babkę o średnicy u góry 20 cm lub forma keksowa 20 cm x 11 cm) 4 jajka (L) 180 g cukru 100 g mąki pszennej typ 450 120 g budyniu śmietankowego (3 opakowania) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml majonezu (6 łyżek) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego Lukier: 5 łyżek cukru(...)Przygotowanie: Mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia się cukru, ma powstać puszysta masa. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować
Kuchcik gotujelitra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć
Wanilia i Kardamonmleka wymieszać ze szklanką mąki, tak by nie pozostały grudki. Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z mąką, zmniejszyć płytę grzewczą do minimum i ciągle mieszając ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. W misce utrzeć kostkę do pieczenia Kasia na gładką masę, kolejno dodawać stopniowo przestudzony budyń, tak by wszystko się dobrze połączyło. Krem budyniowy podzielić na 2 części
Zrób to smaczniejogurtu greckiego 8 jajek 2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 budynie waniliowe 1 szklanka oleju 200 g herbatników kakaowych Sposób wykonania: Żółtka oddzielić od białek, wsypać 1 szklankę cukru i cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać(...)jogurty, wlać olej i wsypać budynie, zmiksować na wolnych obrotach. Z białek ubić pianę, dosypać drugą szklankę cukru i dodać do masy jogurtowej. Delikatni wymieszać. Blachę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blachy wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wylać masę jogurtową. Ciasto piec w piekarniku nagrzałam do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu
Cukiernia Pychotkicukrem z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy jajka, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną. Rozmieszane składniki wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta
Domowy Smak Jedzeniażółtek 250g masła lub margaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Sernik: 1 kg potrójnie zmielonego białego sera 2 jajka 2 białka 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru kryształu 1 kostka masła Piana: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru kryształu Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać i zagnieść, odłożyć(...)lodówki, a 1/3 do zamrażarki. Zmielony ser łączymy mikserem z miękkim masłem, cukrem, sproszkowanymi budyniami oraz jajkami. Dwa białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką mieszamy z masą serową. 2/3 schłodzonego ciasta wylepiamy spód i boki formy. Nakłuwamy widelcem, wylewamy masę serową. Układamy pokrojone drobno brzoskwinie, na wierzch dajemy pianę ubitą z 5 białek ze szczyptą soli i szklanką
Kuchnia w czekoladzieroztopionego i ostudzonego masła 3 żółtka 1/2 szkl cukru szczypta soli parę kropel esencji waniliowej Pianka: 3 białka 1/2 szkl cukru 3 łyżki oleju 1 budyń waniliowy bez cukru (40 gr) Kruszonka: 60 gr masła 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru (razem z cukrem waniliowym) oraz około 600 gr rabarbaru + 2 łyżki mąki do obtoczenia go + 1 łyżka(...)pieczenia i tak na czas przygotowania pianki odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut ) 6. Białka miksujemy na sztywno pod koniec dodają cukier aby je utrwalić, następnie wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. 7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy
Gotowanie...to proste !zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny (200 g) 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i solą. Nadal ucierając dodajemy na przemian jajka i jogurt. Następnie wsypujemy mąkę z budyniem
Cynamonowe szczęścieSernik zrobiłam z połowy składników na małą tortownicę - taki serniczek na 2 osoby :) Składniki: 0,5 kg sera Mój Ulubiony, 4 jajka, 50 g roztopionego masła, 1 czubata łyżka budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru. Przygotowanie: Żółtka jaj ucieramy z cukrami. Następnie partiami dodajemy ser. Wlewamy ostudzone masło, cały czas ucierając mikserem. Dodajemy budyń (lub mąkę
Aga w kuchniłyżeczki soli himalajskiej 160ml wody do zalania chia 200ml wody Blacha o wymiarach 32x22cm WYKONANIE Nasionka chia zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 min.Powstanie gęsty budyń. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski dodać budyń z chia i wymieszać.Ciasto przełozyć na blachę i łyżką dokładnie "rozsmarować".Piec
Mała w garnku mieszaokoło 20-25 minut. Studzimy. --> Masa budyniowa: --> Do miski przelewamy jedną szklankę mleka, dodajemy obie mąki, cukier i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy przygotowaną masę i gotujemy budyń. Studzimy. --> Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do połączenia się
Marta Gotujemasła 2 jajka kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko do posmarowania frużelina rabarbarowa: 30 dkg rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1/5 szklanki wody Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, oraz szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam przykryty ściereczką(...)półtorej godziny. Frużelina: Rabarbar obieram, kroję na małe kawałki, myję i przekładam do garnka. Dodaję cukier i przesmażam na wolnym ogniu. Rabarbar puści sok i zmięknie. W kubku rozpuszczam budyń w 1/5 szklanki wody i wlewam do gotującego się rabarbaru. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia. Kruszonka: W misce zagniatam palcami mąkę z masłem, i na końcu dodaję cukier. Dosłownie chwilę
wesoła kuchniałyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 300 ml śmietanki kremówki 120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy 1/2 szklanki rodzynek na piankę: 5 białek 1/2 szklanki cukru(...)każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną,budyń, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać bitą śmietanę i rodzynki . Większą część ciasta wyjąć z lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania :) 1kg i 250 g sera białego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 3,2 % 2 długie paczki herbatników kakaowych 100 g rodzynek sułtańkich Helio blaszka o wymiarach 32/26 cm Ser trzykrotnie mielimy(...)Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem, następnie dodajemy do sera razem z budyniami i mlekiem, mieszamy mikserem. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką.Następnie wsypujemy rodzynki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki wykładamy herbatnikami, przekładamy masę serową.Sernik można jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami
Sama słodycz i szczypta chili