budyń - 12640 przepisów (strona:403/843)

“Naturalna kuchnia wegetariańska” – recenzja 183

Najnowsze wydanie zawiera kolorowe zdjęcia, bez których nie może obejść się już żadna książka kucharska. Przepisy są przeredagowane, ale przede wszystkim ich odbiór jest już zupełnie inny. Budyń z kaszy jaglanej czy kotlety sojowe weszły już na stałe do naszej kuchni i jedzą je nawet mięsożercy. “Naturalna kuchnia wegetariańska” zawiera sporo przepisów podstawowych na zupy, kotlety czy chleby, więc będzie(...)przeprowadzają badania nutrigenetyczne . Nie do pomyślenia w czasach, gdy wyszło pierwsze wydanie “Naturalnej kuchni wegetariańskiej”.   Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii

Ugotowane pozamiatane
3 BIT 183

Składniki: 6 paczek herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 paczka margaryny 400 ml śmietany kremówki 18% 2 bite śmietany Śnieżki czekolada gorzka Sposób przygotowania: Zaczynając od spodu: Dno formy wyłożyć warstwą herbatników. Posmarować masą krówkową. Masę krówkową przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową. Aby ją przygotować  należy  ugotować budyń

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Szarlotka. 97

łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sok z 1 cytryny -odrobina wody Piana z białek: -białko z 6 jajek -2 łyżki cukru pudru -1 opakowanie budyniu waniliowego -1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Ugniatamy gładkie ciasto. Wkładamy(...)powinna być zbyt rzadka. Dokładnie mieszamy by pokryło wszystkie jabłka. Dodajemy cynamon i znowu mieszamy. Wykładamy na upieczony spód Piana z białek: Do miski wlewamy białka. Dodajemy cukier puder, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na sztywną pianę. Wykładamy na jabłka. Na pianę z białek skubiemy resztę ciasta. Pieczemy kolejne 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdyby wierzch się zbyt przyrumieniał

Magia jedzenia.
Sernik z frużeliną żurawinową 177

jajek szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Frużelina żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny 150 g cukru 200 ml wody 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki żelatyny WYKONANIE Piekarnik(...)Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku, każdorazowo miksując). Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć masę serową z białkami mieszając szpatułką

Passions hobbies life
Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym 165

proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 jajko ¼ szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 9 łyżeczek masy orzechowej Krem: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (40 g) 80 g masła Ozdoby do dekoracji Muffinki: W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy(...)proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Garnek przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Masło ucieramy na puch i kolejno dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na gładki krem. Dekorujemy muf finki

VioletoweKucharzenie
Wegański pudding z daktyli i fig 201

Pudding to rodzaj kleistego ciasta, u nas mylnie kojarzony z budyniem, a jak by na siłę szukać podobieństwa to powiedzmy konsystencją przypomina połączenie budyniu z ciastem. Ten rodzaj wypieku jest bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i wcale się temu nie dziwię, bo ma cudowną kojąca moc, ta lepkość, ta słodycz…. Fantastycznie smakuje na ciepło podany np. z gałką lodów

greenscarf
Sernik z brzoskwiniami 162

Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek   25 dag margaryny Masa serowa: 5 jajek 1 kg zmielonego sera 1 budyń śmietankowy bez cukru 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Beza: 5 białek 1 kisiel wiśniowy  1 szklanka cukru Dodatkowo: brzoskwinie z puszki Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy  i dzielimy(...)lodówki. Drugą częścią wylepiamy blaszkę posmarowaną masłem i posypan ą bułką tartą. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: Margarynę ucieramy z żółtkami, dodając cukier, budyń i ser. Masę łączymy z ubitymi białkami na sztywną pianę. Masę wykładamy na wystudzone ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni . Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo

Pyszności Słodkości
Ciasto kokosowe z ananasem 196

coś dla siebie. Składniki (blaszka 30x20):  ciasto: 1/2 kostki masła 35 dag mąki 10 dag cukru 2 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa budyniowo-kokosowa 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 8 łyżek cukru puszka ananasów masa kokosowa 2 jajka 10 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kostki masła Sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto. Masło rozdrabniamy. Wlewamy(...)pieczenia. Wyrabiamy ciasto do czasu aż stanie się elastyczne. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasy kroimy na małe kawałki. Sok zachowujemy i przelewamy do innego naczynia. Budynie rozrabiamy w soku. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dodajemy rozrobioną masę budyniową cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy kawałkami ananasa. Przygotowujemy masę

