proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na masę jogurtową : 800 g jogurtu naturalnego 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru pudru 210 g wiórek kokosowych 5 białek 2 budynie waniliowe Winiary 3/4 szklanki jagód ( mogą być mrożone) Blaszka o wymiarach 24/30 cm Wykonanie ciasta kruchego : Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , na spód zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Jogurt wymieszać mikserem z cukrem waniliowym, budyniami i wiórkami kokosowymi, następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, na końcu dodać jagody i również delikatnie wymieszać. Jeśli dodajecie jagody mrożone to ich nie rozmrażajcie tylko dodajcie
Sama słodycz i szczypta chilibył strzał w dziesiątkę, ciasto pomimo słodkiej masy kajmakowej miało idealną słodycz. Po raz kolejny okazało się, że słone krakersy i słodki karmel to połączenie idealne, okroiłam także słodkość budyniu. Kto preferuje bardzo słodkie ciasta, może oczywiscie pozostać przy herbatnikach, na wszystkich 3 warstwach. Użyłam blaszki o wymiarach 33x23cm. Składniki: - herbatniki typu petit beurre ( u mnie ponad 100g) - krakersy(...)mnie ponad 200g), można zastąpić herbatnikami - puszka masy kajmakowej (krówkowej), u mnie 360g (masa Gostyń) - 125g masła - 2 budynie waniliowe - 750ml mleka (3 szklanki) - 1/4 szklanki cukru (dałam trzcinowy) - 500ml kremówki 36% (schłodzonej w lodówce) - 100g mascarpone - 1 łyżka pudru (dałam trzcinowy) - kilka kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach
Smaczne Zdrowegarnka wlewamy 1 szklankę mleka. Wsypujemy cukier. W osobnej miseczce mieszamy resztę mleka, żółtka oraz mąki. Gdy mleko w garnku wrze wlewamy masę żółtkową. Energicznie mieszamy do powstania budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (zapobiegawczo powstaniu kożuszka), studzimy. Po wystudzeniu margarynę (miękką i w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy po łyżce budyniu. Miksujemy do powstania gładkiego kremu. Kajmak
VioletoweKucharzeniejajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szkl. cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szkl.oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Wszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera(...)blaszki. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka.Włożyć wszystko do garnka, dolać mleko i zagotować. Chłodne mleko przecedzić. Do dużej miski wyłożyć ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie zmiksować. Następnie do masy serowej wlać resztę mleka i wymieszać trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka
Moje domowe kucharzeniejajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej) 2 łyżki syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa(...)następnie ponownie wstawiamy do uchylonego i wyłączonego piekarnika i czekamy aż biszkopt wystygnie. Odlewamy 1/4 szklanki mleka, a pozostałe zagotowujemy z wiórkami i cukrem. W odlanym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy go do gotujących się wiórek, mieszamy do chwili aż masa zagotuje się (na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza); studzimy. Masło wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu ogrzać się
Czary - gary w kuchniwiaderka ale musi być sztywny a nie wodnisty - 2 szklanki cukru ,najlepiej zmielić go w młynku do kawy (szklanka 250ml) - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - kilka kropel olejku waniliowego - 8 dużych jajek - 100 g masła - 2 duże łyżki kaszy manny - paczka herbatników, ilość zależy od wielkości blachy jakiej użyjemy Sposób wykonania : Blaszkę u mnie(...)puszystej masy - ten etap jest bardzo ważny bo dobre napowietrzenie masy to polowa sukcesu , dodawać łyżkami ser biały i nadal ucierać ale już na wolniejszych obrotach ,dodać wymieszany budyń z proszkiem do pieczenia i kaszą , z białek ubić sztywną pianę i połączyć obie masy ale już delikatnie najlepiej ręką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , masę serową wylać na herbatniki ,wyrównać
Wypieki Reneszkl mąki pszennej 250g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki soku z cytryny ponadto: pęczek rabarbaru łyżka cukru Jogurty umieścić na włożonym gazą durszlaku, odstawić na około godzinę tak, by swobodnie(...)woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 1,5 cm kawałeczki. Jogurty zmiksować z wiórkami i budyniem. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny. Dodać do jogurtów i dokładnie wymieszać. Pierwszą część schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach
6niebozachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka ubić na puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści dodawać(...)masy po łyżce zmielonego twarogu i śmietanką. Całość miksować na szybkich obrotach, aż do wyczerpania twarogu i śmietanki. Do masy dodać budyń waniliowy i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę zmiksować z 1/4 szklanki cukru i połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i dokładnie wymieszać. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Jacob Tastesbrzoskwiniowej aromat np. cytrynowy Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku zmiksować żółtka i obie mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na puch, potem dodawać porcjami zimny budyń. Na koniec dodać kilka kropli aromatu. Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody. Pozostawić do chwili, aż zacznie tężeć
Ewusiowe Smakijajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao(...)ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka. Pianę z białek przekładamy delikatnie
Słodkie okruszkiłyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki 30%, 4 wafelki kokosowe, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: galaretka o smaku kiwi, 2 banany(...)następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia. 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy
słodki bratekżółtko 1 szt proszek do pieczenia pół łyżeczki kefir 2 łyżki Masa sernikowa : 1 kg sera półtłustego ( ser w kostce ) żółtka 6 szt białka 7 szt ksylitol 1 szklanka budyń śmietankowy 80 g masło miękkie kostka Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile(...)cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera,najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę. Przekładamy masę serową do formy , lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego
Różowa kuchniacukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 30 dag twarogu, 200 g margaryny, 1,5 szkl. cukru, 10 żółtek, 5 białek, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kaszy manny, olejek cytrynowy, 1 łyżka kakao w proszku Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka(...)proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy
słodki bratekzabierze ciasto Masa serowa: 1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego 1 puszka brzoskwiń 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Ciasto na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę lub plastry i wyłożyć na ciasto(...)zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być. 3. Masę serową ostrożnie wylać na ciasto kruche i brzoskwinie, Piec w 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Smacznego!!! Źródło: Smaker
Kuchnia domowa Aniczekoladą ....mniammmmm na tą chwilę to numer jeden w sernikach :) Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera ,u mnie z wiaderka firmy Zott - 4 białka jaj - 1 budyń waniliowy - 100g cukru (sernik wychodzi nie za słodki, jak ktoś woli słodszy trzeba zwiększyć ilość o 50g) - kilka kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g białej czekolady(...)przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać na 180 stopni, Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą czekoladę, dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia , dodać olejek waniliowy , białka ubijać na najwyższych obrotach jak zrobi się biała piana dodać cukier i ubić na pół sztywno , do masy serowej dodać ubite
Wypieki Rene