mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórek kokosowych budyń śmietankowy 250 g masła Polewa czekoladowa 1.2 kostki masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka zelatyny 2 łyżki wody 5 łyżek śmietany WYKONANIE(...)biszkopt studzimy Robimy masę kokosową. 2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Przekładamy ciasto. Biszkopt kroimy na połowę na jedna część wykładamy 1/2 masy kokosowej. Przykrywamy
W kuchennym oknie Ewyskładniki dokładnie wyrobić. 2. Ciasto podzielić na 3 części, 2/3 - wyłożyć na spód blaszki, 1/3 zamrozić na kilka minut. SER: SKŁADNIKI: 1 kg sera 3razy mielonego 1/2 margaryny 1 budyń śmietankowy 1 szkl cukru kryształu 2 całe jajka WYKONANIE: 1.Margaryną utrzeć z cukrem, dodać jajka, budyń i ser. Całość dokładnie wymieszać. 2. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. PIANA Z BIAŁEK
Dziś Ja gotujecukrem oraz z cukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 duża paczka biszkoptów, podłużnych 2 galaretki wiśniowe
Domowy Smak Jedzeniacieście nie ma ani grama sera . Jednak swoją konsystencją przypomina prawdziwy sernik . 5 szklanek mąki 1/2 szkl.cukru 5 jajek 1 kostka margaryny 1 mały proszek do pieczenia 2 budynie waniliowe 15 dag.wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy Zapach waniliowy 3 śmietany 18% po 400 g. Czekolada roztopiona do polania Kolorowa posypka *********************************** Ciasto - białka oddzielić od żółtek. Z mąki , cukru(...)ponownie wstawić do lodówki na czas robienia masy . Ubiić białka na sztywno ze szczyptą soli powoli dosypując cukier , cukier waniliowy. Do masy dodawać po łyżce śmietanę i budyń w proszku Mieszać łyżką , dolać zapach waniliowy na końcu i wiórki kokosowe , wymieszać . Wylać masę na przygotowane ciasto , zetrzeć na wierzch resztę przygotowanego ciasta , pieczemy w 180 stopni ok.50
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami. Dodać mąką ziemniaczaną i pszenną dokładnie wymieszać, w celu pozbycia się grudek. Powstałą masę wlać do gotującego się mleka i ugotować jak budyń.. Chwilę gotować, cały czas energicznie mieszając, by masa zgęstniała oraz nie pojawiły się grudki. Masa musi być bardzo gęsta. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu
My sweet a lifeTakie połączenie niezwykle kusi! (U mnie forma 28 x 28 cm) Masa: 1 kg zmielonego twarogu 2 jajka 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 250g masła/margaryny 2 budynie waniliowe 2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik) 100g rodzynek w czekoladzie Polewa: 150g czekolady mlecznej 2 łyżki świeżo zaparzonej kawy (*) 1 łyżka masła Dodatkowo: około 380g herbatników(...)średnim ogniu do momentu zgęstnienia i zagotowania się masy (pojawią się pękające pęcherzyki). (Uważać, aby masa nie przypaliła się. Na końcu przygotowuje się ją tak samo jak zwykły budyń.) Po tym czasie garnek zdjąć z ognia i do środka wmieszać rodzynki w czekoladzie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia oraz herbatnikami. Na ciastka przelać ciepłą masę
Di gotujeupieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 20 dag masy krówkowej kajmakowej(...)Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem
IzabelawkuchniSkładniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - 3 łyżeczki przyprawy piernikowej. - łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy jaja z cukrem. 2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i przyprawą piernikową 3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczka proszku do pieczenia - 200g cukru pudru Masa serowa: - 1kg sera białego - 6 jajek (osobno białka i żółtka) - szklanka cukru pudru - 200g masła - kilka kropel olejku waniliowego - 2 budynie waniliowe bez cukru (35g jeden) Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do woreczka foliowego, dajemy na godzinę do lodówki, po tym czasie z jednej(...)minut. Wyciągamy podpieczony spód i robimy masę serową. Masło ucieramy z cukrem do "białości", dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy, dodajemy po łyżce sera na przemian z budyniem, białka ubijamy i już tylko łyżką lub ręką łączymy z masą serową. wykładamy masę na podpieczony spód i ścieramy drugą część ciasta na wierzch. Pieczemy przez 60-70 minut
Wypieki ReneSkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)temperaturze pokojowej zalewmy na chwilę jak najcieplejszą wodą z kranu, po czym rozbijamy kolejno do wysokiej miski i ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy
Luźna KuchniaJajka – 4 sztuki Cukier waniliowy – 2 opakowania Proszek do pieczenia – 10g Miód – 50g Składniki - masa serowa: Twaróg sernikowy – 1kg Cukier – 100g Masło (miękkie) – 50g Cukier waniliowy – 2 opakowania Budyń waniliowy – 1 opakowanie Śmietana 30% - 200ml Jajka – 4 sztuki Wykonanie – spód piernikowy: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę i miód. Dodać przyprawę do piernika(...)przez 30 minut. Wykonanie – kruszonka: Zmielone pierniki wymieszać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i przyprawami do piernika. Wykonanie – masa serowa: Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń zmiksować. Cały czas mieszając wlewać do masy śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Mieszać, aż wszystkie składnik dobrze się połączą. Masę przełożyć na podpieczony spód i posypać kruszonką. Ciasto
Kuchnia Bon Appetitwywarze z warzyw i łączyło się go z piernikiem namoczonym w piwie. Na takie połączenie, jeszcze się nie odważyłam - moja moczka podana jest w wersji deserowej. Konsystencją przypomina piernikowy budyń. Składniki (na 3 porcje): - 250g pierników bez lukru - 1/2 szklanki kompotu z suszu - 50g migdałów - 100g suszonych owoców (użyłam śliwek i daktyli) - 1/5 litra wody - 1/4 łyżeczki startej skórki(...)Pierniki, migdały i suszone owoce posiekać. Zalać wodą, kompotem i piwem. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż piernik się rozpuści. Pod koniec gotowania całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego budyniu. Przed podaniem posypać płatkami migdałów i oprószyć cynamonem. Smacznego
CookYourselfroztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g) -50 g białej czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: -cukier(...)szybko zwijamy wzdłuż krótszego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem cytrynowy: --> Do garnka wlewamy sok z cytryny, pół szklanki wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń, mąkę, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. --> Wystudzony krem cytrynowy miksujemy mikserem, następnie dodajemy rozpuszczoną
Marta GotujeZnalazłam sposób na idealny zimowy podwieczorek :) Kremowy budyń czekoladowo-piernikowy, przygotowany z delikatnych perełek tapioki, podany z pomarańczą i chrupiącymi pestkami granatu. To jest po prostu przepyszne i znika w tempie ekspresowym :) 3 porcje: 50 g drobnych kuleczek tapioki 500 ml mleczka kokosowego duża łyżka miodu cynamonowego 10 g surowej gorzkiej czekolady łyżeczka dobrej przyprawy do piernika 3 pomarańcze(...)Zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika i czekoladę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do 3 miseczek/słoiczków. Każdą porcję podajemy z cząstkami pomarańczy i pestkami granatu. Smacznego :) Artykuł Piernikowy budyń z tapioki, z pomarańczą i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogproszku dostępnych w sklepach. Receptura domowego kremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy? Składnik: 750 ml mleka 360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 300 g masła 100 g cukru 30 g cukru(...)waniliowym. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać
Ciasta z tradycjami