budyń - 12640 przepisów (strona:370/843)

Ciasto”Metrowiec” 216

pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Krem: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się mleka dodajemy zimne. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami zimny budyń. Oba ciasta kroimy na kromki około 2-3 centymetrowe. Układamy na przemiennie. Poszczególne

Ciasta z tradycjami
TRIO BOŻONARODZENIOWE 169

budyń waniliowy(...)WYKONANIE Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy

słodki bratek
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15527

mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkami. Resztę mleka razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną dokładnie mieszankę i gotujemy aż do zgęstnienia. Przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy do niego zimny budyń, miksujemy do połączenia. Opcjonalnie na koniec wlewamy „chlust” rumu bądź spirytusu. Jeden przekrojony blat

Smaki Na Talerzu
Piernik z kremem pomarańczowym 456

blaszkę 28x19cm   Ciasto: 240g miodu 240g cukru 2 jajka 2 żółtka ½kg mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem pomarańczowy: 5 dużych pomarańczy 1 tabliczka czekolady białej 2 budynie śmietankowe 2 galaretki pomarańczowe 150g masła Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 1 pomarańcza do dekoracji Polewa czekoladowa: 100g masła 100g cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób(...)Krem pomarańczowy: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.9l. Przelewamy do rondelka zostawiając sobie ok 1 szklankę. Gotujemy. W pozostałym napoju rozpuszczamy budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia kremu. Studzimy. Przełożenie: Blat piernikowy – rozsmarowana

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z bezą kokosową 2364

białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 żółtek 1 jajko 500 ml mleka 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (80 g) Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru  100 g wiórków kokosowych Spód: 150 g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych 100 g masła (szklanka to 250 ml) Jak przygotować(...)jednym żółtku, jajko i śmietanę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce zmielony ser, miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt dużo w serniku nie było powietrza. Mleko wymieszać z budyniem i dokładnie łyżką wmieszać w masę serową, na koniec można bardzo krótko zmiksować. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Kuchcik gotuje
Ciasto "Styropian" 172

pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 250 g zimnego masła Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) ok. 180-200 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wyrobić rękoma na kruszonkę, a z kruszonki(...)części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok. 30 minut.   Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej miski wlać całą śmietanę, dodać cukier, budyń w proszku, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę.   Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć

Simply Food
Kajmakowy sernik kremowy 160

masła Składniki na masę serową 500 g twarogu z wiaderka u mnie  ROTR 250 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku 3 jaja 50 g cukru pudru opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 0,5 l mleka) Dodatkowo do polewy śmietanka 36% u mnie  ROTR masło u mnie  ROTR kakao opcjonalnie beziki do dekoracji Okrągła tortownica(...)ugnieść tworząc spód sernika. Wstawić do lodówki. Twaróg z wiaderka, serek mascarpone oraz puszkę masy kajmakowej włożyć do misy. Zmiksować na gładką masę. Dodać jaja, cukier puder i budyń w proszku. Zmiksować na jednolitą masę, krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód, uwaga : jest rzadka! Piec w nagrzanym piekarniku w kąpieli wodnej

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto budyniowiec ze śmietankową pianką-rewelacyjne i szybkie 6337

łyżka kakao  MASA BUDYNIOWA 3,5 szkl mleka 3 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 200g masła lub margaryny 3/4 szkl cukru 0,5 szkl mąki pesznnej 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g PIANKA 500 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki żelatyny  0,5 szkl gorącej wody 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO  czekolada gorzka do posypania CIASTO(...)rozpuszczenia masła. Resztę składników na masę miksujemy w 0,5 szkl mleka i powstałą masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrami. Mieszamy gotując do uzyskania gładkiego budyniu-,najlepiej robić to metalową trzepaczką. Masę ściągamy z ognia i od razu wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy. PIANKA Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szkl

