części. krem: Jajka roztrzepać z mlekiem, mąką, cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając by nie przypalić. Gotować do czasu uzyskania postaci gęstego, jednolitego budyniu, wystudzić. Kakao wymieszać z niewielką ilością gorącej wody (ma być gęsta papka), wystudzić. Czekolady roztopić w miseczce na garnku z gorącą wodą, wystudzić. Masło miksować dodając stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu
Kuchcik gotujejagodowe serniczki 280 g sera do sernika* 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 50 g jogurtu naturalny typu greckiego 3 łyżki mrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru(...)płatki czekoladowe Przygotowanie Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier puder, budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy. Formę
Słodkie okruszkiciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera białego zmielonego 1 jajko 4 / łyżek cukru do smaku 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść(...)ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze wymieszać.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, wykrawać duże koła i kształtować owal, nacinając około 2 cm od brzegu z obydwu stron, na środku nałożyć łyżkę sera, jeden koniec przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliNastępnie częścią ciasta z lodówki wylepiamy blachę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklank a cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 4 - 5 ło dyg rabarbaru szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza(...)manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy posiekany rabarbar , a na niego ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego
Cynamonowe szczęścieteraz już nic nie stanie mi na przeszkodzie, by gotować i pisać regularnie :) Dzisiaj proponuję pyszne śniadanie lub deser z kaszy jaglanej. Prosty i szybki w przygotowaniu budyń z bananową nutą :) Zachęcam! :) Składniki (na małe 4 porcje lub 2 większe): pół szklanki suchej kaszy jaglanej +szklanka wody banan czubata łyżka niesłodkiego kakao miód (dla dosłodzenia) 1/4 szklanki mleka owoce(...)dekoracji Kaszę płuczemy na sitku. Gotujemy w szklance wody, aż będzie miękka. Do kaszy dodajemy banana, kakao i mleko. Blendujemy. Dosładzamy miodem, blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do kokilek lub miseczek. Dekorujemy owocami świeżymi lub suszonymi. Gotowe
Czerwona Porzeczkasuszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności: jajko i żółtko , przesianą(...)mąką z proszkiem do pieczenia i budyń. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać suszone śliwki i orzechy. Wymieszać. Uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalki.Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać szklanką krążki . Można również przed włożeniem do zamrażalki uformować wałek, po czym po wyjęciu, kroić na krążki grubości
WYSPA SZCZĘSLIWAspód biszkoptowy kakaowy ( przepis tutaj ) 1,5kg sera białego śmietankowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 400g jogurtu naturalnego 100ml likieru czekoladowego 400g masy kukułka (dostępna w puszce) 2 budynie śmietankowe posypka czekoladowa/starta czekolada do dekoracji Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, jajkami i jogurtem naturalnym. Do gotowej masy dodajemy dwa budynie oraz likier czekoladowy, miksujemy
Gotowanie i blogowanie250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 jajka 2 żółtka 100g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa rabarbarowa: 360g obranego i pokrojonego rabarbaru (ja użyłam 300g rabarbaru(...)pieczenia (tylko dno), wyrównać i lekko docisnąć. Masa serowa: 6. Oba sery przełożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę, budyń, kwaśną śmietanę, aromat, wymieszać. Następnie dodawać po jednym jajku z żółtkiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem. 7. Około 1/3 masy serowej wylać na spód w blaszce. Następnie porcjami wylać
Mała Cukierenkaszklanka mąki + 1/3 łyżki do obtoczenia rodzynek 1/2 szklanki mleka 1 jajko klasy L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki drobnego cukru 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) mała garść rodzynek królowej Helio* 2 łyżki płatków czekoladowych** opcjonalnie na wierzch polewa mleczna Helio * po posiekaniu wychodzi około 1 1/2-2 łyżki rodzynek ** opcjonalnie można dodać drobno posiekaną czekoladę(...)około 1/3 łyżki). Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i całość mieszamy. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżki budyniu i cukier, całość dokładnie mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy płatki czekoladowe, mieszamy. Na koniec wsypujemy obtoczone w mące rodzynki, lekko mieszamy. Masę wylewamy
Słodkie okruszkikrople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser "Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone masło, cukier, budyń (proszek
Słodkie okruszkiSkładniki ser twarogowy, 1kg jajka, 4 szt cukier, 1 szkl mleko, 1/2 szkl czekolada mleczna, 200g śmietanka 30%, 4-5 łyżek margaryna, 250g budyń waniliowy, 2 opak herbatniki, 2 duże opak Przygotowanie Ser mieszamy z jajkami. W dużym rondlu z grubym dnem rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier. W mleku rozpuszczamy budynie dolewamy do rondla, na końcu dodajemy ser z jajkami. Całą
Gotowanie moimi oczamiCiasto z truskawkami, które możemy robić przez cały rok, jeśli zamrozimy truskawki. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x36 cm 5 jajek szczypta soli 1 budyń waniliowy 3/4 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki(...)śmietan-fix gorzka czekolada do posypania WYKONANIE Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem,pieczemy 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasta przekrawamy na 2 placki. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy z wodą, (1/4 szkl. odlewamy) następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy
słodki bratekciasteczek) 1 szklanka orzechów włoskich (około 90 g) Helio 1 szklanka wiórków kokosowych Helio 6 łyżek masła 2 białka dużych jaj mała szczypta soli 1/3 szklanki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) Przygotowanie W garnuszku z grubszym dnem rozpuszczamy na małym ogniu masło. Szklankę orzechów włoskich wrzucamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać(...)wiórków kokosowych. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. W misce ubijamy dokładnie 2 duże białka jaj z małą szczyptą soli. Do piany z białek dosypujemy stopniowo cukier z łyżką budyniu miksując na najmniejszych obrotach. Zawartość miski przekładamy do garnuszka z orzechowo-kokosową masą i całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach ciastka - kulki wielkości orzecha włoskiego. Najlepiej, gdy dłonie
Słodkie okruszkiPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka(...)dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 3 duże jajka 2 czubate łyżki wiórków kokosowych skórka otarta z 1 limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania boków cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie) skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik
My Culinary Artdiet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 100 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1/4 szklanki mleka + 1 łyżka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ponadto 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej Helio 100 g suszonej żurawiny Helio(...)sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy cukier i margarynę. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dolewamy mleko, dalej miksując. Po czy powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Następnie dodajemy mieszankę żurawiny ze skórką pomarańczową. Łączymy przy pomocy łyżki z ciastem. Gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej
Słodkie okruszki