sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego • 4 jajka • 1 budyń śmietankowy Masa czekoladowa • 250 g masła • 200 g cukru – 1 szklanka • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki wody • 4 czubate łyżki kakao • 300 g mąki – 2 szklanki • 4 jajka(...)mąkę i wymieszać. Masa serowa • Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund cały czas ubijając. • Na koniec wsypać budyń i wymieszać. • Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej. • Masa serowa wychodzi dość płynna. • Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować
To co kochampisankom. Zielony, bo to kolor nadziei! Składniki: Sernik • 1 kg sera białego mielonego, np. Piątnica • 6 jajek • 1 szklanka cukru • skórka z 3 cytryn • 1 duży budyń śmietankowy bez cukru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • masło i 2 biszkopty do tortownicy Polewa • 1 duża śmietana 18% – 450 g • 4 łyżki cukru • 1 łyżeczka mielonej japońskiej(...)osuszonych. Uważać, aby nie zetrzeć białej skórki bo jest gorzka. • Dodawać po jednym jajku co 30 sekund,aż poprzednie utrze się z serem. • Na koniec dodać budyń i śmietankę. Wymieszać. • Wylać masę serową do formy. • Tortownicę wstawić na przedostatnią półkę w piekarniku. • Piec 45 minut. Polewa • Mielony proszek herbaciany zalać gorącą wodą
To co kochamproszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto(...)cukrem. Ja zostawiłam na noc. • W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem. • Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować. • Masę budyniową wylać na podpieczony spód. Beza • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. • Na koniec wymieszać z mąką ziemniaczaną
To co kochamłyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto(...)sera cały czas miksując. • Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach. • Na koniec wymieszać z budyniem. • Połowę masy serowej wylać na kruche ciasto. • Położyć na ser pokrojone brzoskwinie, zalać resztą masy serowej. • Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier
To co kochamsera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek • 1/2 szkl. oleju • 8 herbatników kakaowych Petit • 30 ml mocnego espresso • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukremi cukrem waniliowym na białą, puszystą(...)masę. • Dodawać po jednym jogurcie i budyniu cały czas ubijając na wolnych obrotach. • Na koniec wymieszać z olejem i z ubitą pianą z białek. • Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. • Na spód pokruszyć herbatniki i wylać delikatnie masę jogurtową. • Pozostawić ok. 1/2 szklanki masy
To co kochamdoskonały. Zapach amoniaku, jaki wydobywa się podczas pieczenia, przypomina mi czas dzieciństwa, kiedy to babcia piekła ciastka amoniaczki, albo właśnie takie kruche placki z amoniakiem przekładane zwykłym budyniem. Uwielbialiśmy to ciasto. Wczorajszy wpis o mojej diecie jest aktualny, ale na blogu będzie niekoniecznie dietetycznie. Składniki: Ciasto kruche • 2 jajka • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej(...)ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. • Mleko zagotować z cukrem i masłem. • Na gotujące się mleko wlać zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem. Składanie tortu • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta. • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem. • Resztę
To co kochamzalać wrzącym mlekiem, przemieszać i odstawić do ostygnięcia. • Ze szklanki mleka odlać 1/4 i wymieszać w nim mąkę. • Pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń. • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. • Dodawać po łyżce orzechów na przemian z łyżką budyniu i powoli
To co kochampszennej • szczypta soli • 50 g masła • 2 łyżki spirytusu • 1 litr oleju rzepakowego • cukier puder do posypania Krem adwokatowy • 1/2 szklanki mleka • 200 ml adwokatu • 1 żółtko • 1 budyń waniliowy • 1 łyżeczka cukru Wykonanie : Krem adwokatowy • Zagotować mleko z cukrem. • Adwokat wymieszać z żółtkiem i budyniem, następnie wlać na gotujące mleko ciągle mieszając
To co kochamprzez 20 minut. Masa budyniowa • Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąkami. • Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. • Ugotować budyń ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. • Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ucierać, aż zrobi się gładka. Piana zaparzana • Białka ubić na sztywno, dodać cukier
To co kochampszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik • 1 kg sera białego zmielonego • 1 szklanka cukru • 1 szklanka śmietany 30% • 8 jajek • 100 g masła • 1 cukier waniliowy • 1 budyń waniliowy Wykonanie: Spód • Rozpuścić masło, cukier i kakao, po czym wystudzić. • Wbić po jednym jajku i zmiksować. • Dodać mąkę z proszkiem, dokładnie zmiksować. • Blaszkę(...)dodać 1/3 szklanki cukru i ubić na sztywno. • Białka ubić na sztywno, dodać pozostały cukier czyli 1/3 szklanki i ubijać dalej. Na koniec dodać budyń i połączyć razem. • Ser przemieszać, dodać do niego krem jajeczny, ubitą śmietanę i białka. • Dokładnie wymieszaną masę serową wlać na podpieczony spód. • Piec 50 minut
To co kochamwierzchu. Pycha… Składniki: Sernik • 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica • 8 jajek • 1 szklanka cukru pudru • 200 g masła • 1 szklanka śmietany 18% • 1 budyń waniliowy • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-rabarbarowy • 2 łodygi rabarbaru • 1 szklanka świeżych truskawek • 1/2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki cukru Dekoracja • pokrojone truskawki • listki mięty Wykonanie: Sernik • Masło utrzeć(...)cukrem na puszystą masę, dodać ser i wbijać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę, budyń i mąkę ziemniaczaną. • Białka ubić na sztywno i wymieszać razem z masą serową. • Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego
To co kochamsera na sernik o smaku morelowym 2 jajka rozmiar L 5 żółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie: Dwa jajka(...)żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i żurawinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze
Zasmakuj Kuchnipieczenia Sernik: 1½ kg półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 5 jajek 2 białka 200 g masła 1 i 1/3 szklanki cukru kryształu 1 duże opakowanie cukru wanilinowego ½ opakowania budyniu śmietankowego Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy kawałki masła, żółtka, śmietanę i kakao. Wszystko siekamy i zagniatamy. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy(...)180st C piekarniku przez ok 10 minut. 2. Masa serowa: Miękkie masło ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg oraz ½ opakowania budyniu. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wykładamy na podpieczony spód kakaowy. 3. Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch
Kuchnia w czekoladzieesencję waniliową. Wsypujemy cukier, gotujemy. W osobnej misce mieszamy resztę mleka, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze masę wlewamy do garnka i energicznie mieszamy do powstania gęstego budyniu. Studzimy. Masło lub margarynę ucieramy mikserem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony budyń i miksujemy do powstania gładkiego kremu. Gotowy krem przekładamy do blaszki. Przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników . Śmietanę ubijamy
VioletoweKucharzenieposypać z wierzchu cukrem pudrem. Ja tego nie robiłam. Z podanych składników wychodzi 6 sztuk. Składniki: 2 jajka kilka kropel esencji waniliowej 30 gramów mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę Dodać kilka kropel esencji waniliowej i żółtka - nieustannie miksując Następnie dodać(...)mąkę, proszek do pieczenia i opakowanie budyniu waniliowego. Całość wymieszać Piecyk nagrzać na 180 st. C Ciasto przełożyć do foremek na babeczki Piec ok. 30 minut Smacznego
Szczęśliwa kuchnia