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe pierogi z serem na słodko 160

też pierogów leniwych. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 300 g twarogu kilka łyżek cukru 1 żółtko 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego lub śmietankowego Ponadto: gęsta śmietana   Wykonanie:  1. Ciasto wykonujemy wg przepisu na ciasto, które zalinkowałam powyżej. Ciastu dajemy chwilę odpocząć w misce pod przykryciem. W tym czasie przyrządzamy(...)farsz. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, sypiemy tyle cukru ile uznajemy że potrzeba, mieszamy. 2. Dodajemy żółtko i mieszamy. 3. Dodajemy suchy budyń, mieszamy i farsz gotowy. 4. Czas na ciasto. Jest bardzo wdzięczne. Odcinamy kawałek, pozostałość chowamy do miski pod przykryciem, rozwałkowujemy delikatnie, wykrawamy kółka szklanką, pozostałość ciasta zbieramy i chowamy do miski pod przykryciem. 5. Nakładamy farsz

Kawa z mlekiem
Murzynek z serem 172

twarogu 3-krotnie mielonego (może być także zmielony ser z wiaderka) 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka 1/2 kostki miękkiego masła (100 g) 1 budyń waniliowy (proszek) Murzynek z serem – polewa: ok. 1/3 kostki masła (60-70 g) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki gęstej śmietany 18% Murzynek: Do rondelka wrzucamy kostkę(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka oraz cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo miękkie masło, a następnie zmielony ser. Wmiksowujemy budyń (proszek). Wyłączamy mikser i porcjami dodajemy ubitą na początku pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Na wierzch masy murzynkowej rozkładamy masę serową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (bez termoobiegu

Poezja smaku
Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 261

szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu skórka i sok z 1/2 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka spód 350g herbatników skórka i sok z 1/2 pomarańczy 70g masła 30 g masła orzechowego 1 łyżeczka cynamonu polewa 2 białe czekolady(...)cynamonem. Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkową masę wykładamy na tortownicę lekko ubijamy i wyrównujemy. Twaróg, serek, puree, cukier, cynamon i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i miksujemy dalej. Do masy dodajemy skórkę otartą z cytrusów oraz sok i i miksujemy dalej. Na koniec wbijamy jajka i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Gotową masę

DefinicjaSmaku
Czekoladowa tarta z wiśniami 185

żółtko (białko używamy do masy serowej) - duża łyżka śmietany 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 250g serka mascarpone - 100g czekolady mlecznej - 200g śmietanki 30% - 1 duża łyżka budyniu waniliowego - 1 jajko i białko z jajka do ciasta - 300g wiśni Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy szybko, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny(...)minut po czym wyciągamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, dolewamy śmietankę, mascarpone mieszamy z jajkami, stopniowo dodajemy zimną czekoladę i mieszamy, krótko do połączenia składników, dodajemy budyń, mieszamy, dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy.  Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 35 minut. Wyciągamy i studzimy, przed podaniem posypujemy cukrem

Wypieki Rene
Lumarek z wiśniami 212

naszej kuchni :) BISZKOPT (który zawsze się udaje!): 5 zimnych jaj szczypta soli 1 szklanka cukru 2 łyżki octu spirytusowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mąka, tyle aby dopełnić szklankę KREM: 400 g śmietanka 36 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 200 g orzechów ziemnych niesolonych DODATKOWO(...)octem, wodą i proszkiem do pieczenia. Robimy to w dość wysokim naczyniu, bo mieszanina będzie zwiększała swoją objętość. Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń i dopełniamy mąką - mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się napowietrzać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem lub 190 góra

Kuchnia od dwojga
Makowiec z podchmielonymi wisienkami 223

mąki pszennej tortowej do nabycia w SmakMarket 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 1 łyżka budyniu waniliowego 3 całe jajka 200 g cukru (można dać ciut mniej) 1 puszka masy makowej podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market Do ozdoby: podchmielone wisienki, biały lukier, listki świeżej mięty lub drobne(...)świąteczne ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie od dołu). Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. W misce dokładnie miksujemy miękkie masło z jajkami, cukrem i budyniem. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta

Słodkie okruszki
Sernik. 199

folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki. Składniki na masę serową: 1 kg sera ( użyłam ser w wiaderku President) 7 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 budyń waniliowy szczypta soli Masło roztopić w rondelku. Żółtka ubić z cukrem, dodać ser. Zmiksować. Następnie wsypać budyń i wlać roztopione masło. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą

Agusiowe smakołyki