pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy(...)stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę z białek i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze ok 25 min. w 180 stopniach
słodki bratekszkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/3 szkl. wiórek kokosowych, ½ kostki masła, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko Masa serowa: 500 g twarogu, ½ szkl. cukru, 4 jajka + 1 białko, 1 budyń kokosowy, ½ szkl. śmietany 18%, ¼ szkl. oleju, 1-2 nektarynki WYKONANIE Kruszonka: Składniki na kruszonkę zagniatamy. ¼ odkładamy, resztą wykładamy spód formy o wym. 20X22 cm. Masa serowa: Twaróg mielimy. Jajka ubijamy(...)cukrem na puch, dodajemy partiami ser, a następnie śmietanę, budyń oraz olej. Nektarynki kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na kruszonkę. Wierzch posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy 50 min w 170 stopniach, zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia
słodki bratekcałe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju masa budyniowa 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny 3 łyżki kawy cappuccino dowolnym smaku ponadto 1 opakowanie biszkoptów 200 ml mocnej kawy 2 galaretki cukier puder do dekoracji Wykonanie: Ciasto(...)pieczenia. Ciasto wykładamy na przemian jasne ciasto następnie ciasto ciemne delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 C.Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy, ucieramy z masłem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy kawę cappuccino. Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wodzie odstawiamy do stężenia. Ciasto przekrawamy
kgwjanczewomąki pszennej + odrobina do podsypania przy wyrabianiu 2 żółtka Sernik: 700g mielonego sera białego 200g margaryny (u mnie Palma) 5 jajek 200g cukru pudru 1 cukier waniliowy Delecta 1 budyń śmietankowy (u mnie z dodatkiem białej czekolady) Delecta 1 aromatyczna przyprawa do sernika Delecta szczypta soli Mus pomarańczowo-miechunkowy z cynamonem: 1 puszka pomarańczy w syropie (waga netto 240g(...)piekarnika na 15 minut. 2. Sernik: Miękką margarynę ucieramy wraz z przesianym cukrem pudrem oraz żółtkami na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy, aromatyczną przyprawę do sernika, sproszkowany budyń oraz raz zmielony biały ser. Wszystko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej i mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na gorący podpieczony spód. Wkładamy
Kuchnia w czekoladzieszklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń.Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i waniliowy ekstrakt. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, dodać maliny (jeśli będą zmrożone, szybko stężeje
6niebododać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa Serowa: 125 dag sera białego 10 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła 1 1/2 torebki budyniu śmietankowego bądź waniliowego bez cukru 20-25 dag suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo żółtka,następnie zmielony trzykrotnie ser i budyń.Ubić białka na pianę,delikatnie
Niespełnione zdolności kulinarneSernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj. składniki na masę serową: 800g tłustego twarogu 100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia(...)ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość dokładnie wymieszać Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć
Moje domowe kucharzeniemój alfabet produktów, których wg mnie nie może zabraknąć w kuchni u żadnego cukiernika-amatora :) A - amoniak i amaretto (wystarczy syrop - nie musi być alkohol) B - biszkopty i budyń (wiadomo - lepiej zrobić domowy, ale awaryjnie budyń śmietankowy czy waniliowy na pewno się przyda), bakalie - wszystkie jakie lubicie C - cukier waniliowy oczywiście domowej roboty, a także cukier biały (najlepiej drobny), puder
Mania WypiekaniaSkładniki: jajka 4 sztuki/XL, cukier 3/4 szklanki, przyprawa do sernika Delecta 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, aromat pomarańczowy Delecta 4 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, olej rzepakowy 5 łyżek, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka Decorada Delecta kolorowy maczek - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta płatki czekoladowe(...)posypka Decorada Delecta karmelowe chrupki - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę do sernika mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel z 4-5 minut na dużych obrotach do masy wsypać budyń, kaszkę manną, twaróg z wiaderka /odlać płyn z wiaderka, jeśli taki jest/, dodać skórkę pomarańczową, olej, aromat pomarańczowy Delecta i mikserem połączyć składniki ale nie za długo tortownica
W Mojej Kuchni Lubiępartiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. krem straciatella: 200 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 śmietan fix, 50 g posiekanej gorzkiej czekolady(...)oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy
Aga w kuchnismaku rewelacyjna :) Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 5 jaj - duże 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie 1 aromat pomarańczowy 3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze szczypta soli(...)czubek wykałaczki skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji W dużej ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie , proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą
Grunt to przepis!Domowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje krótką chwilę i jest bardzo łatwe, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 2 porcje 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru kryształu(...)wlewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną zawiesinę z mleka, cukru i mąki, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, przekładamy do pucharków i dekorujemy konfiturą lub owocami
Smakowite Daniażółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka(...)ciągle ubijając sok z cytryny. Teraz kolej na ser twarogowy, dodawaj po jednej łyżce, następnie budynie i na bardzo wolnych obrotach mleko. Masa jest rzadka i taka powinna być. Wylej ją na formę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka
Pasje Jolkimąki pszennej 4 żółtka 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce(...)pieczenia i podpiec w 190°C przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Wystudzić. Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika
zadanie-gotowanie