bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam! Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek(...)pieczenia, budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 25-30 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na na dwa blaty. Banany kroimy na pół po długości, skrapiamy sokiem cytrynowym. Przygotowujemy galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat
Tagebuch po polskuszklanka mąki krupczatki 200 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka, ewentualnie 1 łyżka śmietany Pianka: 4 białka ½ szkl. cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/3 szkl. oleju Dodatkowo: maliny i jagody, cukier puder WYKONANIE Ciasto: blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy budyń oraz olej, mieszamy. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto, układamy maliny i jagody (lekko wciskając w pianę), ścieramy mniejszą część odłożonego kruchego ciasta. Pieczemy ok. 30-35 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
słodki bratekwiem czy "ulepszoną", bo oba serniki smakują bosko. Sernik otulony mnóstwem piankowych obłoczków, smakuje obłędnie i bardzo szybko znika. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 400g jogurtu naturalnego 2 budynie śmietankowe 6 jajek 1,5 szklanki cukru pudru Obłoczki: 6 białek 1 szklanka cukru pudru W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż do otrzymania pięknej, gęstej żółtej(...)masy. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą
Gotowanie i blogowaniebardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Do wypieku użyłam mąki Młyny Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka mąki tortowej Młyny Stoisław 1 budyń toffi Winiary 1 szklanka cukru 4 jajka 1/4 szklanki oleju 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 8 serków Danone waniliowych ( po 150 g ) 7 śmietan fixów(...)powideł śliwkowych lub dżemu 200 g białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki około 25 kakaowych herbatników Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy budyń, mąkę z proszkiem i olej, wszystko delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka( moje ciasto piekło się około 35/40 minut
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki mąki, najlepiej krupczatki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 6 żółtek 300 gramów zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki 2 łyżki zimnej wody 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (3 x 35 gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron(...)wiórki, z pozytywnymi efektami. Tak przygotowany spód trzeba podpiec w 190° przez 20 minut, a następnie wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, powoli dodajemy do nich cukier, suchy budyń, następnie również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania
Patchworkszklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 słoiczek powidła śliwkowego, bądź innego Polewa: 180 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej reszta powidła śliwkowego Przygotowanie: Krem budyniowy(...)mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z palinka, dodaj masło i energicznie wymieszaj do połączenia się składników, ostudź. Biszkopt (30x40): Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier. W międzyczasie
Kulinarna (nie)codziennośćCzytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski(...)wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy
Słodkie okruszkimonte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Chcesz być na bieżąco? Dołącz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comcukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe (proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki malin 1 łyżeczka mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy(...)lodówki na czas przygotowania masy. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec dosypujemy po trochu cukier puder i cukier waniliowy, następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, dosypujemy po trochu budyń w proszku, dodajemy jogurty i miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto. Maliny posypujemy łyżeczką mąki, potrząsamy aby wszystkie były obsypane, następnie równomiernie wysypujemy na masę. Zamrożoną część ciasta ścieramy
Pelusiowa Kuchnia150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram
Tradycyjna kuchnia Kasipołączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany(...)budyń śmietankowy 2/3 szkl kaszki manny 500 g śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika. Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę
Smakołyki Asiłyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Budyniowa pianka 7 białek 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto(...)pieczenia. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż piana będzie błyszcząca. Następnie przesiewamy budynie z mąką ziemniaczaną, miksujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy olej, cienkim strumieniem, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Pianę wykładamy na podpieczony blat. Układamy pokrojone w kostkę owoce
Czerwona PorzeczkaCzytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Składniki: (na tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka L 1 1/2 łyżki budyniu o smaku śmietankowym (u mnie bezglutenowy z eSłoneczko ) 2 małe słodkie gruszki cukier puder do oprószenia ciasta szczypta soli Przygotowanie: Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Do jednej miski(...)wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura jabłkowa robiona w domu lub kilogram jabłek już obranych z usuniętymi gniazdami i obrane ze skórki budyń śmietankowy z cukrem 500 ml mleka Pokrój w kostkę zimne masło i przełóż do miski. Wszystkie składniki na ciasto wyrób na gładką kulę, którą podziel na 2 części. Jedną włóż(...)blachy nakłuj widelcem w kilku miejscach. Jabłka pokrój w plasterki. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem jeśli lubisz. Należy skropić je sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłka, rozłóż na niepodpieczonym cieście. Ugotuj budyń i wylej jeszcze gorący i gęsty na jabłka . Lekko rozprowadź po wierzchu. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach. Mnie pomógł robot, w kilka sekund miałam już wióra
Z Kuchni Do Kuchniszklanki mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ½ szklanki oleju + maliny lub inne owoce (około 1 szklanka) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze(...)stopni przez 20 minut. Wykonanie masy: Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem
Tradycyjna Kuchnia