budyń - 12640 przepisów (strona:414/843)

Mleczno owocowy krem z makaronem. 137

tylko kolokwialnie mówi się...nie bo nie. Moja zupa niby mleczna, ale nie do końca. litr mleka szklanka jagód 2 goździki szczypta soli cukier brzozowy do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego 200 g makaronu wstążki Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Trzy czwarte mleka zagotowujemy z goździkami, w reszcie rozprowadzamy budyń. Zagęszczamy proszkiem gotujące się mleko i gasimy palnik

Dieta moja pasja
MINI SERNICZKI Z MARKIZAMI 156

pyszne małe serniczki, na markizowym spodzie oraz posypane z wierzchu pokruszonymi ciasteczkami, pychotka !!!   SKŁADNIKI na 12 sztuk Serniczki 400g twarogu, ¼ szkl. cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 jajko, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ szkl. śmietany 18% Krem: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 2 opakowania markiz blacky WYKONANIE  Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy(...)jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem. Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy ok 25-30 min w 160 stopniach. Studzimy. Krem: W ¼ szkl. wrzątku rozrabiamy żelatynę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, przekładamy do szprycy, dekorujemy serniczki. Kilka ciastek odkładamy, resztę kruszymy. Pokruszonymi ciastkami posypujemy wierzch

słodki bratek
Sernik pychotka pod kokosową pierzynką 336

piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego  szklanka cukru pudru (moje szklanki maja po 250 ml)  2 budynie śmietankowe  szklanka mleka 0,5 szklanki oleju  łyżka prawdziwego cukru waniliowego bądź opakowanie kupnego (ok. 16 gram) 4 żółtka 2 całe jaja łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie(...)zmielić dwukrotnie w maszynce. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać po kolei do sera pianę z białek, olej, cukier waniliowy, żółtka i rozpuszczone w mleku budynie. Dokładnie wymieszać mikserem na średnich obrotach.  Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.  Kokosowa chmurka: piana: 4 białka  4 łyżki cukru pudru

Krakowskie smaki Ani
Miodowy sernik 153

twarogu w kostce 4 jajka 2 łyżki mleka w proszku ½ szklanki mleka skondensowanego 3 łyżki miodu prawdziwego 1  laska wanilii Dr.Oetker 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki  budyniu śmietankowego Dr.Oetker Dodatkowo: polewa z białej czekolady posypka Lion posiekane trufle Jak wykonać ? Ciasto: Wszystkie składniki umieścić  w misce, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą(...)docisnąć  palcami do formy, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej. Masa serowa: Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane , wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka wlewamy miód i całość misujemy blenderem do uzyskania gładkiej kremowej masy. Jeśli nie mamy blendera twaróg należy zmielić

Wanilia i Kardamon
Słodki "Salceson" 170

przygotowania prościutkie, więc raz dwa na zakupy i na niedzielę macie czekoladowy, pełen bakalii i galaretki deser. Składniki: 2 paczki herbatników 25 dkg masła 25 dkg cukru pudru 1 budyń czekoladowy 5 dkg kakao 20 dkg galaretek w cukrze 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów 10 dkg skórki pomarańczowej 2 jajka 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: 1. Bakalie posiekać niezbyt(...)drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem. Bakalie wymieszać z budyniem, kakaem oraz na końcu z jajkami. Dodać do masy z masła i cukru. 2. Żelatynę zalać ok 4 łyżkami wody, tak by cała nasiąkła i stężała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub zagotować 1/2 szklanki mleka i nim zalać stężałą

Kuchnia w czekoladzie
Kremowy deser waniliowy (na mące kukurydzianej) 161

Uwielbiam szybkie, mleczne desery. Dziś zapraszam Was na przepis na kremowy deser waniliowy na mące kukurydzianej. Jest, to moja wariacja na temat domowego budyniu. Do tego kilka pysznych czekoladowych herbatników (u mnie delikatne i bez cukru) i deser gotowy. Spróbujcie, warto czasem sobie umilić jesienne popołudnie. Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki mleka (500 ml) 3 1/3 łyżki mąki kukurydzianej(...)mąką kukurydzianą. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka, mieszając. Całość gotujemy do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Ja lubię jak deser ma konsystencję ciut rzadszą od tradycyjnego budyniu (ala krem). Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Na dno dwóch szklanek wkruszamy po jednym czekoladowym herbatniku. Następnie nakładamy nasz waniliowy krem, wierzch zdobimy pokruszonym herbatnikiem (pół herbatnika na 1 porcję). Deser podajemy

