budyń - 12640 przepisów (strona:400/843)

CIASTO CHAŁWOWO - CZEKOLADOWE 138

masła kieliszek spirytusu  Żółtka dokładnie utrzeć z 1/4 szklanki mleka i z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować,na gotujące wlać masę jajeczną,mieszać aż zrobi się budyń. wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z chałwą, dodawać wystudzony budyń oraz spirytus.   Masa czekoladowa:   3 jajka 2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 200 g masła

Niespełnione zdolności kulinarne
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 129

posypujemy kandyzowaną skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania ich na kilka sposobów. Dodatek marmolady, powideł, budyniu, różnego typu mas, czy też bitej śmietany – kwestia gustu, zaspokoi apetyty wszystkich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Z niewielkimi zmianami, ponownie wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków . Polecam też inne(...)przepisy na wypieki „tłustoczwartkowe” znajdujace się na blogu : Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Pączki z serka mascarpone Pątysie Sycylijskie cannoli z ricottą Faworki robione mikserem Pudrowane poduszeczki Wydrukuj przepis The post Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia appeared

mojewypiekiinietylko
Sernik w biszkopcie orzechowym 178

pieczenia 1/2 szklanki cukru 6 jajek 100 g masła szczypta soli Masa serowa: 1 kg białego sera (trzykrotnie zmielonego) lub dobrego wiaderkowego 1 szklanka cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Masa maślano-śmietanowa: 400 ml kwaśnej śmietany 18% 300 g masła 5 czubatych łyżek cukru pudru cukier waniliowy Polewa: 100 g czekolady mlecznej(...)przelać ciasto i piec w temp. 170 stopni C, około 35 minut. Wystudzone ciasto przeciąć na dwa placki. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować i wylać masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 160 stopni C. Dobrze wystudzić.  Masa maślano-śmietanowa: Masło

talerz przyjemności
Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 135

mleka - 6 łyżek cukru - 25 dag masła 1. Połowę mleka zagotować z cukrem, w drugiej połowie mleka połączyć żółtka i oba rodzaje mąki, wlać do gotującego się mleka, gotowy budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem i zmiksować. Polewa kakaowa: - 5 kopiastych łyżek naturalnego kakao - 10 dag cukru pudru - 10 dag masła - 6 łyżek mleka

Apetyczna babeczka
Domowe drożdżówki (serduszka z serem) 159

monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
orzeźwiające soki w deserze z bitą śmietaną... 165

Składniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okragłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę(...)biszkoptów 400 ml soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Pleśniak z dżemem i orzechami 318

żółtka i białka osobno) 1 kostka zimnego masła (200 g) 1 łyżka cukru z wanilią (ewentualnie wanilinowego) 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe bez cukru (proszek) 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych) 1 słoik kwaskowego dżemu (u mnie czarny bez) szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)małą kulę ciasta – ścieramy ją na tarce jarzynowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajmy stopniowo, powoli 3/4 szklanki drobnego cukru – cały czas miksując. Na końcu wmiksowujemy dwa budynie. Wyjmujemy tortownicę z lodówki. Na kruchym cieście rozsmarowujemy cały słoik dżemu. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ciasto starte na tarce. Wkładamy

Poezja smaku
Sernik na kakowym spodzie 192

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 750 g sera twarogowego z wiaderka 5 jajek 100 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy b/c na 0,5l mleka 100 ml kremówki 30% Polewa: 100 ml kremówki 30% 100 g masła 80 g cukru kokosowego płatki migdałów Przygotowanie: Kruche ciasto:  Wszystkie składniki umieścić(...)boki wykleić ciastem. Tortownicę włożyć do lodówki i w między czasie przygotować masę serową. Masa serowa: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Miksując dodawać stopniowo ser, budyń w proszku, letnie rozpuszczone masło i na końcu wlać kremówkę. Miksować do momentu połączenia się składników.  Wyjąć tortownicę, dno nakłuć widelcem, wylać masę serową i włożyć do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Puszysty sernik 217

sernik dzięki dobrze ubitej pianie sprawia wrażenie puszystego i wysokiego. Nie należy do zbitych serników, lecz wprost przeciwnie :) Spróbujcie :) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli  łyżeczka aromatu waniliowego 200g  maślanych herbatników 150g roztopionego masła 3-4  duże(...)dodajemy do nich roztopione masło oraz miód. i dokładnie mieszamy. Przygotowana wcześniej okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklepujemy na dnie formy, równe rozprowadzając. Ser, mąkę i budyń miksujemy na niskich obrotach w wysokiej misce. Stopniowo dodajemy cukier oraz aromat ciągle mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka, oddzielając je od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli

