budyń - 12640 przepisów (strona:372/843)

Lekki sernik z jagodami 211

Składniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40 g), - laska wanilii, - szklanka jagód (ok. 160 g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy jaja z cukrem. 2. Łączymy jaja z twarogiem, budyniem i ziarenkami laski wanilii. 3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Brzoskwinowy raj 328

pszennej Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym dodajemy maki i pozostałe mleko i mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy. Mus brzoskwiniowy: 5 dużych brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa  Brzoskwinie obieramy, kroimy i zagotowujemy. Gdy zmiękną blendujemy

Cynamonowe szczęście
Malinowa panna cotta 203

Mój mąż jest wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju galaretek – owocowych, żeby nie było, czy budyniów. Kompletnie oszalał na punkcie deserów w Hiszpanii, które są połączeniem właśnie budyniu z kremem. Ja jak trzeba zjem, jednak, żeby mi to nogi urwało to nie powiem Postanowiłam zrobić coś nowego. Zawsze ciasto i już widzę, że mąż po cichu się buntuje. Dlatego tym razem

Mieszam w Garnku
Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką czyli Słodki Czwartek odc.135 214

żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao szczypta soli 500 g borówek lub jagód pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego masła 120 g budyniu waniliowego bez cukru sok z połowy limonki Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło. Ciasto siekamy nożem a następnie zagniatamy na koniec dodając sól. Ciasto dzielimy(...)studzimy. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy połowę cukru cały czas ubijając. Na koniec wlewamy sok z limonki a następnie zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy resztę cukru wymieszaną z budyniem. Gdy masa będzie jednolita wlewamy masło i mieszamy przy pomocy trzepaczki. Piankę wykładamy na upieczony spód. Wsypujemy na nią równomiernie borówki a na wierzch ścieramy na grubych oczkach jasne ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z agrestem i budyniem kokosowym 186

gdzieś w tej tarcie się pojawił. I co? W mojej głowie powstała tarta z agrestem (a właściwie z galaretką agrestową) i budyniem kokosowym. Podekscytowany zacząłem szperać w Internecie i szukać wskazówek i przepisów na poszczególne części mojego wypieku: na ciasto, na krem budyniowy oraz(...)owocową […] Artykuł Tarta z agrestem i budyniem kokosowym pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Bezy budyniowe 217

Propozycja na wykonanie pysznego deseru. Potrzebujemy 8 białek, szczyptę soli, mikser, 2 szklanki cukru, budyń waniliowy, łyżkę octu. Białka ubijamy ze szczypta soli, potem cały czas miksując dodajemy...  cukier, następnie budyń i na końcu ocet. -- Napełniamy papilotki do babeczek, ozdabiamy lub nie :)  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min/ 180 st.C i dopiekamy 20 min. 160 st.C

chleba naszego
Placek cytrynowy 266

wody. Pozostałą zimną wodę (1,5 szkl.) mieszamy z mąką ziemniaczaną i łączymy z resztą składników. Całość przelewamy do rondelka, stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jak budyń, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Jeden z nich ponownie umieszczamy w formie do pieczenia (można lekko go naponczować np esencją herbacianą wymieszaną z sokiem(...)zbyt ciekawej struktury – zimne masło wymieszane z wodą, sokiem cytrynowym i resztą składników dopiero po podgrzaniu nabiera lepszego „kształtu”. Gotowa masa ma konsystencję gęstego budyniu. Gdyby jednak masa (po około 2-3 minutach od zagotowania) wciąż była za rzadka, można rozmieszać jeszcze jedną łyżkę mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości zimnej wody, dodać ją do masy i ponownie

Smaki Na Talerzu
Sernik agrestowy z czarną porzeczką 261

SKŁADNIKI: 1250 g półtłustego twarogu (5 kostek po 250 g) 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 jajka 1 łyżka aromatu waniliowego 1 łyżka stewii 500 g agrestu (zielony i różowy zmieszany)- dostałam od rodziców z działki 2 szklanki czarnej porzeczki- dostałam od rodziców z działki PRZYGOTOWANIE: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę o średnicy 24 cm. Do misy(...)thermomixa/malaksera/miksera włóż ser, jajka, stewię, aromat, agrest i budyń. Zmiksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty. Zmiksowaną masę przelej do blaszki. Na wierzch wysyp porzeczki. Piecz przez godzinę (po 30 minutach temperaturę zmniejsz do 150 stopni). Sernik niech się studzi w piekarniku, potem wstaw go na kilka godzin do lodówki

ClauditteMissCooking
Budyń morelowy z kaszy jaglanej. Wspaniały deser dla dzieci i dla dorosłych 220

mnie rewelacja. Kremowy budyń morelowy. Dobry wybór na deser dla dzieci jak i dla dorosłych. Trochę żałowałam, że zrobiłam tak mało. Słodycz budyniu zależy od moreli. Jeżeli są dojrzałe deser będzie słodszy. Składniki na 4 porcje: kasza jaglana (pół szklanki) 8 moreli + 2 do ozdoby szklanka mleka zwykłego lub roślinnego. 2 łyżki miodu łyżka masła Sposób przygotowania. Kaszę ugotuj

wysmienity
omleciki z mąki razowej 152

plus mąki razowej sprawił, że są one cudnie żółciutkie.  Jako dodatek może nam posłużyć dżem, jogurt lub tylko cukier puder :)  Składniki: 2 jaja 2 żółtka 2 łyżki budyniu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki mąki razowej szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: jaja i żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli dodać mąkę i budyń

Gotowanie z pasją
ciasto z truskawkami i bezą budyniową 203

propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką.  Składniki: 200 g mąki  180 g masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka szczypta soli budyń waniliowy lub śmietankowy truskawki Przygotowanie: żółtka i cukier wsypać do naczynia miksującego, założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3 zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas(...)naczynia miksującego władamy białka szczyptę soli i zakładamy motylek - ubijamy pianę czas 4 min/37 st/ obr 3 ubijamy dalej na obrotach 3 i przez otwór dosypujemy powoli cukier i budyń pianę wykładamy na upieczone ciasto, dodajemy pokrojone truskawki i wkładamy do piekarnika dogrzanego do 180 st na kolejne 30 min ps. ciasto robiłam już po raz kolejny i zawsze pojawia

Gotowanie z pasją
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 191

żółtka 100 g masła 90 g cukru 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker Duża szczypta soli Nadzienie: 15 dag serka twarogowego (ja miałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło(...)dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość. Nadzienie: Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym

Wanilia i Kardamon
pieczony sernik z rabarbarem... 216

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę(...)parę razy zamieszać, następnie wysypać na durszlak, sok z rabarbaru można wykorzystać do herbaty jajka mikserem utrzeć do białości z cukrem, dodać twaróg z wiaderka (temperatura pokojowa), wsypać budyń, kaszkę manną i krótko połączyć mikserem składniki formę wyjąć z lodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z budyniem i malinami 187

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rogaliki z budyniem i malinami to deser wpisujący się do letniego jadłospisu. Bardzo lubię wypieki z drożdżowego ciasta, a te … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki z budyniem i malinami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 267

karmelu Składniki: (na keksówkę) 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego 3 jajka niespełna (około 4/5) szklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji(...)zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej

Słodkie okruszki