budyń - 12640 przepisów (strona:393/843)

Sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą 183

mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z jednej pomarańczy 6-8 połówek brzoskwiń(...)cukrem waniliowym.  Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym żółtku i dalej ucierać. Następnie dodawać stopniowo ser, po dużej łyżce, i utrzeć całość na gładką masę.  Dodać budyń, kaszkę, bakalie i skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz proszek do pieczenia.  Dokładnie wymieszać.  Jeśli po drodze masa zacznie się warzyć to należy dodać dodatkowo 1 łyżkę mąki

Ze smakiem bez glutenu
Sernik z brzoskwiniami i mascarpone 187

łyżki cukru pudru (opcjonalnie, jeśli herbatniki są mało słodkie) Masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego 1 szklanka cukru 3 jajka (L) 50 g miękkiego masła 1 budyń waniliowy bez cukru 150 g serka mascarpone 1 puszka brzoskwiń Polewa z galaretki i mascarpone: 250 ml syropu z brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 2 łyżki cukru pudru 100 g serka(...)wyrównać za pomocą łyżki. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku, gdy cukier całkowicie się rozpuści, nadal ucierając dodawać na przemian ser i serek mascarpone oraz budyń. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić na mniejsze kawałki. Na spód z herbatnikami powoli wyłożyć 1/2 część masy serowej, następnie rozłożyć równomiernie pokrojone brzoskwinie i zalać je drugą częścią masy

Kuchcik gotuje
ciasto "styropian" z malinami 270

cukru pudru  6 żółtek na masę jogurtową: 4 duże (po 360g) kubki jogurtu naturalnego lub greckiego 1,5 szklanki cukru 200 g wiórek kokosowych 6 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego  1/3 szklanki oleju szklanka malin (mogą być mrożone) słoiczek konfitury malinowej (lub innej) Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki.  Blaszkę(...)wyścielić papierem. Białka ubić na pianę. Jogurty zmiksować z cukrem, olejem, kokosem i budyniami. Delikatnie wmieszać pianę z białek.  Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiec przez 10 minut. Wyjąć z pieca, rozsmarować konfiturę na cieście i wylać masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z rosą 502

żółtka Masa serowa – 1 kg zmielonego białego sera, np. Piątnica – 2 jajka – 4 żółtka – 1 szklanka cukru – 2 cukry wanilinowe – 2 budynie śmietankowe – 3 szklanki mleka – 1/2 szklanki oleju roślinnego Beza -6 białek -1 szklanka cukru   Wykonanie: Kruche ciasto – Do mąki dodać proszek do pieczenia, starte(...)żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty biały krem. – Stopniowo dodawać zmielony biały ser cały czas miksując. – Wymieszać mleko z budyniami i stopniowo wlewać je do masy serowej. Miksować na małych obrotach. – Na koniec wlać olej roślinny. – Masa serowa będzie bardzo rzadka, delikatnie wylać

To co kocham
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 201

większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego

Różne smaki w kuchni
Sernik czekoladowy 122

spód herbatnikowy: 150g kakaowych herbatników 40g masła, stopionego łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Na masę serową: 1200g sera, najlepiej z wiaderka, ale dobrej jakości 200g cukru (dałam 150g) 4 jajka opakowanie budyniu waniliowego 250g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i deserowa, można użyć tylko deserowej) 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki gorzkiego kakao Na polewę: 3 łyżki gorącej(...)obręczą na zewnątrz. Na dno tortownicy wykładamy masę herbatnikową, ugniatamy dłonią równomiernie. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem i budyniem. W osobnej misce ubijamy jajka przez 1 minutę. Jajka dodajemy do sera i miksujemy tylko do połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Czekoladę wlewamy do masy serowej

Smak mojej kuchni
Czekoladowe babeczki majonezowe 175

każdej chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 8 szt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy(...)puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na babeczki (na ¾ wysokości). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut. W małym

VioletoweKucharzenie
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 127

szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy   Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru   Kruszonka:   150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła   Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru(...)Jeśli chcemy uzyskać grubszą kruszonkę palcami ją zlepiamy na odpowiednią Nam wielkość i przekładamy do woreczka foliowego - kładziemy do zamrażalki. 3. Widelcem rozdrabniamy ser,dodajemy żółtka,cukier puder oraz budyń w proszku - całość mieszamy. 4. Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie,następnie wykładamy gotowy

Niespełnione zdolności kulinarne
Zimny deser - kasztanowy budyń ryżowy 126

kwietnia to nie pora na kasztany... Ale cóż, czasem można sobie pozwolić na niesezonowe szaleństwo. Tak naprawdę to po prostu płatki ryżowe ugotowane na mleku i zmiksowane na gładki budyń. Zamiast kremu kasztanowego można dodać trochę czekolady, albo odrobinę miodu i wanilii. Do tego kolorowe owoce, i przynajmniej śniadanie pasuje do moich majowych marzeń. Kasztanowy budyń ryżowy Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placki ryżowe z budyniem 147

śmietaną. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej(...)wlewać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki ryżowe z budyniem

O kuchni z uczuciem
Sernik z jogurtem i owocami 191

herbatników lub ciastek digestive 50g masła – roztopić Masa serowa – dobrze jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej: 650g gotowego sera na sernik 200g naturalnego jogurtu 220g cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki(...)roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę z cytryny , wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Do masy

Mała Cukierenka
pyszne ciasto ucierane z jabłkami budyniowymi i posypką orzechową... 213

cukier 3/4 szklanki, skórka cytryny w proszku Royal Brand 1łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, orzechy włoskie siekane 150 gram, cukier puder - ile potrzeba obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem(...)skórką z cytryny, cynamonem, budyniem jajka, miękka margaryna, cuikier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale tak ma być wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem połączyć na dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik cytrynowy 143

łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Masa serowa: 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 5 jajek 3/4 szklanki cukru 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego Polewa z kwaśnej śmietany: 350 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 80 g cukru 40 g masła sok i skórka(...)pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić. Masa serowa - Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej

Domowa cukiernia Ewy
Fale Dunaju 196

mąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu ) Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa  Sposób przygotowania    Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać(...)wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki  1 łyżka masła Na polewę , łamiemy czekoladę

Różne smaki w kuchni
Ciasto cielak 229

wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy op. 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy(...)jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową. (Mi i tak przeważnie ta serowa masa po upieczeniu rozlewa się na spodzie) Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię