łyżki cukru trzcinowego 2 dkg drozdży 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka letniego masa serowa: 30 dkg sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek(...)miski, dodaję jogurt, puder, śmietanę, pokrojone mango, kawałek zostawiłam do dekoracji. Całość miksuję blenderem. Ser można zmielić, ale taka małą ilości zrobimy to też blenderem. Do masy dodaję jajka, budyń i chwilę mieszam mikserem. Masę wylewam na spód drożdżowy i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20-25 minut aż się zrumieni. Dekoracje z ciasta obserwuje
wesoła kuchniaMasa - cześć mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i ogrzewamy, w drugiej części mleka mieszamy mąki i wlewamy do garnka, mieszamy masę aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Rozkładamy go na dwa talerze i studzimy. Robotem ucieramy margarynę ( temperatura pokojowa ) partiami dodajemy budyń i ucieramy aż wszystkie składniki się połączą, dosypujemy cukru pudru do smaku i wlewamy olejek
Kulinarne Fantazje Marioli250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -200g masła lub margaryny -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% NADZIENIE SEROWE -750 sera białego półtłustego -3 jajka -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -150g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -1 łyżka cukru waniliowego LUKIER -sok z połowy cytryny -cukier puder DODATKOWO -trochę mrożonych borówek Z podanych(...)temp pokojowej ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z żółtkami (białka odkładamy do piany) Do powstałej masy dodajemy stopniowo zmielony ser. Wszystko ucieramy na gładką masę. Dodajemy budyń (proszek) i miksujemy. (jeśli masa jest bardzo gęsta-często zależy to od sera, to dodajemy trochę mleka).Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Masą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumlekiem w proszku, to jedna z wielu odsłon tego popularnego wypieku. Składniki na formę 35 x 26 cm: - 1 kg sera z wiaderka - 8 jaj (rozmiar L) - 2 budynie śmietankowe bez cukru - ½ szklanki mleka w proszku (zwykłe, nie granulowane) - ½ szklanki mąki pszennej (dałam typ 00, ale może być zwykła pszenna) - 500 ml schłodzonej śmietanki 30% - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej(...)białek) - 25 szt. herbatników (popularne „petitki”) Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając, partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie śmietankowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Ubitą - przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy
mojewypiekiinietylkokokosowych zmielonych na pył (wychodzi 1 1/4 szklanki pyłu), 100 g masła kokosowego, 1 łyżka oleju kokosowego RAW, 150 ml wody, 1/3 szklanki ksylitolu. Masa budyniowa: 1 torebka wegańskiego budyniu o smaku truskawkowym + 350 ml mleka roślinnego + 3 łyżki ksylitolu, 1/2 łyżeczki agar agar, 1 łyżka oleju kokosowego. Dodatkowo: 200 ml dżemu (najlepiej domowego o smaku wiśniowym) do posmarowania biszkoptów(...)dżemu. Na spodni blat z warstwą dżemu nakładamy całą masę kokosową. Nakrywamy drugim blatem (biszkoptem). Smarujemy wierzch pozostałym dżemem i zabieramy się na przygotowywanie masy budyniowej. Masa budyniowa: Budyń gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, ale na mniejszej ilości mleka roślinnego (350 ml zamiast 500 ml). Do gotowania dodajemy olej i agar agar. Delikatnie przestudzoną masę budyniową wlewamy na wierzch tortu
Jeść, by żyć w zdrowiuświeżych drożdży 180 ml ciepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko 70 g cukru NADZIENIE SEROWE: 1 szklanka mleka 1 torebka budyniu śmietankowego 250 g zmielonego twarogu 70 g cukru 20 g masła opcjonalnie kilka rodzynek LUKIER: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka(...)się kleić, ma odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy bardzo gęsty budyń. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, jednak co jakiś czas mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości
Gotuj z Mąkąsera w wiaderku President 500 g sera białego w kostce półtłustego 3/4 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej o smaku kukułki Helio 5 jajek 1 budyń waniliowy Winiary z cukrem 50 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny 1 długi wagonik herbatników Cukry Nyskie jasne lub kakaowe 1 czekolada Milka mleczna 1 łyżka słodkiej(...)cukier waniliowy, masło i żółtka, ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do dużej miski przekładamy ser z wiaderka, utarty ser z żółtkami i masłem, budyń waniliowy i kaszę mannę, wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie porcjami dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy herbatniki ja akurat
