łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła -u mnie banan i dżem jagodowy Wykonanie Pokrojone na kawałki zimne masło połączyć z mąką przesianą z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać żółtka(...)dużych oczkach pierwszy -większy kawałek ciasta,ugnieść delikatnie łyżka ,lub ręką . Wyłożyć owoce dowolne ,lub dżem .Ubić ze szczyptą soli ciałka na sztywno,powoli dodając cukier ,na końcu proszek budyniu.,przykryć ubitą piana .Na wierzch starkować pozostałą część ciasta.. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut (do złotego koloru). Smacznego
w mojej kuchniprzepisu wychodzi niemal idealny i z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Klasyczny Sernik Siostry Anastazji - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 300 g cukr u 8 jajek 2 00 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Klasyczny Sernik Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz(...)cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Białka ubijamy na sztywn o, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy . Formę (ok. 20x28cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki, jak i spód ), dno wykładamy papierem do pieczenia . W ylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni
Słodka Stronasernik wiedeński z rodzynkami Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 800 g białego sera 6 jajek 250 g cukru 200 g masła 100 ml słodkiej śmietanki budyń śmietankowy w proszku 1 cukier wanilinowy 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy bułka tarta do posypania tortownicy Przepis 1 Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego(...)żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. 3 Do naczynia władamy cukier, miękkie masło i żółtka. Miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. 4 Następnie dodajemy śmietankę, ser, budyń, cukier wanilinowy. 5 Do rozrobionej masy dodajemy delikatnie rodzynki oraz ubite białka. 6 W czasie łączenia masy z białkami należy robić to bardzo delikatnie i powoli, aby zachować odpowiednią strukturę masy
Kuchnia Bazyliijajko Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego zmielonego twarogu 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cappuccino orzechowego 1 łyżka budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka ¼ szklanki śmietany 30% 4 łyżki suszonej żurawiny 250 g konfitury żurawinowej Spód: Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę(...)czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm. Masa serowa: Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka. Na końcu wlewamy śmietankę. Wyłączamy mikser, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyzką. Gotową masę wylewamy na spód. Sernik pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniepoprzedniego dnia przechowany w lodówce. Serniczki polałam stopioną czekoladą, posypałam borówkami - smakowały wybornie! Zakręcone serniczki pełnoziarniste 150 g Pełne Ziarno Świdry Lubella 500 g twarożku zmielonego 1 budyń śmietankow 2 duże jaja cukier wg uznania (u mnie 2 płaskie łyżki) pół szklanki rodzynków 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka borówki i listki mięty do dekoracji masło do wysmarowania(...)foremek Ugotuj makaron al'dente wg przepisu na opakowaniu. Jaja ubij z cukrem, dodaj budyń i twarożek - wymieszaj dokładnie. Dodaj rodzynki - wymieszaj. Małe foremki lub jedną większą wysmaruj grubo masłem i wyłóż je makaronem dolepiając do ścianek. Środek wypełnij masą serową. Postaraj się, by makaron nie wystwał ponad masę. zapiekaj w piekarniku 25- 45 minut w zależności od wielkości serniczków
Gotuj Sam!magiczny czas. Ciasto z masą budyniową i czekoladową CIASTO: 6 białek 15 dag cukru 10 dag orzechów 2 łyżki oleju 5 dag mąki MASA: 6 żółtek 3 budynie waniliowe 1 tabliczka czekolady 3.5 szklanki mleka 1 szklanka cukru (po pół szklanki na masę) 1,5 kostki margaryny spirytus do smaku Ciasto: białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać(...)łyżką. Masę na ciasto przełożyć do brytfanny i piec ok. 30 minut w 180 st. Wyjąć i ostudzić. Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować, w szklance wymieszać żółtka i budynie. Wlać do gotującego się mleka. Wymieszać aż do zagotowania. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać czekoladę i wymieszać, aż się roztopi. Obie masy odstawić do ostudzenia. Połowę porcji
Gotuję Testujęwłożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia – reszta jak wyżej Sos – mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować( trochę odlać do rozmieszania budyniu), proszek budyniowy rozmieszać z odrobiną mleka. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i zagotować. Konsystencja sosu powinna być lekko lejąca. Odstawić do ostudzenia, ale można też podawać sos na ciepło
Kuchnia Pokoleńszkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto szybko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód tortownicy o śr. 26 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy(...)cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Pieczemy 1 godz.w 170 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku
słodki bratekserową: 1 kg sera na sernik 2/3 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% ( razem będzie to opakowanie 200g) 4 żółtka 1 jajko ½ łyżki oleju 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ¾ dużej puszki brzoskwiń (820g) Na bezową chmurkę: 4 białka* 3 łyżki cukru (najlepiej drobny cukier do wypieków) 3 łyżki wiórków kokosowych *razem będzie potrzeba 6 jajek Składniki(...)końcówką "hak" i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozprowadzamy ciasto. Mleko (na zimno) mieszamy z opakowaniem budyniu. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki masy serowej za wyjątkiem mleka. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko i mieszamy szpatułką. Całość wylewamy na ciasto. Masa będzie bardzo płynna. Brzoskwinie kroimy
Kolizje Smakówzdrowe, kaloryczne i tłuste, czym dowodem jest właśnie ten sernik. Przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: jogurt grecki 500 gram budyń malinowy (bez cukru) 1 opakowanie jaja 3 szt. mąka kukurydziana 3 łyżki maliny mrożone 1 garść herbatniki pełnoziarniste 6- 7 szt. aromat waniliowy kilka kropel sok z cytryny 2 łyżki owoce(...)maliny, jeżyny, jagody, borówki, truskawki, porzeczki czerwone) Sposób przygotowania: 1. W misie miksera umieścic jogurt, jaja, budyń, mąkę, sok z cytryny i aromat. Zmiksować do połączenia się składników. 2. Dodać maliny mrożone. Wymieszać szpatułką. 3. W formie ułożyć herbatniki. Wylać masę jogurtową. 4. W naczynie żaroodporne wlać wodę. Wstawić do piekarnika. Nagrzać piekarnik do 160 stopni
Kuchnia Pauletteswaniliowy 1 łyżeczka cukier waniliowy 1 opakowanie masło typu KASIA (zimne) 250 gram proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka: białka 5 szt. cukier puder 1/2 szkl. olej 1/2 szkl. budyń malinowy bez cukru 2 opakowania Dodatkowo: maliny 400 gram truskawki kilkanaście szt. cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 15 min. 3. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać strużką olej i budynie dalej miksując. Na upieczony i ostygnięty spód ciasta wyłożyć masę piankową. Na piankę umyte i osuszone owoce (truskawki pokroić na mniejsze części). 4. Drugą
Kuchnia Paulettesłyżka cynamon 1 łyżeczka anyż mielony 1/2 łyżeczki PONCZ: rum 1 kieliszek woda przygotowania lub mineralna 3 łyżki MASA SEROWA: twaróg 1 kg dwukrotnie zmielony cukier 3/4 szkl. budyń waniliowy 1 op ( bez cukru ) mleko 1/3 szkl. żółtka z 4 jaj białka z 4 jaj masło 200 gram ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki DODATKOWO: kakao do oprószenia METODA: 1. MASA(...)osobnej misce białka ubić na sztywną pianę. 2. Stopniowo dodawać do masy serowej białka, delikatnie mieszając szpatułką. Przelewamy do dużego garnka i mieszamy, gotując na małym ogniu. Budyń rozrabiamy w mleku. Dodajemy ekstrakt i wlewamy do masy serowej. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstaną pęcherzyki, wtedy odstawiamy z gazu. 3. CIASTO: Jaja ucieramy z cukrem
Kuchnia Paulettesmasło zimne 200 gram miód 2 łyżki cukier 200 gram jaja 2 szt. soda 2 łyżeczki mleko 2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony ) budyń waniliowy 2 op. mleko 1/3 szkl. cukier 3/4 szkl. żółtka z 4 jaj białka z 4 jaj masło 200 gram DODATKOWO: kajmak np. gostyński 1 puszka orzeszki ziemne prażone niesolone 3/4 szkl(...)serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Całość przelać do dużego garnka i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie bulgotać dodać rozrobione w mleku budynie, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na blacie rozsypać mąkę. Rozwałkować każdy placek ciasta. Blachę 25 x 30 cm. wyłożyć
Kuchnia PaulettesEuropie pojawił się w XVII wieku. Zwany jako badian. Owoce anyżu przypominają gwiazdy. Ma słodko - korzenny smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem(...)kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy tym bardzo przyjemny cytrynowy i orzeźwiający smak. Suszony imbir używany jest głównie jako dodatek do ciast i ciasteczek np. pienika. Zaostrza smak budyniów, dżemów, konfitur i niektórych napojów np. kawy, herbaty, win, piwa. Kandyzowany imbir wykorzystywany jest do ciast, puddingów oraz lodów. Imbir poprawia apetyt i trawienie, niweluje uczucie przesytu po zjedzeniu tłustych
Ciastka - domowe słodkościszkl mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru pudru masa serowa: 500 g sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 3/4 szkl cukru 2 jajka budyń waniliowy 1/3 szkl mleka pianka: 4 białka 3/4 szkl cukru galaretka truskawkowa 3/4 szkl gorącej wody ponadto: 1 kg jabłek Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimną margaryną. Usypać kopczyk(...)ciastem, wierzch ponakłuwać widelcem, ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. Ser włożyć do dużego garnka, wstawić na mały ogień. Dodawać kolejno margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jaja. Budynie rozpuścić w mleku i wlać na gotującą się masę. Chwilę jeszcze gotować, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto kruche wyłożyć papierem do pieczenia
6niebo