masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego! Składniki: 30 dag masła 30 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 5 budyni waniliowych( 20 dag) 20 dag mąki tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/ 2 łyżeczki roztartego kardamonu 100 ml wody gazowanej tłuszcz do formy Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Nadal ucierając wsypać mąkę(...)budynie, sodę oczyszczoną i kardamon. Na koniec ucierania wlać gazowaną wodę. Białka jajek ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut
Tradycyjna Kuchniacukru 3 łyżki miodu sztucznego Masa serowa: 1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego 1 szklanka cukru pudru 1/2 margaryny 2 całe jaja odrobina aromatu śmietankowego 2 budynie śmietankowe ( na 0,5l ) 1/2 szklanki mleka Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, posiekać nożem. Zrobić w cieście zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie(...)kolejno cukier, margarynę i 2 żółtka .Gotujemy na wolnym ogniu stale mieszając przez ok. 10 min. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do gorącego sera wlewamy rozrobiony w mleku budyń i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek. Mieszamy delikatnie uważając aby nie zrobiły się grudki i całość gotujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy aromat śmietankowy. Ciepłą masę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMasa: 400 g. sera twarogowego 400 g.jogurtu greckiego 4 białka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (można dosłodzić sobie stewią, brązowym cukrem, lub innym słodzidłem) 2 budynie śmietankowe w proszku (bez cukru) płatki migdałowe Helio Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ser mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Masę
Cynamonowe szczęścieroztopionego masła Masa serowa: 500 g sera przynajmniej 3-krotnie zmielonego 75 g ciemnego cukru typu Muscovado 50 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g białej czekolady w wiórkach lub startej na grubych oczkach 2 jajka (duże) ok 200 g truskawek wcześniej rozmrożonych pokrojonych na plasterki(...)Muscovado oraz białym cukrem tylko do połączenia się składników by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. 2. Do masy pojedynczo wbijać jajka miksując na wolnych obrotach. Dodać ekstrakt waniliowy oraz przesiany budyń. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec wsypać białą czekoladę wszystko wymieszać, 3. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dnie wyłożyć po łyżce masy biszkoptowej dociskając i wyrównując wierzch, Masę
vaniliowoczekoladowapuszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam go na równi z moim ulubionym, złotą rosą: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sernik-zota-rosa-ii.html Sernik: 150g herbatników 1 kg sera z wiaderka 2 budynie waniliowe bez cukru 8 jajek L 3/4 szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek(...)Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce. 2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. 3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki
Szefowa kuchnipieczenia 200 g wiórków kokosowych (u mnie standardowo po „dojeniu”) moje mleko kokosowe było jakieś dziwne i masa wyszła bardzo rzadka, więc dla pewności dodałam opakowanie budyniu waniliowego. ciasto czekoladowe: tabliczka gorzkiej czekolady 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150 g masła/oleju kokosowego lub 200 ml oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru(...)pekan) Przygotowanie: Wszystkie składniki na masę serową zblenduj na gładką masę. Moja masa wyszła jakaś taka rzadka, więc dla pewności, że po upieczeniu nie będzie pływa dodałam opakowanie budyniu waniliowego, równie dobrze można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Banana, masło kokosowe i cukier zbenduj na gładka masę, a czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz razem te dwie masy, najlepiej
greenscarfokoło 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski(...)smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na z ł oty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimasła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżka mąki 2 łyżki budyniu czekoladowego 2 łyżki mleka Przygotowanie: Utrzeć masło z cukrem i dodawać po 1 jajku dalej miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą szpatułki(...)części z tym, że jedna część ma mieć 2/3 ciasta a druga 1/3 ciasta. Do 2/3 ciasta dodać mąkę i sok z cytryny i wymieszać. A do drugiej części budyń i mleko i również wymieszać. Do foremek nakładać po łyżce białego ciasta a na to po łyżeczce ciemnego ciasta ciasto rozłożyć równomiernie dookoła kominka od foremek). Na samą górę ponownie
Amatorka kuchennajednym. Żródło Ciasta s. Anastazji Składniki 6 jajek 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 kisiel wiśniowy + szczypta czerwonego barwnika 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a ucierając dodawać stopniowo żółtka. Dodać mąkę , proszek(...)olej. Wszystko zmiksować. Ciasto podzielić na cztery części. Blaszkę prostokątną jak na keks o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. I układać kolejno warstwy ciasta. Do pierwszej dodać budyń i wymieszać ułożyć na dnie blaszki. Do drugiej dodać kisiel i barwnik. Do trzeciej kakao Do czwartej mak. Przeciągnąć nożem przez środek ciasta wzdłuż blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego
O kuchni z uczuciemnajlepsze jest masło, ale nie miałam go, więc wzięłam margarynę 80% tłuszczu, efekt w pełni zadowalający) kilka kropel aromatu waniliowego Pianka waniliowa: 3 białka 7 łyżek cukru 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego 1-2 łyżki soku z cytryny 50 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie(...)ubij na wysokich obrotach na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru. Pod koniec ubijania wlej sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Wymieszaj ze sobą resztę cukru, mąkę i budyń. Stopniowo dodawaj do białek. Miksuj kilka chwil do całkowitego połączenia składników. Do masy dodaj przestudzone masło. Wymieszaj ręcznie trzepaczką. Piana zmniejszy swą objętość. Wyciągnij ciasto z lodówki. Posmaruj spód powidłami
Anioszek w kuchniżółtka 5,5 łyżki miodu ok 130 g zimnej margaryny 80 % lub masła kilka kropel aromatu waniliowego 2 kopiaste łyżeczki kakao Pianka: 4 białka 7 łyżek cukru 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g) 4 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego sok z połówki cytryny ok 65 - 70 g roztopionej margaryny 80% lub masła Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w małą kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj połowę cukru. Resztę cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Pod koniec ubijania wlej sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Wsyp powoli mąkę z cukrem. Miksuj do połączenia się składników. Wlej przestudzone roztopione masło/margaryn
Anioszek w kuchnimielonego tłustego twarogu 150 g masła roślinnego 3 jaja 130 g cukru demerara 1 cukier wanilinowy 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru Sposób wykonania Masa serowa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń
peggiwkuchnitwarogowego półtłustego (u mnie 1 kg President i 0,5 kg Garwolińskiego) 250g margaryny (o temp. pokojowej) 2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego (nie słodzonego) 1 kopiasta łyżka kaszy manny błyskawicznej 9 żółtek 9 białek szczypta soli 100 g rodzynek masło(...)garnek) ucieramy margarynę stopniowo dodając cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam
peggiwkuchni