Sama słodycz i szczypta chilijadłam 😊 . Ma idealne proporcje między smakami: słodkim, gorzkim i kwaśnym. Jak zrobić? Upiec brownie z podwójnej porcji, przekroić na pół i każdą połówkę posmarować powidłem ze śliwek i czekoladowym, budyniem jaglanym . Dekoracja: u mnie prażone orzechy ziemne i polewa z gorzkiej czekolady. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a ciasto jest pyszne! Najlepsze kolejnego dnia. Jeśli lubicie, można również nasączyć obie(...)zużyłam 2 gorzkie czekolady (powyżej 70%). Do ciasto dałam (przy podwojonej liczbie pozostałych składników): ok. ¾ szklanki cukru, ¾ tabliczki gorzkiej czekolady i 10 łyżek kakao. Pozostałą ¼ tabliczki zużyłam na polewę. Budyń dokładnie wg przepisu ugotowany na tłustym mleku kokosowym (z 1 całą tabliczką czekolady). Ciekawie było w Muzeum Inżynierii Miejskiej (stalowe figury, świetne!, wystawa o fiacie 125p i świetle). Dalej: rynek
Qlinarnie i Qlinarniemasła - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka pasty waniliowej II. Masa serowa: - 700 g zmielonego sera - 6 jaj - szczypta soli - 250 g masła - 200 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 puszka (400 g) gruszek III. Piana: - 3 białka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche(...)rozgrzewamy do 180 °C i podpiekamy spód ciasta, aż będzie matowy. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy ser. Z białek ubijamy pianę. Gdy będzie sztywna przesiewamy budyń z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Łączymy pianę z wcześniej przygotowaną masą. Masę serową wykładamy na podpieczony spód ciasta. Na niej układamy gruszki pokrojone w niewielką kosteczkę
DominikaDolciprzepis na pyszny tort o smaku kokosowym, z różą i bezą. Składniki: I. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru kryształu 4 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek(...)kwiatuszki i serduszka z lukru plastycznego Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę
DominikaDolciPhiladelphia. :) Jest wspaniały, lekki i kremowy. Idealnie będzie pasował też do świeżych owoców. Składniki: I. Biszkopt: 3 jaja szczypta soli 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru II. Masa serowa: 500 g serka Philadelphia 150 g cukru pudru 1 żółtko 3 jaja 3 łyżki kremówki 3 łyżki mąki III. Dodatkowo: 2 galaretki ametystowe(...)konfitury figowej Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. W misce ucieramy serek Philadelphia z cukrem przez ok. 2 minuty. Dodajemy żółtko, jaja, i kremówkę. Ponownie ucieramy do połączenia składników
DominikaDolcizagnieść ciasto. Masa serowa: 1kg twarogu (ja używam w wiaderku President) 6 jajek (białka osobno) 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy ewentualnie waniliowy 1 torebka budyniu waniliowego (może być śmietankowy) Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po łyżce twarogu, miksuj. Następnie dodaj budyń oraz olejek. Na sam koniec dodaj ubitą pianę z białek
My World by Dagmara Rekpoprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego 250 ml śmietany kremówki 30 % 250 ml jogurtu greckiego 4 jajka 1 budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 opakowania galaretki cytrynowej serca do dekoracji czekoladowe Spód: Ciastka(...)pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 5 minut. Sernik: Ser miele dwa razy, przekładam do miski, dodaję jajka, cukier, budyń,jogurt, śmietanę, skórkę startą z cytryny, i sok z cytryny. Mieszam mikserem do połączenia składników, ale nie długo bo masa się napowietrzy. Mango obieram i kroje w kostkę. Na podpieczony
wesoła kuchniaSkładniki: sok jabłko-mięta Hortex 500 ml, sok jabłko-truskawka-mięta Hortex 500 ml, budyń śmietankowy 2 opakowania, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, biszkopty okrągłe 300 gram, śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, śmietanfix 1 opakowanie, sok z buraka 1/4 szklanki, starta czekolada mleczna 100 gram wysoka blaszka 25x18 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać warstwę biszkoptów(...)soku jabłko-mięta wlać do garnka i zagotować, w reszcie soku wymieszać budyń z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlać do soku, mieszając zagęścić, wylać od razu na biszkopty i na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki do stężenia następnie tak samo zrobić z sokiem jabłko-truskawka-mięta i też na wierzch powciskać biszkopty, schować do lodówki z wyciśniętego soku
W Mojej Kuchni Lubiękuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! Składniki (16 muffinek): 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach 1,5 szklanki mąki pszennej Budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 4 łyżki miodu 3 jaja 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju cynamon Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewam z proszkiem, budyniem oraz
Pause Gotowanie!