budyń - 12640 przepisów (strona:422/843)

DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ 124

ciepłego mleka 4 łyżki cukru 250 g mąki 1 jajko 1/4 szkl. oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo cukier do smaku 2 nektarynki Kruszonka: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki  WYKONANIE Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy(...)Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia.  W tym czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę.  Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki

słodki bratek
Ciasto bez pieczenia 247

pół szklanki mleka i połowę cukru miksujemy razem. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wlewamy powoli masę jajeczną, energicznie mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do połączenia się całości. Powstanie gładki krem. Wsypujemy do niego 150g wiórków i startą

NiePieprz.pl
Kokosowa Princessa Zebra (z kremem budyniowym straciatella) 117

Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do zagotowanego mleka dodać masę żółtkową. Całość energicznie mieszać do powstania gęstego budyniu, następnie szybko zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z zimnym budyniem. Wsypać wiórki kokosowe i uprzednio starte (na drobno) obie czekolady. Krem delikatnie

Di gotuje
Ciasto z jeżynami, masą serową i kruszonką 162

jajka 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na wierzch : 400 g śmietankowego sera (jak na sernik ) 300 g śmietanki kremówki 36% 1 i 1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru , taki na 500 ml 80 g cukru jeżyny 200 g ( w oryginalnym przepisie 1200 g rabarbaru) Kruszonka: 130 g cukru 150 g masła 200 g mąki(...)posiekane masło  Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.  Przygotowanie masy serowej  : Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty Następnie dodawać po jednym

Proste Potrawy
Sernik marcepanowo-jeżynowy 121

chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku      1/2 szklanki   mleka  4   jajka 1 budyń śmietankowy Warstwa owocowa 15 dag jeżyn  15 dag malin 2  galaretki owoce leśne Dr.Oetker Bita śmietana   do dekoracji jeżyny   do dekoracji motylki z czekolady mlecznej i białej(...)Dr.Oetker Sposób przygotowania: Masa serowa: Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym

Wanilia i Kardamon
Chciałam tylko, żebyś był dobry mój ptysiu malinowy ;) 155

wystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład   to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku z cytryny - ok. 60g malin - duża łyżka miękkiego masła - maliny w całości do zamknięcia w ptysiach Maliny delikatnie płuczę i osączam na sicie i papierowych(...)stale mieszając zagotowuję aż krem zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, ucieram szybko do uzyskania jednolitego kremu. Typowy krem patissiere przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej. Tu budyń zawiera tylko mąkę ziemniaczaną. Sprawia to, że krem ma nieco szklisty wygląd, ale smak to rekompensuje. Krem musi ostygnąć, aby nie powstała twarda skorupka na jego wierchu szczelnie okrywam

I tu będę miała takie te
Sernik puszysty (lekki jak chmurka) 222

blachę o wymiarach 20 cm x 30/35 cm: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 1,5 szklanki drobnego cukru (300 g) 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 opakowanie budyniu waniliowego (47 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (15 g) 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 kostki masła (100 g) 6 dużych jajek szczypta soli spód  herbatniki pełnoziarniste do dekoracji cukier(...)soli. Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Żółtka utrzeć z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodawać partiami twaróg, rozpuszczone masło, mąkę oraz budyń (proszek). Cały czas miksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to na sam koniec dodać pianę z białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą

Ugotować
CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI 142

pyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami   SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek

słodki bratek
Budyń jaglany z borówką amerykańską 114

Zdrowsza wersja tradycyjnego budyniu bo jego głównym składnikiem jest kasza jaglana. Smak kaszy jest wyczuwalny ale o smaku dania decydują dodatki, które dobierzemy - na przykład świeże borówki amerykańskie. Jeśli jesteście przyzwyczajeni do bardzo gładkiej konsystencji budyniu to pamiętajcie, że musicie długo go miksować

Milion Smaków
Karpatka 142

sposób. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej rozrobić mąki i żółtka. Gdy mleko będzie wrzało szybkim ruchem wlać do niego mleko z mąkami i mieszając ugotować gęsty budyń. Pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać ostudzony budyń. Gotową masą przełożyć upieczone placki i włożyć ciasto na chwilę do lodówki (ok. 2 godziny). Przed skrojeniem posypać

Czerwony Gupik
Sernik "leśne runo" 202

masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa: ½ kg  sera twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1  budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać(...)nagrzanego do 180*c i podpiec 15 minut, wyjąć, ostudzić. Masa serowa: Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać i rozpuścić w miseczce nad parą wodną do uzyskania, lejącej konsystencji. Twaróg, jajka, budyń, mleko w proszku, cukier oraz słodką śmietankę, umieścić w misce, zmiksować krótko mikserem na jednolitą masę, wlać płynną gorzką czekoladę i wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód

Wanilia i Kardamon
Malinowa pantera 263

części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Masa budyniowa: 3 szklanki mleka  2 budynie malinowe  1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki cukru  100 g masła 2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem. W pozostałym rozpuszczamy budynie i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy

Cynamonowe szczęście
Sernik na jogurtach greckich 250

nawet się nie domyśli, że nie ma w nim sera. Polecam!  Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast(...)trzeciej misce mieszamy jogurty z budyniami. Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą

Smaki Natalii
Karpatka z brzoskwiniami i galaretką 196

misce dokładnie mieszamy pozostałe mleko (250 ml), żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko wrze przelewamy masę z żółtkami i energicznie mieszamy (tak aby nie powstały grudki). Budyń studzimy, przykrywamy folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch). Wystudzony budyń ucieramy z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. W formie układamy pierwszy blat

VioletoweKucharzenie
pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie... 123

margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24(...)spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę na podpieczony spód wylać masę serową

W Mojej Kuchni Lubię