mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównuję. Przykrywam biszkoptem makowym
Tradycyjna kuchnia Kasimąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem: 1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około 19 g) 3 - 4 łyżki cukru 100 g serka mascarpone dodatkowo: 2 kostki smalcu cukier puder Podgrzewamy mleko, wlewamy do kubka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę(...)Ziarenka i laskę wkładamy do rondelka. Odlewamy 1/4 szklanki mleka i mieszamy z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Resztę mleka wlewamy do rondelka z wanilią i razem zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń, dokładnie mieszamy i zagotowujemy mieszając. Wykładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.. Wyjmujemy laskę wanilii, a krem miksujemy z mascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą
KuchcikoweLoveszklanki mąki 250 gram margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Masa serowa: 500 gram zmielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki ostudzonego roztopionego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżka(...)zmrozić. Blaszkę o średnicy 24x34 cm wyłożyć papier do pieczenia, potarkować 2 części ciasta, równomiernie rozprowadzić na blasze. Brzoskwinie odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Ser zmiksować z jajkiem, budyniem, masłem, cukrem pudrem i 4 łyżkami soku z brzoskwiń. Dodać pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier
Darcia w kuchnispirytusu Sposób przygotowania: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, wlać do gotującego się mleka mieszać, aż ugotuje się budyń. Ostudzić. Masło utrzeć. Do masła dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Następnie wlać alkohol i zmiksować. Na samym końcu dodać wiórki kokosowe (odsypać 2-3 łyżki do posypania
na moim stole...Resztę mleka mieszam w misce razem z mąkami i cukrami. Gdy mleko się zagotuje, dodaję mleko z miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników
Kuchnia co dniaschłodzenia w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy masę serową :) Składniki na masę serową: 750 g twarogu sernikowego Piątnica 250 g serka mascarpone 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki budyniu waniliowego 1-2 łyżki cukru pudru (lub mniej) 1 olejek waniliowy 3 jajka Wykonanie masy sernikowej jest banalnie proste i szybkie! Należy jednak pamiętać, by miksować/blendować składniki tylko(...)napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie... Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy. Przelewamy masę (jest dość rzadka) na przygotowany spód ciasteczkowy i pieczemy w temp. 155-160 st. przez 60-65 minut w kąpieli wodnej, dzięki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego ( może być wiaderkowy) 100 g masła miękkiego 5 dużych jajek ( białka i żółtka osobno) Szklanka cukru Cukier waniliowy (16 g) Budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę, następnie dodać masło i znowu utrzeć. Do tej masy dodać budyń, ekstrakt z wanilii
Calzonella.comcukru waniliowego 200 g masła (można dodać mniej, ok. 150 g) kilka kropel aromatu migdałowego Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać kilka kropel aromatu migdałowego
Calzonella.comPropozycja dla najmłodszych pociech - ale tak na prawdę nie tylko dla nich ;-) W każdym razie ja zawsze muszę przygotować porcję również dla siebie ;-) Równie często jak budyń gości w moim domu kisiel. O budyniu pisałam TUTAJ oraz TUTAJ . Kisiel jest równie prosty w wykonaniu, a może nawet prostszy, a stanowi zdrową propozycję na podwieczorek czy smaczną przekąskę w ciągu dnia
Wielopokoleniowotradycyjnej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : 6 żółtek 1/2 l mleka 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki maki zwykłej 1 cukier waniliowy 100 g masła Masa truskawkowa : 1,5 l musu z truskawek 1 galaretka truskawkowa 50 g żelatyny Blaszka o wymiarach 25/32(...)budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie wymieszać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, cukier zwykły,i budynie.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Warstwy ciasta: 1. Spodnie ciasto makowe 2. cienka warstwa truskawek w czekoladzie 3. połowa masy budyniowej 4. ciasto z białek 5. masa truskawkowa ( odłożyć
Sama słodycz i szczypta chiligarnuszka i dosypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem i gotujemy, aż masa zgęstnieje (jak budyń). Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie miękkie masło ubijamy na puszystą masę, a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na najwyższych obrotach robota, na koniec
Piekę, bo lubięokresie są smakołyki z wykorzystaniem nasion szałwii hiszpańskiej, która idealnie nawadnia nasz organizm. W upalne dni jest to niezbędne, do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dzisiaj prezentuję waniliowy budyń z nasion szałwii hiszpańskiej, który podałam z borówkami- prosto z krzaczka! Nie ma nic pyszniejszego. SKŁADNIKI: laska wanilii szklanka mleka (u mnie sojowe) 1/4 szklanki wody 4 łyżki nasion chia garść borówek(...)mieszamy z mlekiem ziarna nasion chia szałwii wsypujemy do miseczki i zalewamy je mlekiem wymieszanym z wannilią- całość odkładamy do lodówki na kilka godzin (ja odstawiłam na noc) gotowy budyń posypujemy borówkami
healthy dreamsodrobinę radości małym pociechom, możemy zaserwować im taki pyszny bezglutenowy deserek. Świadomość, że jedzą tą niedozwoloną rzecz, sprawi im wiele satysfakcji, a nam pewność, że zawartość podanej dziecku miseczki budyniu, jest skarbnicą zdrowia. Dla nas również może być to zamiennik, proszkowanych słodkości, czy kupnych, gotowych. Budyń świetny na deser lub nietypowe śniadanie. Podany z pomarańczą, rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI
healthy dreamsszklanki cukru, 2 żółtka, 1 łyżka gęstej śmietany, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 500 g białego sera półtustego, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 75 g masła, 1 łyżka cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką(...)wkładamy do lodówki. Masa serowa: Ser przeciskam dwa razy przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich budyń i ser. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy
Aga w kuchniSkładniki: ciasto kruche 1 rolka/nie mrożona, jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier puder 3 łyżki, mus z dyni 200 ml, konfitura z pigwy 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę z pigwy
W Mojej Kuchni Lubię