jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao(...)ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej wkładamy cały twaróg sernikowy z wiaderka. Do sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka. Pianę z białek przekładamy delikatnie
Słodkie okruszkiłyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy Masa śmietanowo-kokosowa: 250 ml śmietanki 30%, 4 wafelki kokosowe, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: galaretka o smaku kiwi, 2 banany(...)następnie żółtka i resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 18-20 min. Po wystudzeniu nasączamy sokiem. 2.Masa owocowa: 1 szkl. soku zagotowujemy, w pozostałym rozrabiamy budyń wraz z cukrem, dodajemy do gotującego soku. Ciepłą masę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do ostudzenia. 3.W niewielkiej ilości ciepłej wody rozrabiamy żelatynę. Wafelki rozdrabniamy na pył blenderem. Śmietankę ubijamy
słodki bratekżółtko 1 szt proszek do pieczenia pół łyżeczki kefir 2 łyżki Masa sernikowa : 1 kg sera półtłustego ( ser w kostce ) żółtka 6 szt białka 7 szt ksylitol 1 szklanka budyń śmietankowy 80 g masło miękkie kostka Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia,błonnik kakaowy,ksylitol, żółtko i masło rozpuszczone ciepłe lecz nie gorące.Mikserem przez chwile(...)cały czas miksując. Ubite białka przekładamy do zmiksowanego sera,najpierw połowę i miksujemy 2-3 minuty i teraz druga połowę i tez 2-3 minuty miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, dosłownie chwila i mamy gotową masę. Przekładamy masę serową do formy , lejemy na nasz spód z ciasta kruchego.Teraz ścieramy drugą połowę ciasta i mamy gotowe. Wkładamy do pieca nagrzanego
Różowa kuchniacukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 30 dag twarogu, 200 g margaryny, 1,5 szkl. cukru, 10 żółtek, 5 białek, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki kaszy manny, olejek cytrynowy, 1 łyżka kakao w proszku Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao Posypka(...)proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy
słodki bratekzabierze ciasto Masa serowa: 1 kg białego sera - u mnie wiaderkowego 1 puszka brzoskwiń 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 cukier waniliowy Sposób wykonania: 1. Ciasto na spód zagnieść i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę lub plastry i wyłożyć na ciasto(...)zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami. dodać budyń ( proszek) i stopniowo wlewać mleko oraz olej. Ciasto będzie rzadkie i takie powinno być. 3. Masę serową ostrożnie wylać na ciasto kruche i brzoskwinie, Piec w 180 st. C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Smacznego!!! Źródło: Smaker
Kuchnia domowa Aniczekoladą ....mniammmmm na tą chwilę to numer jeden w sernikach :) Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera ,u mnie z wiaderka firmy Zott - 4 białka jaj - 1 budyń waniliowy - 100g cukru (sernik wychodzi nie za słodki, jak ktoś woli słodszy trzeba zwiększyć ilość o 50g) - kilka kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g białej czekolady(...)przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać na 180 stopni, Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą czekoladę, dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia , dodać olejek waniliowy , białka ubijać na najwyższych obrotach jak zrobi się biała piana dodać cukier i ubić na pół sztywno , do masy serowej dodać ubite
Wypieki Reneoczkach. Masło rozpuścić, dodać starte jabłka, smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypać galaretki, wymieszać, gotować jeszcze kilka minut. Wystudzić. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła 250 ml mleka zagotować z cukrem. Proszek budyniowy i mąkę wymieszać w pozostałym mleku(...)wrzącego mleka wlać zawiesinę budyniową, mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na gładką, puszystą masę, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wykonanie ciasta - Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą
Domowa cukiernia Ewyłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao MASA SEROWA: 1,2kg twarogu 250g miękkiego masła 6 jajek + białko z ciasta 1 szklanka cukru 1 duży budyń (64g) Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do formy "mokrego piachu", następnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części, każdą owinąć folią, włożyć do zamrażarki na około 1 godzinę - ciasto(...)kamień". MASA SEROWA: Twaróg przecisnąć 3 razy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Żółtka zmiksować z cukrem i masłem na puszystą, gładką masę, dodać twaróg i budyń, zmiksować. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy serowej. Spód formy i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciasta, następnie
Cakes By Kejtsmaku. Składniki (duża tortownica): 8 jajek 150 g mąki tortowej 150 g cukru 1 łyżka cukru pudru odrobina soli 0,5 proszku do pieczenia 750 g śmietany 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao aromat migdałowy 1 kompot wiśniowy 1 szklanka ponczu 3 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy Mąkę i kakao mieszamy, dodajemy budyń czekoladowy, proszek do pieczenia
Pyszności SłodkościDodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem 115 g cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1/2 op. cukru wanilinowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)Składniki na ciemne ciasto: 230 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 7 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy z cukrem 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Oba ciasta wykonujemy oddzielnie, w ten sam sposób, a mianowicie: wszystkie suche składniki mieszamy w misce
Walijskie Pichceniełyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1 duży budyń waniliowy Piana: - 2 białka - 2 łyżki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - brzoskwinie z puszki Przygotowuję ciasto: Ucieram dokładnie margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek(...)dokładnie rękami i wykładam na blaszkę. Przygotowuję masę serową: Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy. Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli. Piekę
Wielopokoleniowociepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 200 g mąki, 1 jajko, ¼ szkl. oleju Nadzienie: 150 g twarogu, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego Dodatkowo: 1 szklanka jagód, mleko WYKONANIE 1. Nadzienie: Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i śmietaną . 2. Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy
słodki bratekaromatyczna i jestem nią zauroczona. Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 jajka - 3 łyżki mąki owsianej - 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego - cynamon 1/2 łyżeczki - ziarenka z laski wanilii - słodzik (ja zużyłam 7 tabletek) - 3 duże jabłka - płaska łyżka oleju kokosowego - 4 płaskie łyżki płatków migdałowych - 1/3 szklanki mleka - 1 banana(...)Wykonanie: Białka ubij na sztywno, dodaj, budyń, wanilię i cynamon. Mleko, banana, żółtka, mąkę i 2 łyżki płatków migdałowych zmiksuj blenderem na gładką masę. Obierz jabłka i pokrój na cienkie plastry. Naczynie wysmaruj olejem kokosowym. Przełóż jabłka, obsyp troszkę cynamonem. Masę z białek, połącz z masą z żółtkami, zrób to dość delikatnie, aby piana nie opadła. Zalej jabłka, na wierzch
SMYKWKUCHNITaki deser jadłam kiedyś w Egerze (nadziewany knedel z sosem waniliowym i makiem). Najlepiej podawać na ciepło. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego + odpowiednia ilość mleka i cukru 1 łyżka masła 4 kule drożdżowe 8 łyżek konfitury śliwkowej (lub więcej) 4 łyżki maku Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw. Ugotuj kule na parze (3 minuty
Qlinarnie i Qlinarniemasła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna Krem: 1 szklanka jagód 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100ml mleka 100g masła Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Całość obić mikserem na puszystą(...)biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto do puszystych babeczek. Jagody przesypać do rondelka i zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż cukier się rozpuści w powstałym soku. Budyń rozrobić w około 100ml mleka i wlać do jagód. Zagotować ciągle mieszając. Gotową sztywną masę zdjąć z ognia i wystudzić. 100g masła zmiksować, aż będzie puszyste. Dodawać po łyżce masy
Jacob Tastes