budyń - 12640 przepisów (strona:420/843)

Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 448

większego kubka odlewamy szklankę mleka, pozostałe zagotowujemy z cukrem i kawą rozpuszczalną. W zostawionym mleku rozpuszczamy obie mąki i wlewamy na gotujące się kawowe mleko - chwilę gotujemy aż uzyskamy budyń kawowy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego, kawowego budyniu i dokładnie miksujemy aż do jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy. Masa

Kolorowy Przepisownik
Biszkopt ze śliwkami 172

jest jego idealnym dopełnieniem.  Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania budyniu waniliowego szklanka mleka łyżka cukru 60g masła Dodatkowo: śliwki cukier puder Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna, łączymy z mąką ziemniaczaną(...)wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem

Wrzosowa Polana
sernik w herbatnikach i powidłach 334

Składniki: 2 kg sera na sernik ( z wiaderka, użyłam waniliowego) 10 jajek 1,5 szklanki cukru  1 szklanka oleju 4 łyżki kaszy manny  3 opakowania budyniu waniliowego  pomarańcza dodatkowo: 2 duże opakowania herbatników kakaowych 450 g gęstych powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki(...)wrzątku Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera, kaszę mannę, budynie. Dodać także skórkę otartą z pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlać olej i połączyć. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kremówka 147

zagotować mleko z cukrami, po zagotowaniu dodać kremówkę, wymieszać i ponownie zagotować. W międzyczasie żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować budyń, często mieszać, by nie utworzyły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierać. Na spód blaszki wyłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego, na wierzch

Domowa cukiernia Ewy
ciasto pijak 87

minut. Wyjąć, wystudzić, delikatnie odkleić papier. W 1/2 szkl mleka rozrobić żóltka oraz obie mąki. Resztę mleka z cukrem zagotować, na wrzące wlać masę żółtkową, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, następnie łyżka po łyżce dodawać budyń. Na biszkopcie rozsmarować dżem, położyć ciasto bezowe. Wyłożyć krem. Biszkopty moczyć w alkoholu, układać na kremie. Czekoladę połamać na kawałki, dodać

6niebo
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 151

się w cieście! tortownica o śr. 26cm   Składniki:    5 jajek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  200g masła lub margaryny, szklanka cukru,  1 budyń waniliowy (40g),  łyżeczka proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki cynamonu,  łyżka cukru waniliowego,   szczypta soli,  500g śliwek. Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodać cukier(...)dwóch partiach i utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć

Z miłości do słodkości
Szarlotka z bezową pianką i malinami 256

słodka chwila rozgrzewjąca Dr.Oetker 2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem 2 łyżki wody Bezowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru waniliowego 1 duży  budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki oleju Dodatkowo: ½ litra świeżych malin Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki(...)jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić. Bezowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z gruszkami 155

część rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm) zapiec na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce.  Pianka: 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 5 białek kilogram gruszek  1/2 szkl. kaszy manny szczypta soli Białka ubijamy  z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy budyń i całość dokładnie

Cynamonowe szczęście
Ciasto Kilimandżaro 624

mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty. Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek  z składnikami

Aromatyczne Podróże
Placek czeski 160

mleka zmiksować z mąką i jajkami na gładką masę. Zagotować 300 ml mleka. Do gotującego się mleka wlać mieszankę z mąką i jajkami i mieszając zagotować. Gotować budyń około 1 minuty. Wystudzić pod przykryciem. Masło zmiksować z cukrem i wanilią na puszysty krem i dodawać po 1 łyżce budyniu. Za każdym razem zmiksować do połączenia. Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej

Posadzone i zjedzone
Pączki z kremem budyniowym 183

utrzeć do białości i puszystości. Dodać 5 łyżek mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować *. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić. * ja gotowałam krem w garnku do gotowania mleka (z gwizdkiem, z podwójnym dnem wypełnionym(...)wodą) Od kiedy mam taki garnek, zawsze gotuję w nim budyń i kremy na bazie żółtek i mleka. Nic a nic nie przywiera do dna i się nie przypala. Ciasto na pączki: 500 g mąki pszennej tortowej 50 g drożdży świeżych (lub 15 g drożdży suchych) 50  cukru 250 ml mleka 4 żółtka 1 jajko 50 g masła rozpuszczonego

Posadzone i zjedzone
Waniliowa panna cotta 136

Mogłabym się założyć, że bardzo dużo z nas będąc dzieckiem, jako pierwszy deser wykonany bez niczyjej pomocy wybrało budyń, kisiel lub galaretkę z paczki. Prosty, samodzielnie przeczytany przepis na odwrocie opakowania, a później satysfakcja, że deser się udał. Częstowanie rodziców, rodzeństwa, babć i dziadków. I to wyczekiwanie na pomruki zadowolenia i słowa uznania:) Ja od dziecka mam słabość do deserów(...)jedzonych łyżeczką z miseczki. Bardzo lubię budyń , ale teraz już robię go sama od podstaw. Dziś, na przekór pogodzie, szaro-burej, deszczowej niedzieli, jaką mamy w Trójmieście, zapraszam na panna cottę - prosty, super szybki, dziesięciominutowy, jadwabisty deser, który będzie potrafiło zrobić dziecko z podstawówki. To moja, maksymalnie uproszczona wersja. Najbardziej lubię z wiórkami czekolady, lecz można podawać z sezonowymi owocami

Posadzone i zjedzone
Domowy snickers 1 (tylko 4 składniki - bez cukru, bez nabiału) 113

monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry  Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Chcesz być

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Pyszna i szybka babka bez miksera 164

pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (proszek) niespełna 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka klasy L Babkę upiekłam w dwóch mniejszych formach PapilArt (155x60x55(...)Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, łyżkę budyniu (proszek) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, znów mieszamy.  Kolejno wbijamy 3 całe jajka, całość mieszamy. Na koniec wlewamy przestudzaną rozpuszczoną margarynę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie

Słodkie okruszki
Ciasto Jamajka 430

bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam!  Jamajka Składniki: 5 jajek 1/3 szkl cukru pudru 100g mąki 2 łyżki kakao 2 suche budynie czekoladowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 banany 2 galaretki cytrynowe 500g śmietany kremówki 1/3 szkl cukru 150g mascarpone dżem brzoskwiniowy Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek(...)pieczenia,  budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 25-30 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na na dwa blaty. Banany kroimy na pół po długości, skrapiamy sokiem cytrynowym.  Przygotowujemy galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat

Tagebuch po polsku