mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i często mieszamy, gotujemy przez chwilę. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy i dzielimy na dwie równe części. Czekolady rozpuszczamy osobno na parze, nie mieszamy tylko delikatnie ruszamy miseczką, gdy jest w połowie rozpuszczona wyłączamy ogień i na chwilkę zostawiamy. Jeśli(...)wyciskamy rozetki. Pomiędzy nie wykładamy pokrojoną galaretkę i dowolnie dekorujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki. MAŁA RADA : Żeby prace nad naszym tortem poszły sprawnie niebieską galaretkę, ciasto jak i budyń najlepiej sobie przygotować dzień wcześniej. Smacznego
Pani na desernasączamy kawą. MASA KAWOWA : Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem i kawami. W drugiej mieszamy obie mąki i wlewamy na wrzące mleko, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Porządnie ucieramy. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy
Pani na deserjest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku i octu NA KREM : puszka ananasów w syropie 2 galaretki cytrynowe 2 budynie waniliowe masło 250 g NA WIERZCH : 0,5 l śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru czubata łyżka żelatyny ORAZ : 0,5 opakowania herbatników (kupiłam w Biedronce(...)kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE MASY : Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę. Połowę przygotowanego płynu gotujemy, w drugiej mieszamy budynie. Gdy sok się zagotuje wlewamy naszą budyniową mieszankę i gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Wyłączamy, a następnie wsypujemy galaretki w proszku i dobrze mieszamy do rozpuszczenia. Masa zrobi się rzadka
Pani na deserSPÓD : 2 szklanki mąki 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka gęstej śmietany MASA : 1 kg dobrze zmielonego sera 3 budynie waniliowe 330 ml śmietany 18 % do zup i sosów lub 30 % 7-8 jajek 1,5 szklanki cukru (można dać mniej) skórka z cytryny i sok ORAZ : biała czekolada(...)wyłożyć na blachę, podziurkować widelcem i podpiec ok. 20-30 minut do lekkiego pozłocenia (180 stopni C ustawienie góra- dół) ROBIMY SER : Ucieramy żółtka razem z cukrem, następnie dodajemy budynie , cytrynę oraz ser. Śmietanę ubijemy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Ubijamy na sztywno białka i również mieszamy z masą serową. Wylewamy na podpieczony
Pani na deserszklanki maki pszennej kostka zimnej margaryny lub masła 250 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek PIANKA : 5 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g 0,5 szklanki oleju ORAZ : 1 kg jabłek cukier cynamon WYKONANIE CIASTA : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze(...)wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Na koniec dosładzamy, dodajemy cynamon. Odstawiamy do wystygnięcia. ROBIMY PIANKĘ : Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń. SKŁADANIE CIASTA : Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Wylewamy piankę. Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto
Pani na deserpyszne :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy(...)minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała
Pani na desersobotę to placuszki na śniadanie.To taka nasza mała tradycja i nawet jak zapytam Miśkę co chce na śniadanie to i tak zawsze pada placuszki. Tym razem odmiana z budyniem przez co mają waniliowy smak i są mega puszyste. Składniki: 275 g mąki opakowanie budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 2 jaja
Gotowanie z pasjąwaniliowy Dalkowski . Ptysie możemy z powodzeniem podać na każdej domowej imprezie. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250ml wody, 100g masła, 200g mąki, 6 jajek, ½ łyżeczki soli, Krem: 600ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 1 kieliszek Likieru Vanilla Dalkowski , Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kolorowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło(...)mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do kremu wlewam likier waniliowy. Ucieram. 3. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie przekrawam na pół. Nakładam porcję kremu i sklejam. Czekoladę łamię na kostki
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900 g pigwy (po obraniu) 100 ml wody 6 łyżek cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka masła 350 ml wody 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę(...)dodać masło i podgrzać. Wsypać pokrojone pigwy, cukry i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu. Gdy pigwa będzie miękka wlać rozmieszane w 350 ml wody budynie i ponownie zagotować. Na końcu wsypać cynamon. Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Blachę z ciastem wyjąć z lodówki.Nakłuć
Ala piecze i gotujeSkładniki: jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek(...)pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno sernik jest w dwóch foremkach, jedna jest na poczęstunek "na wynos
W Mojej Kuchni Lubięlaskę waniliową),wstawić na ogień.Żółtka wymieszać z resztą mleka,dodać przesiane mąki i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje.Gorący budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Na jeden
Anielskie wypiekimaszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni) 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszek) 170 g cukru pudru Polewa 250 g kwasniej śmietany 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie dekoracja, u mnie kulki czekoladowe i wiórki cytrynowe Jak przygotować puree(...)sernik. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty ciasno obok siebie. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg z puree dyniowym na gładką masę. Dodaj jaja, cukier i budyń w proszku. Ponownie zmiksuj do połączenia składników. Masę serową ostrożnie wlej na biszkopty. Wyrównaj i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 50-60 minut. Po tym czasie
Z Kuchni Do Kuchniszklanki płatków gryczanych 50 g masła 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg zmielonego sera (może być z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g) 200 ml śmietany 30% 1-2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 słoiczek wiśni deserowych Rolnik Wykonanie: Spód: Płatki gryczane mielimy(...)mokrym piaskiem" wylepiamy spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Masa serowa: Jajka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy porcjami zmielony biały ser. Nie przerywając miksowania dodajemy budynie waniliowe. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu razem z cukrem pudrem na sztywną masę. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie
Kuchnia MagdaLenypoczęstować czymś pysznym. Do przygotowania tych serniczków użyłam pysznych wafelków od http://lusette.pl/ . Zapraszam:) http://lusette.pl/ Składniki: Masa serowa: 25 sera białego półtłustego 2 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy 5 dag masła lub margaryny 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 wafelek http://lusette.pl/ smak czekoladowy 1 wafelek(...)lusette.pl/ smak mleczny masło lub margaryna do posmarowania kokilek 2 łyżki bułki tartej do obsypania kokilek Wykonanie: 1. Ser biały, jajka, cukier, cukier waniliowy, masło lub margarynę i budyń przekładamy do miski, następnie blenderem ręcznym miksujemy na gładką masę. 2. Kokilki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i obsypujemy bułką tartą. 3. Wafelki każdy osobno drobno kruszymy. 4. Na dno kokilek
Izabelawkuchnimasła lub margaryny pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 3 jajka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Dodatkowo: 15 dag masła 82 % pół puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym ( 20 dag ) cukier(...)dałam 1 łyżkę ) dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, dodajemy masę krówkową, kakao i budyń w proszku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąką i z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Do formy do pieczenia muffinek przekładamy ciasto używając papierowych papilotek i pieczemy
Izabelawkuchni