wlej do kubka i wymieszaj z obiema mąkami (ziemniaczaną i pszenną). Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaj do niego dobrze rozmieszane mąki. Całość chwilę jeszcze gotuj, mieszając. Ugotowany budyń odstaw do przestudzenia. Margarynę (ja użyłam masła roślinnego) utrzyj w misce mikserem. Do puszystego tłuszczu dodawaj stopniowo, mieszając, zimny budyń. Wystudzone ciasto wyjmij z keksówek i pokrój na równe kawałki
blog.moje-pasje.infoWYMIARY BLACHY: 25*25 CM. Składniki na ciasto: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, 4 płaskie łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na krem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny!). Składniki na masę kawową: 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka", 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie(...)Masę wylewam na blachę wcześniej nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piekę około 25 minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną
JejKuchniaTulipan Składniki: 2 szklanki mąki 6 jajek 20 dag margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Przygotowanie: W dużym naczyniu ucieramy margarynę z cukrami. Dodajemy powoli żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy(...)masę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką. Całe ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao. Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy
Lawendowe NieboPieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut. Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml smietanki
Słodkości i nie tylkostopni 2. Gotowe ciasto rozwijamy i pozostawiamy na załączonym papierze do pieczenia, zawijamy ok 1 cm brzeg do okola, pieczemy ok 15-20 min na złoty kolor 3. Budyń - do rondla dodajemy mąkę, cukier, żółtka i mieszamy za pomocą rózgi, dolewamy mleko i stawiamy na gaz, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą noża wyskrobujemy nasionka i wraz z rdzeniem dodajmy(...)kiedy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i pozwalamy wystygnąć, usuwamy rdzeń wanilii 4. Ciasto wyjmujemy i czekamy aż wystygnie 5. Owoce myjemy i odszypułkowujemy 6. Zimne ciasto smarujemy zimnym budyniem, układamy dowolnie owoce, podajemy
Słodki Kompromisszklanki mąki pszennej 1 żółtko 100 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru masa serowa : 1 kg twarogu 1,5 budyniu waniliowego 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 szklanka drobnego cukru kilka kropli aromatu cytrynowego beza : 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo : mały słoiczek konfitur(...)minut do zamrażarki. Ciastem wykładam spód blachy, nakłuwam widelcem. Piekę przez 20 minut w 180 stopniach (do zarumienienia). Masa serowa: do miski przekładamy ser, dodajemy jajka, żółtka, cukier, budyń, mleko, olej i aromat - całość miksujemy do połączenia składników. Podpieczony spód ciasta wyciągamy z piekarnika, smarujemy konfiturą. Na wierzch wykładamy masę serową. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPiec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem budyniowy: 500ml mleka, 250g masła lub margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, puszka kajmaku (460g). Szklankę mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozrobić budyń oraz
Z miłości do słodkościSkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe jaja 3 żółtka masa serowa: 500 g twarogu 1 budyń śmietankowy 150 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru galaretka Wykonanie: ciasto: Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Kolejno dodawać jajka(...)minut. masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie. Do rondelka włożyć masło, ser, cukier i jaja i wszystko razem gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać rozpuszczony budyń w kilku łyżkach mleka. Gorącą masę wylać na pierwszy blat. Przykryć drugim blatem. masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Włożyć do rondla z nieprzywierającym dnem
Pysznie & Pięknieherbatników 100 g białej czekolady 100 g masła masa serowa 1 szklanka drobnego cukru 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego) 200 ml śmietanki 30% 5 jaj 1 budyń waniliowy 1 puszka masy kajmakowej 3 czubate łyżki kaszy mannej łyżeczka pasty waniliowej Wykonanie: Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło rozpuścić(...)rondelku. Wystudzić. Herbatniki, czekoladę i masło połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową dobrze razem zmiksować. Delikatnie na bardzo małych obrotach dodać ubite białka. Masę pozdzielić na dwie części. Do jednej części dodać 3/4 puszki masy kajmakowej. Zmiksować ale nie dokładnie. Dobrze
Pysznie & Pięknieszklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego pół kostki masła dwa jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 gram białej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady dodatkowo: drobne owoce sezonowe dwie galaretki dopasowane smakiem do owoców Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych(...)dwóch rondelków i oba nadal trzymać na wolnym ogniu. Do jednej masy dodać czekoladę białą, a do drugiej czekoladę gorzką. Mieszać aż czekolady się rozpuszczą i dobrze połączą. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać aż masy zgęstnieją. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim. Masę jasną
Pysznie & Pięknietarce o dużych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka, smażyć kilka minut. Dodać wodę i suchą galaretkę i smażyć jeszcze kilka minut. ----------- Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. ----------- Na pierwszy placek ciasta wylać jeszcze ciepłą masę jabłkową. Po przestudzeniu wyłożyć na nią masę budyniową i przykryć drugim plackiem. ---------- Wszystkie składniki polewy włożyć do garnka
Pysznie & Piękniejajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje(...)Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Piękniejajku przez cały czas ucierając. Ciasto podzielić na pół i rozsmarować na dwóch jednakowych natłuszczonych niedużych blaszkach. Piec około 40 minut w temp.180°C. Z podanych składników przygotować budyń. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami(...)cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Masą budyniową przełożyć dwa blaty ciasta i po wierzchu posypać cukrem pudrem z domieszką kakao. Schłodzić w lodówce
Pysznie & Pięknieciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko ciastem. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową i upiec wszystkie na złoty kolor w 180°C. Ugotować budyń: w połowie szklanki mleka wymieszać składniki po czym dodać je do powoli gotującego się mleka z cukrem. Mieszać energicznie by nie utworzyły się grudki. Ostudzić. Dla tych co wolą bardziej(...)maślane kremy proponuję dodać masło, a krem będzie bardziej karpatkowy. Masło utrzeć do białości i dodawać po łyżce budyniu. Na jeden upieczony blat ciasta rozsmarować krem budyniowy. Przykryć drugim blatem, na którym rozsmarować należy kajmak. Całość przykryć blatem z polewą orzechową
Pysznie & Pięknieinny mój wypiek: Styropian ( klik ) - podobną wersję sernika bez sera. Zapewniam, że obie są rewelacyjne. (Forma o wymiarach 26 x 30 cm) 3 jogurty greckie po 400 ml 3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru) 8 jajek 1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej) 1 szczypta soli Dodatkowo: biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe(...)jedna z nich powinna być na tyle duża, aby pomieściła wszystkie składniki. W największej misce należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem, w kolejnej połączyć jogurty z budyniami, a w ostatniej ubić (na sztywną pianę) białka z solą. Następnie masę żółtkową dokładnie połączyć z masą jogurtową i stopniowo z ubitymi białkami. Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać
Di gotuje