ChilliJemy
ROLADA Z MUSEM CZEKOLADOWO NUGATOWYM I KREMEM BRZOSKWINIOWYM 148

Biszkopt: jaja 4 sztuki mąka pszenna 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier puder 8 łyżek  Krem brzoskwiniowy: brzoskwinie w puszce 1 puszka budyń śmietankowy 1 opakowanie sok z cytryny 2-3 łyżki cukier 1 łyżeczka Mus czekoladowo nugatowy: wafelki o smaku nugatowym Lusette  2 opakowania czekolada mleczna 200 gram śmietana kremówka(...)Pergamin delikatnie ściągnąć. Zwinąć ciasno roladę wzdłuż krótszego boku wraz ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.  Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie wraz z syropem miksujemy blenderem na mus. Do musu dodać budyń, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przelać do garnuszka i wstawić na gaz. Gotować na małym ogniu, aż krem zacznie gęstnieć. Ciepły krem wylać na zimny odwinięty biszkopt. Pozostawić

Kuchnia Paulettes
Rogaliki z waniliowym serkiem 154

szklanki cukru 20g drożdży 1 jajko  2 żółtka 70g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżka oleju nadzienie: 300g twarogu śmietankowego 1 białko 3 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego ziarenka z połowy laski wanilii do posmarowania: 1 białko do posypania: cukier perlisty Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, wymieszać z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką mąki, odstawić(...)posmarować olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin albo na noc do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie: twaróg rozetrzeć z cukrem i białkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii oraz budyniem. Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić do ocieplenia na 2 godziny. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości 1cm, pokroić

Obiad gotowy
Tapioka z jagodami 176

literek alfabetu i pływało w pomarańczowym sosie o smaku słodko-kwaśnym. Na opakowaniu była chyba lalka Barbie czy coś równie nie na temat. Moją ulubioną puszką był jednak deserowy budyń z tapioki. Tapioka była bardzo słodka, miała przezroczyste, ciasno upakowane w puszce ziarenka i pachniała syntetyczną wanilią. To chyba dlatego do dziś tak lubię żywność z puszek. Na szczęście inne(...)smaki kuchni brytyjskiej się u mnie nie przyjęły. Budyń z tapioki musi pachnieć wanilią, ale dziś dodaję do niej więcej owoców. Ponieważ w czasie wycieczki na bazar Bakalarska kupiłam dużo słoików jagód w cukrze, to podaję ją z borówkami, ale spokojnie może być dżem jagodowy. Tapiokę w kulkach kupicie w każdym w sklepie azjatyckim, w sklepie typu kuchnie świata

Ugotowane pozamiatane
Biedronka 149

cukier utrzeć do   białości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, wanilię i zmiksować. Pozostałą część mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło przełożyć do miski i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Dodatkowo

kulinarnyswiatdomi
Prinsesstarta - tort księżniczki 161

masy. Dodać 100 ml  wrzącego mleka, zmiksować. Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik i zagotować, często mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, wystudzić. Krem śmietankowy: 675 ml śmietanki kremówki 36% 125 g mascarpone 3 łyżki cukru(...)temu dżem nie będzie wypływał na zewnątrz tortu). Przykryć cienką warstwą bitej śmietany. Na niej ułożyć kolejny blat biszkoptowy i  lekko go naponczować. Posmarować pozostałą częścią budyniu, na wierzch wyłożyć krem śmietanowy tworząc kopułę, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegów tortu. Na kopułę nałożyć środkową część biszkoptu i delikatnie przycisnąć, by biszkopt dobrze przylegał

kulinarnyswiatdomi
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 152

bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią(...)Amuse bouche: golonka z kalerosse, ziemniakiem i crème fraîche. Pierożki z ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu

Food Square