Masa makowa i serowa: 400g masy makowej ( użyłam Helio ), 600g białego półtłustego twarogu, 3/4 szklanki cukru, skórka z 1 cytryny, 3 jajka, łyżka budyniu śmietankowego. Na dno każdej babeczki nałożyć po łyżce masy makowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować
Z miłości do słodkościwylepiamy blachę. Spód pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Budyniowa pianka: 8 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 opakowania cukru wanilinowego 3 opakowania budyniu śmietankowego (40g, bez cukru) 0,75 szklanki oleju słonecznikowego oraz pół puszki brzoskwiń, garść malin i borówek Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier oraz cukier wanilinowy porcjami, nie przestając ubijać(...)następnej kolejności należy dodawać budyń, również dalej miksując. Na końcu wlewamy powoli olej i miksujemy. Ubitą budyniową piankę przekładamy na wystudzony spód. W pierwszej kolejności dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i wciskamy je lekko widelcem. Następnie dodajemy maliny i borówki. Wyciągamy zamrożoną kulkę kruchego ciasta i ścieramy na grubych oczkach. Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni
Receptura smakucukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych lub mrożonych sok z 1/2 cytryny(...)dobrze mieszamy, by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy około 2 minuty, stale mieszając. Odkładamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Jeden z biszkoptowych blatów nasączamy naparem z kawy i alkoholu (ja zrobiłam dość mocny napar, z 3 łyżeczek kawy i musiałam go nieco dosłodzić). Na nasączony placek wykładamy przygotowaną masę
Smaki Na Talerzujajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki cukru pudru Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego z wiaderka Pół kostki masła rozpuszczonego i ostudzonego 7 jajek 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru Starta skórka z 1 dużej limonki 1 duża gruszka obrana, pokrojona i pozbawiona gniazda nasiennego, 15 liczi(...)ubijamy na sztywno dodając na koniec połowę cukru przeznaczonego na masę serową. 6/ Żółtka ucieramy z drugą połową cukru aż złapie jasno żółty kolor. Następnie dodajemy stopniowo masę serową, budyń, mąkę i rozpuszczone masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki. 7/ Na ostudzony spód rozkładamy łyżką zmiksowaną gruszkę z liczi a następnie delikatnie
Kuchnia PROzdrowotnaszklanki wiśni (rozmrożone lub z kompotu) 500 gram tłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki budyniu waniliowego Delecta (proszek) 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 100 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka kokosowego 30 gram masła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy(...)schładzam przez 30 minut w lodówce. Jedną część wałkuję i umieszczam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Krok 2: Masa serowa Zmielony twaróg miksuję z jajkami, cukrem pudrem, budyniem, ekstraktem z wanilii, ziarenkami wanilii, skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową
Mango Papajatemperaturze pokojowej wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółta, mąkę orkiszową lub pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. składniki wkładkę galaretkową: 1000 ml kompotu z owocami
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę(...)tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy). 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka). Masa serowa: Twaróg miksujemy z budyniem (proszkiem), mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i również miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta
Qchnia po prostuwięcej) 900 g gotowej masy makowej z puszki 1 jajko 2 żółtka 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych Piana z białek: 5 białek 180 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Maślana kruszonka: 100 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 100 g mąki pszennej tortowej 60 g migdałów, drobno posiekanych (pominęłam) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)taka potrzeba, dosłodzić. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać. Piana z białek: Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!) ubić na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Po dodaniu całego cukru, wsypać budyń i dokładnie, ale delikatnie wymieszać szpatułką. Pianę wyłożyć na masę makową, wyrównać. Maślana kruszonka: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, żółtkiem i mąką do uzyskania kruszonki. Kruszonkę wymieszać
Nastoletnie Wypiekanieskładniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g mąki ziemniaczanej 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie(...)mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaaromacie marcepanu. Rozjaśni nawet najbardziej ponury dzień Składniki • 1 l mleka • 100 g masy marcepanowej • 100 g białej czekolady • kilka kropli olejku migdałowego • 1 jajko • 1 płaska łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej • 3 łyżki cukru lub innego cukru zastępczego • płatki migdałowe Sposób przygotowania 1. Z mleka odlać szklankę resztę mleka ugotować. Do ciepłego mleka dać połamaną czekoladę pokruszony(...)marcepan kilka kropli olejku migdałowego i cukier.Gy się zagotuje i są jakieś grudki,wszystko zmiksować by powstała gładka masa 2. W odlanym mleku rozpuścić budyń dodać jajko zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, wszystko razem gotować cały czas mieszać. Rozlać do szklanek udekorować płatkami migdałowymi
W królestwie smaków Beatynieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotowanie...to proste !Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą(...)obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier, cały czas miksować aż się rozpuści. Następnie zmniejszyć obroty na średnie i dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Potem dodać przesianą mąkę z proszkiem, budyń oraz kakao. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka
Monia miesza i gotujeszklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy korzennej do piernika na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) dodatkowo(...)powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie, wlać olej i zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę. Blaszkę z ciastem wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamargaryny ser - 750 g sera białego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno(...)sztywną pianę i delikatnie łączymy z makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową
Zainspirowana w kuchniłyżki rodzynek HELIO łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały serek mój ulubiony) 1 żółtko łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego w proszku na lukier: łyżka śmietany 18 kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy(...)makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki ,jedną trzecią ciasta odkładamy i resztę wałkujemy cienko i wykładamy nim formę do tarty ,podpiekamy w 200 stopniach ok 10 min (można obciążyć
Swojskie jedzonko