prostym, niesłodkim kremem i świeżymi letnimi owocami – kwintesencja lata zamknięta w letnim, prostym wypieku. Składniki (na dużą blachę piekarnikową): 5 jajek 150g mąki 100g cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli Nadzienie: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 250g świeżych malin (można też użyć truskawek, jagód, wiśni) 200g dżemu malinowego – używamy takiego smaku jak użyliśmy owoców Dodatkowo: cukier(...)puder do posypania ciasta oraz do rolowania Nastawiamy piekarnik na 180*. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę oraz budyń. Do osobnej miski wbijamy białka, żółtka na razie odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i mikserem zaczynamy ubijać na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna, nie przestając miksować, dodajemy porcjami cukier i miksujemy
Smaczna StronaSłodkościom ze sklepu mówię zdecydowanie nie!!! Kruchutkie pyszne ciasteczka z dodatkiem budyniu czekoladowego na bazie margaryny Palma firmy Bielmar. Ciasteczka wyszły bardzo kruche o czekoladowym smaku z lekką nutą musu czarnej porzeczki. Ciasto: 1½ szklanki mąki 3 torebki budyniu czekoladowego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 200 g margatyny 2 jajka
Kulinarne pyszności MolkiMASA : 1 kg sera wiaderkowego 200 ml mleka 32% 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła lub margaryny 2 budynie waniliowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka DODATKOWO : 300 g delicji morelowych lub pomarańczowych 100 g czekolady deserowej + 1/4 szklanka mleka wiórki kokosowe(...)upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści, (nie gotujemy ), dodajemy cały twaróg, jajka i rozmieszane budynie z mąką ziemniaczana w mleku. Masę ciągle mieszając zagotowujemy. Kiedy bardzo zgęstnieje odkładamy aby lekko przestygła. Na pierwszy blat ciasta wylewamy część masy budyniowej, przykrywamy drugim ciastem i lekko
Kulinarne Fantazje Mariolijajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Nadzienie: 2 jajka 330 g śmietany 18 % szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 1 budyń śmietankowy ( bez cukru,na pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy(...)smarowałam ). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Nadzienie: Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy pozostałe składniki: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksujemy chwilę, aż masa będzie jednolita. Następnie wylewamy na schłodzone ciasto ( masa jest dość rzadka i taka ma być ). 3. Pieczenie
Izabelawkuchniłyżki kakao MASA BUDYNIOWA -5,5 szkl mleka (szkl 250ml) -4 żółtka -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny -1 szkl cukru -3/4 szkl mąki pszennej -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru DODATKOWO -400g truskawek -2 galaretki truskawkowe -750ml wrzątku -herbatniki kakaowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO KAKAOWE Białka wraz z 1 żółtkiem ucieramy(...)szklanki mleka, dajemy masło lub margarynę oraz cukier i cukier waniliowy-właczamy gaz i mieszamy co chwilę. W osobnej misce w jednej szklance mleka miksujemy żółtka, mąkę oraz budynie i całość wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do zgęstnienia. Na dno blaszki dajemy pierwszy spód ciasta, na niego wykładamy trochę gorącej masy, wyrównujemy, na nią układamy warstwę herbatników
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwlać do garnka i zagotować.Resztę mleka wymieszać z mąką, cukrem i cukrem waniliowym i jajkiem.Wlać do gotującego się mleka i na małym ogniu ciągle mieszając,ugotować budyń.Wystudzić.Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń i wszystko razem dokładnie utrzeć.1 łyżkę masy przełożyć do torebki, w torebce odciąć mały różek.Masę budyniową wymieszać z miękiszem biszkoptowym.Formowa
Moje domowe kucharzeniewłożeniem do piekarnika. Piecz 15 minut w 180 °C tryb góra-dół. Przygotuj puszysty krem. Potrzebujesz: 5 białek 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 opakowania budyniu truskawkowego lub malinowego 100 ml oleju roślinnego 350 g truskawek 200 g cukru Białka ubij na sztywną masę. Następnie stopniowo cały czas mieszając mikserem dodawaj kolejno cukier, suchy budyń
kuron.com.plSkładniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajka 5 szt, masa Kubusiowa: Kubuś z pomarańczą 900 ml, budyń waniliowy 3 opakowania, masa śmietankowo-galaretkowa: śmietanka 30% 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 szt, woda 1 szklanka, cukier puder 2 łyżki, dodatkowo: delicje pomarańczowe 2 opakowania, galaretka cytrynowa(...)biszkopt studzimy, następnie delikatnie zeskrobujemy wierzch biszkopta. Sok wlewamy do garnka( 600ml) i zagotowujemy, w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go na wrzący sok energicznie mieszając. Budyń gotujemy na małej mocy palnika przez 3min. Następnie wylewamy go na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. Biszkopt najlepiej jest włożyć do specjalnego rantu do ciast z galaretką. Następnie w jednej
