jajka (temperatura pokojowa) 20 dkg puree z dyni Nadzienie serowe: 250 dkg białego sera 60 dkg cukru kryształu 1 jajko (temperatura pokojowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka budyniu śmietankowego Muffiny dyniowe z serem Przygotowanie. Ja puree z dyni robię sama w domu. Piekę dynię na miekko, czasami pokrojoną a czasami w całości, studzę po czym blenduję na kremową(...)małymi partiami dodać puree z dyni. Do mokrych składników dodać składniki suche, dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć cukier z jajkiem. Rozetrzeć na kremową masę. Dodać sok z cytryny, budyń oraz ser biały. Dokładnie wymieszać. Do formy na muffiny włożyć foremki papierowe. Każdą z foremek wypełniać masą dyniową. W środku każdej z foremek łyżeczką rozgarnąć na boki masę dyniową
mecooksjogurtu greckiego 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 laska wanilii 1 szklanka mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 125g serka mascarpone Dodatkowo: 2 łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit polewa mleczna Helio Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę(...)wkładamy wszystko do garnuszka. 3/4 szklanki mleka wlewamy do wanilii i zagotowujemy. W 1/4 mleka rozpuszczamy proszek budyniowy z cukrem i dodajemy do gotującego się mleka z wanilią. Gotujemy budyń mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu się kremu miksujemy go z serkiem mascarpone i dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie
Podróż w kulinariaKruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru(...)szczypta soli. Najpierw upiec ciasto, później wylać na nie schłodzony cytrynowy budyń, na to pianę z białek i znów piec ok. 30 minut w temp. ok. 150° C (lub trochę dłużej, sprawdzić pianę). W Curry Me (ul. Matejki) znajdziecie kuchnię azjatycką, mocno przyprawioną, bardzo smaczną. W menu tylko kilka potraw (jak dla mnie to na plus), w tym wegetariańskie
Qlinarnie i Qlinarnietwarogu 3-krotnie zmielonego (lub dobrej jakości z wiaderka) 8 dużych, wiejskich jajek 1 opakowanie cukru z wanilią lub wanilinowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (proszek) 150 g rozpuszczonego masła (¾ kostki) 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanka mleka szczypta soli opcjonalnie: herbatniki na spód sernika Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmujemy(...)mleko i jajka z lodówki. Potrzebujemy dwóch dużych misek. Żółtka oddzielamy od białek w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy ser, budynie, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Miksujemy na wolnych obrotach do wymieszania. Powoli dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (może być ciepłe, ale nie gorące) i mleko – mieszamy mikserem do połączenia. Blachę do pieczenia
Poezja smakusernikowego z wiaderka 200 g śmietanki 30% 200 g cukru pudru 6 jajek rozdzielone żółtka od białek (jajka L) 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy kilka kropli aromatu cytrynowego lub skórka otarta z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sernik z wiaderka Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Na blat wysypuję mąkę(...)koniec schładzania ciasta, przygotowuję masę serową: Do miski wlewam żółtka, dodaję około połowy cukru pudru i przez chwilę miksuję, tak żeby żółtka zbielały. Następnie dodaję śmietankę, proszek do pieczenia, budyń, mąkę ziemniaczaną i miksuję. Gdy składniki dobrze się wymieszają dodaję stopniowo ser z wiaderka i miksuję do momentu aż masa stanie się jednolita i bez grudek. Teraz w drugiej misce
Uwaga Babcia Gotujejajek 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1120 g białego, zmielonego sera 260 g cukru 260 g masła (lub margaryny) 9 jajek 1 budyń śmietankowy olejek pomarańczowy (kilka kropli) Polewa: 200 g margaryny 4/5 szklanki cukru pudru 1 łyżka wody 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki lub rumu Przygotowanie biszkoptu: Białka ubijamy, dodając stopniowo(...)stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka, zmielony ser, olejek pomarańczowy i budyń. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z resztą masy. Przygotowanie polewy: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy bez przerwy mieszając. Kiedy zacznie lekko gęstnieć polewa jest gotowa. Ciasto
Trzeci talerzjaja 80 g mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki oleju 300 ml mleka torebka budyniu waniliowego bez cukru Polewa czekoladowa 40 g masła 100 g gorzkiej czekolady 30 ml płynnej śmietany 30-36 % Przygotuj brownie. Rozpuścić masło w rondelku, po czym zdjąć garnek z palnika(...)ciasto i piec 30 minut w temperaturze 160 stopniach (grzałka góra i dół) .Po czym wyjąć ciasto z piekarnika. Przygotować masę serową. Ser,cukier i jaja, olej, mleko i budyń w proszku zmiksować mikserem na gładką masę. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym piekarniku