Słodkie okruszki
Ciasto pijak z galaretką 6153

budyniowy: Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. W szklance mleka zmiksować żółtka i mąki na jednolitą masę. Wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Na końcu wlać około 50 ml spirytusu i wymieszać. Galaretkę przygotować

Ala piecze i gotuje
Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami) 149

gram mąki orkiszowej - 1 jajko - 150 gram margaryny do pieczenia - 100 gram cukru trzcinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - szczypta soli budyniowa masa: - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 300 ml mleka - 2 łyżki cukru - 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego  jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę(...)dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi na opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam. Przygotowuję jabłka: Jabłka obieram, kroję w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem. Na ciasto wykładam jabłka, na to masę budyniową, na wierzch ścieram

Wielopokoleniowo
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 140

pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 całe jajka 1 żółtko 1 cukier wanilinowy (16 g) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mleka 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki budyniu waniliowego Dodatkowo: ok. 300 śliwek (raczej twardych) cukier puder do posypania Wykonanie:  Masło, cukier i cukier wanilinowy ucieramy mikserem do puszystości. Następnie dodajemy jajka i żółtko - chwilę miksujemy(...)nich dodajemy  mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieramy mikserem do połączenia się składników. Na koniec wlewamy porcjami mleko i dodajemy kaszę mannę i budyń waniliowy. Gdy ciasto jest gładkie, a wszystkie składniki dokładnie połączone ze sobą wylewamy je na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. na cieście układamy ćwiartki śliwek - skórką do ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st

Walijskie Pichcenie
Sernik z orzechową kruszonką 172

mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki orzechów włoskich 150 g masła 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g twarogu 100 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 3 jajka Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę i cukier, wymieszać, posiekać z masłem. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki, resztę rozwałkować do natłuszczonej formy(...)wymiarach 28 x 24 cm, Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Przygotować masę serową - ser, masło, cukier budyń i żółtka dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na górę zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto. Piec przez około 40 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 402

dnia :-) Składniki:  3 szklanki maki pszennej 5 żółtek 200 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe 5 białek 3/4 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki oleju 1,5 kg jabłek Białka oddzielam od żółtek. Na stolnicę przesiewam mąkę, mieszam ją z proszkiem do pieczenia i cukrem(...)niego ciasto i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy, studzimy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce (na tej stronie, na której ścieramy np ogórki). Białka ubijamy, dodajemy do nich stopniowo cukier i budynie. Na końcu wlewamy delikatnie olej.  Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, na jabłka budyniowa piankę i na piankę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut

kruche babeczki
Sernik waniliowo – czekoladowy „Zebra” 130

dobrej gorzkiej czekolady (stopionej w kąpieli wodnej) – 1/3 szklanki kwaśnej śmietany – 3 jajka – 3 łyżki masła – 1/2 szklanka cukru – cukier waniliowy – budyń waniliowy – ok. 3 łyżki mąki (u mnie bezglutenowej np. ryżowej) W celu przygotowania „Zebry” utrzyjcie na jasną puszystą masę masło z cukrem i cukrem waniliowym. Porcjami dodawajcie ser oraz śmietanę, cały(...)czas ucierając otrzymywaną masę. Następnie wbijcie jajka i dodajcie mąkę wraz z budyniem. Tak przygotowane ciasto rozdzielcie na dwie części. Do jednej z nich dodajcie stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Na koniec wlewajcie do formy na przemian jasne i ciemne ciasto, które należy włożyć do rozgrzanego piekarnika na 50 – 60 minut i piec w temperaturze 190 stopniu. Dajcie

Szybko Tanio Smacznie
Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą. 4933

szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20 kg twarogu w kostce półtłustego 5 białek-z ciasta kruchego 5 jajek 10 dag masła 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka 1 tabliczka białej czekolady 3 łyżki manny błyskawicznej ¾  szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Polewa z białej czekolady czekoladowe spagetti Jak wykonać(...)przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg z kostki umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry,  białka oraz całe jajka, wlewamy mleko, wsypujemy budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy, wsypujemy manną i mieszamy

Wanilia i Kardamon
Dyniowy sernik z sosem toffi 147

krotnie zmielonego) w temperaturze pokojowej 100 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 200 g puree z dyni 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku (40 g) Świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy Sos toffi: 60 g brązowego cukru 1 łyżka miodu 60 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) 30 g masła(...)średnicy ok. 25 cm. Spód dociskamy. Formę wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Masa serowo-dyniowa: W misce umieszczamy twaróg, śmietankę, jajko, cukier, puree z dyni, waniliowy budyń oraz skórkę pomarańczową. Miksujemy krótko, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy (tylko do połączenia składników). Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni

MyCookBook.pl