Składniki: jajka 4 sztuki/XL, cukier 3/4 szklanki, przyprawa do sernika Delecta 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, aromat pomarańczowy Delecta 4 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, olej rzepakowy 5 łyżek, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka Decorada Delecta kolorowy maczek - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta płatki czekoladowe(...)posypka Decorada Delecta karmelowe chrupki - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę do sernika mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel z 4-5 minut na dużych obrotach do masy wsypać budyń, kaszkę manną, twaróg z wiaderka /odlać płyn z wiaderka, jeśli taki jest/, dodać skórkę pomarańczową, olej, aromat pomarańczowy Delecta i mikserem połączyć składniki ale nie za długo tortownica
W Mojej Kuchni Lubiępartiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. krem straciatella: 200 ml śmietanki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 śmietan fix, 50 g posiekanej gorzkiej czekolady(...)oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy
Aga w kuchnismaku rewelacyjna :) Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 5 jaj - duże 3/4 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 3 budynie śmietankowe - na 1/2 litra mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu FOLWARK - płaskie 1 aromat pomarańczowy 3 łyżeczki skórki pomarańczowej w cukrze szczypta soli(...)czubek wykałaczki skórka pomarańczowa w cukrze - do dekoracji W dużej ubić mikserem białka ze szczypta soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dodać żółtka, mąkę, budynie , proszek do pieczenia i krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą
Grunt to przepis!Domowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje krótką chwilę i jest bardzo łatwe, można go zajadać na zimno lub gorąco. składniki na 2 porcje 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru kryształu(...)wlewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną zawiesinę z mleka, cukru i mąki, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje zdejmujemy go z ognia, przekładamy do pucharków i dekorujemy konfiturą lub owocami
Smakowite Daniażółtek - 1 i 1/2 szklanki mleka letniego - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 kostki miękkiego masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1 kg sera twarogowego - sok z jednej cytryny - 1 laska wanilii lub dwa cukry waniliowe Na piankę - 5 białek - 1/2 szklanki cukru pudru - szczypta soli Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj po kolei żółtka(...)ciągle ubijając sok z cytryny. Teraz kolej na ser twarogowy, dodawaj po jednej łyżce, następnie budynie i na bardzo wolnych obrotach mleko. Masa jest rzadka i taka powinna być. Wylej ją na formę 20 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 170-175 °C góra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka
Pasje Jolkimąki pszennej 4 żółtka 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce(...)pieczenia i podpiec w 190°C przez ok. 15 minut (aż się zrumieni). Wystudzić. Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika
zadanie-gotowaniepełna szklanka cukru 2 łyżki pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru waniliowego robionego w domu z prawdziwą wanilią , lub duża laska wanilii do sera http://www.skworcu.com.pl/1318,pl_wanilia-laski-waniliowe-burbon-sklep-internetowy-skworcu.html 1 duży budyń waniliowy- proszek 1 łyżka mąki pszennej luksusowej Młynomag Ponadto papier do pieczenia do pokrycia dna tortownicy oraz do podwyższenia jej brzegów. Robimy ciasto. Z przesianej mąki, masła i pozostalych składników(...)białka od żółtek i rozpuszczamy masło, które musi kompletnie wystygnąć.Białka ubijamy mikserem, ale nie na sztywną pianę, dodajemy po kolei żółtka, cukier z cukrem waniliowym i ubijamy. Dodajemy budyń i wystudzony tłuszcz. Miksujemy do momentu kiedy składniki się połączą.Dodajemy po trochu ser ciągle miksując. Wyciągamy połowę ciasta i ścieramy na dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
Z Kuchni Do Kuchnikilka kropel olejku waniliowego - szczypta soli Masa serowa : - 1 kg sera białego ( u mnie z wiaderka Zott ) - 100 g miękkiego masła - 250 g kajmaku z puszki - 5 jajek - 1 budyń waniliowy - kilka kropel olejku waniliowego - skórka z 1 cytryny ( sparzyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach ) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie kilka łyżek cukru pudru - szczypta(...)minut . Odstawić do ostygnięcia . Masa serowa : masło utrzeć dodając stopniowo kajmak ,jak składniki się połączą dodawać po jednym żółtku ,zmniejszyć obroty i dodać proszek do pieczenia wymieszany z budyniem,wymieszać, białka ubić a pod koniec dodać szczyptę soli, ubite białka wymieszać delikatnie z masą serową,dodać olejek waniliowy i skorkę z cytryny ,spróbować masę jeżeli jest za mało słodka można
Wypieki Renejajko Masa serowa: 3 jajka 500 g odtłuszczonego serka (może być ser do serników) 190 g cukru 400 g kwaśnej śmietany 75 g masła 125 ml mleka 1 opakowania budyniu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: Spód: Mąką, proszek do pieczenia i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy. Następnie dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy(...)formę o średnicy 26 cm. Masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy do lodówki. Ser, 150 g cukru (40 g zostawiamy na później), żółtka, śmietanę, masło, mleko i budyń waniliowy miksujemy razem, aż do otrzymania jednolitej masy. Odlewamy jeden kubek masy i wstawiamy do lodówki, resztę wylewamy na ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
KasiaiKrzysiu.plchrupiące ciasteczka budyniowe. Tym razem pojawił się na nich wielkanocny zajączek. Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę
Pyszności Słodkościsera twarogowego we wiaderku - zwykle używam firmy Zott 6 jaj - dużych, lub 7 mniejszych 1 i 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła [100g] 1/2 kostki margaryny [100g] 1 opakowanie budyniu śmietankowego na 3/4l mleka 5 łyżek kaszy manny - płaskie 1 aromat śmietankowy CIASTO PÓŁKRUCHE 300g maki pszennej tortowej 100g cukru 150g margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)międzyczasie przygotować masę serową. Utrzeć mikserem żółtka z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym, dużym naczyniu zmiksować ser z miękką margaryną, dodając stopniowo po 2-3 łyżki żółtek. Dodać budyń, kasze manną i aromat. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli - wspomaga trwałość piany. Wmieszać ją delikatnie do masy serowej za pomocą łopatki lub dużej łyżki. Na podpieczone ciasto półkruche
Grunt to przepis!stopni, piec ok 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, 3/4 szkl mleka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Ciasto wyjąć z blaszki, delikatnie odkleić papier. Na ciasto wyłożyć połowę kremu. Składniki ponczu wymieszać, przelać do miseczki, delikatnie maczać biszkopty
6niebozrobić sernik gotowany na Wielkanoc. Dekorujemy tak jak chcemy. Rodzina zadowolona,czego chcieć więcej. Składniki: ser 1.1/2 wiaderka cukier 1.1/2 szklanki 6 jaj masło 250 g 3 budynie waniliowe po 40 g rodzynki 75 g żurawina 75 g aromat waniliowy 1 mleko 3/4 szklanki Dodatkowo: czekolada 200 g mleko 3-5 łyżek bakalie Krok(...)garnka dużego wkładam masło i wsypuje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje zmiksowany ser z jajami i mieszam aż zacznie lekko wrzeć. Krok 3 Rozrabiam w mleku budynie i wlewam do sera, mieszam do momentu aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki
Różowa kuchniażółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce(...)roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki
Moje domowe kucharzeniekrople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser " Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone masło, cukier, budyń (proszek
Słodkie okruszki