większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego
Różne smaki w kuchnispód herbatnikowy: 150g kakaowych herbatników 40g masła, stopionego łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Na masę serową: 1200g sera, najlepiej z wiaderka, ale dobrej jakości 200g cukru (dałam 150g) 4 jajka opakowanie budyniu waniliowego 250g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i deserowa, można użyć tylko deserowej) 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki gorzkiego kakao Na polewę: 3 łyżki gorącej(...)obręczą na zewnątrz. Na dno tortownicy wykładamy masę herbatnikową, ugniatamy dłonią równomiernie. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: ser miksujemy z cukrem i budyniem. W osobnej misce ubijamy jajka przez 1 minutę. Jajka dodajemy do sera i miksujemy tylko do połączenia składników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z kakao. Czekoladę wlewamy do masy serowej
Smak mojej kuchnikażdej chwili gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 8 szt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki majonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy(...)puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Zmniejszamy obroty miksera i partiami wsypujemy mąkę. Na końcu wlewamy olej. Miksujemy jeszcze około minuty. Gotowe ciasto przelewamy do foremek na babeczki (na ¾ wysokości). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut. W małym
VioletoweKucharzenieszkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru(...)Jeśli chcemy uzyskać grubszą kruszonkę palcami ją zlepiamy na odpowiednią Nam wielkość i przekładamy do woreczka foliowego - kładziemy do zamrażalki. 3. Widelcem rozdrabniamy ser,dodajemy żółtka,cukier puder oraz budyń w proszku - całość mieszamy. 4. Rabarbar obieramy,kroimy w kostkę Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie,następnie wykładamy gotowy
Niespełnione zdolności kulinarnekwietnia to nie pora na kasztany... Ale cóż, czasem można sobie pozwolić na niesezonowe szaleństwo. Tak naprawdę to po prostu płatki ryżowe ugotowane na mleku i zmiksowane na gładki budyń. Zamiast kremu kasztanowego można dodać trochę czekolady, albo odrobinę miodu i wanilii. Do tego kolorowe owoce, i przynajmniej śniadanie pasuje do moich majowych marzeń. Kasztanowy budyń ryżowy Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietaną. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej(...)wlewać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki ryżowe z budyniem
O kuchni z uczuciemherbatników lub ciastek digestive 50g masła – roztopić Masa serowa – dobrze jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej: 650g gotowego sera na sernik 200g naturalnego jogurtu 220g cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki(...)roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23cm i wyrównać. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier, mąkę, budyń, sok i skórkę z cytryny , wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Do masy
Mała Cukierenkacukier 3/4 szklanki, skórka cytryny w proszku Royal Brand 1łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, orzechy włoskie siekane 150 gram, cukier puder - ile potrzeba obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem(...)skórką z cytryny, cynamonem, budyniem jajka, miękka margaryna, cuikier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale tak ma być wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem połączyć na dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch
W Mojej Kuchni Lubięłyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Masa serowa: 700 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 5 jajek 3/4 szklanki cukru 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki budyniu śmietankowego Polewa z kwaśnej śmietany: 350 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 80 g cukru 40 g masła sok i skórka(...)pieczenia (tylko spód) o wymiarach 20×20 cm w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić. Masa serowa - Twaróg przełożyć do miski, dodać budyń i zmiksować. Stopniowo dodawać cukier , następnie wbijać jajka, miksując po każdym 15-20 sekund. Na koniec dodać śmietanę. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej części dodać przygotowany wcześniej
Domowa cukiernia Ewymąki 150 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 łyżki mleka 2 gruszki szklanka wiśni ( w moim przypadku z kompotu ) Krem budyniowy: budyń śmietankowy łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa Sposób przygotowania Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać(...)wymieszać. Gruszki obrać , pokroić w ósemki , wiśnie osączyć z kompotu. Na cieście ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki 1 łyżka masła Na polewę , łamiemy czekoladę
Różne smaki w kuchniwylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy op. 40 g 1 łyżka mąki ziemniaczanej olejek waniliowy do dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy(...)jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową. (Mi i tak przeważnie ta serowa masa po upieczeniu rozlewa się na spodzie) Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C. Pieczemy przez ok. 50 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt: 5 jaj 100 g cukru 100 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g ) 60 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitych białek dodawać(...)jednym żółtku, cały czas miksować. Do ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszać delikatnie łyżką. Wsypać wiórki kokosowe i olej. Połączyć. Formę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa kokosowa: 1 puszka mleczka
Domowa cukiernia EwyCiasto zainspirowane stroną MojeWypieki , jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej
słodki bratekuzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny - wiśnie mrożone - jagody mrożone Na początku mielę ser dwa razy wraz z masłem (dodaję(...)dodaję żółtka oraz cukier i miksuję parę minut. Następnie mieszam zmielony ser i masło z ubitymi żółtkami wraz z cukrem. w małej miseczce mieszkam proszek do pieczenia, mąkę raz budyń. Delikatnie wsypuję proszki przez sitko i mieszam drewnianą łyżką. Do osobnej miski dodaję białka i ubijam na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę delikatnie wprowadzam do sera, również za pomocą drewnianej
Receptura smakuPyszne ciasto,z masą kajmakową ,orzeszkami i czekoladą-mniam,błyskawicznie znikło ze stołu,polecam wszystkim spróbować.... Składniki: masa budyniowa : 650 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanka cukru pudru 100g masła masa krówkowa: ok. 250 g masy kajmakowej firmy Helio(niecałe opakowanie) 100g masła 120 g orzeszków ziemnych solonych dodatkowo: 2 opakowania po 220 g herbatników(...)krówkową podgrzewam z masłem i dorzucam orzeszki. Herbatniki namaczam w mleku,wykładam nimi blaszkę kwadratową, na to nakładam połowę kremu budyniowego. Druga warstwa herbatników, masa krówkowa. I znowu herbatniki, budyń, herbatniki, na wierzch wylewam polewę czekoladową. A polewa to czekolada roztopiona ze śmietanką. Chłodzę w lodówce. najlepiej całą noc,żeby herbatniki zmiękły. Smacznego
Swojskie jedzonko