Z Kuchni Do Kuchniczekoladę na długi czas:). Nam bardzo zasmakował i na pewno powtórzymy. Sernik: 1 kg mielonego sera 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 5 jajek 1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 2 łyżki kakao 150g cukru 100g ciastek owsianych Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 100g ciastek owsianych 1. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z 3 łyżkami(...)mleka. Studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao i rozpuszczoną czekoladą. 2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku
Szefowa kuchnimargaryny 3 żółtka (białka odkładamy) 3 łyżki kakao SER: 1 kg zmielonego sera 30 dag cukru 15 dag masła lub margaryny (temp. pokojowa) 5 żółtek (białka do piany) 2 budynie sok z połowy cytryny skórka otarta z całej cytryny WYKONANIE: CIASTO: Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone masło i siekamy(...)sera i miksujemy, tak robimy aż do wyczerpania. Cytrynę najpierw myjemy, sparzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę, przekrawamy na pół. Z jednej części wyciskamy sok. Dodajemy do sera razem z budyniami. Miksujemy. Białka które pozostały z ciasta i sera ubijamy na sztywno, wsypujemy resztę cukru i dobrze ubijamy. Dzieląc na 3 części dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy
Pani na deserzjedzenia :) I słuchajcie... Miałam rację! Nie zrobiłam ich wiele, wyszło mi 33 sztuki, ale jako że były malutkie, to rozeszły się w przeciągu doby. Robotę zrobił też dodatek budyniu, który odpowiednio jeszcze nawilżył je od środka. Ja nie mówię absolutnie, by nie zjeść tego pączka do kawy, ale jeśli robicie ją tylko po to, by przepić, bo "na pewno(...)małą ilość ;) ¾ szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z żółtkiem oraz mąkami i przelewamy je na wrzące mleko. Gotujemy ok 1 minutę, po czym studzimy. Tak przygotowany budyń przekładamy do rękawa cukierniczego z założoną tylką do nadziewania (cienka i długa). Napełniamy pączki, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziejajo M Składniki na masę serową 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego 250 g śmietany do ubijania 30% lub 36% 8 jaj 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę(...)nagrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj masę serową. Oddziel żółtka od białek. Zmielony ser przełóż do miski, dodaj żółtka, cukier, budyń w proszku. Miksuj krótko tylko do połączenia się składników. Ubij osobno pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie ubij na sztywno śmietanę ,uważając aby nie zrobić masła. Do masy serowej
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia - 2 łyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder tłuszcz i tarta bułka do formy KREM: masło - 50 dag cukier - 1,5 szkl mleko - 1 litr budyń waniliowy- 3 op perełki CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć. Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami. Wstawić do lodówki
Camilla w kuchniwersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę(...)wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10. 3. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy, mleko i roztopione przestudzone masło. 4. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 5. Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. 6. Ciasto dzielimy na małe
Marcepanowa kuchniaSernik jedno z najlepszych i najszybszych ciast. Bardzo dawno nie jadłam tradycyjnego sernika, ale postanowiłam zrobić w nieco innym wydaniu. Wykorzystałam budyń oraz banana. Rozpuszcza się w ustach! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana 40g (1 opakowanie) budyniu waniliowego 250g twarogu półtłustego aromat Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Całość dokładnie blendujemy na gęstą masę. Surowe ciasto
Truskawkowa Fiestamasła zimnego 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka zimnej wody masa serowa: 200 g sera twarogowego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 łyżka budyniu śmietankowego 3 jajka 1 pomarańczo 1 cukier cytrynowy 2 łyżki cukru pudru nadzienie: 2 puszki mandarynek w syropie 1 galaretka pomarańczowa Ciasto : Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone masło zimne(...)zmielić. Dodaję do niego śmietanę, jajka, cukier cytrynowy, puder, skórkę z utartej pomarańczy i sok z całej pomarańczy. Mieszam mikserem ale tylko do połączenia składników i na końcu dodaję budyń. Masę serową przekładam do wystudzonych tarteletek i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 10 minut, potem zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 30 minut. Piekarnik wyłączam
wesoła kuchnia