Klasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami. Konsystencja zbliżony jest do klasycznego budyniu, jednak jego smak jest dużo aksamitny z wyraźnym posmakiem Masali. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka. Składniki: 6 żółtek jajek 7 łyżek białego cukru 1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala maliny listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy wodę(...)dotykała wody. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty
Pyry na Gazpianką :) Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce(...)masą krówkową, ułożyć śliwki- skórką do dołu. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier, a na koniec wsypać budyń. Następnie wlać olej, delikatnie wymieszać, wyłożyć na śliwki i zapiec przez 15 minut w tej samej temperaturze
Tradycyjna Kuchniaprażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 400g masy krówkowej - kajmak 330 ml śmietanki 36% 150g łuskanego słonecznika 2 łyżki masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Białka oddzielamy(...)dodajemy stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części
Alutka-Gotujejedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez(...)jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez
MamaOskarkasmak Składniki: (na okrągłą tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do sernika 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym (proszek) szczypta soli około 1/3 szklanki rodzynek (u mnie rodzynki jumbo po pokrojeniu na mniejsze kawałki) 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej około 1/2 paczki słomki ptysiowej z cynamonem(...)jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło (mało dobrze dodać w mniejszych kawałkach, ułatwia to miksowanie), łyżkę budyniu i 2 łyżeczki przyprawy do sernika. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Następnie do naszej serowej masy dodajemy ubite białka
Słodkie okruszkiBudyń przygotowany w domu własnoręcznie to prawdziwa kwintesencja smaku, na prawdę, spróbujcie, bo warto. Być może część z Was nie będzie już nawet chciała słyszeć o budyniu przygotowanym ze sklepowej torebki ;) Potrzebujemy: 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru szczypta soli 40 g mąki ziemniaczanej W rondelku umieszczamy 300 ml mleka, cukry i sól
MamaOskarkamasa: Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch. Na koniec całość polewamy jeszcze polewą
Bon appetit mon amieok.15 min zrobić na środku krzyż nożem, gdyż ciasto jest dość rzadkie i może powstać zakalec. Składniki na masę budyniową : trochę mniej jak 0,5 l mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo : masa kajmakowa (u mnie orzechowa) orzechy pokruszone (dowolne, ja użyłam ziemnych) Upieczone
Banana Smilesłyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy(...)minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać stopniowo przesiany cukier. i ubijać dalej. Następnie dodać budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia powoli dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyjąć
Camilla w kuchniŚliwkowy budyń jaglany to jesienna propozycja na wykorzystanie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Ugotowana jaglanka, zmiksowana z jogurtem, syropem klonowym i powidłami śliwkowymi z dodatkiem granata i fig, z dużą ilością cynamonu to jedno z tych dań od których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki(...)wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł na gładką masę. W tym momencie można schłodzić budyń lub podać na ciepło z granatem i figą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaJest cudownie kremowy, delikatny i wprost rozpływający się w ustach. Inspiracja z Kwestii Smaku. Pysznie polecam! SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2200 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 6 jajek MASA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek około 1/4 szklanki cukru 3 łyżki kisielu truskawkowego (op.30 g) POLEWA JOGURTOWA 300 g jogurtu(...)serowa: Piekarnik nagrzej do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy około 30 cm. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj mascarpone, budyń, cukier i cukier wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników. Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię
Kuchnia bezglutenowakremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2 kg jogurtu greckiego 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka aromatu waniliowego 6 jajek MASA WIŚNIOWA 800 g wydrylowanych wiśni około 1/2 szklanki cukru 1 kisiel wiśniowy Schłodzony jogurt grecki dobrze(...)stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy około 28 cm: wyłóż spód papierem do pieczenia. Do misy miksera włóż przygotowany serek jogurtowy. Dodaj budyń, cukier i aromat wanilinowy. Miksuj bardzo krótko na małych obrotach miksera, a następnie dodawaj kolejno jajko i krótko miksuj – tylko do połączenia składników. Masę wylej na tortownicę i wyrównaj powierzchnię
Kuchnia bezglutenowaProste. Szybkie. Smaczne :) Naleśniki budyniowe (4 szt.) 2 jajka 100 ml mleka (u mnie mleko kokosowe) 2-3 łyżki mąki ryżowej Ulubiony budyń 35g bez cukru (waniliowy) Budyń mieszam z mlekiem i dodaję pozostałe składniki. Smażę z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni. Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku Malinowy
Tetiisherisię je ekspresowo a to chyba wystarczy aby Was zachęcić do ich przygotowania. Składniki na około 10 sztuk; 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka budyniu czekoladowego 5 dag cukru (lub więcej) 2 jajka pół szklanki mleka 6-7 łyżek oleju 1 duża gruszka Przygotowanie; Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek(...)pieczenia, cukier a także budyń (proszek), do drugiej miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći
Radość kipiąca uśmiechem.Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej cytryny 3 łyżki budyniu waniliowego (40 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek deserowego sosu wiśniowego 10 herbatników maślanych Do misy miksera wkładamy ser. Zaczynamy miksowanie, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Wbijamy jajka(...)Cały czas miksując wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlewamy wyciśnięty z cytryny sok oraz startą skórkę cytrynową. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy
VioletoweKucharzenie