budyń - 12640 przepisów (strona:384/843)

Ciasto orzechowo - jabłkowe 1321

rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier.  Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk i mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Budyń studzimy a następnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta : Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego

Różne smaki w kuchni
jabłka w kruchym cieście z kruszonką z orzeszkami... 136

Składniki: margaryna 200 gram, jajka 3 sztuki "M", cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2-2,5 szklanki, jabłka 1 kg, budyń waniliowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, orzeszki pistacjowe 100 gram miekką margarynę, cukier, jajka, proszek do pieczenia, mąkę spiralami miksera utrzeć na kruszonkę tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wylepić na dnie(...)trochę na rancie obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka, wymieszać z cukrem, cynamonem, budyniem masę jabłkową wyłożyć na ciasto resztę kruszonki wymieszać z orzeszkami wysypać kruszonkę z orzechami na jabłka piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-55 minut, ciasto w tortownicy dobrze wystudzić, najlepiej całą noc - ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Sernikowa Kostka z pianką 309

blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (70gx2) 2 opakowania cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej(...)budynie rozrobione w mleku.  Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy z sola na sztywną pianę, wsypujemy cukier,i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kisiele i mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy na podpieczony

Moje Słodkie Piekiełko
Kruche ciasto ze śliwkami 464

łyżek cukru pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem połączyć i zagnieść na kulkę ( zagniatałam mokrą(...)dość drobno śliwki Białka ubić na pianę, wtedy dodać na 2 razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest

Proste Potrawy
BUDYNIOWE NALEŚNIKI 112

bitą śmietaną 36 % oraz owocami. Polecam.  Składniki na 12 porcji: 1.5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 2 łyżki oleju do ciasta 4 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń np. Malinowy 3 jajka szczypta soli olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:   Do miski wbijam jajka i dodaję cukier trzcinowy. Miksuję na dużych obrotach tak by powstała jednolita masa. Dodaję(...)mleko, wodę gazowaną, olej oraz budyń i mąkę. Całość jeszcze raz miksuję do połączenia składników tak by nie było grudek. Jeśli ciasto jest za rzadkie możemy dodać jeszcze trochę mąki. Na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju. Rozgrzewam. Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i wylewam na patelnię. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ulubionymi dodatkami

Gotowanie Patki
pyszne ciasto z brzoskwiniami i winogronem 1330

pokojowej) wykonanie: 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy mąki oraz żółtka i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części. dodatkowo: 3 galaretki

Domowy Smak Jedzenia
Tort cytrynowy z malinami 171

cukrem. Pozostałe mleko zmiksować blenderem z mąkami, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Mleko z jajkami i mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać cały czas, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło ubić na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na samym

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka z bezą i kruszonką 189

drobnego do wypieków 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek 1 cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier

Gotuj z Mąką
Delikatne Ciacho Śmietanowe Cappuccino 176

250g margaryny WYKONANIE: Do połowy mleka dodać cukier i nastawić do gotowania. W drugiej połowie dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zawrze wlać mieszaninę i ugotować budyń, energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia. Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo budyń, na końcu dosypujemy cappuccino i dokładnie mieszamy. MASA ŚMIETANOWA: SKŁADNIKI: 500 ml śmietany 30% 250g

Dziś Ja gotuje
Sernik z konfiturą porzeczkową 141

ulubionym 💗 Składniki na blaszkę 28x19cm Spód: 200g ciemnych herbatników 150g masła Sernik: 5 jajek 700g białego sera 250g serka mascarpone 150ml śmietanki 30% 1 opakowanie bitej śmietany- śnieżki 2 budynie śmietankowe 50g roztopionego, przestudzonego masła ¾ szklanki cukru kryształu Dodatkowo: Ok 100g konfitury z czarnej porzeczki Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu i łączymy(...)białek i ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy podwójnie zmielony biały ser, ser mascarpone oraz śmietankę. Ucieramy na średnich obrotach miksera, po czym dodajemy bitą śmietanę i budynie śmietankowe. Do masy dajemy przestudzone masło (mieszamy), a następnie pianę ubitą ze szczyptą soli. Całość wylewamy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy. Łyżeczką nakładamy konfiturę w kilku miejscach, po czym przeciągamy trzonem

Kuchnia w czekoladzie
Gotowany sernik w pucharkach 116

uprzyjemnią Wam weekend.  Składniki: 800 g jogurtu greckiego 250 g borówek amerykańskich 3 czubate łyżki oleju kokosowego 1/2  szkl cukru 2 jajka 3/4 szkl mleka 1 waniliowy budyń w proszku (na 750 ml mleka) 1 szkl śmietanki 30 % 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy oba jogurty na sitko wyłożone gazą ustawione na misce i odstawiamy(...)kilka odkładamy do ozdoby. Do garnka wkładamy olej kokosowy, wsypujemy cukier i wstawiamy na gaz. Rozpuszczamy olej z cukrem. Dodajemy serek z jogurtów i mieszamy. Zagotowujemy. W mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do masy serowej i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż zgęstnieje-ciągle mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do przestudzenia. Do chłodnej masy sernikowej wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Budyn ryzowy (bezglutenowy) 124

Przedstawiamy całkiem inny budyń lub pudding - jak kto woli. Na bazie mleka i ryżu, aromatyzowany pachnącą skórką cytrynową... To doskonały pomysł na deser lub drugie śniadanie! Nigdy wcześniej nie spodziewaliśmy się, że coś tak prostego może być tak niesamowite w smaku. To zdecydowanie coś, co warto zrobić! :) SKŁADNIKI: 1 l mleka  100 g ryżu skórka otarta z 1 cytryny(...)Żółtka ucieramy z cukrem, aż nieco zbieleją. Dodajemy do nich łyżkę ryżu i energicznie mieszamy, aby zahartować jajeczną masę. Wlewamy do gotującego się ryżu energicznie mieszając, jak przy gotowaniu budyniu. Gotujemy całość przez 2-3 min nie przestając mieszać. Przekładamy do salaterek lub pucharków, wierzch dekorujemy ulubionymi owocami lub posypujemy cynamonem :) Deser dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony

Kuchnia od dwojga
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher 141

cukru szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurt naturalny (gęsty) Na „nadzienie”: 500 g sera z wiaderka 1 jajko 50 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek) 1 płaska łyżka mąki pszennej kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka) 3 kuleczki ferrero rocher sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy(...)nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: W misce dokładnie mieszamy (np. widelcem) ser, jajko, cukier, budyń (proszek) i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Na wierzch nakładamy po kilka łyżeczek powideł śliwkowych (rozsmarowując je łyżeczką tworząc „esy-floresy”). Tartę z nadzieniem wkładamy

Słodkie okruszki
Kruche szaleństwo z masą porzeczkową i kruszonką 148

cukru 459 g mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa 800 g oczyszczonej porzeczki 200 g cukru 1 budyń waniliowy  kruszonka 140 g maki 100 g masła 100 g cukru Przygotowanie:  ciasto mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i masło posiekaj ze sobą nożem lub umieść wszystko(...)należny szybko wyrobić i wyłożyć na spód blachy o wymiarach 36 cm x 25 cm , wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym.  masa porzeczkowa  w garnku umieść porzeczki, cukier i budyń, wszystko miksuj na gładką masę, następnie gotuj na małym ogniu ok 8 minut, aż wszystko się zagotuje. Masę odstaw do ostygnięcia, następnie wyłóż ja na ciasto, a na masę wyłóż

Niezły Młynek
Szarlotka z budyniowa pianka 174

łyżeczka cukru  waniliowego lub wanilionowego * 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 - 4 sproszkowane goździki PIANKA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń waniliowy 1/3 szklanki oleju płatki migdałowe do posypania * w zależności od słodkości jabłek można dać mniej lub więcej Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek(...)wkładamy do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekło. W tym czasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy budyń i mieszamy na jednolitą masę. Na samym końcu, nie przerywając miksowania powoli wlewamy olej. Na podpieczonym blacie układamy jabłka i przykrywamy pianką. Na wierzch ścieramy pozostawioną część ciasta oraz posypujemy

Kuchnia od dwojga