cukru /trzcinowy/ 1 jajko 1 żółtko ok. 200 g mleka 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru z wanilią nadzienie: 150 g serka waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 szklanka lukier: 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: -Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać po jednej łyżce cukru, mąki(...)Kiedy ciasto podwoi swoją objętość /ok. godziny/przełożyć je na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. -Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20/50 cm. -Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki. -Umyte, osuszone jagody rozłożyć na twarożku. -Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. -Całość pokroić
Zakamarki mojej kuchnitortownicę o średnicy 26 cm. Składniki: 20 dag masła 15 dag cukru szczypta soli 4 jajka 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag płatków migdałowych 15 dag mąki budyń czekoladowy łyżeczka proszku do pieczenia ok. 10 śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem, szczyptą soli. Czekoladę ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem
Pobite gary Barbaryszkl wody 1 łyżeczka cukru 180 g masła 6 jajek 1,5 szkl mąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego/ esencja waniliowa 2 budynie waniliowe z cukrem 400 g masła Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Przygotowanie: Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać(...)zagotować z cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do jasności, dodawać po łyżce budyniu, miksować do uzyskania puszystego kremu. Ostudzone eklerki przekroić wzdłuż na dwie części. Na jedną połówkę nałożyć krem, przykryć drugą. Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić
Malinowo w kuchnimonte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzagotowujemy, pozostałe mleko łączymy z mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy sporządzoną mieszaninę i cały czas mieszamy, wszystko gotujemy na niewielkim ogniu aż masa zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy partiami miękkie masło i całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dodajemy 200 g wiórków kokosowych i wszystko mieszamy łyżką. Na spodzie blachy wyłożonej
Smakowite DaniaSkładniki: twaróg 1 kg/wiaderko, serek homogenizowany 250 ml/waniliowy, cukier 1/2 szklanki, budyń waniliowy 3 opakowania, jajka 6 sztuk "L", mleko skondensowane słodzone 1 puszka, śmietana w proszku Snieżka 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 200 gram, polewa czekoladowa - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba biszkopty wypłyną na wierzch, chwilę odczekać i łyżką w masę serową powciskać , ale to nie przeszkadza że biszkopty(...)wiaderka (odlać wodę jeśli jest), serek homogenizowany waniliowy, cukier i wszystko dobrze połączyć w trakcie ucierania wbijać po jednym jajku, utrzeć na jednolitę masę w trakcie ucierania wsypać wszystkie budynie i wymieszać w trakcie ucierania wlewać mleko z puszki na koniec wsypać śnieżkę i wszystko dobrze połączyć użyłam dwie formy z wyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była
W Mojej Kuchni Lubięcukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko 200 ml śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera(...)pierwszym zdjęciu. Obieramy jabłka i oczywiście usuwamy pestki. Kroimy je w małą kostkę i wykładamy do naszej blaszki na ciasto. Dokładnie mieszamy obie śmietany, cukier, jajko i budyń. Całość wylewamy na jabłka. Wyciągamy z lodówki schowane przed chwilą ciasto i rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra. Wycinamy przy pomocy foremek do ciastek wzorki. W naszym przypadku były to serduszka
KasiaiKrzysiu.plKlasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami. Konsystencja zbliżony jest do klasycznego budyniu, jednak jego smak jest dużo aksamitny z wyraźnym posmakiem Masali. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka. Składniki: 6 żółtek jajek 7 łyżek białego cukru 1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala maliny listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy wodę(...)dotykała wody. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty
Pyry na Gazpianką :) Składniki: 25 dag mąki 12,5 dag masła 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka tłuszcz do formy Składniki na nadzienie: ½ kg śliwek węgierek 10 dag cukru 1 budyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce(...)masą krówkową, ułożyć śliwki- skórką do dołu. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywno, dodawać porcjami cukier, a na koniec wsypać budyń. Następnie wlać olej, delikatnie wymieszać, wyłożyć na śliwki i zapiec przez 15 minut w tej samej temperaturze
Tradycyjna Kuchniaprażonym słonecznikiem. Obiecuję, że będzie warto ;) Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 400g masy krówkowej - kajmak 330 ml śmietanki 36% 150g łuskanego słonecznika 2 łyżki masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Białka oddzielamy(...)dodajemy stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do białek i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką). Dodajemy kakao i budyń i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części
Alutka-Gotujejedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez(...)jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez
MamaOskarkasmak Składniki: (na okrągłą tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 4/5 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki przyprawy do sernika 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym (proszek) szczypta soli około 1/3 szklanki rodzynek (u mnie rodzynki jumbo po pokrojeniu na mniejsze kawałki) 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej około 1/2 paczki słomki ptysiowej z cynamonem(...)jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło (mało dobrze dodać w mniejszych kawałkach, ułatwia to miksowanie), łyżkę budyniu i 2 łyżeczki przyprawy do sernika. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach. Następnie do naszej serowej masy dodajemy ubite białka
Słodkie okruszkiBudyń przygotowany w domu własnoręcznie to prawdziwa kwintesencja smaku, na prawdę, spróbujcie, bo warto. Być może część z Was nie będzie już nawet chciała słyszeć o budyniu przygotowanym ze sklepowej torebki ;) Potrzebujemy: 500 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru szczypta soli 40 g mąki ziemniaczanej W rondelku umieszczamy 300 ml mleka, cukry i sól
MamaOskarkamasa: Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch. Na koniec całość polewamy jeszcze polewą
Bon appetit mon amieok.15 min zrobić na środku krzyż nożem, gdyż ciasto jest dość rzadkie i może powstać zakalec. Składniki na masę budyniową : trochę mniej jak 0,5 l mleka 1 budyń śmietankowy 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Z podanych składników ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodatkowo : masa kajmakowa (u mnie orzechowa) orzechy pokruszone (dowolne, ja użyłam ziemnych) Upieczone
Banana Smiles