Pobite gary Barbary
Prince polo 214

lśniąca. Następnie delikatnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką lub szpatułką. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Krem: 1,5 kostki masła 800 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wódki 600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym(...)mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy

Cynamonowe szczęście
Kolorowa karpatka 424

litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Wanilia i Kardamon
Wegański budyń czekoladowy z kawą, kokosem i whiskey, Dobrze się rozmawia w miłym towarzystwie 120

Dziś udoskonalona wersja tego budyniu, który świetnie nadaje się jako krem do ciast (przepis na pyszne, bezglutenowe ciasto czekoladowe z jego wykorzystaniem wkrótce na blogu). Dzięki paście kokosowej jest aksamitnie gładki. Gdy pominiemy alkohol, można go przelać do słoiczków i wziąć do pracy/szkoły. Budyń przygotowujemy jak ten , ale dodajemy do niego na końcu gotowania, razem z czekoladą, następujące składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie 152

sernikowy 125 g miękkiego masła Ekstra z Wielunia 1 szklanka cukru skórka starta z 1 i 1/2 pomarańczy 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 jajka 1 łyżeczka budyniu waniliowego (proszek) Na spód: 200 g markizów chałwowych* 100 g masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia sernika dowolne ozdoby *u mnie czekoladowo-waniliowe z masą chałwową Przygotowanie: Zaczynamy od spodu(...)drobnych oczkach) z 1 i 1/2 pomarańczy i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Miksujemy na puch. Następnie dodajemy łyżka po łyżce ser (gdzieś pomiędzy dodając łyżeczkę budyniu), cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach. Blaszkę z przygotowanym spodem wyciągamy z lodówki. Masę serową wylewamy na nasz spód. Sernik pieczemy

Słodkie okruszki
Ajerkoniakowy snikers 136

masę orzechową: 125g margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 200g posiekanych orzechów włoskich Wszystkie składniki dodajemy do rondla, mieszamy, gorącą masę wykładamy na surowe ciasto. Dodatkowo: 1 ½ opakowania budyniu waniliowego przygotowanego zgodnie z opisem + kila łyżek ajerkoniaku 1 puszka masy kajmakowej   Wykonanie: z wszystkich składników czyli mąki, cukru, cukru waniliowego, sody, jajek, żółtek, margaryny, mleka   oraz miodu(...)częścią ciasta postępujemy identycznie, natomiast na 3     część ciasta wykładamy gorącą polewę orzechową i     dopiero     pieczemy ciasto studzimy, układamy warstwy : ciasto-  gorący budyń- ciasto- masa kajmakowa-ciasto z polewą orzechową  ciasto najlepsze jest na drugi dzień

Jadło i czytadło
Sernik wiedeński 154

tłustego sera (może być w wiaderku, ale zwróćcie uwagę na skład, by nie zawierał żadnych zagęszczaczy) 5 jajek 100ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru 1 op. budyniu waniliowego (40g) ziarenka z laski wanilii 80g rodzynków polewa: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao  Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 godziny przed planowanym pieczeniem(...)zmielić dwukrotnie (jeśli używamy sera z wiaderka - pomijamy ten krok). Jajka utrzeć z cukrem, wlać śmietankę, dodać ziarenka wanilii, wsypać budyń, dodać ser. Zmiksować na jednolitą masę, ale nie ubijać. Do masy serowej dodać rodzynki, wymieszać. w międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180stC. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć papierem, wlać masę serową. Tortownicę umieścić na środkowej półce piekarnika, a na dno piekarnika

Obiad gotowy
Tarta z jagodami 200

dałam pół na pół z pełnoziarnistą) 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśniej śmietany nadzienie: 300ml jogurtu greckiego 1 duże jajo 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego 1 szklanka jagód Mąkę przesiać z cukrem pudrem, masło posiekać z mąką, dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć od lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 190stC, zdjąć papier z kulkami i piec jeszcze ok 12 minut w temp. 180stC. Jogurt wymieszać z cukrem, jajkiem i budyniem, wylać na podpieczony spód tarty, wyłożyć jagody. Tartę piec ok. 25 minut w temp. 170stC, (aż masa jogurtowa się zetnie). Smacznego! *z pozostałego ciasta wykroiłam kwiatki, upiekłam je i udekorowałam

Obiad gotowy