kulinarne odsłony paticukru (220 g) 5 żółtek cukier waniliowy 1 kostka masła (200 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (28 g) Piana: 1 szklanka cukru (220 g) 2 budynie jasne bez cukru 5 białek 75 dag truskawek Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz jajek i śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto(...)jest nawinąć ciasto na wałek i tak przełożyć do formy). Pianka: Białka ubijamy na sztywno, na najwyższych obrotach miksera, dodajemy cukier i ponownie ubijamy, aż otrzymamy lśniącą pianę, wsypujemy budyń i miksujemy do momentu połączenia się składników. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy na ręczniku papierowym, większe truskawki możemy przekroić na połówki. Rozkładamy owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, truskawki
KulinarneImpresje.plwęglowodany złożone, białko, witaminy i przeciwutleniacze, więc możemy się nią zajadać nawet na śniadanie. Składniki na 4-6 porcji Owoce: 3 łodygi rabarbaru 400 g truskawek 2 czubate łyżki budyniu waniliowego w proszku, bez cukru 1-2** łyżki ksylitolu lub innego słodziwa Kruszonka: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki płatków migdałów 1/2 łyżeczki soli(...)ulubione lody (np. te ) lub śmietanka kokosowa Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte i obrane truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do foremki. Dodajemy słodziwo i budyń i wszystko razem mieszamy. Do misy blendera wrzucamy wszystkie składniki kruszonki poza olejem kokosowym i z grubsza blendujemy (nie musi z tego wyjść drobna mąka, mogą zostać większe kawałki). Przesypujemy
Zawsze głodna!składniki 1 i 1/2 szklanka mąki tortowej 300 g serka waniliowego lub bieluch 7o g cukru 3 duże jajka 1/2 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8o g budyniu smietankowego truskawki ,rabarbar cukier puder na koniec jak już jest upieczone – posypać wykonanie Truskawki ,rabarbar oczyścić i pokroić. Do miski dajemy jajka serek ,oraz olej i zmiksować.Teraz dodajemy(...)cukier kryształ ,mąkę tortową oraz budyń oraz proszek do pieczenia ,zmiksować na jednolitą masę . Masę wylać na przygotowaną już blaszkę i teraz układamy truskawki na przemian z rabarbarem i pieczemy 170st w dużej blaszce
Moje Wyrobyczekoladowy to cudownie pachniał. Biszkopt ciemny: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½ szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada deserowa ½ czekolady mlecznej 4 łyżki mleka Do dekoracji: 750 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru(...)Masa : Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części
Słodki Zakątekptasim mleczkiem (bez cukru) tortownica 23 cm Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g jogurtu naturalnego 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka budyniu malinowego (proszku) – można pominąć 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki Pianka: 150 ml wody 1 galaretka truskawkowa bez cukru 2-3 łyżki ksylitolu 150 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego Jajka(...)ubić z ksylitolem na puszystą, jasną masę (przez kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodawać powoli olej, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem w osobnej misce. Dodawać do masy jajecznej na przemian z jogurtem naturalnym. Krótko zmiksować do połączenia składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), wylać ciasto, wyrównać i wyłożyć na wierzch truskawki. Piec
Fitkotciasto. Zawinąć w folię spożywcza i włożyć na około godzinę do lodówki. Składniki na masę serową; 1 kg twarogu pół szklanki cukru 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy (40g) 4 jajka 10 dag chałwy klasycznej pół szklanki kefiru Mus truskawkowy; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie(...)Twaróg przekładamy do miski, blendujemy go na puszystą i gładką masę. Dodajemy cukier, jajka, kefir i jeszcze raz chwilę blendujemy. Na końcu wsypujemy budyń i mąkę, mieszamy. Chałwę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do masy i lekko mieszamy aby chałwa się nie pokruszyła. Tortownicę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki wykładamy ciastem. Następnie wylewamy
Radość kipiąca uśmiechem.wypieków 1 szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki oleju Masa budyniowa: 500 ml mleka 250 g masła 2 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru Masa truskawkowa: 1 l zmiksowanych truskawek* 3 galaretki truskawkowe Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy(...)gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając gotujemy jeszcze kilka minut, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Truskawki miksujemy na mus. Przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego musu wsypujemy suche galaretki i mieszamy aż do rozpuszczenia. Odkładamy
Smaki Na Talerzu