcze na 20 minut. Na patelni rozgrzej solidną
Lejdi of the houseprzy tym bardzo smaczny. Polecam :) Składniki * na blachę 35x25cm * - 1 kg białego sera mielonego - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru pudru - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 łyzka mąki ziemniaczanej - kilka kropli aromatu waniliowego * szklanka 250 ml Dodatkowo - Masło do wysmarowania blaszki i papier do pieczenia - paczka herbatników Wykonanie Żółtka oddzielam od białek(...)żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję ser i cały czas miksując dodaje budyń, mąkę ziemniaczaną olej, mleko i aromat, na koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Blachę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Na papier układam warstwę herbatników, na herbatniki wykładam równomiernie masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia z widokiem na ogródjajka (temperatura pokojowa) 20 dkg puree z dyni Nadzienie serowe: 250 dkg białego sera 60 dkg cukru kryształu 1 jajko (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka budyniu śmietankowego Muffiny dyniowe z serem Przygotowanie. Ja puree z dyni robię sama w domu. Piekę dynię na miekko, czasami pokrojoną a czasami w całości, studzę po czym blenduję na kremową(...)małymi partiami dodać puree z dyni. Do mokrych składników dodać składniki suche, dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć cukier z jajkiem. Rozetrzeć na kremową masę. Dodać sok z cytryny, budyń oraz ser biały. Dokładnie wymieszać. Do formy na muffiny włożyć foremki papierowe. Każdą z foremek wypełniać masą dyniową. W środku każdej z foremek łyżeczką rozgarnąć na boki masę dyniową
mecooksjogurtu greckiego 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 125g serka mascarpone Dodatkowo: 2 łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit polewa mleczna Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę(...)wkładamy wszystko do garnuszka. 3/4 szklanki mleka wlewamy do wanilii i zagotowujemy. W 1/4 mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie
Podróż w kulinariaKruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru(...)szczypta soli. Najpierw upiec ciasto, później wylać na nie schłodzony cytrynowy budyń, na to pianę z białek i znów piec ok. 30 minut w temp. ok. 150° C (lub trochę dłużej, sprawdzić pianę). W Curry Me (ul. Matejki) znajdziecie kuchnię azjatycką, mocno przyprawioną, bardzo smaczną. W menu tylko kilka potraw (jak dla mnie to na plus), w tym wegetariańskie
Qlinarnie i Qlinarnietwarogu 3-krotnie zmielonego (lub dobrej jakości z wiaderka) 8 dużych, wiejskich jajek 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek) 150 g rozpuszczonego masła (¾ kostki) 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanka mleka szczypta soli opcjonalnie: herbatniki na spód sernika Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy(...)mleko i jajka z lodówki. Potrzebujemy dwóch dużych misek. Żółtka oddzielamy od białek w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy ser, budynie, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Miksujemy na wolnych obrotach do wymieszania. Powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (może być ciepłe, ale nie gorące) i mleko – mieszamy mikserem do połączenia. Blachę do pieczenia
Poezja smakusernikowego z wiaderka 200 g śmietanki 30% 200 g cukru pudru 6 jajek rozdzielone żółtka od białek (jajka L) 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy kilka kropli aromatu cytrynowego lub skórka otarta z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sernik z wiaderka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę(...)koniec schładzania ciasta, przygotowuję masę serową: Do miski wlewam żółtka, dodaję około połowy cukru pudru i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały. Następnie dodaję śmietankę, proszek do pieczenia, budyń, mąkę ziemniaczaną i miksuję. Gdy składniki dobrze się wymieszają dodaję stopniowo ser z wiaderka i miksuję do momentu aż masa stanie się jednolita i bez grudek. Teraz w drugiej misce
Uwaga Babcia Gotujejajek 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1120 g białego, zmielonego sera 260 g cukru 260 g masła (lub margaryny) 9 jajek 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy (kilka kropli) Polewa: 200 g margaryny 4/5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki lub rumu Przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy, dodając stopniowo(...)stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka, zmielony ser, olejek pomarańczowy i budyń. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą masy. Przygotowanie polewy: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy bez przerwy mieszając. Kiedy zacznie lekko gęstnieć polewa jest gotowa. Ciasto
Trzeci talerz